QUOTE(canim @ 2005 11 22, 10:20)
Jurevaga Gal ne labai į temą, bet dar dėl to rašto. Aš ir nenoriu kad berniukas rašytų dailyraščiu, bet nors įskaitomai. Sunerimau dėl lietuvių kalbos, nes parsinešė 1.Šiaip mokosi gerai, klausiu už ką vienetas? Sako rašiau su juodu tušinuku. Na pasidarė įdomu,atsiverčiau... Vaikas vieną užduotį atlikęs juodu tušinuku, bet klaidų nėra. Žodžiu, mokytoja užduotį perbraukus, parašė kad juodu tuš rašyti negalima ir įvertino vienetu. Na tokios sistemos tai aš nesuprantu. Tai ir galvoju, gal čia kokia bauda už tą raštą. Ar jūsų vaikams mažinamas pažymys (ar raidė) už tai?
Cia jau pacios mokytoos issigalvojimas. Uz tokius dalykus vaikui rasyti vieneta yra absurdas. Galima vaika perspeti, kad juodu tusinuku rasyti negalima, galima pasakyti vaikui, kad jis privales ta darba perrasyti kitos spalvos tusinuku, bet rasyti uz tai vieneta.... Atsiprasau, cia jau nesamone. O del rasto, tai jei mokytoja nori nubausti vaika uz neiskaitoma rasta, tai tegul liepia jam perrasyti darba, tegul nevertina jo tol, kol vaikas neparasys iskaitomai, bet jei mokytoja vaika tokiu budu baudzia uz ta rasta, tai tikrai taip elgtis negaima. Galu gale yra tevai, galima issikviesti tevus i mokykla pokalbiui del rasto ir sutarti kazka. Bent jau as tokiu atveju nueiciau pasikalbeti su pacia mokytoja.
Kai sunui buvo ketveri, karta lankemes vaiku poliklinikoje. Sedime prie kabineto duru, laukiame. Salia prisedo vidutinio amziaus moteris su paaugliu vaiku. Maniskis knygute varto ir garsiai "skaito" . Moteris ir klausia - tai tu jau moki skaityti? O maniskis garsiai atsikvepe ir isreze: "skaityti dar nemoku, bet kai kurias raides zinau. Bet as eisiu i mokykla ir viska ismoksiu. Kai baigsiu mokykla, tada stosiu i universiteta. Kai baigsiu universiteta, tada pasistatysiu sau darbeli ir busiu direktorius. O jau tada vesiu". Moteris eme sypsotis ir paklause - o kiek gi vaiku turesi? O sunus net nedvejodamas atsake: "tris" . Dabar mano sunus sestokas. Nuo pat pirmos klases i moksla ziuri rimtai, turi atsakomybes ir pareigos jausma, zino, kad be mokslo nelabai ka gyvenime pasieksi. Net ir draugus pasirenka pagal "savo tipa", kaip kad jis pats sako .Karta paklausiau - ar nori gyvenime griovius kasti, ar kazka daugiau ir rimciau gyvenime nuveikti? Sunus pasirinko antraji varianta savo atsakymui. Mokosi labai gerai, bet nera is tu, kurie "zubrina", nes paprastai jam viskas gana lengvai isimenama, tad nereikia deti dideliu pastangu mokymuisi. Daug kuo domisi, imlus naujovems, aktyvus visuomenineje veikloje. Pamoku kartu neruosem niekada, tik jei kazkas neaisku, kazko nesupranta, tuomet prisedu salia ir aiskinames kartu. Tokiu pagalbininku buna ir mociute. Paprastai laikas nuo laiko patikrinu jo sasiuvinius ir pazymiu knygele. Zinoma, pasitaiko visko. Ir tvarka kartais kliuna, ir gautas prastesnis pazymys privercia mane issiaiskinti kame reikalas. Aiskinames graziuoju, buna ir balsa pakeliu. Pagal situacija. Siaip esu griezta mama, turiu savo principus, savo reikalavimus. Zinau, kad ka iskiepysi savo vaikui dabar, ta jis ir issines i gyvenima. Ta sakau is savo pacios gyvenimiskos patirties. Bet ne visi vaikai vienodi. O apie tai veliau.