Įkraunama...
Įkraunama...

Pirmoji Komunija

QUOTE(#Mia# @ 2006 01 11, 20:52)
Pilnai pritariu viskas priklauso nuo kunigo, o ne nuo seimos (tik siuos atveju, nes seima vaika nori vesti). O visi isvedziojimai, kad mano sunus geras, viska supranta, o kiti....  doh.gif

Kai kas priklauso nuo kunigo, o kai kas- nuo šeimos. Jeigu vaikas Mišiose sekmadienį sėdi vienas, be tėvų (o dauguma taip ir yra), tai rodo tėvų poziciją. Priėmęs Pirmąją Komuniją toks vaikas lėks iš bažnyčios kaip tie šikšnosparniai...

Mano sūnus nėra išskirtinai geras, tiesiog jis atėjo ruoštis Pirmai Komunijai tam subrendęs, pasiruošęs, be prievartos. Atkeliaukit pas mus į vaikų Mišias ir pamatysit, kas darosi bažnyčios gale... Gerai, kad vargonai groja- triukšmo nesigirdi. Ramu būna tik pirmas 10 minučių. Paskui prasideda dūkimas. Chore giedančios mergaitės viena kitą už kasų tampo. Joms nėra laiko į kunigą žiūrėti...

Aš noriu iškelti tą problemą, kad daugybė tėvų prievartauja savo vaikus. Jie eina i Mišias tik todėl, kad po jų reikia pasižymėti lentelėje, kabančioje ant sienos...Argi tai sąmoningumas?
Atsakyti
QUOTE(vaižgantė @ 2006 01 11, 21:09)
Mano sūnus nėra išskirtinai geras, tiesiog jis atėjo ruoštis Pirmai Komunijai tam subrendęs, pasiruošęs, be prievartos. Atkeliaukit pas mus į vaikų Mišias ir pamatysit, kas darosi bažnyčios gale... Gerai, kad vargonai groja- triukšmo nesigirdi. Ramu būna tik pirmas 10 minučių. Paskui prasideda dūkimas. Chore giedančios mergaitės viena kitą už kasų tampo. Joms nėra laiko į kunigą žiūrėti...

Mes neinam i vaiku misias, nes jos neidomios. Mano dukra nusprende (Kauno Katedroj) mes nei vienas nesipriesinam. Vaikam neidomu ir jie nenusedi ir nesvarbu ar yra tevai, ar ne.
O choro mergaites kaip ir klasese - priklauso nuo mokytojo.
Atsakyti
QUOTE(vaižgantė @ 2006 01 11, 21:09)
Argi tai sąmoningumas?

Na matyt ne veltui tėvai iki 18 metų oficialiai atsako už vaikus wink.gif Sąmoningumas gerai, bet nereikia su juo perlenkti kol vaikas dar nepilnametis (jokiu būdu neturiu minty prievartos, bet sąmoningai vaikas ir skiepytis nelabai dažnai nori). Pagal ortodoksų tradiciją, kiek pamenu, Krikštas, Komunija ir Sutvirtinimas suteikiami vienu metu - t.y. vaikučio krikšto metu. wink.gif Amžius, kai tėvai geriau žino ko reikia jų vaikams, o ne vaikai dėl patirties stokos. Sutinku, tik vienoje vietoje - vaikutis turi žinoti kam jam to reikia (t.y. turi turėti motyvaciją).
Atsakyti
QUOTE(#Mia# @ 2006 01 11, 22:16)
Mes neinam i vaiku misias, nes jos neidomios.

O ko įdomaus ten tikiesi? rolleyes.gif Kiek aš mačiau (būtent tavo minėtoje vietoje) vaikams ten visai patinka. Net mano mažėm.
Atsakyti
O mes kai reikėjo rinktis tikyba ar etika pasirinkom tikyba nes manėm ,kad mokykloj paruoš,bet deja išdurė teks rupintis patiems g.gif
Atsakyti
Tiesa, suzinojau, kad Vilniuje lengviausia/greiciausia pirmosios komunijos prieinama Jokubo baznycioje... Jei kam svarbu popierius ir ne taip svarbu mokslas...
Atsakyti
Žinote paskaičiau aš jūsų diskusijas ir priėjau išvados,kad dabar prieiti pirmos komunijos tikras apsurdas.Mano dukra irgi trečiokė galėtų jau eiti šiemet p.k.,bet neleidau jau vien todėl,kadpagal amžių jaunesnė už kitus.Ir padarytas toks absurdas dėl dalyvavimo tėvams bažnyčioje kiekvieną sekmadienį kartu su vaiku.Čia jau tokia prievarta,mano abu didieji priėjo p,k, normaliai paruošti mokykloje.O dabar ta prievarta prie gerp neprives...Kiekvienas širdyje turi turėti dievą.o bažnyčia tik tiltas iki jo.Tikrai mums aukoti vienintelę išeiginę-neišeina.Todėl p.k. palikau kitiems metams,gal pasikeis tvarka. wub.gif
Atsakyti
QUOTE(vaižgantė @ 2006 02 02, 16:08)
Tikybos pamokos reikalingos. Džiaugiuosi, kad mano sūnaus tikybos mokytoja dirba nesilaikydama privalomų programų. Ji labai kūrybiška, energinga.

Be reikalo džiaugiesi. Nuo programų išsisukinėja tinginiai, kuriems sunku ruoštis vienai ar kitai temai tongue.gif ir tas "neprograminis" darbas dažnai padrikas ir nesistemingas. Labai nepedagogiška smile.gif Taip dirbti mokytojas neturi teisės, o kūrybiškai dirbti galima ir neišsisukinėjant nuo programų.
Tas klausimas kurį minėjai man rods kaip tik kažkieno didelio kūrybiškumo išraiška, nes vaikas ne tokias žinias turi turėt eidamas komunijos. Tai ką turi žinot - tikybos pirmamokslio žinios ir paties dalyko supratimas. O už neatsakymą į šį klausimą niekas neturi teisės neleist priimt pirmos komunijos. 4u.gif

O dėl ruošimo mokyklose tai taip - mokyklinė ir parapijinė katechezė yra du atskiri dalykai, todėl jų stengiamasi nebepainioti.. Mokykloje dirbama pagal švietimo ministerijos patvirtintas programas, kuriose tokio tikslo kaip paruošimas sakramentiniam gyvenimui tikrai nėra. Na nebent tai, kad vaikui tos žinios įgytos pamokų metu nenueis šiaip sau. Nereikės pradėti visko nuo nulio.

O jei ieškoma naudos - tai "nauda" tokia - dorinis ugdymas. wink.gif Tą aiškiai pasako jau pats dalyko (tiek etikos, tiek tikybos pavadinimas).
Atsakyti
Bet tai kodėl tempiami tėvai kekvieną sekmadienį į bažnyčią.Jei tėvai nedalyvauja,neužskaito vaiko dalyvavimo užsiėmimuųose.Nežinau kaip kitur ,bet pas mus tai tokia tvarka. g.gif Juk suaugusių neębe perauklėsi.Man tas yra pykčiausia. wub.gif Čia jau yra varymas per prievartą. schmoll.gif
Atsakyti
Musu baznyteleje(Kristaus Karaliaus) sekmadieniais yra vaiku misios, ten yra sustatyti suolai vaikams ir suauge ju neuzseda, nereikia anksti begti vietos uzsiimti. Pries misias vaikams smulkiai paaiskina tos dienos misiu eiga, skaitiniu teksta, kai kuriuos skaitinius skaito patys vaikai. Gieda puikus jaunimo choras. Isties kai vaikai mato tokius pat kaip jis jauciasi labiau pasitikintys savimi.
Atsakyti
Labai svarbu kartu su vaikais dalyvauti šv.mišių aukoje.
Man tai vaikų mišios pačios šauniausios. Galima įsijungti į giedojimus, šlovinimus. Na, tas sėdėjimas per mišias nėra turbūt pats svarbiausias. Žinoma, nelygu dar ko atėjai. Ar patogiai pasėdėti ir pasiklausyti. Ar dalyvauti mišiose. Jei kokį kartą nepasėdėsi, tai nieko nenutiks.
O pas mus vaikučiai eina kuo arčiau altoriaus.Sėdasi ant pakylos , ant žemės vasarą ir pastovi. Manau kartais mes labai pragmatiškai į viską žiūrime. Gal reikėtų paklausti savęs,ko mes einame į tas mišias? Gal tik galvojame, kad reikia "apiforminti " vaikus( pakrikštyti, privesti pirmos komunijos...) ir pareiga atlikta.
Deja, tai yra gilesni dalykai bigsmile.gif
Atsakyti
Kai buvau pats mažas tėvai vesdavosi mus į bažnyčią kiekvieną sekmadienį. Tiesą pasakius sena tvarka bažnyčiose nebuvo labai viliojanti , ir tai daugiau būdavo ŠV mišių pamaldėlių perskaitymas ir paknapsojimas. Nors iš kitos pusės bažnyčia ir tikėjimas manyje liko. Kai sunku , kai reikia susivokti , kai reikia atrasti kelią ar jėgų esu tėvams dėkingas už tikėjimą.
Pats su vaikais einu į Katedrą į vaikų mišias ( ir net kartais su ex smile.gif . Manau lankydamiesi kiekvieną savaitgalį jie gauna tikrai didelę Katehizmo pamoką ir komunijai pasiruošimas nėbebūna toks baisus. Tuo labiau , kad vaikų mišiose daug kas yra daroma būtent atsižvelgiant į vaikų supratimą.
Tuo pačiu noriu pasakyti , kad nuėjimas su vaikais į bažnyčią sekmadienį, vėliau kur pasilinksminti su vaikais tikrai nėra vienintelės laisvos dienos praradimas. Anaiptol smile.gif
Atsakyti