Įkraunama...
Įkraunama...

Maistas sveikatai ir grožiui

QUOTE(Diva:) @ 2010 01 27, 13:04)
Taip, zveja namie gerai tureti, o jei neturi?  biggrin.gif  Man tik tetis pazvejoja, bet tik pavasari, vasara, rudeniop- tai jau kai gaunu kokia lydekaite is kaimo, kur ezeras vidury misko wub.gif , tai branginu kiekviena kasni biggrin.gif  ir uzsisaldau ir taupau...

kad ir nervina mane kai išvažiuoja keliom dienom, o paskui pargrįžęs kelias dienas miega- ilsisi lotuliukas.gif bet vistiek smagu thumbup.gif o vasarą išvis mums kaifas- prižejoja karšių, o mes kaime rūkyklėlę turim, paprieskoniuojam ir senoviniu būdu su pagaliukais ir virvutėmis rūkom wub.gif patikėkit, parduotuvėje ar turguje tokios skanios nėra essen.gif:

Va tvarkausi virtuvę ir man klausimėlis iškilo, dažnai galvoju- kažkur ar neštis ar parsinešti, naudojam plastmasinius indus....ar visi jie geri? čia mačiau forume tokią a la sekta ar tais tupperware vadinasi, ten perka brangiausius plastmasinius indus, atseit sveiki jie, o visi kiti ne g.gif šiaip vistik svarbu, kokia plastmasė naudota tam indeliui pagaminti...gal kas pasidalinsit mintimis, kur nešiojatės maistą, pvz į darbą ir šiaip gal ką įdomesnio pasiūlysit 4u.gif iš anksto dėkavoju rolleyes.gif 4u.gif

QUOTE(Rasma @ 2010 01 27, 13:22)
Kepimui keptuvei audoju alyvuogių aliejų.

vat klausimėlis, seniai domiuosi tais aliejais, tai daug kur radau, kad mūsų platumai (nežinau ar tinka šis išsireiškimas) labiau tinka visgi aliejai iš augalų, augančių mūsų šalyje (platumoje, čia sąlyginai)- t.y rapsų, saulėgrąžų.....tai va galvoju, ar taip gerai tas alyvuogių g.gif buvau jau pripratusi prie jo savotiško skonio, bet paskaičiusi suabejojau ir vėl naudoju rapsų g.gif mėtausi taip sakant, renkiuosi g.gif
Atsakyti
QUOTE(Cikadelė @ 2010 01 27, 14:27)
kad ir nervina mane kai išvažiuoja keliom dienom, o paskui pargrįžęs kelias dienas miega- ilsisi lotuliukas.gif bet vistiek smagu thumbup.gif o vasarą išvis mums kaifas- prižejoja karšių, o mes kaime rūkyklėlę turim, paprieskoniuojam ir senoviniu būdu su pagaliukais ir virvutėmis rūkom wub.gif patikėkit, parduotuvėje ar turguje tokios skanios nėra essen.gif:

Tikrai tikiu wub.gif - jau kaip nupasakota, nors lek i ta rukyklele biggrin.gif
Del plastmasiniu indu tai nezinau - nenaudoju namie, o i darba nesuosi jei siltas maistas- termoselyje , jei saltas, vynioju i plevele arba i dezute plastikine. Del Tuperware ka as zinau- nelabai domejausi, manau, kad marketingas tik..Vat kaip tik siandien gavau pastu laimeta is gyvunams paremti aukciono Tuperware bulviu grustuve. Nu plastikas ir tiek biggrin.gif , ka as zinau...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Diva:): 27 sausio 2010 - 13:35
QUOTE(Cikadelė @ 2010 01 27, 13:27)
patikėkit, parduotuvėje ar turguje tokios skanios nėra

kur nešiojatės maistą,

patikėsim 4u.gif tik kai paragausim lotuliukas.gif lotuliukas.gif

Termosuose kai reikia dėtis šiltą/šlapią maistą. Jei sausas maistas tai į metalines dėžutes 4u.gif per kalėdas visad vieną metalinę dėželę turiu nusipirkt su sausainiais ar saldainiais biggrin.gif tai jau prikaupus biggrin.gif
niekad nemetu popierinių maišelių nuo arbatžolių, saldainių ir t.t irgi maistui dėtis sunaudoju rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(violence @ 2010 01 27, 13:40)
patikėsim  4u.gif tik kai paragausim  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif

prašom, mielai vasarą mirksiukas.gif į Platelius tongue.gif

o metalinės tos geros? šiaip ir aš galvoju įsigyti termosiuką, bet kad didokas...o į darbą ar paskaitas važinėju visuomeniniu transportu... blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2010 01 27, 12:47)
O kaip manai, kodėl prie to ir pereinam? mirksiukas.gif
Taip, aš pradėjau kepti duoną namie. Vyras padovanojo duokepę, o jau aš perku sudėtines dalis (o jos nebrangios, nes duonai pvz. netinka aukščiausios kokybės miltai, o tik tie pirmarūšiai, patys pigiausi).
1 kg. duonos sąnaudos, kiek skaičiavom gaunasi apie 3 Lt. Bet tai 1 kg., o ne 4 "Vici" duonos riekelės  biggrin.gif Aišku kainuoja duonkepė ir jei skaičiuoti kada atsipirks, tai praeis ne vieneri metai..Bet pati duona jau garantuotai sveika, natūrali, labai šviežia, vien dėl to perėjom prie kepimo namie, o ne dėl ekonominių skaičiavimų blush2.gif
Kas keisčiausia, nesupelyjusi stovi savaitę (bandžiau, eksperimentavau). Tik padžiūna, pakietėja, bet tai dar nė vienam nepakenkė.
Pirktinė duona man supelydavo jau į trečią dieną tikrai, jei nesuvalgydavom..tiek joje 'vandens' brangaus smile.gif
Papildyta:

Ne apie visus aliejus, o apie tuos, kur pirmiausia 'šovė' į galvą ir prisiminiau, parašiau mirksiukas.gif Nepirkčiau, nes nerafinuoti jie turi toksinių medžiagų ir į vidų netinka. Odai irgi netepčiau blush2.gif Nes manau, kas toksiška vidui, nėra gerai ir išorei ax.gif

Nerafinuotus perku avokadų, alyvuogių, sezamų, linų sėmenų, moliūgų - maistui. Man pilnai užtenka laiks nuo laiko pakaitaliojant, kad neatsibostų.

Taip, 'rankovė' yra celofanas. Bet produktas kepa savo sultyse, garuose ir turi galimybę šiek tiek apskrusti, kas mėgsta..kaip alternatyva kepimui riebaluose smile.gif Kepu visąlaik vištieną savaitgaliais. Kasdien nesinaudoju.


Na taip duonkepei reikia investiciju, ale kaip suprantu ten net maisyt nieko nereikia, tik sumest viska...noreciau, bet nerasciau virtuveje laisvo kampelio tokiam aparatui.
Hm, tai kaip dabar atrinkt kurie nerafinuoti aliejai geri? g.gif kepimui perku toki, kur parasyta, kad galima kept
Taip rankoveje kepa savose sultyse, bet vis tiek celofane, isivaizduoju, kad kaitinamas jis geru medziagu neskleidzia? cia tik mano nusivilimas, nes as kazkaip tikejausi, kad tos rankoves popierines ax.gif prisvaigau
O kaip folija? dabar jau blogis?

QUOTE(me_gustas_tu @ 2010 01 27, 13:02)
Sezamu aliejaus kepimui naudoti negalima, kaip ir negalima naudoti kitu poli-neprisotintu alieju, nes aukstos temperaturos salygomis poli-neprisotinti riebalai sukuria daug oksiduojanciu laisvuju radikalu. Kepimui naudotinas tik alyvuogiu aliejus ir kokosu aliejus/sviestas/pienas, nes juos kaitinant laisvieji radikalai apskritai nesusidaro mirksiukas.gif  4u.gif


O ka jus kepimui naudojat?
Papildyta:
QUOTE(Cikadelė @ 2010 01 27, 13:27)
Va tvarkausi virtuvę ir man klausimėlis iškilo, dažnai galvoju- kažkur ar neštis ar parsinešti, naudojam plastmasinius indus....ar visi jie geri? čia mačiau forume tokią a la sekta ar tais tupperware vadinasi, ten perka brangiausius plastmasinius indus, atseit sveiki jie, o visi kiti ne g.gif šiaip vistik svarbu, kokia plastmasė naudota tam indeliui pagaminti...gal kas pasidalinsit mintimis, kur nešiojatės maistą, pvz į darbą ir šiaip gal ką įdomesnio pasiūlysit 4u.gif iš anksto dėkavoju rolleyes.gif  4u.gif


Tuperware man eiline tinklinio marketingo firma, kaina kosmine, o dar uz plastmase tiek moket doh.gif kas kad ji be ftalatu, bet vis tiek platsmase lieka.
Yra ten skaiciukai ant plastmasiu, jei neklystu 3 ir 6 kenksmingiausi. O siaip ko gero termosiukas geriausias variantas thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(dilditele @ 2010 01 27, 13:49)
Taip rankoveje kepa savose sultyse, bet vis tiek celofane, isivaizduoju, kad kaitinamas jis geru medziagu neskleidzia? cia tik mano nusivilimas, nes as kazkaip tikejausi, kad tos rankoves popierines  ax.gif prisvaigau
O kaip folija? dabar jau blogis?

O man prie folijos labai limpa maistas, nesinori po to pirštais rakinėti maistą ir lupti folijos gabaliukus. Kad neliptų reikia gan gausiai aliejumi tepti, tai kam ji man išvis? ax.gif Kartais, kad pasitroškintų ir neskrustų uždengiu skardą folija, bet palyginus retai ją naudoju.

Nežinau ar jau kepei tam celofane, bet iš viršaus jis neturi sąlyčio su produktu. Po produktu aišku turi. Ką jisai skleidžia nesitikrinau, neieškojau inf-jos, net tiksliai nepasakysiu iš ko pagamintas g.gif Reiks pasižiūrėti..
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2010 01 27, 12:04)
Šeimom su vaikais irgi nėra kažkas ypatingo, nes vaikai patys maisto neperka mirksiukas.gif O jų mitybos įgūdžius formuoja šeima, tad jei mato, ką tėvai valgo ir patys prie to pripratę. Aš pvz. nemėgstu makalynių, tad mano vaikams neįkiši jokio padažo ar 'paterliojimo' iš maisto. Viskas gryna: mėsytė, kruopytės, daržovė. ir dar pageidautina, kad lėkštėje būtų sudėta tarpais, o ne į krūvą, nes reiks iškratyt ir valgyt pačiai smile.gif

O žodžiams citatoje labai pritariu drinks_cheers.gif kai pradėjau labai labai žiūrėti maistą, tai buvo daug darbo susidėlioti viską: kur, ką, kiek ir kaip pirkti. O dabar jau galvoti nebereikia.

na viskas, uzsiimsiu ir as rimtai, nes tevelis priperka visko, tai paaugliai ir sukioja nosi, kai normalu maista pasiulai, jiems mat sumustinis sausas geriau blink.gif Padarysiu ir as namie tvarka. MB jau antra savaite kiekviena ryta spaudzia visiems morku sultis, kazkaip as apakusi, nes kai pasakoju kaip reikia maitintis, jis mane siuncia i visas 9 puses, bet reiskia visgi girdi viska ir mano paskaitos uzsikabino smegenu zieveje smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Nidulia @ 2010 01 27, 15:14)
Padarysiu ir as namie tvarka.

thumbup.gif thumbup.gif drinks_cheers.gif butent!! Tvarka bus!! biggrin.gif
Atsakyti
Aš kepu špižiniame puode dar iš močiutės paveldėtą. Kažin kiek gėrio jame, bet maitelis pasakiškas, tiek troškinukai įvairūs, tiek mėsytė, tiek kugeliukai biggrin.gif Va tos rankovės niekad nebandžius, bet irgi, kad jau ten celofanas, kažkaip man galvoj neksamba biggrin.gif

QUOTE(Cikadelė @ 2010 01 27, 13:48)
prašom, mielai vasarą mirksiukas.gif į Platelius tongue.gif

o metalinės tos geros? šiaip ir aš galvoju įsigyti termosiuką, bet kad didokas...o į darbą ar paskaitas važinėju visuomeniniu transportu... blush2.gif

eik tu sau wub.gif jei ką, tai mūsų vasaros planas, kelionė po žemaitiją lotuliukas.gif

nežinau apie metalines schmoll.gif
yra 0,300ml termosiukai, aš pati sau ten įsimetu kotletuką, porą bulvyčių, sultinuku užsipilu 4u.gif skirtas jis gėrimui manau, bet turiu ilgu kotu šaukštą lotuliukas.gif rimtai wink.gif ir vietos ne kažin kas, tie maistui skirti, tai taip... užima smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2010 01 27, 14:22)
Ne tam kepimui, kai įpili  keptuvę ir skrudini, o gaminiams.

Oho, iš darbo patirties mirksiukas.gif
Jeigu rasit rimtą mokslinę informaciją, kad pvz. nerafinuotas abrikosų kauliukų, migdolų aliejai neturi toksinių medžiagų - cianidų, medvilnės aliejus neturi labai toksiško pigmento gosipolo, o  rapsų aliejus neturi pavojingos eruko rūšties - skirsiu medalį  smile.gif


medalio man nereikia. Mano nuomonė tokia- kuo mažiau žmogus kišasi į gamtą, kuo mažiau apdoroja produktus, tuo jie naudingesni žmogui.. smile.gif

o chemiškai apdoroti aliejai toksinių medžiagų neturi? Klausimas, ar iš viso rafinuoti produktai turi ką nors naudingo ir reikalingo organizmui ?...
Atsakyti
QUOTE(dilditele @ 2010 01 27, 09:43)
Aisku sunku lygint 2 asmenu seima ir 5...bet neisivaizduoju, kad galeciau 5 dienas valgyt ta pacia vista, aisku ji pas mane dingtu greiciau, bet jei nedingtu, nelistu ji man, nes jau butu atsibode

pati mesa perku turguje ir eiles buna ten, kur mesa pigiausia,

Del darzoviu...marinuotas darzoves valgau retai, nelenda jos man,

ar daug jus sunaudojat uogieniu per ziema??

Naminiai jogurta ir varskes, man jau aukstasis pilotazas  ax.gif o ir kazkaip neteko skaniu naminiu ragaut, o gal priprast reikia  g.gif


aš ir nesilyginau su tavo šeima, o pateikiau pavyzdį, kaip galima skaniai ir ekologiškai prasimaitinti savaitę. Kitos juk gali pirkti ne viščiukus, o kitus gaminius ir lygiai taip pat prisitaikyti savo reikmėms. Niekada nesakyk niekada - be ironijos sakau, kad gyvenimas, vadinasi, dar neprivertė tavęs ir tavo šeimos keisti mitybos įpročių, todėl ir išlenda - nenoriu, atsibostų, pastovėjęs maistas... Ateis momentas, pasikeisi pati ir pastrojinsi savo šeimyną. Nes kai nėra galimybių kitaip, tai turi būti gerai, kaip yra. O dar kai sveikai yra smile.gif

kai esu dirbantis žmogus ir tik vieną laisvesnį vakarą turiu per savaitę apskritai, tai be šansų kaskart naktį priruošti kitai dienai/dienoms po tris -keturis skirtingus patiekalus, nes su MB vakarais namie nevalgom, o maistas tai turi būti įvairus proto ribose, kad nenusilptume smile.gif

turgus - išimtinai ūkininkų pas mane, ne įprastas

vėlgi, skonio reikalas. Gal tau atrodo sveikiau dabar žalias agurkas, šviežias kartoninis pomidoras iš prekybcentrio, o man - marinuotos sveikai užaugintos tėvelių daržo gėrybės smile.gif

daug. Kelis kibirus uogų suvalgom su MB - kaip pagardą, kaip ledus - kai dar įšalęs stiklainis kameroje, vienas

skanu ir pigiau gaunasi jogurtas, varškę finansiškai labiau pirkti apsimoka. Mano apytiksliais skaičiavimais, darytais vasarą, suskaičiavau, kad mes su naminiu jogurtu sutaupom mažiausiai 300-400 litų, nei pirktumėm iš PC. Čia įvertinant pieną, bakterijų kainą. Ir sveikiau, ir visokių š neprivalgom, ir pigiau tikrai smile.gif

dilditele, tai pradėk gaminti ir eksperimentuoti - su savo jogurtais tavęs įtikinėti neisim biggrin.gif Žiū, ir atrasi ką nors savo - nepakartojamo skonio smile.gif


QUOTE(Keretoja @ 2010 01 27, 10:38)
Del meniu, mano vyras retai kada valgys ta pati maista 2 dienas ish eiles, na ir man pachiai atsibosta, taip kad kiekviena diena kazka naujo meistrauju.


kaip man girdėta: MB sakė tą patį - kasdien nenoriu. O aš negaliu per naktis nemiegoti irgi, tai ką tada? Pasikalbi su žmogum ir randi kompromisą. Juk kas kartą galima įdėti kitų prieskonių, gardinti troškinį, paruoštą keliom dienom, pomidorų padažu, keisti padažą ir t.t. Na, bet jei yra laiko tokiems norams tenkinti, tai galima ir kelis kartus į dieną gaminti drinks_cheers.gif


QUOTE(dilditele @ 2010 01 27, 11:56)
Nu nesuprantu kaip jums eko maistas  ne brangiau  blink.gif ...


nes kokybiškesnis ir jo tikrai mažiau reikia smile.gif

QUOTE(Diva:) @ 2010 01 27, 12:05)
Niekada nesakau, kad PIGIAU pacios prekes.Brangiau- taciau poziuris i maitinimasi, taupymas, maziau pirkimas, bet kokybiskiau ir t.t. galu gale susideda i tikrai nedaug didesnes menesio islaidas.


geriau nepasakysi 4u.gif drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(violence @ 2010 01 27, 12:02)
o kokį aliejų kepimui vartojat? elementariai bulvėms ar blynams kepti? Aliejaus suvartoju duok die 1l per du mėnesius, galiu pabandyti ir ekologišką kokį. Bandžiau kepti ant kokosų, na man skonį pakeičia maisto nepakenčiamai  unsure.gif


Kepimui dažnai perku Clearsrping saulėgrąžų aliejų kepimui, - Frying, toki anksciau budavo Iki, paskutini karta pirkau Biosaloj Europoj, kaina ~ 14-15 Lt 4u.gif
Atsakyti