Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kt.

QUOTE(kris81 @ 2010 04 08, 14:32)
bandysim tvarkyti šį reikalą smile.gif dėkui už konsultacijas. parašysiu, kokia atomazga viso to bus smile.gif

Sveikos, mergaitės. Žodžiu, VDI čia niekuo negali padėti. Į ją galima kreiptis jei yra iškilę piniginiai (neišmokamas atlyginimas) klausimai. Kitais, psichologinio spaudimo išeiti savo noru klausimais, padėti niekuo negali, nes Lietuveje nėra įstatymo ginančio žmogų, kuris patiria tokį spaudimą. Dėl įrengtų kamerų teisėtumo gali pakonsultuoti tik LR asmens duomenų apsaugos inspekcija, bet atsakymo vis dar nėra iš jos. O ir jos tyrimas ir nuosprendis būtų tik patariamasis.
Patarimas vienas, jei nori eiti iki galo: rinkti visus dokumentus, susijusius su darbu. Gauti kiekvieną įsakymą, užvizuoti kiekvieną savo paklausimą ir pan. Čia reikia labai daug kantrybės ir ir pakankamai nemažai teisinių žinių, kurių ne kiekvienas turime. O samdyti teisininką kiekvienam dokumentui paruošti, manau, per brangu.
Suprantu darbdavius, kai yra krizė, pakankamai sunku išlaikyti žmones, tačiau šiuo atveju peržiangiamos visos paprasto žmogiškumo ribos. Čia ne tik įrengtų kamerų klausimas. Visa darbo aplinka sukurta taip, kad dirbti nebeįmanoma ir žmogus nori nenori rašo pareiškimą išeiti savo noru iš darbo. Nenoriu išsiplėsti, bet tokių darbdavių ir priešui nelinkėčiau. Darbdaviui geriau išleisti pinigus įvairioms priemonėms, trukdančioms normaliai dirbti, geriau samdytis advokatą, kuris už kiekvieną popieriuką paprašo 200 LT,, kad galėtų sukurpti nebūtus drausminius pažeidimus, nei sumokėti išmoką (netgi mažesnę, nei priklauso pagal įstatymą, nes buvo bandyta ir tartis). Matyt nėra taip jau blogai, jei taškyti pinigus kitiems gali, kad tik ne darbuotojui sąžiningai 6 metus dirbusiam.

Išliejau savo pyktį. Atsiprašau 4u.gif Iš šios situacijos pasimokėm, kad viską reikia labai atidžiai skaityti, rinkti kiekvieną pasirašytą dokumentą, kiekvieno parašyto dokumento kopiją turėti su savimi. Kai santykiai būna puikūs apie tokius dalykus net nepagalvoji.

Sėkmės Jums su darbdaviais ir linkiu gerų ir žmogiškų darbdavių.
Atsakyti
Sveikos, norejau pasiklausti, gal cia ir ne i tema, kaip su tom darbo vietom. Dirbau viename padalinyje, paskui pastojau, isejau i dekreta, dabar greita vel darban. Ar gali darbdavys mane siusti dirbti i visiskai kita padalini, ar as galiu "kovoti" del savo senosios vietos?
Atsakyti
QUOTE(laukiu mazo stebuklo @ 2010 04 15, 14:07)
Sveikos, norejau pasiklausti, gal cia ir ne i tema, kaip su tom darbo vietom. Dirbau viename padalinyje, paskui pastojau, isejau i dekreta, dabar greita vel darban. Ar gali darbdavys mane siusti dirbti i visiskai kita padalini, ar as galiu "kovoti" del savo senosios vietos?

Darbdavys privalo išsaugoti jūsų darbo vietą. Darbos sutarties sąlygos keičiamos šalių susitarimu.
Kadangi šalyje toks ne darbo lygis, gal nereikėtu labai užsisipirti g.gif Gal tame padalinyje tikrai nėra darbo vietos rolleyes.gif
Atsakyti
[quote=Marija5,2010 04 15, 16:35]
Darbdavys privalo išsaugoti jūsų darbo vietą. Darbos sutarties sąlygos keičiamos šalių susitarimu.
Kadangi šalyje toks ne darbo lygis, gal nereikėtu labai užsisipirti g.gif Gal tame padalinyje tikrai nėra darbo vietos rolleyes.gif
ten privalomi 2 darbuotojai, tai kaip ir priima pastoviai ka nors, o ir siaip rotacija nebloga. Tiek kad man tokia situacija, kad vyras i komandiruotes vazineja, o darzelis iki 7 dirba, o man iki 8 dirbt, tai kol susitvarkau tai ir 9. nera kam vaika paimti is darzelio, uztat man labai idomu, ar jis privalo issaugoti darbo vieta bet kur, ar butent ta, is kurios isejai
Atsakyti
Privalo išsaugoti JŪSŲ darbo vietą.
Bet jeigu norite pereiti kitur, parašykite darbdaviui prašymą. smile.gif
Atsakyti
Laba diena, turiu skubu klausima.. O situacija tokia-iseinu atostogu trims savaitems ir noriu iseiti is darbo bet taip kad po atostogu nereiktu atidirbineti tu 14 dienu. Kaip man geriau pasielgti? Galvoju diena pries iseinant atostogu arba atostogu metu parasyti prasyma apie isejima is darbo, o per atostogas kaip tik ir praeis tos 14dienu, nes kaip supratau tos 14 dienu yra skirtos darbdaviui susirasti kita darbuotoja o ne man kazka atidirbineti, nes as neturiu uz ka jiem atidirbt! Ir galvoju ar taip imanoma? Ir ar man esant atostogose priims mano prasyma-ar nebus taip kad sakys ateik po atostogu, kad mano pareiskimai atostogu metu neturi galios.. Padekit issprest si klausima, is anksto dekoju cool.gif
Atsakyti
QUOTE(missed @ 2010 04 17, 13:36)
Laba diena, turiu skubu klausima.. O situacija tokia-iseinu atostogu trims savaitems ir noriu iseiti is darbo bet taip kad po atostogu nereiktu atidirbineti tu 14 dienu. Kaip man geriau pasielgti? Galvoju diena pries iseinant atostogu arba atostogu metu parasyti prasyma apie isejima is darbo, o per atostogas kaip tik ir praeis tos 14dienu, nes kaip supratau tos 14 dienu yra skirtos darbdaviui susirasti kita darbuotoja o ne man kazka atidirbineti, nes as neturiu uz ka jiem atidirbt! Ir galvoju ar taip imanoma? Ir ar man esant atostogose priims mano prasyma-ar nebus taip kad sakys ateik po atostogu, kad mano pareiskimai atostogu metu neturi galios.. Padekit issprest si klausima, is anksto dekoju cool.gif

Taip, jus esate teisi dėl 14 dienų, tai nėra atidirbinėjimas, o įspėjimo terminas.
Be abejo įmanoma parašyti prašymą.
Gal geriau prieš einant atostogų, tada bus žyma, kad prašymą gavo. Nurodysite atleidimo data - atostogų paskutinę dieną ir viskas.
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2010 04 17, 14:23)
Taip, jus esate teisi dėl 14 dienų, tai nėra atidirbinėjimas, o įspėjimo terminas.
Be abejo įmanoma parašyti prašymą.
Gal geriau prieš einant atostogų, tada bus žyma, kad prašymą gavo. Nurodysite atleidimo data - atostogų paskutinę dieną ir viskas.

Dekoju uz atsakyma, padejot man mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(*grazuolyte* @ 2010 04 01, 11:55)
O gla galite man kas atsakyti ax.gif
Parašiau prašymą dėl atleidimo iš darbo nuo kovo 31d. bet neišdirbus iki tos datos pasiėmiau nedarbingumo pažymėjimą, tai ar reikia man grįšti į darbą ir perrašyti tą mano prašymą?

Ta va mergytės man nereikėjo rašyti antro prašymo, nes jos mane atleido kovo 31dieną per mano nedarbo pažymėjimą. O aš jį turėjau nuo kovo 29dienos už mergytės slauga, bet jau prašymas buvo parašyats kovo 18dieną(jis tą dieną tik paršaytas) dėl atleidimo iš drabo savo noru nuo kovo 31d.. tad jos nesulaukusios nieko kol grįšiu iš biliatenio mene ir atleido. Nors kiekvieną kart skambinau į darbą ir pranešdavau, kad man biliatenis, ir nieks nepasakė, kad aš jau atleista. Tai gal jūs galite parašyti ar taip gali būti, ar taip gali jos mane atleisti kai aš esu biliatenyje už merghyte iki balandžio9d. taip gyd. parašė. o jos atleido pagal mano prašymą kovo 31d.
Gal supratote ką aš parašiau ir prašau jūsų pagalbos. Ar taip teisėta?
Atsakyti
Jei neklystu pritaikyta 133 str išmintis, akd sirgote ne jūs, o Jūsų vaikas.

Darbo kodeksas:

131 straipsnis. Darbo sutarties nutraukimo apribojimai

1. Draudžiama įspėti apie darbo sutarties nutraukimą ir atleisti iš darbo:

1) darbuotoją laikino nedarbingumo laikotarpiu (Kodekso 133 straipsnis), taip pat jo atostogų metu, išskyrus šio Kodekso 136 straipsnio 1 dalyje nustatytus atvejus;

133 straipsnis. Garantijos sergantiems ir sužalotiems darbe darbuotojams

1. Darbuotojams, netekusiems darbingumo dėl sužalojimo darbe arba profesinės ligos, darbo vieta ir pareigos paliekamos, kol bus atgautas darbingumas arba nustatytas invalidumas. Su darbuotoju, kuriam nustatytas invalidumas, darbo sutartis gali būti nutraukiama laikantis šio skirsnio nuostatų.

2. Darbuotojams, tapusiems laikinai nedarbingiems ne dėl šio straipsnio 1 dalyje nustatytų priežasčių, darbo vieta ir pareigos paliekamos, jeigu jie dėl laikinojo nedarbingumo neatvyksta į darbą ne daugiau kaip šimtą dvidešimt dienų iš eilės arba ne daugiau kaip šimtą keturiasdešimt dienų per paskutinius dvylika mėnesių, jei įstatymai ir kiti norminiai teisės aktai nenustato, kad tam tikros ligos atveju darbo vieta ir pareigos paliekamos ilgesnį laiką.

3. Į šio straipsnio 2 dalyje nustatytus laikotarpius neįskaitomas laikas, per kurį darbuotojas gavo valstybinio socialinio draudimo pašalpą šeimos nariui slaugyti arba pašalpą epideminių situacijų atvejais.
Atsakyti
QUOTE(-Rassa- @ 2010 04 22, 19:36)
Jei neklystu pritaikyta 133 str išmintis, akd sirgote ne jūs, o Jūsų vaikas.

Darbo kodeksas:

131 straipsnis. Darbo sutarties nutraukimo apribojimai

1. Draudžiama įspėti apie darbo sutarties nutraukimą ir atleisti iš darbo:

1) darbuotoją laikino nedarbingumo laikotarpiu (Kodekso 133 straipsnis), taip pat jo atostogų metu, išskyrus šio Kodekso 136 straipsnio 1 dalyje nustatytus atvejus;
133 straipsnis. Garantijos sergantiems ir sužalotiems darbe darbuotojams

1. Darbuotojams, netekusiems darbingumo dėl sužalojimo darbe arba profesinės ligos, darbo vieta ir pareigos paliekamos, kol bus atgautas darbingumas arba nustatytas invalidumas. Su darbuotoju, kuriam nustatytas invalidumas, darbo sutartis gali būti nutraukiama laikantis šio skirsnio nuostatų.

2. Darbuotojams, tapusiems laikinai nedarbingiems ne dėl šio straipsnio 1 dalyje nustatytų priežasčių, darbo vieta ir pareigos paliekamos, jeigu jie dėl laikinojo nedarbingumo neatvyksta į darbą ne daugiau kaip šimtą dvidešimt dienų iš eilės arba ne daugiau kaip šimtą keturiasdešimt dienų per paskutinius dvylika mėnesių, jei įstatymai ir kiti norminiai teisės aktai nenustato, kad tam tikros ligos atveju darbo vieta ir pareigos paliekamos ilgesnį laiką.

3. Į šio straipsnio 2 dalyje nustatytus laikotarpius neįskaitomas laikas, per kurį darbuotojas gavo valstybinio socialinio draudimo pašalpą šeimos nariui slaugyti arba pašalpą epideminių situacijų atvejais.

tai visgi atleido mane teisėtai arne g.gif
Būkite geros ir padėkite. Aš noriu tik teisybės ax.gif
Atsakyti
QUOTE(*grazuolyte* @ 2010 04 22, 21:36)
tai visgi atleido mane teisėtai arne  g.gif
Būkite geros ir padėkite. Aš noriu tik teisybės ax.gif

Atleido teisėtai. Kaip pacitavo Darbo kodeksą -Rassa-, draudimas atleisti nedarbingumo laikotarpiu galioja tik tada, kai atleidžiama darbdavio iniciatyva ("Draudžiama įspėti apie darbo sutarties nutraukimą ir atleisti iš darbo darbuotoją laikino nedarbingumo laikotarpiu". Toks įstatymas labai logiškas - na kas Jus gali priversti išeiti iš darbo nedarbingumo laikotarpiu, jei pati to norite? Taip apsaugoti norinčio iš darbo išeiti darbuotojo interesai, o darbdavys yra apribotas.
Be to, net ir tuo atveju, jei būtumėt atleista iš darbo darbdavio iniciatyva, tai būtų teisėta, nes nedarbingumo lapelį gavote ne dėl savo sveikatos problemų, o vaiko slaugymui (tą ir pažymėjo -Rassa- ).
Atsakyti