Įkraunama...
Įkraunama...

Maistas sveikatai ir grožiui

QUOTE(rytorasa @ 2010 01 27, 14:31)
medalio man nereikia. Mano nuomonė tokia- kuo mažiau žmogus kišasi į gamtą, kuo mažiau apdoroja produktus, tuo jie naudingesni žmogui..  smile.gif


Rasma kažkada yra sakiusi, kad nerafinuotas medvilnės aliejus yra nuodingas. Kažin, ar norėtum tokį į savo keptuvę pilti - mažai paliestą žmogaus, grynai gamtinį smile.gif
Atsakyti
Ai ziuriu visa diena paaukojau SM blush2.gif
Ilindau vel i taupanciu tema...bandau paskaiciuot kiek merginom kainuotu maistas, jei jis butu eko, skirtumas solidus...cia as vis nepasiduodu, nes man eko maistas yra brangu tongue.gif lotuliukas.gif

QUOTE(Rasma @ 2010 01 27, 14:00)
O man prie folijos labai limpa maistas, nesinori po to pirštais rakinėti maistą ir lupti folijos gabaliukus. Kad neliptų reikia gan gausiai aliejumi tepti, tai kam ji man išvis? ax.gif Kartais, kad pasitroškintų ir neskrustų uždengiu skardą folija, bet palyginus retai ją naudoju.

Nežinau ar jau kepei tam celofane, bet iš viršaus jis neturi sąlyčio su produktu. Po produktu aišku turi. Ką jisai skleidžia nesitikrinau, neieškojau inf-jos, net tiksliai nepasakysiu iš ko pagamintas g.gif Reiks pasižiūrėti..


Taip prie folijos prilimpa, ale man nebuna taip baisiai, kad reiktu ilgai krapstyt, aliejum niekad netepu. O va uzdengint folija ir as naudoju. As tiesiog pagalvojau ar folija nera kenksminga
Esu kepus rankoveje, issipucia ji visa, bet kuriuo atveju kontaktas yra

Atsakyti
QUOTE(dilditele @ 2010 01 27, 15:46)
Ai ziuriu visa diena paaukojau SM  blush2.gif
Ilindau vel i taupanciu tema...bandau paskaiciuot kiek merginom kainuotu maistas, jei jis butu eko, skirtumas solidus...cia as vis nepasiduodu, nes man eko maistas yra brangu  tongue.gif  lotuliukas.gif

lotuliukas.gif nu ot nepasiduoda ji! Gi maziau pirksi visko ir susitaupys. As pasikartosiu- apie metus laiko buvau temoje- Taupanciuju dienos meniu- nu lygiai tiek isleidziu kiek jos! As nelekiu pvz. i Maxima pirkti slauneliu, kai joms akcija 6.99 ar kiek ten, o jos lekia - tai jau as sutaupau - taip? Arba kodel man daryti toki pat patiekala is eko, kai daro ne is eko? As susigalvoju kitoki, kitaip - is to, ka randu namie ar kazko maziau idedu. Pvz. kepu pyraga - Miltai eko- kaina siek tiek didesne, kiausiniai eko- taip, brangesni, bet musu ne 2-3 , o 1 - per akis! Toliau pvz. obuoliai- kaina tikrai tokia pati. Cukrus- i kepinius nepilu eko cukraus, turiu tik i kava, arbata nusipirkusi ir to poko uztenka amziams ir t.t. ir pan biggrin.gif
I mokykla matau reikia lotuliukas.gif .Juokauju-as draugiskai mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Diva:): 27 sausio 2010 - 14:59
QUOTE(Satura @ 2010 01 27, 14:40)
aš ir nesilyginau su tavo šeima, o pateikiau pavyzdį, kaip galima skaniai ir ekologiškai prasimaitinti savaitę. Kitos juk gali pirkti ne viščiukus, o kitus gaminius ir lygiai taip pat prisitaikyti savo reikmėms. Niekada nesakyk niekada - be ironijos sakau, kad gyvenimas, vadinasi, dar neprivertė tavęs ir tavo šeimos keisti mitybos įpročių, todėl ir išlenda - nenoriu, atsibostų, pastovėjęs maistas... Ateis momentas, pasikeisi pati ir pastrojinsi savo šeimyną. Nes kai nėra galimybių kitaip, tai turi būti gerai, kaip yra. O dar kai sveikai yra smile.gif

kai esu dirbantis žmogus ir tik vieną laisvesnį vakarą turiu per savaitę apskritai, tai be šansų kaskart naktį priruošti kitai dienai/dienoms po tris -keturis skirtingus patiekalus, nes su MB vakarais namie nevalgom, o maistas tai turi būti įvairus proto ribose, kad nenusilptume smile.gif

turgus - išimtinai ūkininkų pas mane, ne įprastas

vėlgi, skonio reikalas. Gal tau atrodo sveikiau dabar žalias agurkas, šviežias kartoninis pomidoras iš prekybcentrio, o man - marinuotos sveikai užaugintos tėvelių daržo gėrybės smile.gif

daug. Kelis kibirus uogų suvalgom su MB - kaip pagardą, kaip ledus - kai dar įšalęs stiklainis kameroje, vienas

skanu ir pigiau gaunasi jogurtas, varškę finansiškai labiau pirkti apsimoka. Mano apytiksliais skaičiavimais, darytais vasarą, suskaičiavau, kad mes su naminiu jogurtu sutaupom mažiausiai 300-400 litų, nei pirktumėm iš PC. Čia įvertinant pieną, bakterijų kainą. Ir sveikiau, ir visokių š neprivalgom, ir pigiau tikrai smile.gif

dilditele, tai pradėk gaminti ir eksperimentuoti - su savo jogurtais tavęs įtikinėti neisim biggrin.gif Žiū, ir atrasi ką nors savo - nepakartojamo skonio smile.gif
kaip man girdėta: MB sakė tą patį - kasdien nenoriu. O aš negaliu per naktis nemiegoti irgi, tai ką tada? Pasikalbi su žmogum ir randi kompromisą. Juk kas kartą galima įdėti kitų prieskonių, gardinti troškinį, paruoštą keliom dienom, pomidorų padažu, keisti padažą ir t.t. Na, bet jei yra laiko tokiems norams tenkinti, tai galima ir kelis kartus į dieną gaminti  drinks_cheers.gif
nes kokybiškesnis ir jo tikrai mažiau reikia smile.gif
geriau nepasakysi  4u.gif  drinks_cheers.gif


Na as gi irgi nelyginu musu seimu, tiesiog tada sunku kalbet apie kiekius ir kainas
Va...va geras pastebejimas, esi dirbantis zmogus, laiko maziau, o pvz ruosti kazka is darzoviu laiko tikrai atima, o jei dar pridet terliojimasi su savo varskem, jogurtais doh.gif nu man tai butu kapec...nekenciu mirkti virtuveje, tikrai neruosiu 3-4 patiekalu dienai, nes tada irgi naktim nemiegociau...valgom ta pati maista 2, kartais 3 dienas
Nu bet sorry kokia ivairove valgyt vista 5 dienas tongue.gif (kazi kas dabar bus )
O siaip labiausiai man patinka grynas maistas
Pala, sutaupet 300-400lt jogurtui, cia per koki laika?? per menesi? ar per vasara?
Atsakyti
Nu negaliu lotuliukas.gif , klykiu! Sutaupe sutaupe!! Tiek kiek man lieka nuo visko, ka man bankai atskaito, tai patikek verysad.gif , esu grynas ubagas... Bet kazkaip gyvenu, valgau ir nesiruosiu est (atsiprasau) hormoniniu akcijiniu slauneliu!! tongue.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Diva:): 27 sausio 2010 - 15:10
QUOTE(Rasma @ 2010 01 27, 14:22)
Ne tam kepimui, kai įpili  keptuvę ir skrudini, o gaminiams.
Kepimui keptuvei audoju alyvuogių aliejų.
Sezamų pvz. į duonos tešlą kildinant ir pan., gaminant raugą.. vėliau aišku kepa, bet nesiekia pavojingų šiam aliejui t-rų ir kiekis vos šaukštas 1 kg. tešlos..nėra tiesioginio svilimo smile.gif


Nera jokio skirtumo koks kepimas, svarbiausia - auksta temperatura. Pagal zaliavalgius, ji neturi buti aukstesne nei 47 laipsniai, bet sveikos mitybos specialistai rekomenduoja salto spaudimo nerafinuotu alieju apskritai nekaitinti ir juos naudoti tik ant salotu arba vietoje sviesto, kaip uztepeles.

Neseniai atradau SP 2 rusiu uztepeles: viena kokoso aliejus su tirsciais (tai, kas isgramdoma is riesuto vidaus) ir uztepele is 3 alieju (saltalankiu aliejaus, linu semenu ir kokoso aliejaus). Na, nepaparastai skanu ant namines duonos, dar galima ir cinamono uzsibarstyti ar cesnako isspausti, cia jau pagal skoni rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Diva:) @ 2010 01 27, 14:54)
lotuliukas.gif  nu ot nepasiduoda ji! Gi maziau pirksi visko ir susitaupys. As pasikartosiu- apie metus laiko buvau temoje- Taupanciuju dienos meniu- nu lygiai tiek isleidziu kiek jos! As nelekiu pvz. i Maxima pirkti slauneliu, kai joms akcija 6.99 ar kiek ten, o jos lekia - tai jau as sutaupau - taip?  Arba kodel man daryti toki pat patiekala is eko, kai daro ne is eko? As susigalvoju kitoki, kitaip - is to, ka randu namie ar kazko maziau idedu. Pvz. kepu pyraga - Miltai eko- kaina siek tiek didesne, kiausiniai eko- taip, brangesni, bet musu ne 2-3 , o 1 - per akis! Toliau pvz. obuoliai- kaina tikrai tokia pati. Cukrus- i kepinius nepilu eko cukraus, turiu tik i kava, arbata nusipirkusi ir to poko uztenka amziams  ir t.t. ir pan biggrin.gif
I mokykla matau reikia lotuliukas.gif .Juokauju-as draugiskai  mirksiukas.gif


Nu taip lotuliukas.gif nes jauciuos kaip kosmonaute tarp jusu...dabar pradesiu juodo taupymo rezima ir ziuresiu kiek cia kas sumazejo ar padaugejo...vo tada placiau galesiu komentuot, nors eko maista po truputi vartoju kokius 2 metus
O kiek per menesi isleidziat maistui?? ir keliu asmenu seima esat??
Gerai, vistos po 6.99 nepirkot, sutaupet...vadinasi likot nevalge arba valget kazka kita, kas taip pat kainavo. Ok pyragas...miltai tikrai nedaug brangesni, nebandziau kept pyrago su vienu kiausiniu, negaliu komentuot, cukrus, o taip per brangu i pyraga (pataupet)
Na pasakymas, kad eko reik maziau...man kol kas neveikia
Atsakyti
Na va, gryzau ish parduotuves o jus chia jau tiek prikalbejot lotuliukas.gif suradau labai pigiai ekologiska alyvuogiu alieju nerafinuota pirmo spaudimo, tai dabar visai susimaisiau ar tinka jis kepimui? 750 ml tik 15 su centais kainavo.
Vakar chia kalba apie naminius makaronus ejo, uzsimaniau shiandiena pagaminti bet nzn ar rupus miltai tiks?
pirma kart apie toksinus tenka girdeti, bet kad rafinuotas ir dezodoruotas tikrai visishkai nenaudingas.. turiu tokia nebloga sena knygele kur labai gerai apie visus produktus, apie musu organizmo veikimo principa, taip pat apie mesa, apie pieno produktus, aliejus ir miltus parsyta A.Malovičkos "kaip išsigydyti pačiam". Gal kada nepatingesiu nuskanuosiu viena kita lapa idesiu paskaityt kur idomesne informacija.
Atsakyti
Sveikos dar kartą smile.gif Norėjau pasikonsultuoti dėl Nidulios mišinuko unsure.gif O ar jį tinka gerti ryte, nes skaičiau toje knygoje(kur buvo nuoroda, jei gerai pamenu, tai ji vadinasi sveikata visam gyvenimui), kad pusryčiams geriausia vaisiai arba sultys.Ar tas mišinukas nesiskaito kaip "patiekalas"? g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo _Saulužė_: 27 sausio 2010 - 15:22
Tikrai nesigincysiu mirksiukas.gif ! Kiekvienas darom taip, kaip mums geriausia. Bet kad eko ( nebutinai tik eko) maitintis brangu labai, nesutiksiu niekada- yra kitu dalyku, ne tik prekes kaina...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Diva:): 27 sausio 2010 - 15:26
QUOTE(Cikadelė @ 2010 01 27, 14:27)
vat klausimėlis, seniai domiuosi tais aliejais, tai daug kur radau, kad mūsų platumai (nežinau ar tinka šis išsireiškimas) labiau tinka visgi aliejai iš augalų, augančių mūsų šalyje (platumoje, čia sąlyginai)- t.y rapsų, saulėgrąžų.....tai va galvoju, ar taip gerai tas alyvuogių g.gif buvau jau pripratusi prie jo savotiško skonio, bet paskaičiusi suabejojau ir vėl naudoju rapsų g.gif mėtausi taip sakant, renkiuosi g.gif


Naudingiausi aliejai, kuriuose yra butinu poli-nerisotintu riebalu, t.y. saulegrazu, linu semenu ir t.t. Pastaruju alieju trukumas tas, kad jie greitai suyra, sudetingos ju laikymo salygos, jie netinkami gaminimui aukstoje temperaturoje. O alyvuogiu aliejuje nera uztektinai Omega 3 ir Omega 6, vartojamas daugiausia del patogumo - jis dazniausiai buna salto spaudimo ir nerafinuotas, todel tiesiog yra prieinamesnis vartotojams, todel naudongesnis uz lygiai taip pat prieinamus rafinuotus saulegrazu ir kt. aliejus. O ir aukstas temperaturas jis pakelia.

Yra iskelta tokia hipoteze, kad Vidurzemio pajurio gyventojai, kurie vartoja daug alyvuogiu aliejaus, gerokai reciau serga sirdies ir kraujagysliu ligomis. Bet tai gali buti susije visai ne su aliejaus vartojimu, o su kitais mitybos iprociais - juk jie gerokai daugiau valgo vaisiu ir darzoviu, be abejo zuvies, ir gerokai maziau vartoja mesos produktu ir gyvuliniu riebalu (neretai musuose dar pasitaiko atveju, kad zmones omletus ant vistos 'skuryciu' kepa blink.gif ).
Atsakyti
QUOTE(dilditele @ 2010 01 27, 15:05)
o pvz ruosti kazka is darzoviu laiko tikrai atima, o jei dar pridet terliojimasi su savo varskem, jogurtais  doh.gif nu man tai butu kapec...nekenciu mirkti virtuveje,

Nu bet sorry kokia ivairove valgyt vista 5 dienas  tongue.gif (kazi kas dabar bus )

Pala, sutaupet 300-400lt jogurtui, cia per koki laika?? per menesi? ar per vasara?


tai noriu asmeniškai paklausti, ką reiškia terliotis su jogurtu? (Šiaip labai net smagu, kai rašo jo negaminantis žmogus biggrin.gif ). Į sausą švarų puodą įpilu pieno, pašildau jį, kol mažasis pirščiukas iškenčia skaičiuojant iki 15-os, nukeliu, įberiu bakterijų, išmaišau, susuku į apklotą ir palieku nakčiai. Tai kiek čia tos terlionės? blink.gif Palyginti su kokių kotletų gamyba, tai smulkmena rolleyes.gif Apie varškę jau pasisakiau - jos gamyba nesudėtinga, bet maža išeiga - man neapsimoka smile.gif

na, jei višta priedėlis prie garnyro, daržovių, tai kaip tik puiki išeitis nehormoninio viščiuko gabalėlis ax.gif Ar geriau pirkti nežinia kuo ir kaip auginto gyvulio mėsą, ypač kiaulieną? wink.gif Mes juk ne tik viščiuką perkam, bet ir kalakutieną. Kažkaip raudonos mėsos suvalgomas kiekis sumažintas iki minimumo cool.gif

žiopla, neparašiau - per vienus metus tiek išeina. Lyginau mėgtą jogurtą iš PC ir tą, ką gaminu. Išėjo maždaug toks skirtumas smile.gif

QUOTE(_Saulužė_ @ 2010 01 27, 15:22)
O ar jį tinka gerti ryte,


Nidulia turi tarti svarų žodį, bet kiek pamenu - kaip tik rytinis ir priešpusrytinis čia reikalas wink.gif
Atsakyti