QUOTE(MAMICY @ 2010 02 18, 09:43)
Aš jau kelintą kart klausiu
. gal kam dar kokia mintis iškils...
turiu tokį plotelį palei kaimyno tvorą. Plotis jo koks geras pusmetris. pernai ten buvau sukišus visus likusius daigus, šiemet norėčiau kažkaip kitaip daryti. plius reiktų gal kažko aukštesnio... Kaimyno tvora mums yra šiaurinėje pusėje, bet namas, tvoros saulę šiek tiek užstoja ir ji ten įlenda apie pietus ir pavakare vėl nusisuka. Žodžiu dalinis pavėsis. Daugiamečių ten tikriausiai nelabai galima sodinti, nes žiemą ten sustumiami kalnai sniego...
Jeigu ten saulė būna lygiai per pietus, vadinasi pati karščiausia. Kadangi aplink aklinos tvoros ir trinkelės - viskas karštį ir sausumą tik padidina, net vėjelis sunkiai bepravėdins. Manau, turėtum rinktis tokius augalus, kurie ištvertų karštį ir pietinę saulę.
Plotelis siauras ir norisi kažko aukštesnio.. galvočiau apie vijoklinę rožę, jei vienmečiai - irgi labiau vijokliai, pelėžirnis etc. Aš tingėčiau terliotis su vienmetėmis kasmet, bet jei tu netingi, tai privalumas jų - kad kiekvienais metais gali turėti naują vaizdą. Galima įkišti ten dar kokį varpinį, liatrius, lubinus - iš aukštesnių, bet galinčių tilpti. Gal visai romantiškai atrodytų prie medinės tvoros kaimiškas stiliukas, kokios piliarožės ar bijūnai. Aišku, pati geriau matai namą, gal kaimas ir neypač tiktų.. Na čia toks minčių kratinys apie augalus, o jei kompoziciškai, tai kitos merginos tame labiau nusimano
Iš praktinės pusės, tai aukštesniame kampe gal vijoklis tiktų (ir pamatą pridengtų), toliau žemesnius.
Apskritai, pirmiausia turi pati sumąstyt, koks stilius, augalų forma, žydintys ar žaliuojantys labiau patiktų ir pagal tai parinkinėti augalus.
Dėl sniego kalnų labai abejoju, ar ten sugebėsit baisiai didelę krūvą suverst, jau vien dėl plotelio siaurumo. Manau, jei tai tik krūva ir jos netrypsit, daugiamečiams neturėtų pakenkti. Bet šią žiemą ir pati susimąsčiau, o kiekgi sniego galima ant tų augalų suverst, kiek jie atlaikys. Ant jazmino jau pusantro metro priversta, gėlynas tai vaikams dar ir kalniuko funkciją atlieka.. Va tas trypimas man ir kelia didžiausią nerimą