Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas ir jo variacijos

QUOTE(Mindaugas7 @ 2010 02 09, 12:25)
Evoy, nepyk, nenorėjau nieko pikto pasakyti, bet manau, kad pats puikiai tiktum politikai - daug ir įdomiai kalbi, bet nieko konkretaus. Priimk tai kaip komplimentą.

Aš norėčiau pasikartoti ir pasakyti, kad kol kas pasyvaus namo statybą neapsimoka.

Jis kainuoja brangiau, todėl net ir 10 proc. papildomos investicijos tikrai greitai neatsipirks.

Antra, pasyvus namas dar pakankamai nauja tendencija, kurios privalumus ir trūkumus kol kas sunku objektyviai vertinti.

Galbūt paaiškės, kad toks namas atsiliepia sveikatai.

Galiausiai pasyvų namą galima lyginti su prabangiais automobiliais, kurie turi daug "navarotų".

Be to, pasyviam namui pastatyti reikalingi dideli kiekiai papildomų medžiagų, kurias kažkas turi pagaminti ir galutiniam variante vis tiek yra suvartojama energija.

Tas pats ir pasyviam namui tinka: jei lauke nėra šalta, šildytis nereikės, bet jei ateis tokia žiema kaip ši, manau be papildomo šilumos šaltinio bus ne kas. Ką beje yra numačiusi ir "Veikmė" savo pasyviame name.

Aš manau, kad lietuviui aktualu ne pasyvus namas, o teisingai pastatytas šiltas namas, kuris yra šiltesnis už standartą, bet nesiekia pasyvaus namo aukštumų. Tai yra tikras viduriukas. Vat apie tokį viduriuką ir reikia kalbėti, nes jis įkandamas statybos metu, o ir vėlesnė jo eksploatacija nesuvalgys daug pinigų.

Mielas Mindaugai! Jei ko nežinote- klauskite! Dabar užtvindėte temą keistais teiginiais, kuriuos pastoviai paneiginėti- jau net ir tingisi. Nuorodos į realius eksploatuojamus namus- temoje yra. "Receptų" Pasyviam namui- pilna Google. Kokio konkretumo Jums dar reikia? Kalbame apie tai, kas trukdo Pasyviam namui jau šiandien tapti standartu- ir tai tik tautiškojo mentaliteto klausymas, o ne Pasyvaus namo atitvarų nagrinėjimas.

Kai bandoma teigti, kad tos ar kitos šalies patirtis nieko verta, nes LT reikalingas "savas receptas"- teigiantis prieš tai nė nepasitikrino realius tų sąlygų skirtumus, ir paprasčiausiai buria iš kavos tirščių. Čia ne vien Jums adresuota 4u.gif .

P.S. Kodėl kiekviename poste nurodinėjate, ką turėčiau rašyti?
Papildyta:
QUOTE(Mindaugas7 @ 2010 02 09, 13:26)
Beje, kad pasyvus namas nėra itin sveikas ir kad ypač vidaus įrengimui reikia naudoti tik ekoligiškas medžiagas, galite paskaityti žemiau pateikiamoje nuorodoje:

http://www.ozonas.lt...g=pasyvus-namas

O aš nesenai perskaičiau "Veikmės" pristatymą apie jų pasyvų namą. Jie dėl namo pastatymo išlaidų prieštarauja patys sau. Vienur teigia, kad tokio namo statyta suvalgo papildomai 0-10 proc. lėšų, tačiau parduodant už jį galima gauti bent 30 proc. didesnę kainą nei už analogišką namą. Manau pastarasis teiginys viską pasako, t.y. kad tokio namo statyba suvalgo iki 30 proc. papildomų lėšų. Tokiu atveju, investicijos tikrai neatsipirks. Aš už šiltą namą, bet ne už namą termosą.

Na kaipgi kitaip! Daug sveikiau gyventi pelėsiuose, kurie įsikuria dėl peršalančių atitvarų- natur produktas!

Vertėjo ne skaityti- o studijuoti. Pats suformulavote/iškraipėte teiginius (Veikmės minčių labai savotiškas remiksas)- ir pats su jais diskutuojate thumbup.gif . Kad pagal Pasyvaus namo reikalavimus pastatytas/renovuotas namas/daugiabutis kilsteli savo vertę apie 40 %- tai statistinis vidurkis, o ne iš lubų nurašytas skaičius. Jei šiandieninė krizė kiek iškraipė šiuos skaičiavimus- neužilgo tai atsistatys.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo EVOY: 09 vasario 2010 - 13:33
Visokie "giliu" projektai, tai tik architekturine pornografija, gan placiai paplitusi musu varganoje salyje. Nei stiliaus, nei koncepcijos. Girto architekto darbas ir tiek. Nera Lietuvoje statybos tradiciju, uzuomazgos formuojasi tik dabar, bet tulas lietuvis viska nuzudo issikeles sau tiksla pastatyti nama uz 1000Lt/m². Zinoma uz tiek niekas nepasistato, bet uztat sekmingai uztersia zmoniu smegenis nesveikomis iliuzijomis ir neleidzia formuotis ir pletotis loginei minciai. Issilaisvinkit, pilieciai, nuo bandos jausmo ir supratimo "darau kaip daro kaimynas" arba "juk visi taip daro". Neisivaizduokit, kad esate statybininkas/inzinierius ir profesorius viename asmenyje, kuris viska uz visus zino GERIAU. Taip nera. Kai suprasite, kad esat visiski profanai statybu srityje, tuomet tai ir bus jusu kelio link tobulejimo pradzia. Tik nepradekit konsultuotis su lietuvoje reziduojanciais profesoriais/architektais/inzinieriais, nes jusu smegenys bus umiai isplautos ir uzprogramuotos neteisinga linkme. Pasiskaitykit vakarietiskos literaturos, geriau, zinoma, salto klimato saliu, tokiu kaip Norvegija, Suomija gal dar Svedija ir tik tuomet eikit pas musu "profesionalus". Gausit tikrai "rimta" pagalba, busit isdurti keliolika kartu, bet galu gale nama pasistatysite ir tas namas, galiu jums garantuoti, bus tikrai neblogas..
Tik nepasiduokit hipnozei, kai jums aiskina, kad "sito tikrai nereikia", 'sito nenaudokit, tai tik pinigu svaistymas". Kai tik isgirsit tokius ar panasius posakius, apsisukite ir dinkite is itakos zonos, nes sekancia akimirka jus jau busite transo busenoje ir kursite planus, kaip mazinti islaidas ir pastatyti nama uz 1000Lt/m²...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bruonius: 09 vasario 2010 - 13:48

"Kalbame apie tai, kas trukdo Pasyviam namui jau šiandien tapti standartu" - o gi kaina, neaiškumas dėl poveikio sveikatai, maža patirtis, ir, žinoma, pinigų trūkumas - ypač Lietuvoje. Jei pasyvus namas būtų toks super, visas pasaulis - bent jau šiaurinis pusrutulis - vien tokiuose ir gyventų.

Jei čia yra galvojančių, kad šilumą name galima sulaikyti be tikrai ženklių investicijų, tai reiškia, kad bandoma paneigti fizikos dėsnius. Aš tiesiog manau, kad lietuviui daug labiau, vertinant kainos/kokybės santykį, apsimoka eilinis, šiltas (bent R- 5 varžą turintis) namas, nei itin šiltas, pasyvus namas.

Jūsų ir Broniaus pasiklausius galima padaryti išvadą, kad storesni pamatai, daugiau vatos, specialūs langai, daugiau ir brangoka mediena stogui, specialus, ekologiškas vidaus įrengimas, individualus projektas, rekuperacinė sistema ir bet kuriuo atveju, kai bus tikrai šalta - papildoma šildymo sistema - nieko nekainuoja.

Lygiai tas pats prieš kurį laiką buvo su geotermini šildymu. Dauguma sakė - super. Dabar jau nebe super. O ir vienoje parodoje po ilgo pokalbio geoterminės šildymo sistemos pardavėjas prisipažino, kad šita sistema - tik turčiams. Jis pats namuose naudoja - malkas. Aš už naujienas, bet ne stačiai galvą į nežinomybe.

Viso
Atsakyti
QUOTE(kaban @ 2010 02 09, 13:35)
yra pinigu suma - uz ja galima pastatyti...

Puikus esmės apibrėžimas thumbup.gif . Toliau individualūs sprendimai: kaip kam patogiau, kaip kam patinka, pagal supratimą, ateities perspektyvų matymą, ...
Papildyta:
QUOTE(Mindaugas7 @ 2010 02 09, 14:46)
"Kalbame apie tai, kas trukdo Pasyviam namui jau šiandien tapti standartu" - o gi kaina, neaiškumas dėl poveikio sveikatai, maža patirtis, ir, žinoma, pinigų trūkumas - ypač Lietuvoje. Jei pasyvus namas būtų toks super, visas pasaulis - bent jau šiaurinis pusrutulis - vien tokiuose ir gyventų.

Jei čia yra galvojančių, kad šilumą name galima sulaikyti be tikrai ženklių investicijų, tai reiškia, kad bandoma paneigti fizikos dėsnius. Aš tiesiog manau, kad lietuviui daug labiau, vertinant kainos/kokybės santykį, apsimoka eilinis, šiltas (bent R- 5 varžą turintis) namas, nei itin šiltas, pasyvus namas.
Jūsų ir Broniaus pasiklausius galima padaryti išvadą, kad storesni pamatai, daugiau vatos, specialūs langai, daugiau ir brangoka mediena stogui, specialus, ekologiškas vidaus įrengimas, individualus projektas, rekuperacinė sistema ir bet kuriuo atveju, kai bus tikrai šalta - papildoma šildymo sistema  - nieko nekainuoja.

Lygiai tas pats prieš kurį laiką buvo su geotermini šildymu. Dauguma sakė - super. Dabar jau nebe super. O ir vienoje parodoje po ilgo pokalbio geoterminės šildymo sistemos pardavėjas prisipažino, kad šita sistema - tik turčiams. Jis pats namuose naudoja - malkas. Aš už naujienas, bet ne stačiai galvą į nežinomybe.

Kaip ne kartą minėjau paprastą sprendimą: "minus kvadratūra". Jei toks būdas netinka, tuomet: "pas banką". Pasirinkimas tikrai pakankamas.

Jūs neskaitėte visos temos: ten buvo "receptai", kuriems jokių storesnių pamatų nė nereikia... Taipogi buvo paminėti papildomi kiekiai šiltinimo medžiagų, reikalingi lyginant pagal šiandieninį standartą... Toliau minimas problemas paprasčiausiai prisigalvojote. Ir kur atradote, kad rekuperacinė turėtų tarnauti kaip pagrindinė šildymo sistema? Padidėję oro srautai = kur dingo komfortas.

Mane kaltinate konkretumo stoka, tačiau pats- vien pasakas sekate.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo EVOY: 09 vasario 2010 - 13:50
QUOTE(Mindaugas7 @ 2010 02 09, 13:35)
Ne vatos storis lemia namo šiltumą, o pirmiausia teisingas jos įrengimas, t.y. sumontavimas. Atsakykite pirmiausia pats sau ir visiems kitiems: ar jūsų namas labai navarotnas (daug kampų, įmatrus stogas ir t.t.) ar, labiau primityvi dėžė, ar jis neteisingai orientuotas šalių atžvilgiu, ar langų plotas pakankamas ir ar jie orientuoti į šiltas puses, o ne šaltas, ar jame yra garažas, kur jis įtaisytas, ar yra židinys? Vien architektūriškai teisingai išsprendus namo planavimą tikrai sutaupytumėte nemažai pinigų šildymui. Antras dalykas - kokia yra šildymo sistema ir ar teisingai išspręstas jos išvedžiojimas? Galimi nemaži šilumos nuostoliai, kol pagaminta šiluma nuo katalino nukeliauja iki radiatorių ar kitų šilumą atiduodančių įrenginių. Be to, siūlau pasidaryti termo nuotrauką, kuri parodys, per kur realiai iškeliauja šiluma. Galbūt yra paprasčiausi konstrukcinis-montavimo brokas, o problema visai ne vatos storyje. Beje, oras dabar labai palankus termo nuotraukomis.


vatos storis lemia net ir labai daug.
kadangi nama savo rankytem pastaciau nuo A-Z, apie sanaudas ir kita jau buvau rases, bet vistiek atsakysiu paraidziui:

namas visai ne navarotnas Beveik staciakampis tik viena dalis gal 2m issikisusi kaip L raide. Stogas dvislaitis, perdanga gerai apsiltinta gal kampuose kur sueina su siena kiek truko, bet kitur dejau su kaupu, taigi 35cm bus vidurkis.
Pasaulio saliu atzvilgiu nebuvo kaip orientuoti del sklypo esancio sename gyvenamuju namu kvartale. Siaureje lagai mazesni, bet yra.
langu nera daug 23m2 berods.
garazo nera.
Zidinys aisku yra juk ne pasyvu nama stateme smile.gif
As nesiskundziu didelemis sanaudomis, kad nemazai sutaupyciau architekturiskai isplanaves. manau mazai sutaupyciau nes viskas neprastai suplanuota.
Sildymo sistema KK+ grindys ir radiatoriai, parai 135m2 apie -10 nakti -5 diena kokie 25 kg pusiniu malku, ar cia daug spreskit pats. Nuostoliu sistemoje nera, ismetamas saltas dumas, kondensato nera.
kam ta termonuotrauka lotuliukas.gif ar as ja ant sienos pasikabinsiu, silumos iskeliauja tiek kiek priklauso pagal pasiltinima, ne ka daugiau.
Konstrukciniu broku nera, o jei ir zinau koki smulku nesakysiu blush2.gif
greitai pajungsiu rekuperacija nes siuo metu tikrai jauciamas ventiliacijos trukumas, o tai liudija, kad namas turi sioki toki sandaruma nes net ir prie -30 name dregme nekrito zemiau 55 proc., o paprastai prie -10 60-65 proc.

tai tiek darykit isvadas ir parasykit ka galeciau tobulinti.
Siltinciau daugiau nes pajauciau gero apsiltinimo nauda ir to nieks man nenugincins. 30cm ant sienu bus ir labai greitai. Architekturiskai galima daug islosti, bet sau dideliu priekaistu tikrai neturiu ir siuo metu.
O skirtumas didziausias, kad dabar ziemai uztenka 600-700lt uz malkas, o su tikrai siltu mamu uztektu 1000lt uz elektra. O tai yra visai kito lygio komfortas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vyckaju: 09 vasario 2010 - 14:20
QUOTE(bruonius @ 2010 02 09, 14:12)
Rekuperacine vedinimo sistema vistiek turesi daryti ir siltam, ir pasyviam name.


Kodel jos reikia? Kada jinai atspirks?

QUOTE(bruonius @ 2010 02 09, 14:12)
Langus vistiek desi triju stiklu, du is jus bus selektyviniai.


Kodel negalima pasirinkti kitokiu langu? Arba isvis atsisakyti langu?

QUOTE(bruonius @ 2010 02 09, 14:12)
garazo name.


O man garazas name labai patogu.. isejai - sedai i masina- isvaziavai.. atvaziavai - isejai - ir jau namie.. kur beda? Reikia butinai per salzius sniegus nuo masinos valyti - besidziaugdamas kad sutaupei? Nu galima tada ir tualeto neirengineti - sikt namuke su sirdute.. vel sutaupysi.. ir miegoti ant grindu - ir sveika ir pigu, kam tie matrasai.. eiti miegot kai temsta (taupyti ant elektros).. absurdas gi?

Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2010 02 09, 14:31)
Žmogui, kuris galvoja, kad sulaikyti šilumą name - nieko nekainuoja, tikrai jau niekas nepadės. Suprantu tik tiek, kad čia neįmanoma konstruktyvi diskusija, nes vis nuklystama į lankas užuot nagrinėjus iškeltą problemą. Broniau, nemokas būna tik sūris pelėkautuose. Jau 20 metų gyvenam kapitalizmo sąlygomis, bet vis dar yra žmonių, kurie galvoja, kad yra nemokamų dalykų ir bando apgauti fizikos dėsnius.

Mindaugai, skirtingai nuo daugumos cia rasanciu teoretiku, as JAU pasistaciau nama, ir si sezona JAU kurenu, nors name dar negyvenu. jau kokius penkis kartus cia esu rases, kad sienu varza padariau R5, 18 ekovatos+ FIBO blokelis + apdailine plyta. Lubu varza padariau siek tiek didesne nei R10, grindu apie R4. langai 3 stiklu, du selektyvai. Rekuperacine vedinimo sistema. Name yra suvarytas nesildomas garazas, kuris sekmingai ir efektyviai dirba salcio tiltu. Neziurint i visus siuos trukumus, name palaikau +15-19°C temperatura kurendamas KK katila viena karta per diena ir supleskindamas dvi ikrovas. Baigus kurenti, temperatura krenta 1-2°C per para. Esu isitikines, kad jei buciau apsiltines nama pagal pasyvaus namo reikalavimus, temperaturos nuostoliai paros laikotarpiu butu mazesni nei 1°C.. Tokiu atveju nematau prasmes irengti sildymo sistema, kuri visa su visais priedais kainuoja apie 50.000Lt. Tai kur yra tas pasyvaus namo brangumas, as is tiesu nesuprantu???
Atsakyti
QUOTE(bruonius @ 2010 02 09, 15:18)
skirtingai nuo daugumos cia rasanciu teoretiku, as JAU pasistaciau nama

Skirtingai, nei pasistatę pirmąjį namą, teoretikai dažniausiai jų jau turi ne po vieną dešimtį pastatę ax.gif .
Atsakyti
QUOTE(EVOY @ 2010 02 09, 15:31)
Skirtingai, nei pasistatę pirmąjį namą, teoretikai dažniausiai jų jau turi ne po vieną dešimtį pastatę ax.gif .


na tiek kurie galvoja i prieki taip. As pats neseniai tvarkiau visa statybu palikima tai dar 2 projektus kuriuos buvau pasipieses ir pasiskaiciaves radau ir perziurejau visai "nauju" zvilgsniu. ir deja nieko gero juose neizvelgiau nes dabartinis uz juos gerokai pranasesnis. o buvo ir 1,5 ir 2 ausktai.
Atsakyti
QUOTE(kaban @ 2010 02 09, 15:15)
Kodel jos reikia? Kada jinai atspirks?
Kodel negalima pasirinkti kitokiu langu? Arba isvis atsisakyti langu?
O man garazas name labai patogu.. isejai - sedai i masina- isvaziavai.. atvaziavai - isejai - ir jau namie.. kur beda? Reikia butinai per salzius sniegus nuo masinos valyti - besidziaugdamas kad sutaupei? Nu galima tada ir tualeto neirengineti - sikt namuke su sirdute.. vel sutaupysi.. ir miegoti ant grindu - ir sveika ir pigu, kam tie matrasai.. eiti miegot kai temsta (taupyti ant elektros)..  absurdas gi?

rekuperacine sistema reikalinga sandariame name. uzprogramuoji nakciai vedinima ir gyveni visiskame komforte, kvepuoji grynu, filtruotu oru, prarasdamas tik apie 20% silumos, vedinimo laikotarpiu. Rekuperacine sistema yra su tenais, kurie pasildo ieinanti ora, jei to reikia, tad vedindamas namo nesaldai.
Gali rinktis kokius nori langus, gali jokiu langu nedeti, cia tavo pasirinkimas. Dvieju stiklu R yra ~0,8, 3 stiklu - R1.5.
Garaza galima daryti atskirai nuo namo, galima daryti pavesine, kad nesnigtu ant automobilio, galima isigyti automobili su autonomine sildymo sistema, kad salta diena automobilio salonas butu siltas. Nematau prasmes investuoti keliasdesimt tukstanciu i garaza, kuriame bus laikomas kasdien nuvertejanti metalo lauzas. Automobilis sukurtas stoveti lauke. As esu sukurtas gyventi siltai, patogiai ir, pageidautina, pigiai smile.gif kadangi man patinka komforrtas, todel lauko tualetas su sirdute man netinka, kaip netinka ir ciuzinys vietoje lovos. Beje, investicijos i tualeta ir i lova ne is tolo nepriilygsta investicijoms i sildymo sistema ir i garaza. geraiu as investuosiu garazo pingus i prabangesni automobili ir kokius 7 metu vazinesiu labai patogiai..
Papildyta:
QUOTE(EVOY @ 2010 02 09, 15:31)
Skirtingai, nei pasistatę pirmąjį namą, teoretikai dažniausiai jų jau turi ne po vieną dešimtį pastatę ax.gif .

taikiau ne tiems, kurie yra pastate kelias desimtis namu biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bruonius: 09 vasario 2010 - 15:08
QUOTE(bruonius @ 2010 02 09, 16:05)
rekuperacine sistema reikalinga sandariame name. uzprogramuoji nakciai vedinima ir gyveni visiskame komforte, kvepuoji grynu, filtruotu oru, prarasdamas tik apie 20% silumos, vedinimo laikotarpiu. Rekuperacine sistema yra su tenais, kurie pasildo ieinanti ora, jei to reikia, tad vedindamas namo nesaldai.


vedinimas ir rekuperacija yra 2 skirtingi dalykai.. vedinimas gali buti ivairus, kuris uztikrina komforta.. rekuperacija yra atemimas silumos is iseinncio oro srauto..
iranga kainuoja - kainuoja nemazai.. nesha kazkokia nauda.. kada atsiperka investicijas?

QUOTE(bruonius @ 2010 02 09, 16:05)
Garaza galima daryti atskirai nuo namo, galima daryti pavesine, kad nesnigtu ant automobilio, galima isigyti automobili su autonomine sildymo sistema, kad salta diena automobilio salonas butu siltas. Nematau prasmes investuoti keliasdesimt tukstanciu i garaza, kuriame bus laikomas kasdien nuvertejanti metalo lauzas.  Automobilis sukurtas stoveti lauke. As esu sukurtas gyventi siltai, patogiai ir, pageidautina, pigiai smile.gif kadangi man patinka komforrtas, todel lauko tualetas su sirdute man netinka, kaip netinka ir ciuzinys vietoje lovos. Beje, investicijos i tualeta ir i lova ne is tolo nepriilygsta investicijoms i sildymo sistema ir i garaza. geraiu as investuosiu garazo pingus i prabangesni automobili ir kokius 7 metu vazinesiu labai patogiai..


tai kad garazas ne masinai skirtas.. o seiminkui.. kad patogiau naudotis masina smile.gif kad patogiau butu naudotis unitazu - sildote tualeta.. gi.. biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(kaban @ 2010 02 09, 16:20)
vedinimas ir rekuperacija yra 2 skirtingi dalykai.. vedinimas gali buti ivairus, kuris uztikrina komforta.. rekuperacija yra atemimas silumos is iseinncio oro srauto..
iranga kainuoja - kainuoja nemazai.. nesha kazkokia nauda.. kada atsiperka investicijas?
tai kad garazas ne masinai skirtas.. o seiminkui.. kad patogiau naudotis masina smile.gif kad patogiau butu naudotis unitazu - sildote tualeta.. gi.. biggrin.gif

O kada atsiperka garazas ar tualeto sildymas, manau rekuperacija atsiperka zymiai greiciau.
rekuperacija butina uztikrinti pinigu sukistu i apsiltinima susigrazinima. jei nieko nesukisi tai ir paprastas kaminas tiks ir langus galima padarineti.
Atsakyti