QUOTE(dilditele @ 2010 01 27, 17:12)
Ai tiesa dar norejau apie miltus...kazkada buvo kalba, kad juos 'megsta' grybeliai, o jie isskiria toksinus...kazkaip mane labai skeptiskai pries eko miltus nuteike tie toksinai...
O kur tie toksinai dinsgta ne ekologiškuose miltuose, riešutuose, kruopose? Ar čia tik ekologiškų produktų problema?
jei jie yra, tai jų gali būti tiek eko, tiek ne eko
Apie mikotoksinus (kaip aflatoksinai, fusariotoksinai, zearalenonai, ochratoksinai ir kt), kuriuos produkuoje pelėsiniai grybeliai - atskira kalba.
QUOTE(dilditele @ 2010 01 27, 17:14)
O dziovintu vaisius retai pirkdavau, o dabar visai nepirksiu
Ot tai tau..
QUOTE(rytorasa @ 2010 01 27, 17:16)
1) Jūs tuo tikra?
2) vaje, kaip žmonės nuvažiavę į lankas.. O kam iš š. daryti valgomą, jeigu aplink tokia gausa ne š. ? Kodėl nepakanka saulėgrąžų, alyvuogių, sėmenų ir pan. aliejų, kurie yra ne š., kurių nereikia chemiškai apdorot ir padaryt beverčiais?
3) tai ir naudokim juos kuro, tepalų gamybai..
4) aš ir neieškau tokių "ypatingų", kurių chemiškai neapdirbtų net negalima maistui naudoti.
1) kad rafinavimo proceso metu nelieka tų toksinių medžiagų, kurios yra žaliame aliejuje? Tikra. Jei jūs kalbat apie tai, kad chemiškai rafinuojant aliejus paveikiamas kitomis cheminėmis medžiagomis - kitas reikalas, apie tai aš dar nediskutavau
2) Kam daryti? Verslas. Nauda. Kuo mažiau išmesti, kuo daugiau padaryti vartojamu. Juk tie aliejai pigūs ir maistui tinkami. Tokie aliejai sumažina maisto gamybos kaštus, jie gausiai naudojami maisto produktų gamyboje. Ir nenuneigsi, dėl savo pigumo jie yra mėgstami žmonių, ir vieni iš perkamiausių..
3) šitaip plečiantis sojos ir rapsų laukams, ir dirbant genetinio modifikavimo srityje, deja, utopinis siūlymas
4) ieškoti net nereikia..žinokit, savo akimis turguje mačiau giriamą nerafinuotą rapsų aliejų..ne visi žino, ne visi domisi, perka žmonės.
Papildyta:QUOTE(rytorasa @ 2010 01 27, 17:26)
Rasma, gal pakometuotumėt paryškintus sakinius?
Rafinuotas (apdorotas šarmu, kad būtų pašalintos, deja, labai vertingos, kaip visada paaiškėjo pavėluotai, laisvosios rugštys), dezodoruotas (apdorotas vakume stipriais garais, kad būtų pašalintos kvapiosios medžiagos, irgi reikalingos organizmui), hidruotas (apdorotas karštu vandeniu ar garais, kad būtų pašalinti fosfatai, baltymų ir gleivių likučiai - vertingi biologiškai aktyvūs junginiai) aliejus padeda augti vėžio ląstelėms. Ir vėl neapgalvotai švariname, bereikalingai dirbame, veltui išmetame pinigus ir... vėl darome viską, kad žmogui būtų blogiau.
Galėsiu, tik vėliau, vėlai vakare, jei nesupyksit, nes čia man jau visą paskaitą reiktų parašyti, o kaip tik tėtis ir vyras grįžo.
Čia labai suplakta į vieną..o reiktų pradėti nuo rafinavimo rūšių ir tik tada pereinant prie technologinių procesų. Ne visi technologiniai procesai ir suminėti. Ir ne vien geriečiai rafinavimo metu nukenčia. Lazda turi du galus..čia aprašomas vienas jos galas