Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas ir jo variacijos

QUOTE(raganele @ 2010 01 30, 01:59)
Maniau aptikusi įdomią temą, o čia vienas už kitą "krūtesni" vyrai mūrai supermamoj  lotuliukas.gif

Mūsų namas ant kalno, nuolat košia vėjai,  čia ir užbridau ieškodama minčių, kaip jį galima būtų paversti ne vien blogiu.

Labas raganele 4u.gif ! Senokai keliai buvo susikirtę. Paklausčiau, kai sekasi auginti mergaitę, tačiau peržiūrėjęs "dosje", kai kuriuos atsakymus radau. Malonu, kad prisijungėte prie tų, kurie nepatingi ką tai suorganizuoti ir tėvynei thumbup.gif .

Greičiausiai mažoji skorpioniukė didesnių rūpesčių nekelią, jei užsukote pasiieškoti adrenalino į ramų "pažaliavusių" pacifistų sambūrį- ir dar su šūkiu "Lauk vyrus iš SM!" (analogu "Juden raus!"). Kol kas nelabai kuo galime padėti, bet kai jėgos kiek apsilygins (turėsite galimybę geriau išsimiegoti)- visada prašom gun_smilie.gif !

Dėl minčių- šiandien tikrai sudėtingas atvejis. Kai kažkada tai minėjau, kad "šitas A.Sekmokas savo ragus dar parodys"- tikrai nesitikėjau, kad realybėje gausis dar blogiau: alternatyvos praras ir tai, ką iki tol turėjo išsikovojusios verysad.gif . Kol nėra galimybės individualiomis jėgainėmis pagamintą perteklinę elektros energiją parduoti valstybės "prižiūrima" kaina ir sąlygomis- šioms technologijoms "prikabinta" būtinybė kartu įsigyti ir įrangą perteklinę akumuliuoti, tampa "užtrauktu rankiniu stabdžiu". Galima padėlioti schemas, kur tokios investicijos turės pliuso ženklą- tačiau tai bus labai jau "pritempta už ausų". Domėtis/planuoti/ruoštis- žinoma reikia. Tačiau realiems veiksmams- dar kiek ankstoka verysad.gif .
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2010 01 30, 12:19)
Na del termoizoliacijos negaliu nesutikti. Kuo daugiau-tuo mokesi maziau veliau kas menesi. Vakar naktinedamas skaiciau kad kazkas dar planuojasi deti 10cm pulistirolo siltinimui.. va cia tai sakyciau absurdas..

Ir ne tik!! Teisingai parinktas termoizoliacijos sluoksnis suteikia nepakartojama komforta. temperatura pasiskirto tolygiai visame name, kurenant KKK isvengiama dideliu temperaturos svyravimu, lengva subalansuoti dregme name (nezinau tik kaip ten siuo klausimu karkasiniuose namuose, a? 4u.gif ),
Atsakyti
QUOTE(raganele @ 2010 01 30, 01:59)
Mūsų namas ant kalno, nuolat košia vėjai,  čia ir užbridau ieškodama minčių, kaip jį galima būtų paversti ne vien blogiu.

Kad viskas nebūtų tik juodomis spalvomis- ir su sąlyga, kad nesikabinėsite prie skaičiukų.

Po ilgų paieškų: vieną variantą, kur pliuso ženklas turi kokį tai rimtesnį "pagrindą po kojomis", vis tik pavyko "atrasti". Gal kiek keistokas, bet kol kitų LT nėra- "Чем богаты...". Tuo pačiu gal būt pavyks "nušauti tris zuikius":
* Bent kiek tai iliustruoti pačią Plius Energy namo koncepciją.
* Parodyti stogo "įdarbinimo" galimybes.
* Pateikti dar vieną argumentą vienaukščio Pasyvaus namo naudai- stogo plotas/potencialas didesnis.

Kaip galima nesunkiai spėti, šeimos biudžeto išlaidų eilutę "pildo" ne tik būsto eksploatavimo kaštai. Daugeliui dar tenka kasdien iš užmiesčio belsti automobiliu į darbą. Grubiai primetus:
1. Automobilis- apie 40.000 Lt.
2. Per dešimt metų automobilis vidutiniškai nuvažiuoja apie 150.000km, suvartodamas vidutiniškai 100 km 5 l benzino, kurio kaina vargu ar ateityje kada nors kris žemiau 4,00 Lt. Per dešimt metų susikaupia gana solidi suma: nekreipiant daug dėmesio į "analizės objektyvumą"- apie 70.000 Lt.

Kokią gi alternatyvą šiandien gali realiai pasiūlyti "žalioji" energetika ir tinkamai suprojektuotas namo stogas:
1. Automobilis- apie 12.000-45.000 Lt. Gal kam nors tai ir ne visai panašu į automobilį- bet kartais juk jis turi ir visus keturis ratus!
2. Kas yra benzino kolonėlė- aišku pamiršite. Vis tik, už "nemokamai" ką tai "pakloti" teks (saulės ar vėjo jėgainė, kompresorius)- apie 35.000 Lt. Viso "kuklesniame" variante: apie 47.000 Lt.

thumbup.gif - pirmoji alternatyvų pergalė prieš iškasamąjį kurą!
Atsakyti

QUOTE(EVOY @ 2010 01 30, 14:34)
...
Greičiausiai mažoji skorpioniukė didesnių rūpesčių nekelią, jei užsukote pasiieškoti adrenalino į ramų "pažaliavusių" pacifistų sambūrį- ir dar su šūkiu "Lauk vyrus iš SM!" (analogu "Juden raus!"). Kol kas nelabai kuo galime padėti, bet kai jėgos kiek apsilygins (turėsite galimybę geriau išsimiegoti)- visada prašom gun_smilie.gif !
...


esu puikiai išsimiegojusi ir neketinu vyrų vyti iš niekur, tiesiog labai skiriasi tonas temose biggrin.gif

QUOTE(EVOY @ 2010 01 30, 15:39)
Kad viskas nebūtų tik juodomis spalvomis- ir su sąlyga, kad nesikabinėsite prie skaičiukų.
...

mes tai statydami darbo kambarį įsirengėm, kai norisi - dirbantieji dirba iš namų, nereik nė naujų transporto technologijų. O kai važiuojam- dyzeliuką deginam ir gan ekonomiškai.

O be Sokmokinių problemų neišeina vėjo pajungti darbui? Kokį nedidelį buitinį reikaliuką susikonstruot g.gif
Atsakyti
QUOTE(raganele @ 2010 01 30, 16:56)
mes tai statydami darbo kambarį įsirengėm, kai norisi - dirbantieji dirba iš namų, nereik nė naujų transporto technologijų.

O be Sokmokinių problemų neišeina vėjo pajungti darbui? Kokį nedidelį buitinį reikaliuką susikonstruot

Kas gali būti geriau šeimos biudžetui- kaip darbas namuose thumbup.gif . Tiesą sakant, nelabai suprantu- kodėl tai neplinta kaip pandemija? Kodėl pvz. buhalterė turi kasdien belstis į darbą, kai 99 % darbo ji puikiai gali atlikti namuose (kartu viena akimi prižiūrėdama ir savo vaiką)? Juk darbdaviui įrengti jai darbo vietą, taipogi kainuoja ne centus g.gif ?

Nedidelį "buitinį reikaliuką"- aišku galima "susikonstruot". Tačiau tai daugiau bus grįsta entuziazmu, nei išskaičiavimu. Gal kiek tai pasišildysite vandenį, gal kiek sumažinsite šildymo kaštus. Tačiau visa tai bus tik centai, lyginant su išleistais Lt- atsipirkinės ilgai verysad.gif . O kai palyginsite, kad yra galimybių tą pati efektą išgauti su kelis kartus mažesne investicija (pvz.- saulės kolektoriais)- gamintis elektrą visai dings noras.

Taip kad: "be Sokmokinių"- liūdnas reikalas. Būtinybė kur tai kokiu tai būdu namuose akumuliuoti perteklinę elektros energiją (kaip tyčia- jos daugiau, kai jos mažiausiai reikia)- per daug išdidina sistemų įrengimo kaštus, ir gerokai "vožteli" per efektyvumą. Suveikia tik "tradicinė" schema:
* Sistema visus metus gaminama elektrą.
* Dalis sunaudojama, dalis "akumuliuojama", tiekiant į sistemą- paskolinant"/parduodant tinklams. Ne tokiose godžiose valstybėse- toks "sandėliavimas" netgi nieko papildomai nekainuos.
* Atėjus šildymo sezonui- panaudojami per metus "sukaupti rezervai".

Kol mūsuose tai tik viena iš utopijos formų, tikslingiau visus resursus nukreipti taupymui, kurio viena iš formų- namo "apetito" mažinimas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo EVOY: 30 sausio 2010 - 17:58
Jei leisite ir as pasidalinsiu mintimis pasiulyta tema.
Siuo metu po truputi (be paskolu uztrunka) irengineju savo namuka, kuri pasyviu pavadinti gal butu kiek drasoka, bet kaip to siekiamybe ivardinti galima. Kaip bus faktiskai parodys pirmieji ekspluatavimo metai.
Pasyviam namui kaip jau buvo ivardinta recepto nera. Gali buti tik tinkami ir atsakingai parinkti sprendimai to siekiant. As turiu savo koncepcija ir nuosekliai ja igyvendinu.

Pabandysiu israsyt trumpai kazkokias gaires, galbut inesdamas kazko konkretesnio:
1. Sklypas. Manau tai svarbi detale visam sprendime. Mano atveju sklypas "nedekingas", ivaziavimas pietryciu puseje, siaures vakaruose slaitas ir laukai su pastoviu ir dideliu veju. Tai stipriai itakoja tai, kad mano namas privalo buti vienaaukstis su apgalvotu patalpu, langu, duru isdestymu ir net stogo forma.
Bet. Sklypo trukumai gali virsti privalumais: su drenazu problemu nera, pamatai slapi nebus niekada, vejo, saules energetikai atviros visos galimybes.
2. Namo projektas. Pgl vietove, sklypa reikia pasirinkti ir projekta, patalpu isdestyma, namo forma. Siekiamybe tureti kuo maziau isoriniu sienu, kad jos butu kuo plonesnes, technines patalpos butu teisingoje puseje ir pan. Maziausias sienu plotas yra taisyklingo kubo. Bat tada turi buti dviaukstis namas ir su patalpu isdestymu atsiranda problemu.
mano atveju del veju is vakaru ir siaures vakaru as kuba nupjoviau ir visas patalpas susiprojektavau pirmame aukste. Jokiu koridoriu ar kitu nereikalingu patalpu nera, visos sildomos patalpos visumoje beveik atitinka kvadrata, kurio sone prislietas garazas ir katiline. taip as eliminuoju 1 is 4 laukiniu sienu. Siauries vakaruose tik 2 langai, kuriu vienas vonios, nedidelis. Stogas keturslaitis truputi permazo nuolydzio saules energetikai, nes nenorejau subjaurot vaizdelio. Jokiu palepiniu kambariu, perdanga siltinu kiek tik reikes. Isorines sienos karkasines, taip sutaupau 18m2 vidaus ploto lyginant su muru! Siena isorine - ten jau mano eksperimentai - apsiltinimas trijuose atskirtuose sluoksniuose, nepriekaistingam sandarumui ir varzai pasiekti. Viso apie 32cm su R8. Langu is kiek daugiau kaip 140m2 ploto sienos yra vos per 22m2 iskaitant vitrina pietryciu puseje. Stiklo paketai 3 stiklu.
3. Nauja statyba ir butinai karkasine. Kodel? Teko renovuot daug namu, tai is patirties pasakysiu, jei kilo noras sena pastata daryti pasyviu, iskarto viska griaunat ir statot nauja. Is sh.. padaryt banduke kainuoja maziausiai 1.5k brangiau ir rezultatas vistiek nebus toks geras. Karkasinis variantas todel, kad susitaupo labai daug vidines erdves. Kitas dalykas ekologija, musuose dar nera to suvokimo, kad reikia statyti tik tiek kiek reikia ir tik taip kaip yra butina. Cia energetiniu poziuriu. Kam statyti tvirtove jei galima is atsinaujinanciu saltiniu pastatytame name gyventi nieko neblogiau, o daznai ir daug pigiau ir geriau. Bet cia neissiplesiu, nes tam atskiros temos reiks.
4. Varza ir sandarumas. Siltinimo medziagos deti daugiau kaip 40-50cm nera tikslinga. Geriau reiktu pasirupinti, kad ta siltinimo medziaga ir kartu visa siena kiaurai perpuciama nebutu. Kitas dalykas karkase as kombinavau skirtingas apsiltinimo medziagas skirtinguose sluoksniuose. Cia su zvilgsniu i ateiti, jei kuri medziaga per laika pakeistu savo savybes, sukristu ar pan.
5. Sildymo sistema. Kietas kuras su akumuliacine talpa ir sildomomis grindimis. Jei nedidelis namelis tai butu galima nuo zidinio ir/ar rekupo pasidaryt orini. Betgi didziausias lemejas sitam klausime yra pats namo projektas. Kas geriau tinka vienam projektui, kitam gali buti visai neracionalu.
Galbut man papriestaraus EVOY, bet silumos siurblio kol nera valstybes remimo pasyviam name nematau. Del finansiniu sumetimu. Kam investuot 40-60 tukst Lt i sildymo sistema, kuri del mazo silumos poreikio niekda neatsipirks? Pasyviam name uz 50 000Lt elektra kurensites keliasdesimt metu. o jei is karto bent puse tos sumos investuosit i saules ar vejo energija tai nama nesunkiai privesite prie Zero energy namuko. Ir atsiskaitymu uz elektra knygute nutols kaip nemalonus prisiminimas.
6. Vedinimas. Idealu butu nestatyt kk katilines, jokiu kaminu, zidiniu, gartraukiu, pasistatyt rekupa ir sildytis saules bei vejo energijos gaminama elektra. Bet prisireikia tureti tikra zidini, naudotis pigiausio kuro - malku privalumais. isivedam nesandaruma ir energijos nuostolius, per kamina iseina daug silumos, gartraukis virtuveje, vonios vedinimas ir pan. As sprendziu problema taip: zidinio reikia, vonios ir gartraukio ventiliacijos reikia. Stoves rekupas su bypass'u, bet i ji ateinantis oras yra pasildomas zemeje. Ten mazdaug +10 laipsniu tai ziema sildo, vasara vesina. oro ismetimas tik katilineje, per katila ir kaminu lauk. Zodziu oras praeina cikla ir yra maksimaliai isnaudojamas. Kuo maziau skyliu name.
7. Atsinaujinantys energijos saltiniai. Tikslas: siekti kuo didesnio elektros energijos, kuro skirto sildytis pakeitimo saules ir vejo energetika. mano atveju as jau pavelavau nedaryt kk katilines, kamino ir tas sumas penkiazenkles panaudot saulei ir vejui pakinkyti. Kai projektavau, pabijojau likti tik ant elektros, o ir saules vejo energetika buvo dar brangi. Dabar viskas keiciasi, saules baterijos pinga vos ne dienom, saules kolektoriai sildymui taip pat ir jau kaina visai nedidele. vejo energetika cia jau kiekvienam pgl vietove, kaina dar laikosi aukstoka, bet velgi nebeta kaip anksciau ir neilgam jau. beto yra puikiu samadielnu pavyzdziu, kuriu samata yra juokingai maza. Dabar mano tikslas pamazu pereiti prie energetines nepriklausomybes ir priarteti prie Zero Energy filosofijos. juk nebutina iskarto daryti visa sistema. Puikiai galima kasmet pasididinti saules elementu kieki, pasistatyti daugiau akumuliatoriu, pasijungti daugiau patalpu ant "nemokamos" energijos.

Tai tik keletas gairiu is mano varpines, bet jei esate tiek novatoriskas, idejinis zmogus tai energija galima isgauti ir isnautoti visas galimybes visomis progomis. As uz misria sistema, ir vien tik delto kad pats tai darau, nereikia samdyti. Buciau eilinis end user'is, taip noreciau gauti atslifuota galutini pasyvaus namo varianta ir nesukciau galvos. bet cia ne tas variantas. manau entuziastai pritars, kad is degancio zidinio galima pasiimti dali silumos boilerio kaitinimui ir labai pigiai, oro pasildymui, kastai bus minimalus. Tiesiog siulau isnaudoti kiekviena proga, o ypac ta kuri neiskelia samatos i baisingas aukstumas.
Apsiltinimo medziagos metrais nepridesi, o ir riba yra nuo kada tas pridejimas nebeduos efekto. Sandarumo del vedinimo sistemos kaip po tokios egzistavimo irgi idealaus nebus; duru, langu neisleidzianciu nei kiek silumos nebuna. Taigi reikia ieskoti kuom nebrangiai ar salyginai nebrangiai tai kompensuoti.
Norint viso sito pasiekti reikia labai atsakingai susiprojektuoti ir suplanuoti savo namus. tada nebus nereikalingu investiciju ir klaidu.
Atsakyti
QUOTE(Dario @ 2010 01 30, 19:32)
... Galbut man papriestaraus EVOY, bet silumos siurblio kol nera valstybes remimo pasyviam name nematau...

Neprieštaraus 4u.gif ! Kiekvienu konkrečiu atveju reikia sėdėti ir skaičiuoti. Juk įkalbinėti murtute įsirengti geoterminį, kai malkų jis turi keliems dešimtmečiams- būtų labiau nei keistoka mirksiukas.gif .

Dėkui, kad nepatingėjote 4u.gif . Jei nesunku: priminkite statomo namo kvadratūrą, ir (jei tai ne komercinė paslaptis) bent orientacinę statybos kainą "iki raktų". Gal dar: kokia dalimi tai Jūsų rankų darbas (kiek pamenu- esate ne per toli nuo statybų mirksiukas.gif ).
Atsakyti
QUOTE(EVOY @ 2010 01 30, 20:02)
Neprieštaraus 4u.gif ! Kiekvienu konkrečiu atveju reikia sėdėti ir skaičiuoti. Juk įkalbinėti murtute įsirengti geoterminį, kai malkų jis turi keliems dešimtmečiams- būtų labiau nei keistoka mirksiukas.gif .

Dėkui, kad nepatingėjote 4u.gif . Jei nesunku: priminkite statomo namo kvadratūrą, ir (jei tai ne komercinė paslaptis) bent orientacinę statybos kainą "iki raktų". Gal dar: kokia dalimi tai Jūsų rankų darbas (kiek pamenu- esate ne per toli nuo statybų mirksiukas.gif ).

Namas 163kv.m. bendro ploto. Kaina iki raktu kolkas pasakyti sunku, nes samdomu paslaugu praktiskai nera. Perkuosi tik medziagas, transportas didziaja dalimi irgi savo. Zodziu mano ranku darbas 98 proc. Grubiai medziagu kaina galiu ivardinti. Iki apdailos sluoksnio galutinio bus tarp 90 000- 100 000Lt. Cia su visom smulkmenom, nera tik pacios apdailos medziagu, nes jos varijuoja ir kaina koreguoja nuo prabangos poreikio. Taigi jos net neprognozuoju, kiek turesiu $ tiek ir sukisiu. smile.gif Taip pat i sita neskaiciuota saule ir vejas. Gal saules kolektorius tilps i suma, bet nedaugiau. Visa kita pamazu, ir kiek veliau, jau nuo pinigines bukles priklausys.
Atsakyti
QUOTE(Dario @ 2010 01 30, 20:20)
Namas 163kv.m. bendro ploto. Kaina iki raktu kolkas pasakyti sunku, nes samdomu paslaugu praktiskai nera. Perkuosi tik medziagas, transportas didziaja dalimi irgi savo. Zodziu mano ranku darbas 98 proc. Grubiai medziagu kaina galiu ivardinti. Iki apdailos sluoksnio galutinio bus tarp 90 000- 100 000Lt. Cia su visom smulkmenom, nera tik pacios apdailos medziagu, nes jos varijuoja ir kaina koreguoja nuo prabangos poreikio. Taigi jos net neprognozuoju, kiek turesiu $ tiek ir sukisiu. smile.gif Taip pat i sita neskaiciuota saule ir vejas. Gal saules kolektorius tilps i suma, bet nedaugiau. Visa kita pamazu, ir kiek veliau, jau nuo pinigines bukles priklausys.

Jei leisite pačiam primesti: raktai rankose greičiausiai atseis apie 1.500 Lt/m². Bet kuriuo atveju (net ir pridėjus sklypo kainą), tai bus geresnis sutaupymo %, nei austrų ekspertai paskaičiavo Pasyvų namą savarankiškai besistatančiam statybininkui thumbup.gif .
Atsakyti
QUOTE(EVOY @ 2010 01 30, 20:36)
Jei leisite pačiam primesti: raktai rankose greičiausiai atseis apie 1.500 Lt/m². Bet kuriuo atveju (net ir pridėjus sklypo kainą), tai bus geresnis sutaupymo %, nei austrų ekspertai paskaičiavo Pasyvų namą savarankiškai besistatančiam statybininkui thumbup.gif .
Tai taip ir turi buti. Toks ir buvo tikslas. Pgl galimybes man gaunasi pigiai, bet dar nepigiausiai. kaikurie sprendimai padaryti yra labai imlus darbui, kas samdant keltu kaina, bet kai pats darai ir tikiesi is to rimtesnes naudos tai paaukoti ta laika (ir faktinai neuzdirbtus pinigus) verta. Kitas dalykas, nezinau austru kuriuos paminejote skaiciavimo metodikos, bet skaiciavimuose yra atsargos dazniausiai. Ypac megsta imones ant visu galu atsargas uzsidet ir papildomu mokesciu prisiskaiciuot. Aisku imonei gerai toks draudimas, nenueisi i backa pasikeitus kainom ar pgl situacija kazkokiom aplinkybem. Mano atveju kadangi as statau jau 3m skaiciuojant nuo projektavimo pradzios, tai ir medziagas is anksto nekurias uzsiperku, kai kaina teisinga buna. Taigi dar keletas tukstanteliu samatoj susitaupo. Svarbu nepraleist geru progu kaip sakoma.
Atsakyti
QUOTE(cezas @ 2010 01 29, 15:50)
pinigine prasme tai gali ir ne pigiau gautis, bet jeigu statote sau tai as asmeniskai turedamas patirties gyvenimo ir karkasiniame, ir muriniame rekomenduociau tik karkasini smile.gif o del tvirtumo tai jau cia technikos klausimas. karkasinio privalumas kad i i ji isikelus jis praktiskai iskarto sausas buna o murinukas dar kokius metelius dziusta  smile.gif


Oba doh.gif koks rimtas argumentas, tikriausia del jo visi pakeis savo nuostatas mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(bruonius @ 2010 01 30, 10:57)
Mane tik stebina, kad archhitektai "neturi stuburo" ir zmonems siulo namus izoliuoti pagal minimalius reikalavimus. Tokius architektus reiktu viesai linciuoti, nes jie zino kaip daryti geriau, bet zmonems nepadeda!!

Tiesos daug. Gal tik taiklų apibūdinimą "neturi stuburo" pakoreguočiau iki "renkasi lengviausią kelią iki užsakovo pinigų". Vis tik- ir besistatantis ne visada "saldainis". Jei užsakovas vietoje "labas", pirmiau užsimins apie Pasyvų namą (o ne puls aptarinėti atsineštą namo viziją/"špargalkę"), bei suteiks šiek tiek daugiau laisvės ("atpančios rankas") architektui (o ne surengs šiam "pasitobulinimo kursus")- kaip tai esu įsitikinęs, kad nemaža dalis architektų nustums pabodusius "standarto" užsakymus į šalį, ir su malonumu prisės prie jūsiškio.
Atsakyti