Įkraunama...
Įkraunama...

Maistas sveikatai ir grožiui

QUOTE(Satura @ 2010 01 27, 15:42)
Rasma kažkada yra sakiusi, kad nerafinuotas medvilnės aliejus yra nuodingas. Kažin, ar norėtum tokį į savo keptuvę pilti - mažai paliestą žmogaus, grynai gamtinį smile.gif


nu gal ir yra, argi būtina vartoti medvilnės aliejų.. doh.gif aš tokio net nemačiusi. O šiaip bet kokio aliejaus kaitinimas keptuvėje nėra gerai, nesvarbu, ar rafinuoto, ar ne..
Atsakyti
QUOTE(Rkatyte @ 2010 01 27, 17:07)
3) aliejai brangesni, kažkaip jų mes naudojam daug (2 but. / mėn)
6) kai kurios kruopos ženkliai brangesnės eko: ryžiai, aviž.dribsniai, kur pakelis 4 ir 15 Lt, ar 3 ir 10  blink.gif

aliejaus mes sunadojam apie 2-3 l menesiui, jeigu nebuna svenciu arba nesugalvoju vaikam spurgyciu kepti. tad mum uztenka paprasto saulegrazu aliejaus. Alyvuogiu alieju tik i salotas dedu.

vat jei kruopu kaina taip skiriasi. tai tada ir valgyt baisu blink.gif Jeigu mu ryziu reikia kokiu 4-5 kg per menesi g.gif ogo nemenka kainyte gaunasi.

Nesu as nuprotejus del ekologisko maisto, manau visur turi buti saikas. Tuo labiau tai tikrai kainuoja zymiai daugiau. Ne visi jau gali leisti sau valgyti ir taip geresnes kokybes maista, ka jau kalbeti apie ekologija. Tuo labiau kainos lietuvoj kai ir viso kito yra beproto dideles. Labai dziaugiuosi kad vyro tevai yra ukininkai,kad mano mama daug visokiu darzoviu augina. Kitaip vargu ar musu seimai uztektu lesu nusipirkti, kad galetume valgyti ivairu maista, o tuo labiau nusipirkti tos ne hormonai prifarsiruotos mesos.
Gal kada vyrui pavyks atrasti laiko ir pinigu bei tapti medziotoju (labai svajoja apie tai) Tai atsirastu dar ivairesnes mesos be vistienos ir kiaulienos.

Beje jogurto vargu ar nuperku isvis per metus uz tuos 30 lt rolleyes.gif Tad terliotis irgi nematau reikalo.
Atsakyti
Blyn diedulis grizo, o valgyt dar nepagaminta, mirkstu cia blush2.gif

QUOTE(Diva:) @ 2010 01 27, 15:25)
Tikrai nesigincysiu mirksiukas.gif ! Kiekvienas darom taip, kaip mums geriausia. Bet kad eko ( nebutinai tik eko)  maitintis brangu labai,  nesutiksiu niekada- yra kitu dalyku, ne tik prekes kaina...


Brangu labai gal ne, bet brangiau tai tikrai...kol kas leidziu sau nepirkt pigiausiu prekiu ir priekabiauju prie sudeciu

QUOTE(Satura @ 2010 01 27, 15:33)
tai noriu asmeniškai paklausti, ką reiškia terliotis su jogurtu? (Šiaip labai net smagu, kai rašo jo negaminantis žmogus  biggrin.gif ). Į sausą švarų puodą įpilu pieno, pašildau jį, kol mažasis pirščiukas iškenčia skaičiuojant iki 15-os, nukeliu, įberiu bakterijų, išmaišau, susuku į apklotą ir palieku nakčiai. Tai kiek čia tos terlionės?  blink.gif Palyginti su kokių kotletų gamyba, tai smulkmena  rolleyes.gif Apie varškę jau pasisakiau - jos gamyba nesudėtinga, bet maža išeiga - man neapsimoka smile.gif

na, jei višta priedėlis prie garnyro, daržovių, tai kaip tik puiki išeitis nehormoninio viščiuko gabalėlis  ax.gif Ar geriau pirkti nežinia kuo ir kaip auginto gyvulio mėsą, ypač kiaulieną? wink.gif  Mes juk ne tik viščiuką perkam, bet ir kalakutieną. Kažkaip raudonos mėsos suvalgomas kiekis sumažintas iki minimumo  cool.gif

žiopla, neparašiau - per vienus metus tiek išeina. Lyginau mėgtą jogurtą iš PC ir tą, ką gaminu. Išėjo maždaug toks skirtumas smile.gif


A jo? biggrin.gif aga nesu dariu jogurto, kazkaip galvojau, kad ten rauginamas pienas...prisiminiau kaip patys bandem raugintis, ai pastoviai praziopsodovom ta momenta kai jau...o cia gi pasirodo bakterijos yra ax.gif o tai kiek laiko toks jogurtas galioja? skonio aisku nenupasakosit, ale kaip suprantu ne visiems patinka...itariu ir man nepatiktu...o ir siaip pastebejau, kad jogurto nemegt pradejau
Jetus gi nekalbu, kad geriau hormoninis visciukas doh.gif
Man tiesiog idomu koki maista perkat ir dar sakot nera jau taip brangu, nesipleciant i mitybos iprociu keitima, nes maniskiai nedaug skiriasi nuo jusu daugelio minetu
Va paskaiciau cia jusu, sekantis pirkinys bus druska...o ir apie duonkepe reikes rimtai pagalvot
O ir siaip man jau noras uzejo ir putpeles paciai augint lotuliukas.gif

QUOTE(Rkatyte @ 2010 01 27, 15:48)
džiov.vaisiai ir riešutai (juos dabar stengiuosi pirkti eko, SP arba Maximoj eko skyrely, kai pasiskaičiau, kaip džiovinami ne eko)
dar reikia atrasti patikimus daržovių ir geros mėsos pardavėjus ir daug maž gerai  ax.gif


O kas apie dziovinima??
Riesutus perku tik kevalais, negliaudytus
Va man irgi baisiai aktualus klausimas, kur rast tuos patikimus pardavejus...vis tikiuosi, kad cia bendrom jegom surasim

QUOTE(Rasma @ 2010 01 27, 16:08)
Rafinuoti naudingo ir reikalingo organizmui gal ir neturi, bet bent jau neturi nuodingo smile.gif


Oho, cia man naujiena
Vis tik dekingas jusu darbas, jei teisingai supratau
Atsakyti
QUOTE(Manija69 @ 2010 01 27, 14:11)
Rasma, aš irgi norėjau paklauti dėl aliejų.  smile.gif Turiu iš SP avokadų,tinkamas maistui.Tai jis nerafinuotas, kaip suprantu?Bet galima naudoti į vidų?

Ar tavo išvardinti nerafinuoti aliejai visi,kuriuos galima vartoti ir į vidų ir ant išorės, ar yra daugiau?Kaip suprantu,kitus geriau vartoti tik rafinuotus? g.gif


4u.gif blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(dilditele @ 2010 01 27, 17:01)
O kas apie dziovinima??
Riesutus perku tik kevalais, negliaudytus

Ne eko džiovinami sieros dioksido dujų kamerose. Staigiai. Jei kaime bent kelias dienas būtų džiovinama, tai pramoniniu būdu per valandą ir ne vieną toną..
Tad perkant džiovintus vaisius prekybos centruose (o ir gliaudytus riešutus būtų ne prošal) mirkyti per naktį, pradžioje vis nupilant vandenį ir užpilant naujo.

Dėl riešutų, tai labai gerai darote thumbup.gif
Atsakyti
Einu pavalgyt...prasom neprikalbet lotuliukas.gif
Valgysim paskutini savo augintos vistienos gabaliuka, su bulvem, turim savu burokeliu obuoliu sultyse ir marinuotu agurkeliu, tai pat savu

QUOTE(Trolėmolė @ 2010 01 27, 16:45)
Aš prisišaldau žirnelių, kalafiorų, brokolių, šparaginių pupelių, įvairių prieskoninių žolelių. Šiemet dar šaldžiau pomidorus skiltelėmis, tai tinka į troškinius. Dar bandomasis gaminys buvo agurkai sutarkuoti ir užsaldyti su krapais ir svogūnų laiškais, visai nieko į šaltibarščius.
Mūsų šeimyna šaldytų uogų sunaudoja nemažai. Vaikai kas rytą valgo košę su šaldytom vyšniom, mėlynėm, braškėm ar juodaisiais serbentais. Aš deduosi į varškę ar pačios gamintą jogurtą.


Oho, kaip skanu brokoliai ir kalafiorai, labai juos megstu...o nera jokiu reikalavimuj ju saldymui?? ir pomidorai ir agurkai man naujiena. Ale matau, kad man namo reikia, kad tiek prisisaldyt doh.gif


Ai tiesa dar norejau apie miltus...kazkada buvo kalba, kad juos 'megsta' grybeliai, o jie isskiria toksinus...kazkaip mane labai skeptiskai pries eko miltus nuteike tie toksinai...kalbejau apie tai su protingais zmonemis
Atsakyti
ash tai turguje perku lazdyno rieshutus su kevalu, o poreikio dziovintiems vaisiams kazkaip neturim.
Jo reik ir man kanors eit pagamint, jau valgyt ziauriai noris, vyras turbut irgi praalko bet tyli kolkas lotuliukas.gif makaronus naminius jauciu tingiu shian gamint, salta labai namuose, reikia eit kazkoko kitko gal sumeistraut lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Keretoja: 27 sausio 2010 - 17:15
QUOTE(Rasma @ 2010 01 27, 17:07)
Ne eko džiovinami sieros dioksido dujų kamerose. Staigiai. Jei kaime bent kelias dienas būtų džiovinama, tai pramoniniu būdu per valandą ir ne vieną toną..
Tad perkant džiovintus vaisius prekybos centruose (o ir gliaudytus riešutus būtų ne prošal) mirkyti per naktį, pradžioje vis nupilant vandenį ir užpilant naujo.

Dėl riešutų, tai labai gerai darote thumbup.gif


Del riesutu brolis paprotino, dezinfecijos stotyje yra dirbes
O dziovintu vaisius retai pirkdavau, o dabar visai nepirksiu
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2010 01 27, 17:08)
Medalio ir negautumėt, nes nerastumėt paneigimo, galvojat veltui aš siūlau? biggrin.gif
Filosofija graži mirksiukas.gif ir galbūt gyvenime smagiai taikoma, bet netinkama maisto produktų atžvilgiu visiškai. Buvo laikai, kai žmonės visai nesikišo į gamtą ir nieko neapdorojo...berods vidutinė gyvenimo trukmė tokiais laikais buvo apie 30 metų?

Rafinuoti naudingo ir reikalingo organizmui gal ir neturi, bet bent jau neturi nuodingo smile.gif

Jūs tuo tikra?  g.gif

Mąstom: aliejaus gamintojas išspaudžia aliejų ir...? Jam juk patogiau išpilstyti į butelius koks jis yra ir varyti į rinką, greičiau uždirbti, vėl auginti, spausti, pilstyti?
Kam jie su tuo rafinavimu išvis terliojasi, kam tie brangūs įrengimai, visi rafinavimo kaštai? Šiaip sau, sumano sau paįvairinti gamybą ir gadina aliejų?
Ne. Tie įrengimai yra tam, kad padarytų š*** ir nuodą valgomu.

vaje, kaip žmonės nuvažiavę į lankas.. O kam iš   š. daryti valgomą, jeigu aplink tokia gausa ne  š.  ? Kodėl nepakanka saulėgrąžų, alyvuogių, sėmenų ir pan. aliejų, kurie yra ne š., kurių nereikia chemiškai apdorot ir padaryt beverčiais?

Nes priešingu atveju rapsų aliejus galėtų tikti tik biologinio kuro gamybai, o medvilnės/palmių aliejus techniniams tikslams ir t.t., ir pan.

tai ir naudokim juos kuro, tepalų  gamybai..

Mitybai kai kurių aliejų net negausite nerafinuotų, jūs manot šiaip sau 'nepatogu', 'per brangu' prekybos centre parduoti nerafinuotą aliejų? Ne. Todėl, kad yra reikalavimai aliejaus kokybei ir saugai, ir toli gražu ne bet ką gali parduoti maistui, yra reikalavimai, kuriais žmonės apsaugomi nuo nepagrįstų filosofijų 'neapdorotas - geriau'.

aš ir neieškau tokių "ypatingų", kurių chemiškai neapdirbtų net negalima maistui naudoti..    schmoll.gif


Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rytorasa: 27 sausio 2010 - 17:17
QUOTE(dilditele @ 2010 01 27, 17:01)
Blyn diedulis grizo, o valgyt dar nepagaminta, mirkstu cia  blush2.gif

o tai kiek laiko toks jogurtas galioja? skonio aisku nenupasakosit, ale kaip suprantu ne visiems patinka...itariu ir man nepatiktu...o ir siaip pastebejau, kad jogurto nemegt pradejau


ot gražu tongue.gif lotuliukas.gif

apie savaitę, tik reik atsirinkt, kiek jo šeimai reikia. Aš du litrus pieno paprastai darau wink.gif Na, nupasakoti nėra taip sudėtinga, - kaip rauginto pieno gal, tik švelnesnis. Žinau, kad kai kas deda cukraus į šildomą pieną, tai tada saldu išeina, o mes ne, nes uogose ir taip cukraus ax.gif Aš dedu šaldytas bakterijas, bet galima ir induką paprasto natūralaus gyvo jogurto iš parduotuvės drinks_cheers.gif

Atsakyti
QUOTE(Diva:) @ 2010 01 27, 14:54)
Gi maziau pirksi visko ir susitaupys.

na iš esmės jei esi taupanti ir perki mažiau tik ne eko, ką reiktų pakeisti tik į eko, o irt vartojamas kiekis tas pats liktų, tai akivaizdžiai kaina skirtųsi smile.gif tik įdomu suma g.gif

žiūrim kas pas mane dar nepakeista:
aliejus moku 6lt. eko kainuotų 16lt., o ir kiekis skiriasi. Skirtumas 10lt.
Cukrus 2kg. 6lt - eko 18lt. Skirtumas 12lt.
Dribsniai 3 pok. 15Lt. - eko 30Lt. Skirtumas 15lt.
Ryžiai 4lt. - eko 8lt. skirtumas 4lt.
Pienas na kokia 60lt mėnesiui, jei pirkčiau tą patį kiekį dobilo pieno 120lt. Skirtumas 60lt
Rodos šios sritys nepakeistos tik, va grikių nežinau kainų biggrin.gif bet iš esmės mėnesiui pakeisti bent tas sritis man kainuotų 100lt. g.gif
nu ne košmarai išties...

ką su pienu daryt? biggrin.gif prašo, labai prašo pienelio vaikai, ir vyras mėgsta. Aš pati kavai ir juodai arbatai pieną vartoju...

QUOTE(dilditele @ 2010 01 27, 15:05)
o jei dar pridet terliojimasi su savo varskem, jogurtais 

Nu bet sorry kokia ivairove valgyt vista 5 dienas  tongue.gif (kazi kas dabar bus )

eik tu, tikrai užtrunka nė kiek ne ilgaiu, nei užsimesti paltą ir nuėjus į parduotuvę nupirkti jogurto 4u.gif tuo pačiu indus plaunant to jogurto prisigaminti gali 4u.gif
tiek, kad mes nei pirktinio nei virto namuose nevalgom biggrin.gif

jie tik dviese, jūs patys tą vištą sutaršysit greičiau nei per 4 dienas 4u.gif
o man pačiai kai vaikučių nebuvo, tai tas maistas... irgi kažkaip gerai buvo tas pats ištisą savaitę smile.gif

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo violence: 27 sausio 2010 - 17:18
QUOTE(dilditele @ 2010 01 27, 17:01)
Vis tik dekingas jusu darbas, jei teisingai supratau

Teisingai supratot..
Labai mano mėgiamas ir geras...iš tų, apie kuriuos sakoma 'kad ne dirbu, o gyvenu tuo' smile.gif Jau daug metų dirbu maisto kontrolės srityje ir tikiuosi dar daug metų tą dirbti..
QUOTE(Manija69 @ 2010 01 27, 17:07)

Praleidau, atsiprašau blush2.gif

Avokadų aliejus labai pakantus karščiui, naudingas ir nerafinuotą tikrai galima naudoti į vidų. Tikrai geras, aš pamėgusi labai thumbup.gif

Aš tikrai neišvardinau visų gerų nerafinuotų aliejų, jų daug. Aš vardinau tuos, kuriuos pati dažniausiai naudoju, o šiaip jų yra ir daugiau gerų smile.gif

Man paprasčiau būtų išvardinti kas man nepriimtina vartoti iš nerafinuotų. Odai gal jie ir tinkami, bet aš nenaudoju jų ir odai blush2.gif , man tie aliejai 'menkaverčiai', o nerafinuoti maistui tikrai ne: abrikosų kauliukų, vynuogių kauliukų, rapsų, migdolų, sojų, palmių, medvilnės..
O dar reikia pagalvoti, gal ir ne visi dar..sunku staigiai visus 'atgaminti' iš atminties blush2.gif Jei turit kokį aliejų mintyse, tai galit priminti...
Atsakyti