QUOTE(EVOY @ 2010 02 02, 15:54)
Manau, kad užčiuopėte patį patį patį "vokiškos sėkmės receptą":
Jei vokiečiui pasakys šiltinti 30 cm- jis tiek ir šiltins. Jei vokiečiui pasakys šiltinti 50 cm- jis tiek ir šiltins. Kaip iš prigimties paklusnus pilietis- neuždavinėdamas daug klausymų, ir taip "užvesdamas mechanizmą", kuris vadinasi šalies ekonominis augimas.
Ja ja - tautinis mentalitetas. Savu laiku jis sudarė prielaidas hitlerininkams suniokoti pusę pasaulio, dabar vėlgi sudaro sąlygas išmokėti tai pusei pasaulio kompensacijas už patirtą žalą.
Manau, kad kiekviena tauta turėtų išmokti didžiuotis ir naudotis tuo, ką per ilgus metus sukaupė savo genetiniam fonde
QUOTE(bruonius @ 2010 02 02, 16:28)
vat as ir nesuprantu, jei sako, kad reikia 30cm, vadinasi reikia 30cm! Pasakys, kad reikia 50- reiskia reikia deti 50cm!
Kai pradeda tulas lietuvis ieskoti taupymo budu, tai galu gale turime tokius architekturinius sedevrus, kaip apdailine plyta iki puses ar dar baisiau aplipdyti namai, vienslaiciai stogai, 10cm termoizoliacija ant sienu, netinkuoti garazai, medines tvoros, betonines trinkeles ir t.t...
Tai kad 10 cm sienų termoizoliacija yra numatyta pagal taip jūsų giriamas taisykles - dar ir dabar STR'as tai leidžia. O buvo laikas, tai tai buvo norma.
Mano projekte 2000 m. sudėti visų kompetetingų institucijų parašai ir štampiukai, sienų varža pagal normas - 3,38.
QUOTE(bruonius @ 2010 02 02, 17:19)
atvėsk
Aš lenkiu link to, kad Lietuvoje visuotinai paplitęs toks statymo būdas - "a maž patrauks" ir "paskui užbaigsim". Jei lietuviui kas nors sako, kad reikia daryti gerai, tai jis tiesiog pasiųs tave ant trijų raidžių, nes juk nieko nėra protingesnio už būrą tautietį! Pažiūrėkit, kokios aštrios diskusijos užverda, kai bandai pasakyti tautai, kad REIKIA daryti geriau! Tautietis taisyklių nesupranta, todėl ir pasikrykštijome patys paskutiniai, ir į protą suaugsime, matyt, irgi patys paskutiniai... ir pasyvius namus, dėl tos pačios priežasties pradėsime statyti paskutiniai, o jei ir pradėsime, tai jie bus netikri, nes sienose bus 20cm, o lubose 30cm termoizoliacijos sluoksnis! Juk mes esam patys protingiausi ir niekas juk mums nepaaiškins, ar ne??
A jums ką - būtina būti pirmam ir kiekvieną sieną kelyje pramušinėti sava kakta? Andrenalino trūkumas ar nesimąsto, kol kaktos nepadaužai?
Gal kai mes ant pasyvių namų "pasinešim" bus tokios medžiagos, kad sienoje nereiks ir tų 20 cm, o užteks 10 cm. Kol šiandieniniai "pasyvieji" skaičiuoja, kas geriau - mažinti langų plotą, ar didinti stiklų skaičių stiklo pakete ir kuo paskui tuos langus kaustyti, kad nuo svorio neišlūžtų, vokiečiai kuria vakuminius stiklo paketus. Žiūrėk, dar ir aš ant pensijos jų sulauksiu.
Ir kas jums garantavo, kad pasaulis nueis dabartine "pasyvaus namo" kūrimo kryptimi - didinti atitvarų šiluminės izoliacijos storį ir mažinti energijos sąnaudas šildymui? Juk sukurti apšiltinimo medžiagoms reikalinga tie patys neatsinaujinantys resursai ir ta pati energija. Gal mūsų laukia naujos "ekologinės" kryptys - produktyviai įkinkyti atsinaujinančius energetinius išteklius vietoje to, kad siurbti naftą, gaminti iš jos putplastį ir klijuoti jį ant sienų? Ir nereiks man savo namuko su R3,85 griauti - pakaks pigią, efektyvią saulės/lietaus/vėjo "batierkę" ant stogo sumontuoti. Na, jums su R5 "batierkė" kainuos pigiau - taigi jūs vis tiek išlošėte
QUOTE(bruonius @ 2010 02 02, 22:33)
jus teisus. Tie, kurie dabar pradeda statytis, zinoma, jei tokiu dar siais laikais yra, tikrai turetu pasidometi pasyvaus namo technologijomis. Beda yra ta, kad informacijos yra isties mazai, o jei ir galima rasti, tai tik tuomet, jei ieskai tikslingai. Turi JAU zinoti, kad yra toks namo statybos metodas ir kad tas metodas yra kazkas gero, kitaip net nekreipsi demesio i kazkokius kliedesius apie tai, kad gali nama pasistatyti siek tiek brangiau
Ech, kaip man nepatinka, kai ant mūsų tautinio "skrudžinio" mentaliteto EUR darosi visokie Shoferiai, Kiosakiai ir panašūs netautiečiai. Lietuviai grobsto verstinę literatūrą "kaip sutaupyti", "kaip užsidirbti nieko nedarant". Nors imk ir parašyk tautinė knygą - lietuviškas pasyvus namas - pigiau, greičiau ir geriau nei pas vokietį
Ir dar turiu tokį klausimą ne į temą - kas dirba lietuvoje, jei sveiki ir darbingi vyrai darbo metu tiek prirašo supermamoj, kad aš per naktis nemiegu, kol perskaitau mane dominančią info. O jei dar pabandau parašyti ką nors, tai žiūrėk jau ir gulti nebėra kada - į darbą metas. Tokiais tempais aš nei sodros pensijos, nei vakuminių stiklo paketų nesulauksiu