Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas ir jo variacijos

QUOTE(kaban @ 2010 02 11, 23:25)
As labai abejoju, kad kas nors irengineja ventiliacija su automatiniu pasirinkimu is kur pompoti ora o is kur ne.. kur kambarije sedi 2 zmones o kur nie vieno.. tiesiog puciama lau, ir jei rekupas dirba - dalys silumos grazinama..


Pas bendradarbį įrengta priverstinė aereco ventiliacija. Joje į kambarį pritekantis oro kiekis priklauso nuo drėgmės, Tuo būdu atsiranda tam tikras reagavimas į kambaryje esančių žmonių skaičių.
Atsakyti
QUOTE(kaban @ 2010 02 11, 23:25)
tai nesunkiai skaiciojamas dalykas, yra skerspjuvis, yra auksits, slegiu skirtumai.. ir viskas.. Beje, nezinau is kur traukiam ideja, kad TIK priverstine ventiliacija uztikrins reikiama 50 kubu apsikeitinu norma.. ta galima padaryti ir su "naturalia", tik reikia teisngai apskaicioti vamzdinus smile.gif Aihq ventiliatorius padeda ta darba padaryti su siauresniais vamzdinais, kas buna patogiau..Bet manau nesuklysiu, jei pasakysiu, kad naturalios ventiliacijos salininku vilioja pigumas, ir jie tikrai nesiekia tu normu.. mastoma - yra ventiliacija, ir bus gerai.. jei bus tvanku - pravedinsiu.. Is tikro, jei pajungti koki co2 davykli, kuris signalizuotu, kai oro per mazai - tai.. to ir pakanka.. As labai abejoju, kad kas nors irengineja ventiliacija su automatiniu pasirinkimu is kur pompoti ora o is kur ne.. kur kambarije sedi 2 zmones o kur nie vieno.. tiesiog puciama lau, ir jei rekupas dirba - dalys silumos grazinama..

mano ideja - rekupo atsisakyti, ventiliacija sujungti su zidiniu, kai kureni zidini - ventiliacija priverstinai primaisho salto oro prie zidinio karsto.. kai zidinis nekurinamas - lieka naturali.. uzsimushama iskart keli kishkiai smile.gif

Gal neverta išrašinėti vieną vaistą nuo visų ligų. Jei pas patį name "ant galvos" tenka po 300 m3- galima atrasti porą argumentų ir už "naturalią" ventiliaciją. O jei namo kvadratūra gerokai/kartais mažesnė? Stovėti prie lango, ir darinėti? Ar "pasveikus nuo jaunystės", lakstyti per gydytojus, ieškant kokio galvos skausmo priežasties?

Vis pamirštamas žodelis "mikroklimatas". Rekuperacinė juk ne vien tiekia šviežią orą ir taupo šilumą. Ji dar gali ir šildyti/vėsinti patalpas, palaikyti nustatytą drėgmę, filtruoti dulkes ir kitokį "turtą", aromatizuoti orą patalpose, ... Atsisakyti sistemos aišku galima- tik kaip bus su komfortu ir sveika aplinka?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo EVOY: 11 vasario 2010 - 22:53
QUOTE(EVOY @ 2010 02 11, 23:50)
Vis pamirštamas žodelis "mikroklimatas". Rekuperacinė juk ne vien tiekia šviežią orą ir taupo šilumą. Ji dar gali ir šildyti/vėsinti patalpas, palaikyti nustatytą drėgmę, filtruoti dulkes ir kitokį "turtą", aromatizuoti orą patalpose, ... Atsisakyti sistemos aišku galima- tik kaip bus su komfortu ir sveika aplinka?


rekuperacija tai dalis ventiliacijos.. o ne ventiliacija dalys rekuperacijos.. svieziu oru rupinasi ventiliacija.. rekuperacija rupinasi ieinacio oro temperaturos reguliavimu iseinancio oro pagalba.. ne daugiau ne maziau.. vesinimu rupinasi kondicionavimas.. pasildimu - kaloriferiai.. kvapais dar koks daiktaz, negirdejau , bet tebunie smile.gif visa tai - ventiliacijos sistema.. jei pastatyti viska - kainos daug smile.gif Anksciau tokiu sistemu nereikedavo - pakadavo naturalios ventiliacijos kaip namuose, tiek butose, dagiabuciose ir t.t. aishq buvo infiltracija pro plisius ir t.t. Blogausiu atveju - atidarydavome ir pravedindavome.. Kai pradejo skaiciti siluma, pradejo sandarinti nama, ji termosuoti, naudoti nenaturalias medziagas statyoje, daugiau smalu, laku, plastiku ir t.t interjere - pradejo rupeti ir ventiliacija.. ir pabishkia pradejo buti norma - kad reikia daryti ja priverstine su rekupais ir t.t. nors nei ekonomishkai, nei mikroklimatishkai neirodyta, kad tai vienintelis budas. namo pasyvumas dar labiau uzastrina ta klausima, ypac karkasinese namuose, kur nera silumos akumuliatoriu, kurie padeda dirbti naturaliai ventiliacijai. As nzn koks variantas geresnis - atvirai pripazystu.
Atsakyti
[quote=kaban,2010 02 12, 00:12]
rekuperacija tai dalis ventiliacijos.. o ne ventiliacija dalys rekuperacijos.. svieziu oru rupinasi ventiliacija.. rekuperacija rupinasi ieinacio oro temperaturos reguliavimu iseinancio oro pagalba.. ne daugiau ne maziau.. vesinimu rupinasi kondicionavimas.. pasildimu - kaloriferiai.. kvapais dar koks daiktaz, negirdejau , bet tebunie smile.gif visa tai - ventiliacijos sistema.. jei pastatyti viska - kainos daug smile.gif kabinėjatės prie terminų, bet pats neteisybę rašot. Rekuperacija tai viena iš priverstinės ventiliacijos galimų funkcijų. rekuperacija tikrai nereguliuoja įeinančio oro temperatūros smile.gif tiesiog "paima" iš išmetamolaukan oro šilumą ir ją atiduoda paduodamam. kokią gausi oro temperatūrą nepareguliuosi, ji priklausys nuo šilumokaičio efektyvumo lauko ir vidaus temperatūrų. Ir vėsinimu ir šildymu rūpinasi kaloriferiai tik skirtumas kokį šilumnešį ten paduosi. Nekalbant apie elektrinius šildymo tenus ir freonines ar vandenines patalpų vėsinimo sistemas. O kondicionavimas yra mikro klimato sukūrimo sistema, kuri jautriai reaguoja į aplinkos pokyčius ir patalpose palaiko nustatytą temperatūros, drėgmės ir švarumo režimą.
po tokių postų nieko nenusimanatys apie rekuperaciją tik dr labiau klaidinami.
Atsakyti
QUOTE(Giedruolė @ 2010 02 12, 00:28)
kabinėjatės prie terminų, bet pats neteisybę rašot. Rekuperacija tai viena iš priverstinės ventiliacijos galimų funkcijų. rekuperacija tikrai nereguliuoja įeinančio oro temperatūros smile.gif tiesiog "paima" iš išmetamolaukan oro šilumą ir ją atiduoda paduodamam. kokią gausi oro temperatūrą nepareguliuosi, ji priklausys nuo šilumokaičio efektyvumo lauko ir vidaus temperatūrų.


na kai ieinatis oras pasildomas iseinanciu oru - as tai vadinu ieinacio oro temperaturos reguliavimu iseinancio oro pagalba..

QUOTE(Giedruolė @ 2010 02 12, 00:28)
Ir vėsinimu ir šildymu rūpinasi kaloriferiai tik skirtumas kokį šilumnešį ten paduosi.
Nekalbant apie elektrinius šildymo tenus ir freonines ar vandenines patalpų vėsinimo sistemas.


kaloriferiu as vadinu elektrini orini sildytuva (na iprates as taip).. aishq yra ir vandens kaloriferiai - bet kiek zinau vesinti su jais ora nera efektyvu, kazkur reikia gauti salto vanens, rinkti kondensata ir t.t., paprastai vesinimu rupinosi kondicionavimo irenginiai, freonai ir blabla..


QUOTE(Giedruolė @ 2010 02 12, 00:28)
O kondicionavimas yra mikro klimato sukūrimo sistema, kuri jautriai reaguoja į aplinkos pokyčius ir patalpose palaiko nustatytą temperatūros, drėgmės ir švarumo režimą. 
po tokių postų nieko nenusimanatys apie rekuperaciją tik dr labiau klaidinami.


Na matyt paziurejote kokio multifunkcinio" 100 viename" kondishino reklamini bukleta.. Kondicionavimas - oro atsaldimas, ir nieko daugau.. Aishq tuo metu keiciasi ir dregnumas smile.gif Termodinamika smile.gif
Atsakyti
O kas ką žino apie magnetinius elektrines? 4u.gif gal kas naudoja? pasidalinkit patirtimi plz. kiek kainuoja toks dalykas?
Atsakyti
na va, nespėjau isikišti, o Giedruolė jau pataisė dėl vėdinimo smile.gif
Nes čia paskaičius apie iškeltą vėdinimo klausimą.... toks jausmas, kad nei vienas nebuvo daręs (bent pasidomėjęs) vėdinimo projekto ir nesigilino kas yra rekuperatorius ir nuo ko skersvėjai pučia, kaip skaičiuojami m3 oro, į kurias patalpas kiek reikia, per kur išeina, kokiu principu rekuperatorius valdomas ir kaip valdomas, kam reikalingi apsauginiai tenai jo viduje ir t.t.
Tada man kilo natūralus klausimas: 44 psl. diskusijos apie pasyvų namą, bet .... taip "pasimauti", mano galva, pačiu svarbiausiu pasyvaus namo (kad ir standartinio namo) įrenginio funkcijomis.... nepykit, bet tikrai nekelia pasitikėjimo ir verčia abejoti 44 psl. diskusijos turinio kokybę.
Beje galiu truputuką info duoti apie statybininkų (vadovų ir darbininkų) požiūrį į putplastį. Jų nuomone putplastis nėra gerai, nes visi jų apšildyti putplaščiu namai pradėjo iš vidaus pelyti... smile.gif o kalbant apie šiltinimo storius - eilinį kartą pažiūrėjau kaip žmogus bando pirštu smilkinį sau pragręžti smile.gif Prieš 8 metus lygiai ta pati situacija buvo kai vietoj "standartinių" 5 cm užsiprašiau 15 cm, o šį kartą kalba jau ėjo apie 30-35 cm smile.gif
Pasyvūs namai augs kaip grybai kai pasikeis architektų požiūris ir gebėjimai ne tik pagal Fibo ar Ytongus projektuoti, bet sekti namų statybos tendencijas ir jas taikyti Lietuvoje bei rekomenduoti klientams. Nemanau, kad bus kokių postūmiu greitu metu, bet pasyvaus namo idėjininkai gali duoti startą smile.gif
Atsakyti

dar trupučiuka info tiems kas planuoja mech. ved.su rekupu , kad išleistu pinigu ne butu gaila, o eksploatacija ne kirstu per kišenė,

1. varikliai:ekonomiški naudoja iki 50w/val (kai oro srautas 100-200 m3/val) - į metus tai kainos 200 lt
iprasti kintamos srovės apie 120 w/val - į metus tai kainos 450-500 lt
2.filtrai: jei komplektas filtrų kainuoja 100 lt ,o į metus reikia 3-4 kompl. -reku praranda ekonomine prasmė ( o LT tokios kainos nė retos);geriau rinktis reku modelius kur filtras susideda iš rėmelio ir keičiamo "medžiagos gabalo",- toks filtrų komplektas kainuos 1 eur.
dar apie filtro didį,- jei filtruojamo paviršiaus plotas 400-500 cm2 toki teks keisti žimiai dažniau negu 1000 cm2 ir didesnio
3.dėl triukšmo-jei irengynis kokibiškas ant 1-mo bėgio jo ne girdėsit visai, ant 2 ir 3 tik toje patalpoje kur bus sumontuotas
4.paruošti projekta,sukomplektoti priedus ir atlikti paleidyma(turių omeni subalansuoti oro srautus) turi specas; dali montavimo darbų galima atlikti pačiam; jeigu viskas padarita gerai , per anemostatus tekantys oras nominaliam režyme ( dažn. 1ir 2 begiai) ne turi "švilptį"
5. papildomų išlaidų išvengsit jei mech. ved. bus numatytas iš anksto,- ne murisit jums nereikalingu ventyl. kaminų ir numatysit vieta ortakiams(ypač vedant pro gelžbet. perdanga į antrą aukšta)

ačiu
Papildyta:
QUOTE(mariuks77 @ 2010 02 12, 02:28)
na va, nespėjau isikišti, o Giedruolė jau pataisė dėl vėdinimo smile.gif
Nes čia paskaičius apie iškeltą vėdinimo klausimą.... toks jausmas, kad nei vienas nebuvo daręs (bent pasidomėjęs) vėdinimo projekto ir nesigilino kas yra rekuperatorius ir nuo ko skersvėjai pučia, kaip skaičiuojami m3 oro, į kurias patalpas kiek reikia, per kur išeina, kokiu principu rekuperatorius valdomas ir kaip valdomas, kam reikalingi apsauginiai tenai jo viduje ir t.t.
Tada man kilo natūralus klausimas: 44 psl. diskusijos apie pasyvų namą, bet .... taip "pasimauti", mano galva, pačiu svarbiausiu pasyvaus namo (kad ir standartinio namo) įrenginio funkcijomis.... nepykit, bet tikrai nekelia pasitikėjimo ir verčia abejoti 44 psl. diskusijos turinio kokybę.
Beje galiu truputuką info duoti apie statybininkų (vadovų ir darbininkų) požiūrį į putplastį. Jų nuomone putplastis nėra gerai, nes visi jų apšildyti putplaščiu namai pradėjo iš vidaus pelyti... smile.gif o kalbant apie šiltinimo storius - eilinį kartą pažiūrėjau kaip žmogus bando pirštu smilkinį sau pragręžti smile.gif Prieš 8 metus lygiai ta pati situacija buvo kai vietoj "standartinių" 5 cm užsiprašiau 15 cm, o šį kartą kalba jau ėjo apie 30-35 cm smile.gif
Pasyvūs namai augs kaip grybai kai pasikeis architektų požiūris ir gebėjimai ne tik pagal Fibo ar Ytongus projektuoti, bet sekti namų statybos tendencijas ir jas taikyti Lietuvoje bei rekomenduoti klientams. Nemanau, kad bus kokių postūmiu greitu metu, bet pasyvaus namo idėjininkai gali duoti startą smile.gif

drinks_cheers.gif
Atsakyti
turiu isirenges rekuperacine vedinimo sistema. Keletas pastabu teoretikams smile.gif :
1) Vedimas NIEKAD nebus ijungtas kiaura para 24valandas non stop. Tai nera tikslinga. Uztenka vienos valandos intensyvaus vedinimo, ir oras namuose visuomet geras
2) Vedinu, kai to reikia. Kai einu i pirti, kai reikia pasalinti dregme is namu ir panaisiai.
3) Ora atnaujinti patalpose reikia nakti, kai visi miega, tuomet galvvos rytais neskauda. Diena vedionimas nera butinas, jei nevyksta kokie nors ora tersiantys procesai. Zodziu, islaidos vedinimui yra artejancios prie nulio smile.gif
4) isirenkite rekuperatoriu su tenu, kuris pasildo ieinanti ora. Naudosite tena retai, kainuos mazai, bet komfortas bus puikus, net kai lauke -25°C.
5) rekuperatorius - ne butinybe, bet komforto dalis. Galima isirengti is paprasta ventiliatoriu vietoj rekuperatoriau, isvedinsite puikiai, tik tiek, kad salta ora pusite i patalpas ziema.
6) Normalus rekuperatorius kainuoja daugiau nei 3500Lt.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bruonius: 12 vasario 2010 - 08:32
QUOTE(mariuks77 @ 2010 02 12, 02:28)
Tada man kilo natūralus klausimas: 44 psl. diskusijos apie pasyvų namą, bet .... taip "pasimauti", mano galva, pačiu svarbiausiu pasyvaus namo (kad ir standartinio namo) įrenginio funkcijomis.... nepykit, bet tikrai nekelia pasitikėjimo ir verčia abejoti 44 psl. diskusijos turinio kokybę.

Beje galiu truputuką info duoti apie statybininkų (vadovų ir darbininkų) požiūrį į putplastį. Jų nuomone putplastis nėra gerai, nes visi jų apšildyti putplaščiu namai pradėjo iš vidaus pelyti... smile.gif o kalbant apie šiltinimo storius - eilinį kartą pažiūrėjau kaip žmogus bando pirštu smilkinį sau pragręžti smile.gif Prieš 8 metus lygiai ta pati situacija buvo kai vietoj "standartinių" 5 cm užsiprašiau 15 cm, o šį kartą kalba jau ėjo apie 30-35 cm

Pasyvūs namai augs kaip grybai kai pasikeis architektų požiūris ir gebėjimai ne tik pagal Fibo ar Ytongus projektuoti, bet sekti namų statybos tendencijas ir jas taikyti Lietuvoje bei rekomenduoti klientams. Nemanau, kad bus kokių postūmiu greitu metu, bet pasyvaus namo idėjininkai gali duoti startą

Užsukęs į temą (į svečius), pradėjote nuo visų dalyvių kompetencijos analizės, ir surašėte labai aiškias išvadas. Čia aišku ne parado dalyvių klubas, kur užsukęs ir išvadinęs visus vištos patinais- apturėtumėte labai naudingas kalbos ir elgesio kultūros pamokas. Bet- visgi... Pabandysiu paaiškinti, kodėl Jūsų postas kiek suerzino. Pabrėšiu: postas- o ne Jūs asmeniškai.

Kartas nuo karto "Protingo namo" įrangos tiekėjai pasiūlo bendradarbiauti. Paprastai pirmu punktu visada išstatomi tarpininkavimo %, kurie prilygsta visai neblogo nešiojamo kompiuterio kainai. Tuomet iškyla dilema: lyginti pačią sistemą su tuo pačiu nešiojamu kompiuteriu, yra tas pats, kaip bandyti lyginti makakos intelekto koeficientą su kokio Einšteino. Tačiau: kaina skiriasi pradedant nuo 10 kartų ir baigiant 100 (daugiau neteko užtikti)- tik atvirkštine proporcija!? Šis absurdas įmanomas tik vienu atveju: vaikiškai elementari programinė įranga ir keletas dėžučių, rinkoje pristatoma kaip kosminė technologija išrinktiesiems- superprestižas. Kad "nepasimauti" ant tokio "superprestižo", besistatančiam žmogui tereikia žinoti elementarų dalyką: centralizuotas namo sistemų valdymas- tėra žaisliukas, lyginant su elementaraus nešiojamo kompiuterio galimybėmis. Ir nieko daugiau, kad liktų "neišdurtas". Jei jis norės- galės toliau gilintis savarankiškai, ir derėtis su pardavėjų, žinodamas tikrą produkto vertę.

Dabar trumpai apie tai, kuo "pradžiuginote" Jūs:
* Rekuperacinę (skardinę dėžę su ventiliatoriumi, plastikinį (dažniausiai) vamzdyną ir kelias papildomas detales) pristatėte kaip eilinio besistatančio protui "neįkandamą" technikos stebuklą. Kuo tai skiriasi nuo prieš tai paminėto pavyzdžio?
* Ar kada bandėte pasiskaičiuoti galimybę šildyti Pasyvų namą vien rekuperacine? Atrastumėte priežastį, kodėl amerikiečiai, iki tol tik gūžčioję pečiais dėl europietiškų šildymo sistemų- po truputi (nors ir lėtai) patys pradeda jas naudoti (t.y.- atsisako šildymo oru).
* Gal galėtumėte apšviesti: kodėl mechaninis vėdinimas o ne koks klozetas ar TV- yra pačiu svarbiausiu Pasyvaus namo (kad ir standartinio namo) įrenginiu? Privaloma- gal! Tačiau kodėl tvirtinate, kad pagrindinė? Įveskite vieną šiandieninės realijos kriterijų- "malka daugiau, malka mažiau". Ar jomis besikūrenančiam, "ant galvos" po 300 m3 ir pusmetrinius mūro "akumuliatorius" turinčiam- labai lengva bus suvesti galus taip, kad rekuperacinė "mirtinai" reikalinga?

Dėl paskutinės pastraipos drinks_cheers.gif . Tik optimizmo turiu kiek daugiau- nėra tautiečiai tokie jau neišprusę. O ir krizė leido daug kam atsikvėpti nuo rutinos, ir suteikė puikią galimybę permainoms: statybininkams- laiko pamąstyti, kuo jie iki tol užsiiminėjo; besistatantiems- laiko pamąstyti, ką jie iš tikro nori statytis.

Gal vis tik verta pasinaudoti cezo patarimu, ir nebeskirti vėdinimui tiek išskirtinio dėmesio? Užsukęs į temą, žmogus tuoj pradės galvoti, kad Pasyvus namas- tai vien rekuperacinė...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo EVOY: 12 vasario 2010 - 09:16
5) rekuperatorius - ne butinybe, bet komforto dalis. Galima isirengti is paprasta ventiliatoriu vietoj rekuperatoriau, isvedinsite puikiai, tik tiek, kad salta ora pusite i patalpas ziema.

savo eksperimentiniame name darysiu kazka tokio
Atsakyti
QUOTE(kaban @ 2010 02 12, 00:49)
na kai ieinatis oras pasildomas iseinanciu oru - as tai vadinu ieinacio oro temperaturos reguliavimu iseinancio oro pagalba..
kaloriferiu as vadinu elektrini orini sildytuva (na iprates as taip).. aishq yra ir vandens kaloriferiai - bet kiek zinau vesinti su jais ora nera efektyvu, kazkur reikia gauti salto vanens, rinkti kondensata ir t.t., paprastai vesinimu rupinosi kondicionavimo irenginiai, freonai ir blabla..
Na matyt paziurejote kokio multifunkcinio" 100 viename" kondishino reklamini bukleta.. Kondicionavimas - oro atsaldimas, ir nieko daugau.. Aishq tuo metu keiciasi ir dregnumas smile.gif Termodinamika smile.gif

TAip kad rašydamas terminologiją prieš tai parašykite, kad tai Kaban terminologija ir tai nėra taisyklė doh.gif pasikartosiu - klaidinate kitus, kitaip net nebūčiau pradėjus šios diskusijos.
Mano pastabos ne iš reklaminio bukleto, nes ten taip pat dažnai būna neteisinga reklaminė informacija prastumti gaminiui.
Atestacijos metu buvo 1 klausimas iš 6 : kur naudojama kondicionavimo sistema. Spėkit kokie atsakymai susimovė... Taip kad pats mažiau skaitinėkit lankstinukus, o dažniau rimtesnę techninę literatūrą.
Atsakyti