Įkraunama...
Įkraunama...

Laimo liga ir erkinis encefalitas

QUOTE(Ponia Delovej @ 2009 06 10, 11:05)

Va dar pamirsau parasyti.Mano kaimynes sesuo gyvena sodyboj , tai ji jau trecia karta serga Laimo liga.Isplinta raudona didele deme,pageria doksiciklino ir viskas gerai.Gal jos toks stiprus organizmas.Ir ji nebijo - na ikando, na apsirgau , na pasveikau...
Atsakyti
Na aš tiksliai nepamenu kokia ta dėmė spalvų atžvilgiu, mačiau tik, kad raudona, bet manau vis vien reikia MB pas daktarus kreiptis.
O jus man paaiskinkite viena dalyka, kada galima jau eiti pas daktara ir kada jis jau gali pasakyti, kad nuo erkes uzsikresta? Po keliu dienu dar nepasigamina antikuniai ar kaip cia?
Atsakyti
TRUPUTIS INFO

Erkių sukeliamos ligos

Erkinis encefalitas – nervų sistemos liga, kurią sukelia virusas. Ja užsikrėsti galima visoje Lietuvos teritorijoje, tačiau didesnis pavojus yra Šiaurinėje Lietuvos dalyje.

Inkubacinis periodas nuo erkės įsiurbimo iki ligos pradžios trunka dažniausiai 7 – 14 dienų, tačiau gali būti ir trumpesnis ar ilgesnis. Praėjus šiam laikui, pakyla kūno temperatūra, skauda galvą, raumenis. Po kelių dienų šie simptomai išnyksta. Žmogus gerai jaučiasi 2-7 dienas. Po to vėl pakyla kūno temperatūra, atsiranda smegenų ir jų apvalkalų sudirginimo požymių. Tai vadinama dvibangiu karščiavimu. Tolesni simptomai priklauso nuo ligos sunkumo. Gali būti pusiausvyros, sąmonės sutrikimų, paralyžius ir kita.

Kuo vyresnis žmogus suserga, tuo sunkesnė ligos eiga. Vaikai iki 16 metų sudaro apie 18 procentų, 40 metų ir vyresni – apie 60 procentų sergančiųjų. Tik 30 procentų susirgusiųjų iš ligoninės išvyksta visiškai pasveikę. Kiti 30 procentų pasveiksta per 1 – 3 metus. Maždaug trečdaliui žmonių, persirgusių erkiniu encefalitu, išlieka šie psichoneurologiniai simptomai: galvos skausmas, miego, dėmesio sutrikimai, emocinis dirglumas, elgesio pokyčiai. Devyni procentai susirgusiųjų tampa nedarbingi. 2003 metais Šiaulių apskrityje nuo erkinio encefalito mirė du žmonės, 2004 – aisiais – vienas žmogus.

Laimo liga
Laimo ligą sukelia trijų rūšių borelijos, todėl susirgimas dar vadinamas borelioze. Inkubacinis periodas nuo erkės įsisiurbimo iki ligos pradžios trunka nuo kelių dienų iki kelių savaičių. Pirmasis simptomas, kurį galima pastebėti – odos eritema – paraudusi dėmė. Jos skersmuo turėtų būti apie penkis centimetrus, vėliau dėmė didėja, plečiasi, o spalva iš centro į periferiją blykšta. Lieka pakilę dėmės kraštai, kurie labiau matomi sušilus, išsimaudžius vonioje. Dažniausiai dėmė būna erkės įsisiurbimo vietoje, tačiau gali atsirasti ir kitur. Tai pirmoji ligos stadija. Jos metu galimi ir galvos, raumenų, sąnarių skausmai, karščiavimas, bendras silpnumas. Antrojoje ligos stadijoje atsiranda neurologinių (neuritai, meningitai), kardiologinių sutrikimų, vystosi sąnarių uždegimas.

Kitos erkių sukeliamos ligos taip pat gali būti pavojingos

Dar viena erkių sukeliama liga – erlichiozė – Lietuvoje diagnozuojama retai. Požymiai primena erkinį encefalitą: pakyla temperatūra, skauda galvą, sąnarius, raumenis, ligonis jaučia silpnumą. Gydoma antibiotikais. Negydoma liga gali komplikuotis – pakenkti vidaus organams.

Babezioze sukelia pirmuonys, kurie dauginasi kraujo kūneliuose eritrocituose. Ligos pradžia būdinga peršalimui: temperatūros pakilimas, galvos skausmas, silpnumas, gali būti spazminių pilvo skausmų. Negydant vystosi mažakraujystė, gelta, pakenkiama inkstams.

Kaip pašalinti prisisiurbusią erkę
Jeigu jums įkando erkė, būtina ją teisingai pašalinti. Štai kaip tai padaryti:

Naudodami smailiagalį pincetą, nučiupkite erkę už galvos arba jos burnos dalies, tiksliai ties ta vieta, kur erkė “įėjo” (įsisiurbė) į jūsų odą. NESTVERKITE erkės už jos kūno!

1. Be staigių judesių, traukite tvirtu ir vientisu judesiu išorės kryptimi (nuo savęs). PAVOJINGA: traukti erkę lauk sukamuoju judesiu (lyg pasukant) arba dėti ant jos žibalo arba tepti petroleum jelly, deginti erkę degtuku, alkoholiu- bet koks dirgiklis gali priversti erkę pasislinkti gilyn. Šitie pavojingi metodai gali netgi padidinti galimybę apsikrėsti kuria liga.

2. Ištrauktą erkę įdėkite į mažą sandariai uždaromą indelį ir užpilkite spiritu (už keliasdešimt centų bet kurioje parduotuvėje klauskite “Rubbing Alcohol”-spirito įtrinimams, be receptų, laisvai parduodamo).

3. Dezinfekciniu skysčiu išvalykite žaizdelę.

Erkių sezonai
Erkinį encefalitą „pasigauti“ daugiausia šansų tuomet, kai yra aktyvios ligos platintojos erkės. Šie iš pažiūros nekalti vabalėliai aktyvūs šiltuoju metų sezonu, kai temperatūra yra +5-+7. Taigi, encefalitą jos platina daugiausia nuo ankstyvo kovo mėn, kai tik atšyla ir jos išalkusios puola žmones, iki tol, kol pašąla. Didžiausias erkių aktyvumas gegužę-birželį, antras aktyvumo pakilimas – rugpjūčio, rugsėjo mėn. Būtent pastaruoju metu yra fiksuojama daugiausia erkių „aukų“ - ligonių. Tuomet, kai mes, žmonės, plūste plūstame į gamtą – tiesiai erkėms į nasrus.

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Eglita_L: 10 birželio 2009 - 10:59
Tirtis man sakė infektologė apsimoka tik po kelių savaičių nuo įsisiurbimo. mirksiukas.gif Aš išsityriau tik manomai po pusantro-dviejų mėnesių po užsikrėtimo numanomo... doh.gif
Atsakyti
Štai mes ir namuose, mūsų IgM 0,993 (teig., kai daugiau nei 0,41). IgG aišku dar nėra. vaikas šiek tiek pavargęs, skundžiasi, kad karts nuo karto sutraukia nestiprus mešlungis, tai koja, tai ranka...Veidukas dar pilnai neatsistatė.
Atsakyti
QUOTE(zanna.lt @ 2009 06 11, 09:32)
Štai mes ir namuose, mūsų IgM 0,993 (teig., kai daugiau nei 0,41). IgG aišku dar nėra. vaikas šiek tiek pavargęs, skundžiasi, kad karts nuo karto sutraukia nestiprus mešlungis, tai koja, tai ranka...Veidukas dar pilnai neatsistatė.

Nėra didelis pas jus labai tas IgM... g.gif Pasveiks-turėtų dingt tas nuovargis...nenoriu gąsdint,bet pas mane nuovargis nedingo,bet vėlgi,gal todėl,kad taip ilgai sirgau... g.gif
Atsakyti
QUOTE(Ruta1992 @ 2009 06 11, 14:39)
Nėra didelis pas jus labai tas IgM... g.gif  Pasveiks-turėtų dingt tas nuovargis...nenoriu gąsdint,bet pas mane nuovargis nedingo,bet vėlgi,gal todėl,kad taip ilgai sirgau... g.gif

Gerai, kad nedidelis, dabar vis vien poliklinikoje dar kartelį per visus perbėgsim gydytojus ir po antibiotikų po 3 sav. darysim kontrolinius tyrimus. Bus matyt kaip sekasi tas borelijas užmušti gun_bandana.gif
Atsakyti
QUOTE(zanna.lt @ 2009 06 11, 14:43)
Gerai, kad nedidelis, dabar vis vien poliklinikoje dar kartelį per visus perbėgsim gydytojus ir po antibiotikų po 3 sav. darysim kontrolinius tyrimus. Bus matyt kaip sekasi tas borelijas užmušti  gun_bandana.gif

Manau,ir labai linkiu,kad susitvarkytumėt puikiai ir jų neliktų nė kvapo! 4u.gif Tik vėl pasikartosiu,kontrolinius tyrimus patariu darytis AIDS centre,nes poliklinikoj absoliutus balamūtas gavosi,todėl IgG turėsiu kartot,tai kai gulėsiu stacionare paprašysiu mokamo tyrimo IgG nes jo taip ir nesužinojau doh.gif doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Ruta1992 @ 2009 06 11, 16:33)
Manau,ir labai linkiu,kad susitvarkytumėt puikiai ir jų neliktų nė kvapo!  4u.gif  Tik vėl pasikartosiu,kontrolinius tyrimus patariu darytis AIDS centre,nes poliklinikoj absoliutus balamūtas gavosi,todėl IgG turėsiu kartot,tai kai gulėsiu stacionare paprašysiu mokamo tyrimo IgG nes jo taip ir nesužinojau doh.gif  doh.gif

Tikriausiai taip ir padarysim smile.gif
Atsakyti
O jeigu as jau esu uzsikretusi laimo liga, ar as galiu per krauja uzkresti kita zmogu
Atsakyti
QUOTE(inaaa* @ 2009 07 01, 18:26)
O jeigu as jau esu uzsikretusi laimo liga, ar as galiu per krauja uzkresti kita zmogu

Faktiškai galima,praktiškai sunkiai.
Atsakyti
QUOTE(Barskuole @ 2009 05 11, 11:22)
blink.gif
O aš šiandien nuvežiau erkę ištirti, man pasakė, kad negalima - per maža erkė, dar neužaugusi, nimfa...
Pasiūlė pasiskiepyti greituoju budu, kai 3 skiepai atliekami kas savaite.

Bet juk skiepų nuo Laimo ligos nėra? Ji gydoma tik antibiotikais. Tai Jums siūlė skiepytis nuo erkinio encefalito?
Atsakyti