Įkraunama...
Įkraunama...

Pirmoji Komunija

QUOTE(allegro @ 2006 06 28, 18:35)
Na yra pamokos mokykloje

Tai kad vat kaip tik pamokų metu mokykloje ruošti ir negalima, nebent tam pramatytas atskiras laikas. Pamokoms mokykloje yra atskiros programos ir į jas eina ne tik Pirmajai Komunijai besiruošiantys vaikai. Nebus jau taip kaip buvo, nes buvo ne visai gerai, nors ir baisiai patogu kai kuriems tėveliams. rolleyes.gif

QUOTE(allegro @ 2006 06 28, 18:35)
Juk čia ne aukštoji mokykla ir tos pažymos nereikia lygint su diplomu, tai atskiri dalykai.

Atskiri, bet taip nebūna, kad kad nenoriu praktikuot ir duokit man popierėlį todėl, kad man reikia popierėlio. Čia gi ne lankstinukas, kuris duodamas gatvėje už nieką. Pati Pirmoji Komunija gi vadinasi Eucharistijos sakramentu, kas reiškia Mišias. Priimdamas ją vaikas jose ima dalyvauti pilnai.
Neišmoksi dalyvauti jose ten nebūdamas, kaip neišmoksi vairuoti nesimokęs, bet va tiesiog gavęs iš kažkur vairuotojo pažymėjimą...
Tik nereikia vėl apie atskirus dalykus. tongue.gif
Kai nori, ižvelgi šiokį tokį ryšį (ne sulygini), kai nenori - sakai, kad nieko panašaus.

Suprantu tuos, kurie nori, kad jų vaikams padėtų įeiti į tą gyvenimą, bet susiduriama su tuo, kas vaikus atbaido kažkokiu nevisai etišku elgesiu. Labai gaila.
Pačiai nei blogai kai ruošė buvo, nei ką, bet "neužsilaikiau"... Pati parėjau kai susidūriau su praktikuojančiais bendraamžiais. Pradžioj iš smalsumo, paskui jau ir iš pačios noro. Taigi nereikia vaiko nenoro eiti į bažnyčią nurašyti tik katechetams. Visi tame nenore turim savo dalį. smile.gif Nes pirmoji vaiko "bažnyčia" yra namai ir kelių išgirsti apie religiją turėtų būti daugiau nei tik katechetas ruošiantis sakramentui smile.gif

Bet jei reikia tik popierėlio ir dejuojama, nes nesinori tsakant "veltis" į jokias praktikas, jūs jau dovanokitės, bet taip nebus tongue.gif Turi žmogus bent kiek pastangų ir pats parodyti jei jam kažko reikia.

O jei liga, taip ir sakykit...Ir dar galit papasakot, kad ligoniai nuo Mišių lankymo atleidžiami. smile.gif Kol pasveiks. Nereikia perlenkt lazdos ir žūt būt tempt skaudantį vaiką. O jei kas nors nesupranta, matyt reikia primint. Tik aišku tuo nemanipuliuot.

QUOTE(Elita @ 2006 06 28, 17:27)
O galvojate, kad tam pačiam vaikui malonu asaboms aiškintis, kad šį sekmadienį jis vos paeiti galėjo - pilvą skaudėjo.

Negalvoju, galų gale ir dorai nežinau situacijos, todėl negaliu normaliai komentuot. Kita vertus pati turbūt tokių aiškinimųsi nepalikčiau vaikui, o susakyčiau pati. Tik dėl to paliekama antriems metams neturėtų būti. Niekas savo noru neserga, tuo labiau jei iki tol lankė normaliai...
Atsakyti
Vaikystėje, kai nenorėdavau ko nors daryti man "plaukučiai skaudėdavo".
Aš pats nesu praktikuojantis katalikas, net nemanau, kad man priimtina krikščionybė kaip religija, nors nesu apsisprendęs. Savo vaiką leidžiu į etikos pamokas. Neliepsiu lankyti jokiu bažnytinių kursų jei jis pats to nenorės.
Bet suprantu vieną dalyką - jei yra tvarka, ji tiesiog yra. Plius šita tvarka PRIVALO būti pagrysta tikėjimu. Jei jūs netikite, kad Popiežius yra dievo vietininkas žemėje, kad jo nuomonė yra neklystama, jei naudojate kontraceptikus ir panašiai ir panašiai, tai kaip jūs galite išauklėti savo vaikus gerais katalikais? Pamirškit. Jei norės, kai užaugs patys pasirinks savo tikėjimą.
Atsakyti
Man ir mano dukrytei irgi jau laikas apie komunija pagalvoti. Iki siol maniau, kad viskuo pasirupins mokykloje, tuo labiau, kad dukra lanko religijos pamokas. O paskaicius siame forume mamyciu pasakojimus, kazkiek susirupinau - labai jau viskas formalu, biurokratiska ir ilgai... O gal zinot, kokia yra situacija mazuose miesteliuose, gal ten ne taip formalu i viska ziuri?
Atsakyti
QUOTE(Blobse @ 2006 07 04, 15:38)
Tai jūs dar džiaukitės, kad norint pakrikštyti vaiką nereikia tėvams ištisus metus su knygutėm į bažnyčią bėgiot. O gal jau reikia? Nelabai suprantu, koks visos šios tvarkos tikslas. Ar katalikais galės būti tik kunigai, vienuoliai ir davatkėlės, galinčios, kas sekmadienį bažnyčioje atsižymėt.

Jeigu jūs nežinote kas gali būti vadinamas kataliku - kreipkitės į savo parapijos kunigus. Jei nenorite žinoti ... na tuomet nenorite.
Noriu priminti, kad kalbame ne apie laisvalaikio centrą, ne apie boulingo klubą. Tai tikėjimas. Arba jūs tikite, arba ne, arba abejojate ir tikitės, kad tikėjimas prisitaikys prie jūsų. Jūs - dulkė. Ir tikėjimas, gyvuojantis 2000 metų, prie jūsų nesitaikys. Pasirinkite kitą, sau priimtiną tikėjimą.
Atsakyti
Manau nėra taip blogai palankyti Šv.Mišias, ruošiantis pirmai komunijai. Aš iš viso savo pusseserę vedžiojau į pamokėles bažnyčioje, kuriose buvo aiškinama, kas yra Šv.Mišios, Sakramentai, Bažnyčios įsakymai. Man pačiai buvo įdomu klausytis. Vaikas turi suprasti tokius dalykus, prieš priimdamas pirmąją komuniją. Tik man taip pat nesuprantama ta prievarta, kuri yra šiuo metu naudojama kunigų: jei su tėvais vaikas pusę metų nevaikšto į bažnyčia sekmadieniais, tai pirmosios komunijos nematyti nei iš tolo.
Mums pasisekė, mes lankomės karts nuo karto mažoje bažnytėlėje, kur kunigas yra išeivijos lietuvis, tad jo požiūris yra visai kitas į tikėjimą. Manau mums tiesiog pasisekė ir mes ruošiamės labai palengva tai komunijai.
Ką tas septynerių ar aštuonerių metų vaikas gali suprasti apie tikėjimą? Tai žmogus turi suprasti per gyvenimą. Juk vaikas gali tik labai mažą dalį tos gaunamos informacijos įsisavinti, išmokti maldas... net aš, suaugusi, ne viską suprantu...
Atsakyti
sveikos. na pirma komunija per prievarta tai jau nesamone. jei vaikas neturi noro tai geriau ir nereikia. nes tikrai jei ryztasi siam zygiui tai daug kantrybes reikia, netik ismokti poterius ir dar daug ka, bet ir rasti laiko ,kiekviena sekmadieni nuo pat nauju metu iki vasaros, nueiki i mises. o jau birzelis tai kiekviena diena baznycioi. tai pamokeles, tai misios. bet visa tai nulis jeigu tavo vaikas ten eina noriai. man tai jau praeitis. viresnioji jau senokai priejo, o jaunele tai si birzeli 24 atliko pirmaja komunija. grazu buvo thumbup.gif as manau kad daug kas priklauso nuo tevu poziurio.
Atsakyti
QUOTE(Jol7 @ 2006 07 19, 13:19)
Kokia teisę turi kažkoks kunigėlis (jis ne toks pat žmogus kaip aš, jis kažkuo ypatingas?) man leisti arba neleisti, duoti pažymą tuoktis kitoj parapijoj ar neduoti, įsileisti vaikelį į bažnyčią ar neįsileisti?

Taip, kunigas ne toks pat žmogus kaip jūs. Jis atstovauja vyskupą, vyskupas atstovauja popiežių, popiežius - dievo vietininkas žemėje. Katalikų bažnyčia - tai ne kūmučių arbatėlė. Tai tikėjimas. TIKĖJIMAS. Jeigu jūs nesuprantate, kas yra tikėjimas - kreipkitės i savo parapijos kunigus arba tiesiog pamirškite. Suprantu, kad dabar visi nori gražių apeigų bažnyčioje. Pasisamdykit aktorius, jie surengs didžiulį šou kur nors gražioje vietoje. Jei jūs nesuprantate sakramentų reikšmės, tai tikrai užteks ir paprasto vaidinimo. Visi įpratę daryti kompromisus, net ir su savo sąžine. O tikėjime kompromisų nėra. NĖRA.
Atsakyti
Kaip ir sakiau - sunku diskutuoti, kai nesutariame dėl aksiomų. Katalikų bažnyčios sprendimai - jie nediskutuotini. Jei jūs vadinate save kataliku, jūs PRIVALOTE priimti tai, ką sako kunigas besąlygiškai. Tai yra tikėjimas, o ne samprotavimai kaip turėtų būti arba jums labiau patiktų. PRIVALOMA yra eiti mišių kiekvieną sekmadienį išskyrus sunkios ligos atvejus. Taip tiesiog yra ar jums tai patinka ar ne. Tai tikėjimas. Jei jūs neturite tikėjimo - jūs abejojate bažnyčios sprendimais. Jei jūs neturite tikėjimo - kam jums bažnyčios suteikiami sakramentai?
Atsakyti
Mano dukra prie pirmos komunijos priejo Anglijoje. Katalikų bažnyčioje. Kunigas, aišku, buvo airis wink.gif
Na, su lapukais vaikščiot nereikėjo. Bet pamokėlės vykdavo toje pačioje bažnyčioje, prieš sekmadienines mišias. Mokytoja atidžiai žymėjo savo knygutėje visus n ir vedžiojo akimis, jei po pamokėlių, koks vaikelis išsprūsdavo pro duris. Jei per mokslo metus( tai prasidėjo rugsėjį ir tęsęsi iki balandžio buvo viena n, tai nieko. Jei dvi ar daugiau, tas vaikas turėjo intensyviai mokytis papildomai visą gegužę.) Žodžiu, kaip danguj, taip ir žemėj. Kiekviena religija turi savo įstatymus. Šiuo atveju, vienas iš Dievo įsakymu- sekmadienį švęsk. T.y sekmadienį būk bažnyčioje wink.gif O mokslai, tai skystoki tokie sakyčiau. vaikai visus metus skaitinėjo vaikišką bibliją, vaidino pagal ją. Išmoko, kas nemokėjo žegnotis ir vienintelę maldelę "Tėve mūsų". Daugiau nieko. Jokių egzaminų ar apklausų.
Beje, nemažai bendravau su tuo airiu kunigu. Jam pasirodėm labai įdomūs- pirmieji sutikti lietuviai jo parapijoj. Diskutavom ir apie religiją. Jis pats teigė, jog katalikų religija labai pamažu, bet po truputį modernėja. Tiesiog tai verčia KITOKS gyvenimo būdas ir tempas. Jis pats minėjo, jog išimtinai jau ir antrą kartą tuokia išsisikyrusius žmones. Vieną dalyką patyriau pati savo kailiu- tai visuotinė išpažintis, kai nereikia tiesiogiai kunigėliui savo griekų šnibždėti. Aišku, klausyklos nepanaikintos. Prieš mišias kunigėlis sėdi ten. Kiek teko pastebėti eina tik vyresnės kartos žmonės ir tai labai retai. Dar paminėjo jog lenkų ir lietuvių katalikų kunigai dar labai koncervatyvūs mirksiukas.gif
Mano anyta buvo tiesiog šokiruota, kai atvyko į anūkės pirmąją komuniją ir kunigėlis per pamokslą išsitraukė krepšinio kamuolį biggrin.gif ( Ji angliškai nesupranta. tiesiog buvo kalbama apie komandinį žaidimą. Jog po vieną mums žymiai sunkiau.)
Beje, iš to paties kunigo išgirdau, jog pagal Bibliją vaikų negalima krikštyti iki 8 metų. tai yra iki tol, kol jis nesupranta, kas vyksta. negalima vaikui PRIMEST religijos. O mažų vaikų krikštymą priėmė kažkuris tai popiežius,nes už kiekvieną galvą bažnyčia gaudavo daugiau pinigėlio....Taigi wink.gif
Sūnui dabar 8. Aš tikrai pradedu abejoti ar leisiu jį prie pirmos komunijos.Ypač prisiskaičius čia. Gal tiesiog palaukt ir jei jis pats norės, tada ir prieis, suprasdamas, kur eina ir ko eina. Tokiu būdu gal ir sekmadieninis mišių lankymas nebūtų katorga...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sparow: 20 liepos 2006 - 14:40
QUOTE(Jol7 @ 2006 07 20, 15:38)
Jei kada nors įdėmiai skaitysite kito žmogaus mintis pamatysite ax.gif , kad šioje temoje diskutuojama ne apie tikėjimą ar netikėjimą...
Šios temos pagrindinė mintis buvo MAŽO ŽMOGIUKO PIRMA KELIONĖ LINK DIEVO...Ji turėtų būti miela, priimtina kiekvienam  be baimės, be prievartos, be spaudimo. Tik tiek.
Džiaugiuosi, kad jaunoji kunigų karta (gal ne visi) tai supranta ir sugeba sudominti vaikus.

Šią temą skaičiau pakankamai įdėmiai. Pradinis klausimas buvo apie tai, kas reikalinga atlikti, kad vaikas prieitų pirmos komunijos. Tuomet prasidėjo atsakymai apie tai, kad reikai ilgai lankyti pamokėles, kiekvieną sekmadienį būti bažnyčioje. O vat apie tai, kad vaikas turi tikėti į Dievą nebuvo praktiškai nieko. dėl to ir darau išvadą, kad sakramentai reikalingi ne vaikams, o motinoms, kad jų vaikai būtų "kaip visi". Ir po to prasidėjo pasipiktinimai, kaip čia taip - suvaržymai, ar galima kur nors nusipirkti (pažystami kunigai, etc.).
O vat aš ir norėjau pasakyti, kad jei "mažas žmogiukas eis dievo link" tai jam visi tie dalykai nebus sunkūs, nebus nuobodūs. Nes tai - kelio dalis. Bent jau katalikų bažnyčioje. Katalikybė - tai ne islamas. Ten užtenka melstis 4 kartus per dieną ir tu jau musulmonas. Katalikų tikėjimas - tai apeigos, tai pareiga. Arba jūs tai priimate, arba jūs ne katalikas. Kas čia nesuprantamo?
Atsakyti
QUOTE(Medinis @ 2006 07 21, 08:39)
Katalikybė - tai ne islamas. Ten užtenka melstis 4 kartus per dieną ir tu jau musulmonas.

Nu ne tik. Ten dar visą Koraną MINTINAI reikia mokėti, kad vadintumeis tikru musulmonu doh.gif Ir meldžiasi jie 5 kart per dieną. Ten irgi yra ir apieigos, ir pareiga mirksiukas.gif Medini, nereikia kitų religijų laikyti žemesnėmis už katalikų. Kokia bebūtų religija, visi mes meldžiamės vienam ir tam pačiam Dievui. Tiesiog skirtingos tradicijos.
Nors kai pagalvoji, tas apeigas ir pareigas juk žmonės sugalvojo, o ne Dievas. Manau, jei aš tikiu, tai turi eiti iš širdies. Galiu melstis ir namie. Aišku bažnyčia yra gerai: energija gaunama ir vsio takoje... Bet aš asmeniškai tikinčiais dievą matau tuos žmones, kurie meldžiasi nuoširdžiai (negi vieta taip svarbu), tikėdami, o ne tas davatkėles, kurios kas sekmadienį bėga pas kunigėlį prisipažint kiek kartų kaimynę apkalbėjo ir už minutės vėl tą patį daro. Medini, Dievas juk ne senelis sėdintis ant debesio ir laukiantis mūsų perlaidų litais. Dievas, tai pirmiausia -besąlygiška MEILĖ. Ir tą vaikas turi pajusti. Meilę, pasitikėjimą, atjautą. O ne baimę ir prievartą.
P.S Medini, tikriausiai puikiai pameni epizodą iš Biblijos, kai Jėzus užpykęs ant kunigų išdaužė viską bažnyčioje...ir manau puikiai supranti dėl ko wink.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sparow: 21 liepos 2006 - 10:40
Koraną atmintinai moka tik muftijai. Aš jokiu būdu nemenkinu nei vienos religijos ir asmeniškai man islamas yra priimtinesnis nei katalikybė (aš pats netikintis jei ką smile.gif)
Dauguma religijų turi savo taisykles, apeigas, pareigas ir prievoles. Taip atsirado todėl, kad žmonėms nepatiko tuo metu vyraujančios religijos tvarka. Jums dabar nepatinka katalikybės tvarka, tai nėra blogai, tiesiog pasirinkite kitą religiją.
Tai jums Dievas - besąlygiška meilė. Senai moterėlei - tai senelis ant debesio. Kodėl jūs manote, kad ji neteisi? Tikėjimas nėra aiškinamas argumentais, yra tiesiog tikima, kad taip yra.
Visais laikais katalikų bažnyčios ramsčiu buvo geležinė drausmė ir prievarta. Kodėl jūs dėl to piktinatės? Dar kartą pasakysiu - jei jūs naudojate kontraceptikus - jūs blogos katalikės, nes nesigailite dėl nuodėmės. Jei neinate sekmadieniais į bažnyčią - jūs blogos katalikės, nes jūs pateisinate savo nuodėmę kažkokiais vienadieniais užsiėmimais. Tai ir nenorėkite, kad tikėjimas prisitaikytų prie jūsų. Taikykitės jūs arba keiskite tikėjimą. tikėjimo negalima kritikuoti, kaip jūs to negalite suprasti...
Atsakyti