Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kt.

Sveiki,mums labai reikia Jusu pagalbos..Atvejis labai painus, todel atsiprasau, kad prirasiau tiek daug.

Esu nescia. Nestumas komplikuotas. I darba neinu jau nuo spalio vidurio (paskirtas gulimas rezimas, 2 kartus gulejau ligonineje). Gruodzio 21 isejau man priklausanciu kasmetiniu atostogu (kad nebereiketu testi nedarbingumo). Sausio 22 diena gydytoja israse nestumo/gimdymo atostogu pazymejima.

Sausio 26 vyras nuveze I darba pazymejima ir paliko, kad ji uzpildytu. Ta pacia diena sulaukiau skambucio. Darbdavys paprase atvaziuoti neva pasirasyti priesgaisrines saugos ir dar viename zurnale.
Man atvykus paaiskejo, kad visus mano parasus jie turi, o mane pasikviete del kitos priezasties.

Stai kas atsitiko. Sausio 26 diena, tvarkant sandeli tuscioje dezeje buvo rastas reagentu ipakavimas. Sie reagentai turejo guleti saldytuve, ne dezeje.
Pasirodo, 2009m. rugsejo 4 diena atejo siunta reagentu. As dirbau ta diena ir ispakavau sita siunta. Dalis reagentu buvo sudeta i saldytuva, dalis liko guleti dezeje. Beda ta, kad rugsejo 4 diena anksti ryte as paskambinau darbdaviui ir pranesiau, kad labai stipriai apsinuodijau, netekau daug skysciu ir labai svaigsta galva, kad i darba neatvyksiu. Darbdavys vistiek liepe atvykti (apie nestuma jis dar nebuvo informuotas). Atvykau i darba, bet popiet pasidare visai blogai. Mane pagulde i ligonine, nedarbingumo uz rugsejo 4 ligonineje neprasiau.

Dabar darbdavys reikalauja atlyginti zala. Siu reagentu verte siekia 3000 lt. Mano DU yra 1700 lt, vyras nedirba. Man buvo pasakyta, kad “arba sprendziam sita reikala “geruoju”, arba..”.

Labai issigandau, kad mane gali atleisti. Sutariau, kad mokesiu kas menesi visus metus. Pasirasiau tarnybini pranesima ir darbdavio sudaryta skolos sumokejimo lapa (jame tik nurodyta, kad as skolinga firmai ir kad pasizadu sumoketi per metus). Kopiju man nedave, nes atseit sutarem neoficialiai “reikala uzglaistyti”. Zinau, kad nieko pasirasynet nereikejo, reikejo su kuo nors pasitarti, bet labai issigandau.

Ar darbdavys turi teise reikalauti is manes tokiu dideliu pinigu? As pripazystu, kad galejau neistraukti tu reagentu, bet as blogai jauciausi. Materialines zalos atlyginimo ir kolektyvines sutarties nepasirasinejau, darbo sutarty apie zalos atlyginima nieko neparasyta.

Ar turi teise reikalauti, kad ismokeciau tuos pinigus dabar (as prasiau tai padaryti bent jau po vaiko prieziuros atostogu).?

Jei as dabar pradesiu “aiskintis” ar jis gali mane atleisti? Suzinojau is bendradarbes, kad man parase papeikima (atbuline data, atseit del netvarkingo dokumentacijos vedimo) ir liepe kelioms darbuotojoms ji pasirasyti. Man apie si papeikima darbdavys nieko nesake.

Atsakyti
atleisti jūsų negali.
žalos atlyginimo iš jūsų reikalauti negali. kadangi nėra materialinės atsakomybės sutarties, iš jūsų reikalauti galėtų tik įrodžius jūsų kaltę. iš to, ką parašėte esu tikra kad to padaryti būtų beveik neįmanoma.
prieš skiriant nuobaudą iš jūsų turėjo būti prašoma rašytinio pasiaiškinimo. apie ją turėjo būti jums pranešta pasirašytinai. parašas turi būti jūsų, ne bendradarbių.
darbdavys akivaizdžiai pasinaudojo jūsų išsigandimu. būtinai kreipkitės į darbo inspekciją.
Atsakyti
QUOTE(l'eau @ 2010 01 29, 20:33)
atleisti jūsų negali.
žalos atlyginimo iš jūsų reikalauti negali. kadangi nėra materialinės atsakomybės sutarties, iš jūsų reikalauti galėtų tik įrodžius jūsų kaltę. iš to, ką parašėte esu tikra kad to padaryti būtų beveik neįmanoma.
prieš skiriant nuobaudą iš jūsų turėjo būti prašoma rašytinio pasiaiškinimo. apie ją turėjo būti jums pranešta pasirašytinai. parašas turi būti jūsų, ne bendradarbių.
darbdavys akivaizdžiai pasinaudojo jūsų išsigandimu. būtinai kreipkitės į darbo inspekciją.

O ka daryti su popieriais, kuriuos pasirasiau? verysad.gif (tarnybinis pranesimas ir tas lapas del skolos sumokejimo). Ir ar galima bus padaryti, kad siuos reikalus tvarkytu vyras? As labai bijau del vaikucio..Esu jautri, greitai pasiduodu emocijoms.. verysad.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo BASTET™: 29 sausio 2010 - 19:56
pakartosiu - kreipkitės į darbo inspekciją. daugiau niekas turbūt nepatars 'ką daryti'
Atsakyti
Labai Jums aciu 4u.gif Jusu deka iki pirmadienio miegosiu ramiau ufff... verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Eima @ 2010 01 29, 14:55)
Gali. Atleidimo data bus pirma diena po atostogų.

dekui.
Atsakyti
2010-01-19 kreipėmės į VDI dėl darbo teisinių santykių. Kreipiausi dėl neišmokėtų atostoginių bei darbo užmokesčio nuo 2009 m. spalio mėn. Gavome VDI 2010-01-28 atsakymą. Sausio 15 d. gavau iš darbo įsakymą dėl darbo laiko ir užmokesčio pakeitimo, siūlė pereiti į 0,5 etato. Po 2 savaičių, t.y. sausio 29 d. parašiau raštą, kad nesutinku dirbti su pakeistomis darbo sąlygomis. Šiandien, t.y. 2010 m. vasario 1 d. gaunu įspėjimą apie darbo sutarties nutraukimą pagal DK 136 str 3dalies 2 punktą (DK 235 str 2 dalies 11 p), nes pažeidžiau darbo sutarties 10 punktą. Būsiu atleista 2010-03-31. Atsiskaitymas bus vykdomas pagal įstatymų numatytą ir galimą 3 mėn. laikotarpį, pagal DK 141 str 1 dalį.
Darbo nuobaudų niekad nesu turėjusi, jokių tarnybinių įspėjimų, pareiškimų nėra, nėra jokio faktinio dokumento dėl mano pažeidimų. Manau, kad jei nesutinku dirbti pakeistomis sąlygomis mane turėjo atleisti kitaip, t.y. darbdavio iniciatyva nesant mano kaltės (DK 129 str). Jaučiu su manimi susidorojimą, pažeminimą. Gal galėtumėte man padėti. DK 136 str tai darbo sutarties nutraukimas be įspėjimo, o darbdavys įspėja nutrauksiantis darbo sutartį dėl mano kaltės 2010 m. iki kovo 31 d., DK 141 str 1 d. numato kompensaciją. Pagal kokį DK str aš būsiu atleista ir ar gausiu kompensaciją. Ką man daryti?
Atsakyti
Visų pirma, o koks tas tavo DS 10 punktas?

Toliau...
240 straipsnis. Drausminės nuobaudos skyrimo tvarka
1. Prieš skirdamas drausminę nuobaudą, darbdavys turi raštu pareikalauti, kad darbuotojas raštu pasiaiškintų dėl darbo drausmės pažeidimo. Jei per darbdavio arba administracijos nustatytą terminą be svarbių priežasčių darbuotojas nepateikia pasiaiškinimo, drausminę nuobaudą galima skirti ir be pasiaiškinimo.
2. Įstatymų nustatytais atvejais prieš skiriant drausminę nuobaudą reikia gauti išankstinį atitinkamo organo sutikimą.
3. Drausminė nuobauda skiriama darbdavio arba administracijos įsakymu (nurodymu) ir darbuotojui apie tai pranešama pasirašytinai.

Panašu į susidorojimą, nes atleidžiant "su kalte" nereik mokėt jokių kompensacijų išskyrus už nepanaudotas atostogas.

Atsakyti
Per kiek laiko darbuotojui turi buti ismoketa iseitine kompensacija? Ty. jei siandien paskutine darbo diena, tai ar gerai suprantu, kad ir atlyginimas, ir pinigai uz sukauptas atostogas ir iseitines turi buti pervestos siandien?
Atsakyti
141 straipsnis. Atsiskaitymo su atleidžiamu darbuotoju tvarka
1. Darbdavys privalo visiškai atsiskaityti su atleidžiamu iš darbo darbuotoju jo atleidimo dieną, jeigu įstatymais ar darbdavio ir darbuotojo susitarimu nenustatyta kitokia atsiskaitymo tvarka.
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2010 02 02, 14:55)
141 straipsnis. Atsiskaitymo su atleidžiamu darbuotoju tvarka
1. Darbdavys privalo visiškai atsiskaityti su atleidžiamu iš darbo darbuotoju jo atleidimo dieną, jeigu įstatymais ar darbdavio ir darbuotojo susitarimu nenustatyta kitokia atsiskaitymo tvarka.

o jei yra taip, kad buvo gautas ispejimas gruodzio 2 d., kad darbo sutartis bus nutraukta nuo vasario 2 d. pagal 129 str. Tai siandien kaip ir butu paskutine darbo diena, bei diena, kada turetu buti su manim atsiskaityta. Taciau darbdavys mala sh, sako padirbk dar 1-2 dienas, nesutvarkem popieriu. Ko jis nori pasiekti, neduodamas man siandien pasirasyti sutarties nutraukimo? g.gif Tai negi as rytoj turiu eiti i darba? g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Fregata: 02 vasario 2010 - 13:04
Na pagal viską neturite. Šiandien ir paskutinė darbo diena ir viskas.
O kaip yra pas jus parašyta įspėjime apie atsiskaitymo tvarką?
Jeigu nieko nepaminėta, tada turi sumokėti pinigus atleidimo dieną.
Jeigu norite padirbti tegul perrašo ir įspėjimą, nes gal dar nieko ir nesumokės už kelias dienas.
Jeigu padirbėti nenorite, tada drasiai neeikite į darbą ir viskas.
Pasakykite, kad dėl neteisėtų veiksmų kreipsites į VDI.

Atsakyti