Įkraunama...
Įkraunama...

Maistas sveikatai ir grožiui

Labas rytas,
Idomiai Jus prakalbot apie meniu ir kainu skirtuma. Aisku, as negaliu lyginti Lt su BE, nes ir kainos kitokios ir uzdarbiai. Taciau prilyginkim 1 eur=1Lt.
Kadangi pas mus produktai vienu metu labai stipriai pabrango, tai negaliu kainu skirtumo sieti su tuo, kad pradejau pirkti eko produktus. Kai dar buvome dviese, isleisdavome per sav 50 eur. Dabar jau ir 120 eur. Vakar buvau pardej - vaikui visada darzoves perku tik eko, bulviu, morku, burokeliu man nereikia, nes atsivezu is tevu. Taigi, brokolis 1.99 ir didelis baklazanas 1.34. Sau pirkausi paprastu baklazanu, bet parejus namo, pamaciau, kad kaina nelabai skirias. Dar pirkau vaikui versienos, ne eko, bet bent jau uzauginta belgijoje (nieko kitko nelieka, kaip pasitiketi uzrasais, kad neseria priedais ir hormonais) - gabaliukas 2.78 (as vaikui troskinu ant garu mesyte su darzovem, nes jis valgo apie 4 val, o mes tuo metu dar nevakarieniaujam, o apie 7-8 val valgom visi kartu). Mums pirkau lasisos gabaliuka, nemazas, trim sociai pavalgyt - apie 7 eur. Taigi, vakar dienos vakariene buvo lasisa kepta orkaiteje su zaliom salotom (perku toki rinkini - visokie lapeliai), su kukuruzais ir agurku (va, sitas jauciu nebuvo pats naturaliausias, bet ka darysi). Dar perku daug avokadu - perku puse eko, puse skirtu iskart naudoti. Vaikui pats skaniausias patiekalas - avokadas su rukyta lasisa (pirkau ir jos, visada perku eko, kaina tai kosmine - uz 4 permatomus griezinelius 9 eur). Tiesa, mes su vyru jos nevalgom - sau perkames ne eko, bet irgi ne pigiausia. Dar pirkau vistienos ketvirciu, paprastu, ne eko - apie 5 eur. Virsiu siandien ryziu sriuba su vistiena. Bus visiems valgyt. Dar pirkau ivairiu vaisiu - dabar liciu sezonas, tai visi juos labai megstam. Vaisius perku paprastus, nes jie pas mus ir siaip geros kokybes. Tiesa, bananus ir mango perku eko. Nezinau kodel. Turbut skanesni biggrin.gif Mesos turiu kameroj is tevu. Tai rytdienos meniu bus baklazanai idaryti farsu.
Na, kai pasiziuri, lyg ir normaliai viskas, bet susumavus g.gif
Atsakyti
QUOTE(Diva:) @ 2010 01 27, 10:55)
Nezinau ar patikesi manim, bet tik metus, pusantru man labai labai blogai su finansais atsitiko. Iki tol ...- na, dabar tik prisiminimai roziniai. Bet  as isleidziu zymiai maziau pinigu, daug taupiau gyvenu valgydama taip, nei anksciau. Pas mane jau beveik nebera to, kad atsidarydavai saldytuva, pasistatei siuksline ir puse lauk.Arba perki tam, kad uzsimanei, tam kad gal noresi. Dabar viskas paskaiciuota, paplanuota.Perku vista uz 25 lt- reiskias is jos turesiu valgyti ne tik tam kartui, o pasidesiu i saldikli, keliems kartams sriubos, ar makaronams ar kitiems patiekalams. Zinoma, mes gyvenam dviese, nesilyginu su seimomis su vaikais, bet tikrai nera brangiau maitintis eko ar nu nebutinai eko- siek tiek naturaliau, sveikiau, tik reikia pasidometi, paieskoti,rasti vietas, kur ka pirkti, kur pigiau, kur patogiau ir tik tiek.

sutinku drinks_cheers.gif daug dalykų sudėliota jau ir pas mus į stalčiukus... nors niekad maisto ir nemėtydavom schmoll.gif
kartą uošvienė išmetė man dribsnių košę, nes ji šalta mat ir niekas nevalgys blink.gif uoj užspirginau jai paksaitą kaip maistas pašildomas ir suvartojamas biggrin.gif

Mane sakau baugina konkrečiai kruopos, bet niekad ir nebandžiau jų pirkti, vis pagalvoju, juk kokie 3pokeliai įprastų išeitų smile.gif
Su mėsa viskas išspręsta, 20kg mėsos kameroj suvartojam kažkur per 10-11mėn. Manau visai čia puikiai biggrin.gif
O va cukrus numatytas pradiniuose pirkimuose. Bet vėlgi, per šį mėnesį sausio sunaudojau cukraus apie 4kg. Šventės, sūnaus gimtadienis, svečiai... visad kepu pyragus, sausainius, keksiukus ir t.t. mes nevartojam jo arbatoms, man jis sporgsta kepiniams. Na pripažinkit, 12lt ar 36lt skirtumas yra 4u.gif

o kokį aliejų kepimui vartojat? elementariai bulvėms ar blynams kepti? Aliejaus suvartoju duok die 1l per du mėnesius, galiu pabandyti ir ekologišką kokį. Bandžiau kepti ant kokosų, na man skonį pakeičia maisto nepakenčiamai unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Diva:) @ 2010 01 27, 10:55)
tikrai nera brangiau maitintis eko ar nu nebutinai eko- siek tiek naturaliau, sveikiau, tik reikia pasidometi, paieskoti,rasti vietas, kur ka pirkti, kur pigiau, kur patogiau ir tik tiek.

Šeimom su vaikais irgi nėra kažkas ypatingo, nes vaikai patys maisto neperka mirksiukas.gif O jų mitybos įgūdžius formuoja šeima, tad jei mato, ką tėvai valgo ir patys prie to pripratę. Aš pvz. nemėgstu makalynių, tad mano vaikams neįkiši jokio padažo ar 'paterliojimo' iš maisto. Viskas gryna: mėsytė, kruopytės, daržovė. ir dar pageidautina, kad lėkštėje būtų sudėta tarpais, o ne į krūvą, nes reiks iškratyt ir valgyt pačiai smile.gif

O žodžiams citatoje labai pritariu drinks_cheers.gif kai pradėjau labai labai žiūrėti maistą, tai buvo daug darbo susidėlioti viską: kur, ką, kiek ir kaip pirkti. O dabar jau galvoti nebereikia.
Atsakyti
tiesa, arbatas, kavą, ypač kavą biggrin.gif vaikams kakavą perku iš violey. kur jūs perkat, kas vartojat, kavą ir kakavą? Arbatos tai smalsumo dėlei vis nučiumpam, nemažai pati auginuos, miškai yra, tai tą dažniausiai vartoju smile.gif Tiesa, druska ir iš violey, akmens kažkokia... vartojam labai menkai tos druskos, rodos ji sūresnė pasirodė mums, bet kas pas mus maisto skanauja, tai sako, kad išvis druskos jame nėra biggrin.gif

kratau dabar galvoj spinteles lotuliukas.gif kas ne eko ir klaust kaip galiu pakeist.
Aš manau, kad labiau yra įprotis, nežinojimas ar nemokėjimas jau rinktis ir ieškoti kažkokį kitą maistą, nei įpratus - nuėjai ir įsimetei.
Atsakyti
Man truputį sunkiau...aš privalau savo racioną paruošti taip, kaip man reikia- kartais išvis skurdžiai ax.gif vaisiai tik šeimynai, aš negaliu valgyt g.gif man sueina visos daržovės, ačiū dievui dukrytė kaip ir mano kompanjonė- patinka troškiniai, mėsos valgo mažai...
Vyrui tenka taisyti papildomai, nes jis mėsaėdis, bet jo darbas sunkus, pamaininis ir po 12 val...su daržovėm kaži ar ištemptų...taigi dažnaiausiai mėsa ir riebokai rolleyes.gif o ką gali padaryti... blush2.gif

Sukiausia, kadvyras palaiko eko idėją tik man pačiai, kadangi mato, jog tas prisižiūrėjimas man į naudą, pats jau rėkia kai mano rankos tiesiasi nevalingai link kokio kivio ar marinuoto pomidoro- atima iškart lotuliukas.gif tačiau kad visa šeima įprastų, tai neišeina...dedasi buljonus, vegetas rolleyes.gif ačiū dievui, kad pavyko išgyvendinti vieną dalyką- beveik nevalgom visokių ten pieniškų dešrelių, daktariškų dešrų, servelatų thumbup.gif o liūdniausia, kad mano tėvai privalgydina dukrytę kai nueinam pas juos...

Tad pagrindinis uždavinys man, šeimai nors šiek tiek padėti sveikiau gyventi, nors....regis, pakolkas tos sveikatos tik man vienai ir trūksta blush2.gif

Ir dar- kaip sumažinti, atsisakyti saldumynų- abu manieji tokie smaližiai doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2010 01 27, 11:04)
kur, ką, kiek ir kaip pirkti. O dabar jau galvoti nebereikia.

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif va va, tokia mano stadija dėl aliejaus ir kruopų dabar lotuliukas.gif man prašom konkrečiai pavadinimais jei galima ką vartojat? smile.gif na būtų palengvinimas nerealus blush2.gif

o kaip su vaikais darželiai? mokyklos? ar dar nelanko, ar ten neminta?
sūnus mano gauna tai ko namuose negauna doh.gif neretai girdžiu, kad darželyje skaniau cool.gif
Atsakyti
QUOTE(bryyla @ 2010 01 27, 01:17)
Uoj prajuokinai su ta moteriške  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif
Ne sausą valgiau aišku  biggrin.gif Bet nedaug užsigerdavau, gerai, kad dabar bent viskas išaiškėjo, o būčiau taip metus gėrusi ir skundusis  doh.gif  lotuliukas.gif

Va va ir as mazai vandenuko uzsigerdavau, o kai paskaiciau jau antras rytas uzgeriu didesniu kiekiu ir viduriai jau lyg ir neuzkietej dabar, va vandenuko man ir buvo doh.gif proitruke itariu
Atsakyti
QUOTE(violence @ 2010 01 27, 11:10)
o kaip su vaikais darželiai? mokyklos? ar dar nelanko, ar ten neminta?
sūnus mano gauna tai ko namuose negauna  doh.gif neretai girdžiu, kad darželyje skaniau  cool.gif

sveika mirksiukas.gif
manoji lanko daržiuką, kiekvieną rytą išstudijuoju meniu rolleyes.gif auklėtojoms tai keista, net kelis kartus klausia, ką veikiu prie durų, atsakiau, kad tyrinėju meniu...nusistebėjo daugmaž, atseit kokia keistuole, man tik vienai rūpi...nes nemačiau, kad kiti tėvai skaitytų blush2.gif
Šiaip iš esmės įvertinus, puse velnio tas meniu, pakankamai normaliai sudėliotas- labiausiai patinka, kad kasdien būna košės (namie nevisada taip pasiseka, pati nemėgstu tai blush2.gif būna mėsytės (manoji suvalgo po puse porcijos), kas patinka, kad visada būna vaisių ir daržovių thumbup.gif kokia kokybė- čia jau ginčytina, bet negali gi žmogus reikalaut, kad ekologiškas duotų blush2.gif
būna dešrelių, o labiausiai man nepatinka, kad būna žuvies pirštelių doh.gif nors ir retai....
dar geras pasirinkimas- pastebėjau specialiai, kartą per savaitę visada būna žuvies.... thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(violence @ 2010 01 27, 12:08)
tiesa, arbatas, kavą, ypač kavą biggrin.gif vaikams kakavą perku iš violey. kur jūs perkat, kas vartojat, kavą ir kakavą? Arbatos tai smalsumo dėlei vis nučiumpam, nemažai pati auginuos, miškai yra, tai tą dažniausiai vartoju smile.gif Tiesa, druska ir iš violey, akmens kažkokia... vartojam labai menkai tos druskos, rodos ji sūresnė pasirodė mums, bet kas pas mus maisto skanauja, tai sako, kad išvis druskos jame nėra biggrin.gif

kratau dabar galvoj spinteles  lotuliukas.gif kas ne eko ir klaust kaip galiu pakeist.
Aš manau, kad labiau yra įprotis, nežinojimas ar nemokėjimas jau rinktis ir ieškoti kažkokį kitą maistą, nei įpratus - nuėjai ir įsimetei.

Labai puiku, kad siuntiesi is violey! Cia ir sutaupai manau!! Ir as noriu biggrin.gif !!
O siaip tikrai, tik grynas iprotis pirkti atseit pigiau - o kas su tom kruopom? g.gif Ustukiu maluno visos kruopos eko kainuoja tiek, kiek ne eko- nu gal keliais centais brangiau... Nuvaziuok i Girstupio turgeli - darzoviu skyriuje yra eko skyrelis- ten visko gausi- ir kruopu ir darzoviu- dziovintu obuoliuku biggrin.gif , duonos ir kitokio gerio- ten pigiau mirksiukas.gif Miltus ten perku irgi.
Kava atradau IKI BioVilage- jau cia rasau kelinta karta- arbatos pas mane tik zoles- paskutini karta pirkau is Rikaros - uzteks gal metams doh.gif - visokiausiu uz tikrai padoria kaina- pilna maisa ciobreliu, medetku ir k.t.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Diva:): 27 sausio 2010 - 11:17
o maistui, ta prasme kepimui naudoju alyvuogiu alieju salto spaudimo nerafinuota, man patinka thumbup.gif saulegrazu man kvaps nepatinka schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Nirida @ 2010 01 27, 12:14)
Va va ir as mazai vandenuko uzsigerdavau, o kai paskaiciau jau antras rytas uzgeriu didesniu kiekiu ir viduriai jau lyg ir neuzkietej dabar, va vandenuko man ir buvo  doh.gif proitruke itariu

rašančios receptus valymui būtinai turėtų parašyti apie vandens būtinybę... Vanduo ne mažiau svarbus, nei pats mišinys.. smile.gif
Atsakyti
Kai buvom su vyru savaitei Bremene, Vokietijoj tai galiu pasakyt kad tikrai galejom ten sau leist maitintis tik ekologishkais produktais, kadangi pas juso eko ir ne eko kaina tikrai ne taip skirias kaip pas mus ir pasirinkimas labai didelis VISKO. Ypach dziugu buvo uz ekologiskus kiausinius, ju yra bet kurioj parduotuvej, taip pat vaisiai, darzoves makaronai ir tt. Gyvenome Hostelyje todel maista galejome gamintis patys ka ir dareme smile.gif tiesa mesos ne karto nepirkom nes kazkaip apie ta mesa nieko ash nezinojau kokia ji ten yra, o be to ir poreikio kazkaip nebuvo smile.gif
Kepipui irgi naudoju alyvuogiu alieju, tik deja paskutini kart pirktas rafinuotas...
Saldumynu mes nemegstam tai nes su tuo problemos, kartais vyras shokolado kokio uzsimano pagrauzt, o taip koki obuoliu pyraga ishkepu kartais ir uztenka smile.gif man desertas yra joguras, i kuri isiberiu rugiu arba kviechiu daigu, arba koki kiwi suvalgau smile.gif
Atsakyti