Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas ir jo variacijos

QUOTE(kaban @ 2010 02 12, 16:50)
mano vienitele klaida - as pasitikejau "profesionalu" sprendimais.. ir ne tik apsiltinimo klausimu.. po iskelimo praejus laikui - begyvenant, pradejo islist ivairus klausimeliai.. ir kai pradejau gylintis - pasibaisejau.. Todel dabar man alergija i tu paciu profesionalu patarimus - ir kol as neisitikinsiu savo protu kur yra tiesa - nieko nepasitkesiu..

apie 10 cm - tais laikas varza 3 - buvo norma.. daugelis man patarinejo deti 5cm - kaiminas pvz sau tiek idejo.............................

Taigi taigi, ir as turejau toki eksperta "architekta", kuris man aiskino, kad R3 yra norma ir daugiau NERA JOKIO REIKALO didinti sienu varza, nes visa siluma per langus iseina!!! Dabar ir as turiu alergija "ekspertams profesoriams" ir tol, kol nesurenku visos imanomos informacijos apie planuojamus darbus, nieko nedarau.
Labiausiai kelia itarima "ekspertu" pasiulymai kaip sutaupyti. Isitikinau simtu desimt procentu, kad statant nama taupyti negalima. Niekad nesigailejau, kad naudojau geras medziagas ir sumokejau daugiau geriems statybininkams, bet kiek kartu teko gailetis del medziagu ir darbu, kuriems "pataupiau". Nieko nera brangiau, kaip pigios statybos smile.gif Ir nieko nera baisiau uz "eksperta", kuris siulo ir "padeda" sutaupyti kokybes saskaita:)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bruonius: 12 vasario 2010 - 19:33
QUOTE(Mindaugas7 @ 2010 02 12, 12:20)
Daugeliui tai gali pasirodyti įžulu, bet aš noriu apibendrinti čia išsakytą daugumos nuomonę apie pasyvų namą:

1) statytik didelį namą - nevaržyk savo svajonių ir fantazijų;
2) šiltink atitvarus minimu 30-50 cm vatos;
3) dėk brangiausius langus:
4) statyk rekuperatarių;
5) numatyk visas įmanomas ateities technologijas, kad vėliau visą tai galėtum pritaikyti savo namui. Palik aibę sienuose skylių, nes tikrai daug ką ateityje reikės pasijungti papildomai;
6) viską daryk pats, nes kiti nieko neišmano;
7) kopijuok aklai užsienį - jie protingesni už mus ir viską žino;
8) nedaryk katilinės - pasyvų namą apšildys rekuperatorius, saulės kolektoriai, baterijos, vėjo jėgainės ir asmenis bei visos šeimos prakaitas;
9) kišk į namą pinigus pastoviai, taip sumažinsi išlaidas šildymui, bet kiek būsi sukišęs, neskaičiuok - juk sąskaita už šildymą bus tikrai maža.
10) tikėk mumis aklai, nes mes ekspertai, bet ką esame padarę praktikoje, negalim pasakyti - valstybinė paslaptis. Dar geriau - nebandyk abejoti ir oponuoti, nes čia savi, o jūs visi - žali viščiukai.

O svarbiausia - vergauk namui visą gyvenimą, o ne tiesiog gyvenk.

1) statyk TOKIO DYDZIO nama, koks tau reikalingas ir koks tau patinka. Fantaziju ir svajoniu varzyt tikrai nereikia!!
2) taip
3) dek GERIAUSIUS langus. Butinai trijus stiklu, du selektyvai. Niekad nesigailesi smile.gif
4) dek rekuperatoriu JEI NORI smile.gif
5) kleidesiai...
6) Galvok ir KONSULTUOKIS, ir ieskok informacijos. Nepradek darbu neisitikines, kad pasirinkai GERIAUSIA varianta, geriausias medziagas ir geriausius statybininkus. Ne pigiausius, bet GERIAUSIUS statybininkus!!
7) Lietuviai architektai/statybininkai/ekspertai/profesoriai tikrai didzioji dalis beviltiski profanai, lopai. Tai tiesa. Domekis uzsienyje taikomomis technlogijomis ir medziagomis. Uzsienieciai tikrai uz mus, lopus, protingesni ir turi tukstanti kartu daugiau patirties. Jie TIKRAI zino daugiau nei mes.
8,9) kliedesiai
10) skaityk ir kaupk informacija. Turi sansu atsirinkti protingas mintis ir kai ka panaudoti savo namo statyboje.. Ir sakyk aciu tiems, kurie cia raso.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bruonius: 12 vasario 2010 - 19:35

labas vakaras visiems
tiesa nuosavo namo dar neturiu todėl pateiksių duomėnis rastos vienamė iš rokwool int. puslapių; vertinama buvo kaip skiriasi namo energijos poreikys šildimui priklausomai nuo apšiltinimo lygio:
namas murinis, iš 250mm storio keraminių blokėlių,plotas 170m2 , turys 650 m3, sienų,lubų ir grindų bendras pl. 512 m2
1. var. stogas virš paliepės 200mm( šil. laid. k. u=0.3)
sienos 140 mm ( u=0.29)
grindis 50mm ( u=0.52)
namo poreikis 1 m2 /metus - 126 kwh
2. var. stogas virš paliepės 220mm (u=0.26)
sienos 150mm (u=.0.28)
grindis 100mm (u=0.32)
namo poreikis 1m2/metus - 110 kwh
3.var. stogas 300mm (u=0.22)
sienos 200mm (u=0.23)
grindis 150mm (u=0.23)
namo poreikis 1m2/metus - 95 kwh

išlaidos šildimui 2var. liginant su 1var. sumažėjo 15% ,3var. liginant su 1var. -33%

95 kwh/m2 per metus gal ir neblogas rezultatas bėt iki pasyvaus dar labai tolį, mirksiukas.gif
statantiems namus dabar gal but vėrtėtu apmastyti tarpinį varianta 50kwh/m2 per metus
dar 1-na pastabą: 200mm akm. vatos+250mm keramikos u=0.23 ,o teoriškai turėtų buti <0.20 ; tikriausia buvo ivertinti nuostoliai per šalčio tyltelius,- išvada prašosi tokia ... statant ekonomiškai taupų namą šalčio tyltėlių " elimynavymas "-vieną pagrindinių užduočių, ką manot g.gif

ačiu




Atsakyti
QUOTE(Vyckaju @ 2010 02 12, 17:14)
Skaiciuoju ir dar kaip skaiciuoju, nuo A...Z viska skaiciavau kai staciau.
Reiketu, kad kas lentele sukurtu nes man daug lengviau tusinuku ir kalkuliatorium ant lapo sumesti nei paskui viska perrasineti ir kiekviena eilute argumentuoti biggrin.gif , o cia suskaiciavau tikrai rimtai nes nesu koks tai uzsislepes Pasyvas smile.gif , kad buciau suinteresuotas kazkokiais slaptais keslais... gal cia ir nediskutuosiu toliau nes matematiskai suskaiciavus, toliau gincytis kaip ir nera prasmes nes skaiciai nemeluoja smile.gif

dabar bandau suskaiciuoti kiek kainuotu nama statyti ant plostes.
Idomu kaip su pagrindu ar uztektu nustumdyti aikstele, uzpilti sluoksni smelio koki 30-50cm ir 20cm skaldos 20mm frakcijos, pagal reikalavimus skandinavu.tuomet pagal krasta kietas polistirolas, vidaus uzpildymui gal uztektu 100-150 markes. suarmuojam tinklu, aisku is karto reikia komunikacijas ir grindini sildyma prasivesti.ir uzpilti betonu.
Butu jeginis variantas, greitai, jokiu salcio tiltu, jokios knisliavos, ant virsaus statai dezute lengvu blokelius arba karkasa. nams 1-1,5a.
Pats pagrindas daug nekainuotu smelis ir skalda.


plokste teorishkai brangiausias pamatas.. nors amerikonai karkasus beveik visada ant plokstes stato.. problema - musu oro salygos.. vistiek pas mus reikia nama pakelti virs zemes, kad neuzpustu sniegai.. todel man asmenishkai karkasiniam namui labiau atrodo tinkamesnes poliai betoniniai ir medines balkes.. jei namas pasyvus - sildomos grindis visishkai nereikalingos, todel visas namas butu medinem grindim - greita paprasti grazu pigu..
Atsakyti
Informacija angliškai:
http://www.sweden.se...passive-houses/

Tas pats variantas rusiškai:
http://www.sweden.se...passive-houses/

Švedai teigia, kad realiai pasyvaus namo statyba kainuoja 5-15 proc., brangiau nei standartinio, tačiau tik tuo atveju, jei imama pietinė Švedija. Šiaurinėje jos dalyje (kuri turėtų atitikti ir Lietuvą) pasyvaus namo statybos brangsta dar 15 proc., t.y. viso sudaro 20-30 proc. standartinio namo. Antras dalykas - katilinė šaltesnės zonos šalims (Lietuva būtent tokia) tiesiog būtina. Trečias - pasyvus namas, kaip teigiama straipsnyje, yra ne maža dalimi tiesiog noras būti žaliam. Ketvirta - jie teigia, kad pasyvus namas turėtų atsipirkti per 5-10 metų (5 metai - pietums, 10 - šiauriai). Tačiau atkreipkite dėmesį, kad sako "turėtų", bet tai dar nereiškia, kad tikrai atsipirks.

Aš tikrai ne prieš pasyvų namą, bet kol kas nei vienas praktinis pavyzdys manęs neįtikino dėl jo naudos. Operavimas vien 15 prieš 120 kWh/m2 manęs neįtikina.
Atsakyti
QUOTE(7777 @ 2010 02 12, 21:39)
statant ekonomiškai taupų namą šalčio tyltėlių " elimynavymas "-vieną pagrindinių užduočių, ką manot g.gif


ner salcio tiltai, sandarumas visishkas, stori kailinai, minimum langu duru, forma kuo arciau rytulio, kuo mazesnis plotas, saules orientacija, ventiliacija kontroliojama.. kas dar?
Papildyta:
QUOTE(Mindaugas7 @ 2010 02 12, 22:52)
Trečias - pasyvus namas, kaip teigiama straipsnyje, yra ne maža dalimi tiesiog noras būti žaliam


BINGO! smile.gif taip ir galvojau, iskur pas mane posamonije tokia info smile.gif
Atsakyti
Va čia super info. Amerikiečiai vienoje vietoje (Florida) pastatė 2 vienodus namus: vienas - standartinis, kitas - pasyvus ir metus laiko viską realiai matavo. Ten yra visa info kiek kas kainavo brangiau įrengti pasyvų nei standartinį, kokie dalykai labiausiai taupo energiją ir t.t.

http://www.fsec.ucf....es4.htm#Project
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2010 02 12, 23:22)
Va čia super info. Amerikiečiai vienoje vietoje (Florida) pastatė 2 vienodus namus: vienas - standartinis, kitas - pasyvus ir metus laiko viską realiai matavo. Ten yra visa info kiek kas kainavo brangiau įrengti pasyvų nei standartinį, kokie dalykai labiausiai taupo energiją ir t.t.

http://www.fsec.ucf....es4.htm#Project

mazute problema - tikslas buvo nama atvesinti, o ne sildyti biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(kaban @ 2010 02 12, 20:15)
hm.. aciu aishq.. bet neatsimenu kad prasiau kazkokio patarimo
ka daryt mano atveju? laukt valstybes renovaciniu programu.. parduot nama pastatyti kita.. apsiltinti kur nesunku ir pigu.. daugiau naudti zidini.. palaukt 5 metus - ir tada siltinti, kai reikes fasada pvz tvarkyti radikaliai.. yra 100 variantu - ir dabar as pats nuspresiu, ka daryt.. pagalbos nereikia smile.gif kadangi esu isitikines kad gerb. EVOY neprigirdi kartais - pakartoju personaliai: gerb. EVOY - as pagalbos neprasau.

na bet jei jau taip - ok, paskaiciokime 19000 12000 10000 rekuperacine 5000 saules jegaine - suma sumarum 46000.. nu apvalinkime iki 50000.. per 20 metu su kreditu bus 100000.. 5000 +sildimo kastai, mazesni aishq, bet 200 per menesi uz elektra sieks smile.gif per metus..dabar as uz salciasia menesi sumokejau 800.. nu sumokesu dar pora kartu 500 .. dar 4 kartus po 300..  suma sumarum - 4000 .. per salta ziema.. per nesalta bus 3000.. isvada - neapsimoka..

ar apsimokejo tada deti visa tai - sunku pasakyti.. jei as buciau toks protigas TADA kaip jus DABAR smile.gif TADA man profei patare  DABAR man profai patariakoks skirtumas tarp tu profu ir situ? tas pats snukis tik profiliu

Bent porą kartų perskaičiau savo postą- niekaip neįžiūrėjau patarimų Jums. Tuo labiau Jums: juk ne pirmą kartą keliai susikerta- vienas kitą pažįstame kaip nuluptus...

Pasinaudojau Jūsų viešai pateiktais duomenimis tik tam, kad iliustruoti teiginį/patarimą planuojantiems statybas: "Geriau šiltinti šiandien - rytoj viskas bus sudėtingiau, brangiau ir vargas su atsipirkimu".

"TADA"- jau buvau pagyvenęs Vokietijoje, ir tik tai pridėjo kokių tai bonusų. Kitu atveju 100 %, kad dėliočiau mintis lygiai taip pat, kaip Jūs "DABAR"...
Atsakyti
QUOTE(Vyckaju @ 2010 02 12, 17:14)
dabar bandau suskaiciuoti kiek kainuotu nama statyti ant plostes.

Idomu kaip su pagrindu ar uztektu nustumdyti aikstele, uzpilti sluoksni smelio koki 30-50cm ir 20cm skaldos 20mm frakcijos, pagal reikalavimus skandinavu.tuomet pagal krasta kietas polistirolas, vidaus uzpildymui gal uztektu 100-150 markes. suarmuojam tinklu, aisku is karto reikia komunikacijas ir grindini sildyma prasivesti.ir uzpilti betonu.
Butu jeginis variantas, greitai, jokiu salcio tiltu, jokios knisliavos, ant virsaus statai dezute lengvu blokelius arba karkasa. nams 1-1,5a.
Pats pagrindas daug nekainuotu smelis ir skalda.

Jei viską patikėsite besispecializuojančiai įmonei- gausite komercinį su suma, bent dukart viršijančia elementaraus nešildomo rūsio įrengimo sumą.

Jei viską darysitės pats, nenaudosite specialių polistireno detalių, turite priėjimą prie reikiamos technikos ir pan.- galite tilpti į 180 Lt/m2 (pažodiniam išpildymui pvz.).
Atsakyti
Informacija Britanijoje. Tik čia jie stato ne pasyvų, o "Nulinės energijos" namą. Tekste sakoma, kad tokio namo statyba kainuoja 40 proc. daugiau nei standartinio, o išlaidos energijai per metus sieks 31 svarą vietoj 500 svarų standartiniam. Taigi atsipirkimas numatomas tikrai negreitai.

http://news.bbc.co.u...ess/6735715.stm

O čia įrodymas, kad šiltesnio klimato šalyse pasyvus namas labiau apsimoka ir jam nereikia katilinės, o ir kitos išlaidos kainuoja nulį. Bet čia Lietuva, čia ne tik lietus lyja, bet būna ir -30.

http://www.rockwool....cts?nodeId=1523

O čia Suomiai aiškina, kad norint jog centrinėje Suomijoje pastatytas namas atitiktų Centrinės Europos pasyvaus namo standartus, reikia kaip reikiant pasistengti: sienoms - 50-60 cm vatos, stogui - 70-80, o grindims - 40. Yra ir daugiau problemų.

http://web.byv.kth.s...n/pdf/171-1.pdf

O čia pavyzdys kaip dirba lietuviškas Paroc - informacijos vis dar 0, nors žiema greitai baigsis.

http://www.paroc.lt/...ssive house.asp
Papildyta:
QUOTE(bruonius @ 2010 02 13, 00:02)
mazute problema - tikslas buvo nama atvesinti, o ne sildyti  biggrin.gif


Viskas teisingai, bet šiuo atveju norėjau pasakyti, kad tai puikus pavyzdys kaip skiriasi energijos suvartojimas (o vėsinimui irgi reikia energijos) ir statybos išlaidos, kuomet eksperimentuojama su dviem namai vienoje vietoje, vienodu plotu, išplanavimu ir t.t. Tai jau ne vien skaičiukų dėliojimas, o tikri faktai. Būtent to labai trūksta norint teisingai įvertinti šildymo išlaidas. Įdomu ir tai, kad visas internetas pilnas 0, 15, 25, 30 ir t.t. kWh/m2, bet trūksta relių žmonių įspūdžių (kalbu apie užsienį, o ne Lietuvą): gyvenu pasyviam name tiek ir tiek laiko, moku už šildymą tiek ir tiek, man viskas kainavo tiek ir tiek, tas apsimoka, o tas ne. Taigi ir užsieniečiai slepia info.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mindaugas7: 12 vasario 2010 - 23:49
Tai va.. sudejau skaicius i lentele vienam atitvaru kvadratiniam metrui..
gal kaip ir viskas aishq.. is lenteles aishq, per kada atsiperka perejimas nuo vieno storio iki kito.. aishq daugelis dalykiu galima pakeisti, bet is esmes paveikslas aishq

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kaban: 12 vasario 2010 - 23:55