Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas ir jo variacijos

QUOTE(well'as @ 2010 02 07, 23:49)
turbut viena pasyvaus namo trukuma iziuru - kaina (kaip ir visu tehnologiju)

kol per metus antrus pasistatysi - tai pamatysi ,kad uz ta pacia kaina
gali/galejai kur kas geresni rezultata gauti (viskas taip juda i prieki....)
tad belieka susikurt toki produkta (statitini), kuri ateityje butu lengva
"upgrade'inti": lengva butu nedidelemis sanaudomis "pasididinti" R,
lengvai pasikeisti stiklo paketus (pagal to laikmecio normas),
lengvai pasijungti atpigusius alternatyvios energijos saltiniu ir pan.

Šiuo punktu- tautiškosios statybų tradicijos turi didžiulius rezervus. Praktiškai: vien tik pakoregavus "prestižo" ir "komforto" traktuotes- Pasyvus namas taps "įkandamu" daugumai besistatančiųjų. Šiuo klausymu reiks paruošti dar vieną "litaniją".

Šiuo punktu- norėtus kiek patikslinti. Šiandien pasistačius Pasyvų namą- ir po kelių dešimtmečių jis išliks Pasyviu namu su 15 kWh/m² per metus. O tinkamai planuojant statybas- bereikalingų papildomų investicijų nereikalaujančia baze "Zero"/"Plius" technologijoms.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo EVOY: 08 vasario 2010 - 07:40
QUOTE(EVOY @ 2010 02 08, 08:35)
Šiuo punktu- tautiškosios statybų tradicijos turi didžiulius rezervus. Praktiškai: vien tik pakoregavus "prestižo" ir "komforto"  traktuotes- Pasyvus namas taps "įkandamu" daugumai besistatančiųjų. Šiuo klausymu reiks paruošti dar vieną "litaniją".

Šiuo punktu- norėtus kiek patikslinti. Šiandien pasistačius Pasyvų namą- ir po kelių dešimtmečių jis išliks Pasyviu namu su 15 kWh/m² per metus. O tinkamai planuojant statybas- bereikalingų papildomų investicijų nereikalaujančia baze "Zero"/"Plius" technologijoms.


na galima pastatyti mazesni nama su pasyvia izoliacija, arba dydesni nama su standartine izoliacija uz ta pacia kaina.. o galima pastatyti mazesni nama su standartine izoliacja uz mazesne kaina, ir nepermoketi uz papildoma izoliacija.. matyt kiak zmoniu - tiek bus nuomoniu bet teisingu sprendimu.. kam kas svarbiau - kam islaidos, kam perspektyvas tolimesnio pardavimo, kam reikia erdves, kad visa sema butu kartu, o kam daug atskiru kambariuku, kad pagaliau galima butu nematyti tu nusibodusius snukiu.. bet neabejoju kad kazkam bus svarbiau maziau isleisti dabar ir biski daugiau veliau, negu daugiau dabar ir maziau veliau.. kokia cia imanoma surasti tiesa? jokios.. zmones visi ivairus - poreikiai ivairus, aishq galima visus sukishti i dezutes " pakoregavus "prestižo" ir "komforto" traktuotes", kap kadase chrusciovkes state, irgi pakoregavo, bet gal visgi indivdualumas nera taip jau blogai? jei valstybe nori remti pasyvia statyba - ok, tegul remia.. kodel zmones turi remt ja, atsisakydami kazkokiu savo konforto ir prestizo elementu?
Atsakyti
Įdomiai diskutuojate apie pasyvų namą, tačiau aš manau, kad fizikos dėsnių neapgausi. Juk energijos tvermės dėsnis sako, kad energija iš niekur neatsiranda, ir niekur nedigsta. Perfrazavus šią mintį namo statybai reikštų, kad jei išpradžių išleidi mažiau pinigų namo statybai (statai eilinį, ne pasyvų namą), tai vėliau išleidi daugiau pinigų šildymui, o jei iš karto statai pasyvų namą, tai iš pradžių išleidi daugiau pinigų jo pastatymui, nors vėliau gauni mažesnes išlaidas už jo eksploataciją. Galutinis rezultatas bus beveik lygus arba visiškai lygus - čia tuo atveju, jei statomi du visiškai identiški namai.

Tačiau norint turėti šiltą namą, pirmiausia reikia galvoti ne apie vatos ar putų storį sienoje. Aš (beje kelių metų bėgyje ruošiuosi statyti pirmą savo namą) elgsiuosi taip:

1. Optimali namo kvadratūra: reikia įvertinti, kad iš pradžių gyveni su visa šeima (pvz., 4 asmenys), o po 20-25 metų - lieki dviese tik žmona. Todėl ar verta statyti 200-250 kv., namą, jei gali pakakti 150-180 kv. Toks kvadratūros skirtumas leidžia sutaupyti labai dauga pinigų dar tik statant namą bei vėliau jį eksploatuojant.
2. Mažesnis langų plotas. Dabar daugelis namų yra tokie, kur langų plotas siekia iki 40 proc. grindų ploto. Tai labai blogai. Šilto namo (nebūtinai pasyvaus) langų plotas turi siekti iki 25 proc. grindų ploto. Dėl tokio sprendimo namas tikrai netaps tamsus ir nejaukus. O svarbiausia, gerai įrengti 1 kv. sienos yra pigiau, nei įsigyti itin šiltą šiuolaikinį langą. Taip taupomi pinigai.
3. Teisingas namo orientavimas šalių atžvilgiu. Visus langus sukti į pietus ir vakarus tikrai nebūtina, tačiau orientacijos klausimą gana lengva išspręsti. Žinoma, jei nesi snobas ir nesivadovauji tuo, kad šiaurinėje pusėje fantastiška panorma, todėl ten darysiu milžiniškus vitrininius svetainės langus.
4. Optimalus namo projektas. Tai reiškia, kad virš garažo, kuris dažnai būna nešildomas, daryti gyvenimą kambarį - neprotinga, išraitytas namas, pvz., L, U ir kitų įmantrių formų - nėra optimalus šildymo prasme. Čia geriausia tinka paprasčiausias kvadratas ar stačiakampis. Taip reikia įvertinti ir tai, kad visos patalpos gautų natūralios šviesos, t.y. turėtų langą - žinoma, ne per didžiausią. taip pasielgus, pavyks sutaupyti elektros, nes kas kartą, pvz., dieną, einant į tualetą nereikės degti šviesos.
5. Paprastas stogas. Tinka tiek dvišlaitis, tiek vienšlaitis ar sutapdintas. Kuo daugiau įmantrybių, tuo stogas brangesnis, o be to padidėja ir šilumos nuostoliai.

Vien šiuos punktus įgyvendinus ir namo grindis, sienas bei stogą apšiltinus pagal paprasčiausius šiuo metu galiojančius standartus, pavyks sutaupyti iki 50-100 000 Lt. O tokios pinigų sumos tikrai užteks namo šildymui visam gyvenimui.


Atsakyti
QUOTE(kaban @ 2010 02 08, 10:12)
matyt kiak zmoniu - tiek bus nuomoniu bet teisingu sprendimu..

kam reikia erdves, kad visa sema butu kartu, o kam daug atskiru kambariuku, kad  pagaliau galima butu nematyti tu nusibodusius snukiu..

kokia cia imanoma surasti tiesa? jokios..  zmones visi ivairus - poreikiai ivairus

aishq galima visus sukishti i dezutes "pakoregavus "prestižo" ir "komforto"  traktuotes"… jei valstybe nori remti pasyvia statyba - ok, tegul remia.. kodel zmones turi remt ja, atsisakydami kazkokiu savo konforto ir prestizo elementu?

bet gal visgi indivdualumas nera taip jau blogai?

Norėčiau tik priminti: daugelis "sprendimų bus teisingais"- tik iki jau nustatytos datos.

Tos vis paminimos "gyvybinės erdvės"- jau kartais ir juoko nebesukelia. Daugelis šiandieninių ar rytdienos "400/500 m²" savininkų- "išeiviai" iš 50-70 m² butų, kur visas paminėtas problemas puikiai sugebėdavo išspręsti. O dažnas netgi užaugęs apie 10 m² kambaryje, kurį dar turėjo dalytis su broliu ar seserimi- ir greičiausiai dėl to nė nesiskundė...
Tačiau statantis namą- staiga tampa būtinybe turėti "All-in-One". Keista, kad dar niekam neprireikė po vienu stogu "priglausti" kokio prekybos centro!

Čia visiškai nesutikčiau. Žmonių poreikiai absoliučiai vienodi: seksas, miegas, valgis, poilsis, … Dar egzistuoja visai suprantamas poreikis pasipuikuoti prieš kaimyną ir gamines. Skiriasi tik galimybės. Jei "400/500 m²" yra galimybės- kodėl gi ne! Tik ar visi statosi pagal realias galimybes? Ar poreikis pasipuikuoti, netampa leitmotyvu neretam besistatančiam?

Pabandome rasti atsakymą. Nė neabejoju, kad tikrai nesijaustumėte taip puikiai ir užtikrintai, jei šalia kaimynas pasistatytų per pus mažesnės kvadratūros, tačiau pilnai "užnavarotintą" ir energetiškai nepriklausomą namą. Gal tuomet kiltų minčių, kad ne visuomet "statymas tik ant erdvių" laimi:
* Kai nešiojant malkas, ar paišinas po eilinio KKK valymo- ir stebėsite kaimyną, besiruošiantį poilsinei kelionei. Sumažinęs savo "apetitą" erdvėms, o namo "apetitą" energijai, pastarasis turi rezervą pasitaupyti ir kitiems malonumams. Juk būsto m2- nėra vienintelė ar pagrindinė gyvenimo komforto sąlyga.
* Kai užsukus pas kaimyną- šis puikuosis panašiais "žaisliukais", kurie ne tik nustato kiek aukštesnius komforto standartus, bet dar gali padėti taupyti, bei perimti masę kitų funkcijų. Priminsiu- visa tai tik erdvių sąskaita.
* Kai stebėsite kaimyno namo metamorfozę į "Zero"/"Plius" namą- panašias sumas Jums teks "laidoti" erdvių šildymui, visokiausiems "kaminų" mokesčiams, o ir valstybė neužilgo susigribs, kad tokių erdvių savininkas yra puikus kandidatas susimokėti už "prestižą".
* Kai su laiku pastebėsite- per pus mažesnės kvadratūros kaimyno namas, ne tik išvengia atidaus VMI žvilgsnio, bet ir daug aukščiau kotiruojamas NT rinkoje.
* Kai skirtingai nei kaimynui- su laiku Jums neišvengiamai teks rinktis: užkrauti savo vaikams prievolę remti tėvų poreikį erdvėms- ar tomis erdvėmis "dalytis" su pvz. atvykusiais vietnamiečių darbininkais. Trečio varianto gali ir nebūti- nėra garantijų, kad tuo metu ką nors sudominsite savo "400/500 m²" energijos "rijūnu".

Konfrontacija tarp individualumo ir Pasyvaus namo- tėra tik vienas iš mitų apie Pasyvų namą. Kaip tai spėju, kad šio mito "terpė"- bandymas pateisinti silpnumo akimirkas, užklupusias renkantis tarp erdvių ir kalkuliatoriaus pateiktos realybės.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo EVOY: 08 vasario 2010 - 13:03
Beje, kad diskusija būtų konstruktyvi, siūlau kiekvienam pateikti labai konkrečius asmeninius pavyzdžius, o ne kalbėti filosofinėmis abtsraktybėmis. Tai reiškia: pasakyti visą namo kvadratūrą, šildomą plotą, šildymo sistemą, namo atitvarų apšildymą bei išlaidas už šildymą per mėnesį. Pavyzdžiu, aš šiuo metu gyvenu 58,31 kv. 2004 m. statybos bute. Jis - gelžbetoninis, kurio sienos viduje - 14 cm. vatos (o gal putplačio - tiksliai nepasakysiu). Už gruodžio mėnesio šildymą - 127 Lt, t.y. 1 kv. kaina - 2,17 Lt. Už sausį dar nesu gavęs sąskaitos, bet jinai turėtų siekti apie 150 Lt. Langai plastikiniai ir gana kiauri, bet šilta manau dėl to, kad gyvenu 7 aukšte (prišildo kaimynai iš viršaus ir apačios) bei dėl to, kad namas gelžbetoninis, t.y. betonas gerai akumuliuoja šilumą. Konkretūs asmeniniai pavyzdžiai labai padėtų įvertinti galimo namo techninius sprendimus bei šildymo sistemos pasirinkimus. Laukiu pavyzdžių.
Atsakyti
QUOTE(cezas @ 2010 02 07, 20:28)
mobilus telefonai GPS ir pan. tech. naujoves pries desims metu irgi utopija atrode, o dabar lietuva turbus viena is lyderiu  biggrin.gif viskas labai greitai keiciasi, o ypac statybose tai siulau tikrai nediskutuoti ar tai gerai ar blogai vistiek laikas parodys, kad gerai  biggrin.gif ir manau, kad reikia to siekti tiek kiek leidzia finansai. galima diskutuoti apie priemones ir kaip tai optimaliau igyvendinti, ploto saskaita, techniniu irengimu ir pan.  biggrin.gif  ar yra nepritarianciu. aciu EVOY uz idomias nuorodas  thumbup.gif  gal kas galite parekomenduoti gera verteja is vokieciu kalbos  smile.gif



O jus tikit kad nuo 16-u metu prades vin pasyvus dygti? g.gif Zinant kokie lietuviai uzsispyre.. g.gif
Atsakyti
Na matot kaip gerai - tie kurie vienodi - rinksis vienodus namus.. o kurie nenor rinkitis - veliau su pavydu ziures i tuos vienodus biggrin.gif

Asmenishkai as nepazystu nie vieno zmogaus, kuris pasistatytu sau 500 kv m nama siekdamas "pasipuikuoti" Visi kazkaip stato toki nama, kurio jiems reikia dabar ar planuoja, kad reikes ateiciai.. Aishq ziuri pagal finansus - ir jei leidzia finansai - ideda baseina (mano vienas draugas) o jei neleidzia - neideda (kaip as smile.gif) Nors pvz man baseinas praktishkai butinas - turiu stuburo trauma, ir geriausias budas sportuoti - plaukoti.. toks va as nevienodas.. Labai tikiuosi kad lygai taip pat as neienodas sexe biggrin.gif ir kitur.. bet tiek to.. esme tame, kad pasyvus- ZERO biggrin.gif namas tai koncepcja.. sakykyme taip - idealas! nu nieks neatsisakys gyevnti name, kur islaidos sildymui yra 0 smile.gif logishka? Bet be islaidu sildymui yra kitos islaidos, eksploatacija, prieziura sistemu, remontai, elektra visai tai irangai, kredito aptarnavimas, draudmo mokesciai ir t.t. ir panasiai. Va cia prasideda realus gyvenimas: kiek pinigu isleis per visa savo gyvenima, gyvenant viename name ir kitame name.. kadangi EVOY agtuoja mazinti kvadratura, tai akyvaizdu, kad ir jis pripazysta, kad pasyvus namas brangesnis smile.gif ir atitinkamai prieziura jo (nelieciant sildimo) dar brangesne.. kazkokioj vietoj standartinio namo islaidos ir geresnio uz standartinio namo islaidos susilieja.. cia ta riba, uz kurios kalbama apie apsimoka ar neapsimoka siltinti toliau.. deje tos rybos nustatymas yra reliatyvus dalikas - priklauso nuo daug ko, ypac turint omenije musu nestabilia valdzia smile.gif bet is esmes - galima ja isskaicioti smile.gif va vokieciai paskaiciavo - ir nustate jkad ta riba yra 15kwh/m2 per metus smile.gif iki to reikia siltinti.. toliau - neapsimoka.. toks namas vadinasi vokishkai pasyvus smile.gif kadang EVOY vaikysteje svajojo vokieciu wink.gif - tai jis agituoja uz ta riba.. bet deje jinai neturi niko bendro su musu salygom, ir niekad netures, neziurint i visas europas direktyvas. Is esmes labai parasta ja apskaicioti - teliko tureti kokio nors standartinio namo ekonomika.. poto pridet papildomas islaidas jo "pasivejimui" - ir nupasyti grafkeli, kur bus aishkiai matoma, kokioj vietoj ka reikia daryti, o kokioj jau nebe smile.gif
!
Atsakyti
135m2 ploto is ju 25m2 rusio, vienas aukstas 23m2 langu, 2m2 duru smile.gif . langai paprasti, duru U ~2,7 doh.gif .
namuose diena 21-23, nakti krenta iki 19-20. rusyje 18. katiline rusyje.
Grindys 10cm polistirolas. Rusio grindys nesiltintos, sienos iki 1,5m gylio is isores siltintos 5-10cm polistirolo. Rusys is vidaus papildomai apmurytas per 1/2 keramines skyletos plytos su oro tarpu.
Namo sienos 20cm polistirolo ir vatos kombinacija. Lubos 30-40cm vatos.
kol kas sildoma KK, atsizvelgiant i sanaudas sildymas ir BSV ziemai kainuotu 600-700 lt maximum.
Siuo metu planuojamas palepes pavertimas vaiku kambariu pridedant namui dar 20m2, tuo paciu stengsiuosi kaip galima pasyviau isspresti si darini smile.gif
Papildyta:
QUOTE(kaban @ 2010 02 08, 14:47)
bet is esmes - galima ja isskaicioti smile.gif va vokieciai paskaiciavo - ir nustate jkad ta riba yra 15kwh/m2 per metus smile.gif iki to reikia siltinti.. toliau - neapsimoka.. toks namas vadinasi vokishkai pasyvus smile.gif kadang EVOY vaikysteje svajojo vokieciu wink.gif - tai jis agituoja uz ta riba.. bet deje jinai neturi niko bendro su musu salygom, ir niekad netures, neziurint i visas europas direktyvas. Is esmes labai parasta ja apskaicioti - teliko tureti kokio nors standartinio namo ekonomika.. poto pridet papildomas islaidas jo "pasivejimui" - ir nupasyti grafkeli, kur bus aishkiai matoma, kokioj vietoj ka reikia daryti, o kokioj jau nebe smile.gif
!

labai teisingai nes ir man tie mistiniai 15kwh/m2 per metus labai stipriai atrodo. pas mus biski kitos klimato salygos ir kad juos pasieti reikia daugiau investuoti nei vokieciui.
galima teoriskai iskaiciuoti kaip turetu atrodyti toks namas, idomumo delei smile.gif .
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2010 02 08, 13:56)
lieki dviese tik žmona


bet kaip man atrodo tokie argumentai baisus, negaliu net nupasakoti.. nu pagalvokite - gyvenimas gi yra dabar! Dabar jauni energingi visko norisi! Ar gyvenimas prasideda tada kai liekate 2se su zmona niekam nereikalingi??? Nu koks ca poziuris? Baisu! GEDA! Dabar reikia gyventi, apie gera reik galvti, o ne ruostis kazkokiai baisiai senatvej.. nu bus namas per dydelis - parduosite, nupirksite furgona ir keliausite iki gyvenimo pabaigos kur nors Nevados dikumoj..kuom bloga pabaiga? tai vaikai neduos parduot garantuoju.. sakys - o kur mes ilsesimes ir uogenes valgysim.. aishq jei ju juos is proto neisvesite savo niurom ateities vizijom! Statot SAVO nama ir nedarot jame to, ko JUMS norisi.. KAM isvis tada statytis? Kad butu buda pernakvoti ir pavalgyti ir TV paziureti? Nori baseino - reiskia coool! nori bibliotekos, molio dirbtuves, garazo dirbtuviu 10 masinu? Kodel ne! Taigi tas ir yra pagrindinis dalykas del kurio verta gyventi - tavo nuosavu svajoniu issipildimas.. Del ko galima aukoti svajone? Del duju kainu? Del valdzios durnumo? Eina visi jie sikt smile.gif Mano namas! Ka noriu - ta ir darysiu! Noriu sugriausiu ir kita pastatysiu! Noriu parduosiu! Noriu isnuomosiu buriui studenciu su salyga kad darytu valgyti ir vaiksciotu namuose vien apatiniais smile.gif Kuom bloga senatve??? biggrin.gif
Atsakyti
Tik siek tiek informacijos: kuriau peciu sestadieni po pietu, sukurenau dvi ikrovas. Kadangi negyvenu, tai temperatura palaikau 15-19°C. Pries kuriant buvo 14.5°C, po kurenimo buvo pakilusi iki 17°C. siandien 8:00 ryte radau 15°C. Per pusantros paros nukrito 1.5°C...
Atsakyti
Taigi paskaiciavau, teoriniam 110m2 namui, tik be rusio, o siaip panasus i mano dabartini nama.
namo poreikiai pasiekti 15kWh/m2 butu 1650kw/metus arba 9,17kwh/vid.para.
Vien per langus, netgi juos pakeitus vienais silciausiu siuo metu LT siulomais stiklo paketais be remu( U-0,5) netenkama 4,14kwh/vid. para.
per super siltas duris maziausiai 0.5kwh per para.
per sienas 30cm polistirolo dar 5.71
per grindis 20cm polistirolo 5.24
per perdanga 50cm apsiltinimo 3.31
sumum sumarum 19kwh/para. Norma virsyta 2 kartus.
Dar rekuperacija paima savo dali, bet zmones budami taipogi isskiria siluma + namuose gaminama. Cia tikriausiai butu galima deti lygybes zenkla ir to nevertinti.
belieka ivertinti silumos patekima per langus pastata teisingai orietavus. jeigu tai sudarytu netgi 50% to kiek netenkama, vistiek per langus netektume 2kw.
sumoje butu 16.8 kwh/para.
dar kazka storinti butu nelabai protinga, langu irgi neina mazinti.
manau musu salygomis realu pasiekti 25-30kwh/m2 per metus.
aisku galima tos energijos pasigaminti su saule, veju ir t.t., bet manau butu neteisinga taip skaiciuoti nes si energija reikalauja didziuliu investiciju.
o pastatyti saules kolektorius ir vejo jegaine uz 100000 virsaus ir aiskinti, kad jau mano namas dabar naudoja 0 kwh energijos yra nesamone.
Atsakyti
QUOTE(kaban @ 2010 02 08, 15:07)
bet kaip man atrodo tokie argumentai baisus, negaliu net nupasakoti.. nu pagalvokite - gyvenimas gi yra dabar! Dabar jauni energingi visko norisi! Ar gyvenimas prasideda tada kai liekate 2se su zmona niekam nereikalingi??? Nu koks ca poziuris? Baisu! GEDA! Dabar reikia gyventi, apie gera reik galvti, o ne ruostis kazkokiai baisiai senatvej.. nu bus namas per dydelis - parduosite, nupirksite furgona ir keliausite iki gyvenimo pabaigos kur nors Nevados dikumoj..kuom bloga pabaiga? tai vaikai neduos parduot garantuoju.. sakys - o kur mes ilsesimes ir uogenes valgysim.. aishq jei ju juos is proto neisvesite savo niurom ateities vizijom! Statot SAVO nama ir nedarot jame to, ko JUMS norisi.. KAM isvis tada statytis? Kad butu buda pernakvoti ir pavalgyti ir TV paziureti? Nori baseino - reiskia coool! nori bibliotekos, molio dirbtuves, garazo  dirbtuviu 10 masinu? Kodel ne! Taigi tas ir yra pagrindinis dalykas del kurio verta gyventi - tavo nuosavu svajoniu issipildimas.. Del ko galima aukoti svajone? Del duju kainu? Del valdzios durnumo? Eina visi jie sikt smile.gif Mano namas! Ka noriu - ta ir darysiu! Noriu sugriausiu ir kita pastatysiu! Noriu parduosiu! Noriu isnuomosiu buriui studenciu su salyga kad darytu valgyti ir vaiksciotu namuose vien apatiniais smile.gif Kuom bloga senatve??? biggrin.gif



Dabar jau visi puikiai žinome, kuo baigiasi protu nepamatuoti norai. Tačiau kaip matau net ir krizė dar ne visus į protą atvedė. Svajonės yra gerai, bet reikia pripažinti, kad norėti reikia proto ribose. Pvz., mano švogėris ne krizės metu visko norėjo: buto centre, naujos mašinos, naujosios buitinės technikos, sodybos kaime ir t.t. Žinoma, kad viską susipirko, bet po truputį viskas tas jau lenda per gerklę: išsiparduoda ir t.t. O kalbėjo lygiai taip pat, kaip Kaban dabar. Taigi realybė yra tokia, kad norai turi būti pamatuoti ir atitikti tikrovę/galimybes.

Tačiau grįžtant prie temos, noriu patikslinti, kad nesvarbu kokį namą bestatytum, tačiau reikia įvertinti ploto reikaligumą, t.y. namo dydį. Protingas žmogus tikrai paskaičiuos kokio ploto reikia 4 asmenų šeimai (kol dar namie yra vaikai) ir kokio reikės, jei liks gyventi dviese su žmona. Tiesiog tai reikia numatyti iš anksto, kad vėliau ne būtų problemų. O kalbėti, kad parduosi ir išsikelsi į mažesnį - panašu į amerikietišką/čigonišką gyvenimo būdą, o ne į sėslų lietuvišką. Todėl manau, kad lietuviškas pasyvus namas - tai pirmiausia realaus ploto įvertinimas. Kai pasistatai per daug (kad ir kokiais 50 kv.), tai paprasčiausiai išmeti pinigus į balą. Sutaupyta pinigų sumą tikrai leistų šildytis N metų nemokamai.

Be to, jei kalbėti apie pasyvų namą, kuris mažina šildymo išlaidas, reikėtų kalbėti ir apie taupų namą, t.y. kuris mažai valgo pinigų. Todėl reikėtų klausimą formuluoti taip: kaip pastatyti tokį namą, kurio eksploatacinės išlaidos būtų kuo mažesnės: šildymo, elektros, vandens ir t.t. Tik visuma priemonių padeda taupyti.

Atsakyti