Įkraunama...
Įkraunama...

Namo aplinka 53

QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2010 02 14, 21:09)
30 metru iki namo, tai jau nemazai, todel galima ir koki didesni medeli paimti kaip kleva ar liepa ir pamaisyti su eglemis, kalnapusiu grupelemis. vaziuojant keliu, klevai ir egles truputi uzstotu vaizda i kiema, o pro zemesnes kalnapuses matytusi namo stogas, ar netgi kiemas, jei koki tarpeli palikus.

Labai čia gražiai viskas dėliojasi wub.gif Ir tas sodinimas ne tiesia linija turėtų būti thumbup.gif (tik nepamenu, ar buvo įvardintas to pakraščio ilgis g.gif, nes trumpas atstumas gali sutrukdyti pilnai atsiskleisti šitai idėjai)
Tik aš stengčiausi nepadauginti su augalų įvairove ax.gif
QUOTE(Tina* @ 2010 02 16, 23:04)
As tai bazilika bandysiu tiesiai i dirva set. Nezaisiu namie su seklom  schmoll.gif jau pernai sau ta pazadejau  smile.gif

Pernai sėjau tiesiai į vazonelius lauke, užaugo kuo puikiausiai. Šiemet vėl taupysiu vietą ant palangių smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bitule: 17 vasario 2010 - 00:02
as siemet i vazonelius issisodinsiu meta ir melisa, nes darze su jom kovoti jau atsibodo, nesasi kaip isprotejusios, per jas visas rugstynes iskapsciau smile.gif
susirasiu didesnius molinius vazonelius (koki 30-40 cm skersmens), pasodinsiu ir pasistatysiu verandoje. Man metu zaluma patinka, tokia sodriai zalia su lyg raudonu atspalviu. ziedai irgi nebjaurus, o praeinant pro sali brukstelejus ranka kvapas pasklinda.
Atsakyti
Mėtų visokių yra - maniškės prislopintai žalsvos, tarsi su pūkeliu stamboki lapeliai.
Jas uošvis tarsi ir naikina, tik kiekvieną pavasarį vis tiek išlenda lotuliukas.gif - arbatai užtenka. Jei noriu daugiau - einu SB patvorių nusiaubti (iš viešosios pusės), bet praktiškai tada vis tiek nesunaudoju per žiemą.

O melisos pas mane nesiplečia baisingai, nors ir didelis keras, prie pagrindo bus 30cm. Gal ten citrininė katžolė g.gif
Atsakyti
pas mane mėta irgi tokia pūkuota šiek tiek lyg pilkšva, matyt kaip pas rokoko, bet gera apzeldintojos diplomantes mintis ją įkurdint vazone, nes ji ir vešliai auga ir aplaužyta greit atželia. Pas mane daržo kampe auga, bet nors kasmet apriboju jos plitimą, tačiau plečiasi kaip pašėlusi smile.gif
o melisa tai šaknimis neplinta, tačiau prisisėja aplink irgi sočiai, tai pernai senučiukę "mamką" išroviau, o pasilikau jauną daigiuką
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jolaxus: 17 vasario 2010 - 14:18
QUOTE(rokoko @ 2010 02 17, 15:05)
Mėtų visokių yra

Na, bet tikrai įdomus reikalas su tom mėtom g.gif pas močiutę jos būdavo panašiai tokios kaip apzeldintoja diplomante parašė... O pas mane netikėtai savaime prie prūdelio užsiveisė kažkas panašaus kaip pas rokoko - storoki plaukuoti lapai, auga vos ne iki pečių, plinta piršto storumo ūgliais. Tik aš jas maistui naudot nesiryžtu blush2.gif, nes pagal tai kaip jos mėgsta lipti į vandenį spėju, kad čia vandeninė mėta, o apie jas rašo, kad pavartojus galima ir haliucinacijų apturėt wacko.gif Bet man jos labai tinka prie vandens, kvepia ir šiaip gana gražiai atrodo, tai ir neraunu lauk. O gal visgi ir arbatai jos tinkamos?
Prieš porą metų papirkau kultūringų mėtučių, kurių lapai baltais pakraštėliais ir dar vienas tokias labai labai garbanotais lapeliais. Šitos tai kol kas auga ne aukščiau kelių ir plečiasi ne daugiau nei eiliniai gėlyno šliaužiakai.
O prekybcentrio maisto skyriuj išgelbėjau nukainuotą mėtą vazonelyje, tai toji dar kitokia - auga nedidute, lapeliai labai plonučiai, beveik neplaukuoti, o kvapas itin stiprus (gal visgi čia pipirmėtė?)
Tai esu visai pasimetusi kas yra kas mastau.gif nes kiek skaičiau straipsnių ta tema - tik dar labiau susipainiojau ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bitule: 17 vasario 2010 - 14:53
As tai auginu savo darziuke melisa, saltmete ir pipirmete. Visos plinta, spek skabyt, raut.
Papildyta:
QUOTE(bitule @ 2010 02 17, 00:02)
Pernai sėjau tiesiai į vazonelius lauke, užaugo kuo puikiausiai. Šiemet vėl taupysiu vietą ant palangių  smile.gif

O tu pridengei kuom nors pasetas seklytes?
Atsakyti
QUOTE(Tina* @ 2010 02 17, 16:41)
As tai auginu savo darziuke melisa, saltmete ir pipirmete. Visos plinta, spek skabyt, raut.
Papildyta:

O tu pridengei kuom nors pasetas seklytes?

Baziliko vazonėlius iš pradžių laikiau šiltnamyje, bet kiek pamenu niekuo nedengiau. Nors bendrai tai sėjau vėlokai, turbūt jau rimtų šalnų ir nebuvo, nes jie labai jautrūs šalčiui (ypač jauni daigeliai). Seniau, kai auginau daigus ant palangės, sėjau kartu su pomidorais, bet tie daigeliai vargdavo, vargdavo kol įsibėgėdavo augti, o dabar sėju daug vėliau, bet derliaus sulaukiu tuo pačiu metu, nes jie gerai auga tik kai pakankamai šilta, tai turbūt nėra prasmės ankstintis.

O gal galėtum ūkiškai paaiškinti kaip atskirti mėtas, šaltmėtes ir pipirmėtes? 4u.gif noriu kažkaip savo brūzgynus tikrais vardais vadinti smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bitule: 17 vasario 2010 - 16:06
QUOTE(bitule @ 2010 02 17, 14:38)
Na, bet tikrai įdomus reikalas su tom mėtom  g.gif  pas močiutę jos būdavo panašiai tokios kaip apzeldintoja diplomante parašė... O pas mane netikėtai savaime prie prūdelio užsiveisė kažkas panašaus kaip pas rokoko - storoki plaukuoti lapai, auga vos ne iki pečių, plinta piršto storumo ūgliais. Tik aš jas maistui naudot nesiryžtu  blush2.gif, nes pagal tai kaip jos mėgsta lipti į vandenį spėju, kad čia vandeninė mėta, o apie jas rašo, kad pavartojus galima ir haliucinacijų apturėt  wacko.gif Bet man jos labai tinka prie vandens, kvepia ir šiaip gana gražiai atrodo, tai ir neraunu lauk. O gal visgi ir arbatai jos tinkamos?
Prieš porą metų papirkau kultūringų mėtučių, kurių lapai baltais pakraštėliais ir dar vienas tokias labai labai garbanotais lapeliais. Šitos tai kol kas auga ne aukščiau kelių ir plečiasi ne daugiau nei eiliniai gėlyno šliaužiakai.
O prekybcentrio maisto skyriuj išgelbėjau nukainuotą mėtą vazonelyje, tai toji dar kitokia - auga nedidute, lapeliai labai plonučiai, beveik neplaukuoti, o kvapas itin stiprus (gal visgi čia pipirmėtė?)
Tai esu visai pasimetusi kas yra kas  mastau.gif nes kiek skaičiau straipsnių ta tema - tik dar labiau susipainiojau  ax.gif

Vandeninė mėta arbatai tinka, tik jos negalima dažnai naudoti, beje kaip ir visų mėtų. Pipirmėtės stiebai turi bordinį atspalvį, o mėtų yra labai daug rūšių. Visas apibudinti labai sunku. Pūkinė mėta tamsiai žalia apvalainais lapais su pūkeliu ant lapelių, bet pūkeliai bespalviai nekeičia lapų spalvos, paprastoji mėta pailgais lapeliais pilkšvo atspalvio, neryškus lapų plaukuotumas, šaltmėtė, lapai ryškiai pailgi, skaidriai žalios spalvos, stiebas truputį kampuotas, lapai auga į keturias puses. Pipirmėtė jau rašiau turi bordinį kotelių atspalvį.
Atsakyti
QUOTE(Knifofija @ 2010 02 17, 19:46)
Vandeninė mėta arbatai tinka, tik jos negalima dažnai naudoti, beje kaip ir visų mėtų.

Labai ačiū aciuks.gif
Tai turbūt iš principo nuodingų mėtų nebūna? Su saiku galima vartot betkurias? Nes man ta mano vandeninė žolė kvepianti mėtom nelabai aiški buvo ax.gif
Atsakyti
kiekvienais metais prisidziovinu metu ir vis nesunaudoju smile.gif o norai tai geri buna ir plaukus perskalauti ir metu vonioje issimaudyti smile.gif
pernai perskaiciau straipsni apie metas, kad jos arbata mazais kiekiais ramina, o didesniais virskinima stabdo (aisku patikrinau, tikrai skrandis stoja).
dar apie metas viena senulyte pasidalino ziniomis: perskalavus plaukus stipria metu arbata, plaukai maziau riebaluojasi. aisku pabandziau ir tikrai, kazkas ten su galvos riebalinem liaukom pasidaro. plaukai maziau riebaluojasi. anksciau plaukus reikedavo plauti kas dvi dienas, o po situ proceduru (perskalavimo) plaunu kas ketvirta diena smile.gif
naudojau tas sodriai zalias metas su pukeliu.
Atsakyti
QUOTE(rokoko @ 2010 02 17, 15:05)
Mėtų visokių yra -  maniškės prislopintai žalsvos, tarsi su pūkeliu stamboki lapeliai.
Jas uošvis tarsi ir naikina, tik kiekvieną pavasarį vis tiek išlenda  lotuliukas.gif - arbatai užtenka. Jei noriu daugiau - einu SB patvorių nusiaubti (iš viešosios pusės), bet praktiškai tada vis tiek nesunaudoju per žiemą.

O melisos pas mane nesiplečia baisingai, nors ir didelis keras, prie pagrindo bus 30cm. Gal ten citrininė katžolė  g.gif

Pas mane melisa sienaujama su zoliapjove vis atzelia. Ir as galvoju, kad reikia i vazona pasisodint, nes labai netinkamoj vietoj ji auga. Tiksliau keliose vietose.
Atsakyti
Reiks išbandyt ir man savo mėtų džiūvėsių perteklių ant savo riebalinių liaukų bigsmile.gif geras

matyt, pūkinė auga darže, haliucinacijų nepatyriau - o gaila! lotuliukas.gif
Atsakyti