Dilditėle, manau suprantam viena kitą vaikais apsikrovusios išties neretai tenka rinktis kokybišką, bet pigesnį produktą, nei kad būtų jos ekologiškas.
Tarkim šeimos dienos meniu:
Pusryčiai:
melisų/mėtų arbata - turim patys užsiauginę
Košė kokių grūdų. Valio, kad yra ustukių malūnas, kruopų kaina nesikandžioja. O kiros, importuotos kruopos, dribsniai, ryžiai ir t.t.? 500g. - 13lt. To pokelio mūsų šeimai nepakanka dviem kartam. Taigi renkiesi pirkti kitos kainos dribsnius
Užsimano blynų, aliejų kepti pilti keptuvėn gerą man ranka nekyla, negaliu perku vėlgi kepimui konkrečiai Vilniaus saulėgrąžų. Nereikia 2cm aliejaus, nedaug reikia, bet reikia
Pietūs: Sriuba, na tą sumakaluoju visad iš savo augintų daržovių. Mėsa. O vat su mėsa mum nuskilę Turim pažįstamą, kuris taip pat vadovaujasi eko/sveikos gyvensenos tikslais ir augina atsakingai paukštieną įvairią ir avis. Avis nušauna iš didelio atstumo, kad jos streso nepatirtų ir t.t.
Tai pirkom neseniai kalakutą - 16kg svėrė užteks geram pusmečiui
Pas tą žmogų mėsytę perkam, o veršiuko mėsą iš molytų regione esančio eko ūkio.
Vakarienė: ...tą priešams atiduodam
Man didžiausias klausimas dėl maisto turbūt yra kruopos, va cukraus nepakeitus į eko. Bet o kepat ir su tuo? Vaikam reikia sausainių, pyragų ir t.t. Na galima žinoma neduoti, bet aš linkus viską kepti nei pirkti visų pirma, o antra tai juk jie į visuomenę liejas, o ten gaus tai nuo ko saugosi... net nežinau...
Tai kruopos, cukrus gausiam naudojimui, aliejus kepimui (na konkrečiai kuris būtų geras ir kaina nesikandžiotų) aij ir pieno gaminiai. Man dobilas per brangus, pieno suvartojam daug (2l. per dieną) jogurtų nevalgom, tai ir negaminu....
Vat išties būtų įdomu susipažinti su merginų dienos meniu, kas gaminta ir iš ko
QUOTE(bryyla @ 2010 01 26, 18:41)
Man, pvz., būtų per brangu gerti gerą, nerafinuotą, gryną nakvišų aliejų, na mėnesiuką kitą ne, bet nuolat ne
Man labai keista, kad jūs taip įsikalę tą"nersfinuotą aliejų" ir kad tuos pačius reikalavimu staikote kosmetiniam ir maisto aliejui Maisto atžvilgiu nerafinuotas, grynas nereiškia geras ir aukštos kokybės.
Visgi tepti iš išorės, tai ne tas pats kas gerti į vidų. Ir niekas manęs gyvenime nepriverstų maistui naudoti nerafinuotą abrikosų kauliukų, vynuogių kauliukų, rapsų, sojos, medvilnės, net saulėgrąžų aliejaus (dėl jo didelio vaškingumo) nerafinuoto nevartočiau.
Aišku kalbant apie nakvišas turbūt tai negalioja, nesidomėjau dėl gėrimo
Tik šiaip apie tų nerafinuotų aliejų gerumą pagalvojau
QUOTE(Satura @ 2010 01 26, 21:11)
būna vištos dedeklės, kur kiaušiniams dėti skirtos, ir yra broileriai, kurie dėl genetinių ypatybių į mėsą eina. Todėl jeigu broileris, tai dar nereiškia, kad blogai
Teisingai
QUOTE(dilditele @ 2010 01 27, 01:15)
Daug teisybes parasei, bet...man skamba kaip teorija...va imsiu ir praktiskai paskaiciuosiu, kad eko maistas man yra brangu...
Na, aš esu iš tų, kuri perka (jei įmanoma) eko, natūralų maistą arba tik aukščiausios kokybės, netgi 'gurmaniškus', šeimyninių Prancūzijos, Italijos, Graikijos ūkio, vienetinius produktus
Anksčiau pirkdavau mažiau eko, bet kokybės visada labai žiūrėjau. Mūsų šeimos finansinė situacija pastaruoju metu nekito, mes maistui negalim skirti daugiau nei anksčiau, tačiau perėjus prie daugumos eko produktų išsiverčiame su ta pačia suma. Tik aiškiai pastebiu, kad mažiau suvartojam aliejaus, cukraus, saldumynų ir pan. Miltai, kruopos, aliejus, cukrus, druska, prieskoniai, arbatos, sausi pusryčiai, pieno produktai - viskas pas mus namie eko arba natūralu. Ekologišką mėsą perku tik vaikams ir patys jos nevalgome. Suaugę valgo 'parduotvuinę' Vasaros metu daržovių ir vaisių kainų skirtumas tikrai nedidelis, pati perku sezonines eko daržoves ir vaisius iš ūkininkų, netgi sertifikuotų ūkių ir tikrai labai nešokiruoja piniginės.
Kainomis domimės, pvz. viena moterėlė turinti eko sertifikatus, turgelyje nerealiai susikėlusi kainas viskam Apeinu ratu
QUOTE(Saulužė @ 2010 01 26, 18:07)
Šiaip nieko gero na kurios mane žinot, tai atidesnės būkit... ot kvaila situacija..
nesikeisiu
jei mano diktorės nenukopins
nesikeisiu
jei mano diktorės nenukopins
gerai, kad parašei - įsidėmėsim, kad tu diktorė su mažu vaiku Dabar paveikslėlio tai nebekeisk
na bet ir trūkumas fantazijos pas žmones....
na bet ir trūkumas fantazijos pas žmones....
Paprašiau, kad pakeistų niką, taigi tikiuosi daugiau nesusipratimų nebebus. Dėl fantazijos trūkumo, žinokit tikrai neskaičiau SM ir nežiūrėjau kokį čia man niką pasiimti. Nieko nekopijavau ir nesiruošiu kopijuoti, tad galite būti rami(-ios) O jei į temą, tai vis ruošiuosi nusipirkti Nidulios gėrimukui reikalingų dalykų ir jį išbandyti
QUOTE(Keretoja @ 2010 01 26, 21:35)
O del gurmanu vishtienos ish Iki pasakysiu taip, pora kart pirkau, bet poto paskaiciau kas ten parasyta ir persigalvojau, ten gi yra ne vishta, o visciukas
O kas ten parasyta? Tai kaip tik parasyta, kad uzauginta laisveje, serta grudais be priemaisu( o jei ne, tai nesuzinosim nei to ukininko, nei turguje prekiaujancio, nei kokio kito) As pati perku irgi is turgeliu, ukininku, bet kai norisi vat daug sparneliu ar kokiu slauneliu, tai kodel nenusipirkti ir IKI Gurmanu? Nematau jokio blogumo- toks pats ukininkas, kaip ir visi kiti- ir dar labai neaisku, ar tas kitas- turgaus ukininkas, pas kuri sitoks pirkimas, labiau nepaskatina augimo nei toks IKI uzsakytas, kuris tikrai gali buti tikrinamas ir t.t. IKI tos Gurmanu serijos visi produktai yra tikrai neblogos kokybes ( aliejai ir t.t.) ir labai priziurima ta serija-nemanau kad gadintusi ziauriai varda...
O del broileriu ir dedekliu jau atsake
QUOTE(violence @ 2010 01 27, 09:57)
Oi, žinokit...aš tada skiriuosi suvartojimo kiekiais
Jau man tikrai nereikia 2 l. pieno kasdien ir 500 gr. kruopų pakelis tikrai ne 2 kartams
Šeima kaip šeima, mes su vyru ir 2 vaikai..
Pvz. šiandien mūsų meniu:
Aš: indelis natūralaus jogurto ryte, atsikėlus ir po valandos grikių dribsnių košė (iš 5 šaukštų sausų dribsnių) virta vandenyje, pagardinta 1 a. š sviesto. Pietums 80 g. jautienos ir 200 gr. garpuodyje virtų burokėlių su šaukštu aliejaus. Užkandžiams 3 obuoliai per dieną, vakarienei - varškės apkepas iš vieno pakelio varškės (man ir abiems vaikams - sočiai užtenka, vaikai dar ir palieka dalį). Mano meniu viskas
Vaikams šiandien 'kopūstų ir burokėlių' barščiai pietums (dukrai ir mėsytės gabaliukas ne didesnis nei man su norimu garnyru: dažnai prašo garintų grikių (paprastai 5-6 šaukštus sausų kruopų garinu) ir agurko; varškės apkepas vakare
Mažajam košė ryte (manų kruopų su sėlenėlem - keli šaukštai tų kruopų puodelyje pieno) ir tiršta daržovienė su mėsyte pietums: moliūgai, bulvytė, morkytė, 50 g. mėsytės, vakarienei - sriuba ir apkepas. Užkandžiams duoniukai, grūdų paplotėliai ir mamos papis (nes aš dar maitinu krūtimi)
Vyrui vakare tie patys barščiai ir mėsos šmotelis su daržovių salotom ir pora bulvių. Jis beje labai mėgsta mūsų keptą duoną, tai dar jos su puodeliu pieno dažnai valgo vakarienei..
Rytoj mano meniu: indelis natūralaus jogurto ryte, atsikėlus ir po valandos įvairių javų dribsniai (iš 5 šaukštų sausų dribsnių) virta vandenyje pabalintu pienu ir dar vienas indelis jogurto su uogomis. Pietums 100 g. jautienos ir 200 gr. garpuodyje patroškintų daržovių arba rauginti kopūstai, arba šviežios daržovės (priklausomai kas šaldytuve), 50 g. savos duonos. Užkandžiams 2 obuoliai ir 1 bananas per dieną, vakarienei - lėkštė sriubos ir 50 g. duonos.
Ir taip pan. kiekvieną dieną.
Ką nors skanaus pati iškepu, šokoladą eko nuperku.
Ir sotūs, ir laimingi
Visiems mums vaisiai ir daržovės pagal pageidavimą.
Na nezinau, pas mane gal puse per puse del eko, bulves ish sodo, darzoves shaldytas perku, pievagrybius perku, ish eko perku kruopas, daigintus grudus, juogurta, piena greitine nevisada, suri dobila retai tenka pirkt, nes didziojoj maksimoj nedaznai tenka apsilankyt, tai perku toki Rokishko Mozarelos suri nes ten sudetis pienas ir druska. Del pomidoru kartais neishsikenciu nusiperku paprastus nors ir labai prasti jei dabar... o shaip yra kopustu uoshviai primarinave visokiu shparaginiu pupeliu, papriku ish sodo zodziu darzoviu prikonservave. Deja man Tymo turgus yra labai toli, ash ten niekad nenuvaziuoju, todel vishta jei ir nusiperku tai Ukmerges g. turgelyje pas viena ukininke kuri jas turi savaitgaliais ir jos laabai dideles Nezinau ash vel apie tas vishtas, kaip bebutu su tom rushim, pasak tos auginancios vishtas moterishkes jos vishtos yra 5-6 men amziaus, o parduotuvej broileriai buna 2 menesiu, tai man kazkaip atrodo visishkai nenormalu kad vishciukas per 2 men ishauga i didziule vishta ir tas pats gurmans irgi nesveikai didelis...
Del meniu, mano vyras retai kada valgys ta pati maista 2 dienas ish eiles, na ir man pachiai atsibosta, taip kad kiekviena diena kazka naujo meistrauju. Pusryciams pas mus buna kose arba karshti sumushtiniai pvz su pievagrybiais ir suriu. Pietu dazniausiai nevalgom nes dirbam, o vakarienei visokiu prisigalvoju troshkiniu su darzovem, su soja, jei yra mesos, kazka su mesa padarau.
Del aliejaus, rafinuotas aliejus nebeturi jokios naudos vishskai, jis yra ishvalytas nuo naudingu medziagu taip sakant. Iki shiol pirkdavom rainuota, bet dabar pradesiu pirksiu tikra alieju. Aliejaus naudojame gan nemazai, todel ekologiskas man shiuo metu tikrai brangokas.. nors ir daug gaminu garu puode, vyras kartais megsta aliejuje skrudintas zyvutes kad pakepciau ar duonos su cesnaku ar dar konors paskrudinciau.
Del meniu, mano vyras retai kada valgys ta pati maista 2 dienas ish eiles, na ir man pachiai atsibosta, taip kad kiekviena diena kazka naujo meistrauju. Pusryciams pas mus buna kose arba karshti sumushtiniai pvz su pievagrybiais ir suriu. Pietu dazniausiai nevalgom nes dirbam, o vakarienei visokiu prisigalvoju troshkiniu su darzovem, su soja, jei yra mesos, kazka su mesa padarau.
Del aliejaus, rafinuotas aliejus nebeturi jokios naudos vishskai, jis yra ishvalytas nuo naudingu medziagu taip sakant. Iki shiol pirkdavom rainuota, bet dabar pradesiu pirksiu tikra alieju. Aliejaus naudojame gan nemazai, todel ekologiskas man shiuo metu tikrai brangokas.. nors ir daug gaminu garu puode, vyras kartais megsta aliejuje skrudintas zyvutes kad pakepciau ar duonos su cesnaku ar dar konors paskrudinciau.
QUOTE(violence @ 2010 01 27, 10:57)
uzvakar valgem makaronai virti su kariu, baziliku. Padazas: keptas farsas, paskui sudetos morkos, koncervuoti kukuruzais ir uzpilta naminiu pomidoru padazu, plius prisokiai, kurie tik i galva sauna. Makaronus supilu i vidu, vsikas dar pasildau ir niam niam.
Vakar vakare pakepiau kiaulienos kupmio mazas gabaliukais, suri juostelem mazom, pora ir su majonezu.
Bandysiu siandien moliugu sriuba virti.
Picos irgi neatsisakom. Visada pati darau.
Pieno ir mums reikia 2-3 l kasdien. Nuo jogurto pavalgyti, nežinau Gal pusvalandžiui
Košių niekas pas mus nevalgo. Mano vaikai jas valgė tik tol, kol dantų neturėjo. Jokiais būdais neįkiši
Pica ir ash megstu kartais pagaminti Moliugu sriuba irgi daznai viriau pastaruoju metu nes prapjovem didziuli moliuga sode uzauginta. O sriuba dariau taip-ishviriau moliuga su morka ir svogunu, viska sutryniau. Paskanininmui dar pasibarstau garstyciu daigais ir skrudinto eko batono gabaliukais
QUOTE(violence @ 2010 01 27, 10:57)
Rytai vienodi- kava( darbe ne eko, mat pasislepus nelaikysiu, is po stalo nesipilsiu tik sau, o jei padesiu bendram naudojimui, paruks pokelis per pora dienu ir niekas net nesupras nei kiek kainavo, nei kad eko), savaitgali eko kava. Pusryciu nevalgau sociu, tik jogurtas eko ar koks avizinis sausainis.
Pietus - ivairiai- bet visada darbe- ka atsinesu, ta valgau.Nesuosi is namu.Siandien pvz. sumustiniai- juoda duona eko + suris baltas, arbata, obuoliai.
Vakariene- dazniausiai savaitgali pasidarau daugiau maisto, kad uztektu dar kelioms dienoms. Siandien dar like sriuba , nuvirus vistiena + darzoves + eko makaronai- kiek gi ten ju reikia.Nusiperku pokeli eko makaronu, ilgam uztenka. Toliau- like sparneliai IKI Gurmanu kepti + bulviu kose.Riesutai, vaisiai, arbata.
Saldiklyje turiu prisidarius koldunu su darzovemis. Miltai, aliejus- eko, darzoves Babtu ukio
Savaitgali darysiu kazka kito.O ryt- poryt- makaronai su kokiu padaziuku, grikiai, to- ko yra namie.
žinot skaitau dabar čia jus, pati skaitau ką rašiau manau reiktų tiesiog imti ir išbandyti ir sumiškai paskaičiuoti kas gaunas ar nebus čia tik pačios nusiteikimas žodžiu bandysiu darysiu
Beja dabar paslėpėm elektrinį virdulį ir vandenį kaičiam dujomis, irgi įdomu kas čia bus
Ir kaip matau, nepirkti garų puodo buvo juodas apsišovimas
Beja dabar paslėpėm elektrinį virdulį ir vandenį kaičiam dujomis, irgi įdomu kas čia bus
Ir kaip matau, nepirkti garų puodo buvo juodas apsišovimas
QUOTE(Keretoja @ 2010 01 27, 11:43)
Pica ir ash megstu kartais pagaminti Moliugu sriuba irgi daznai viriau pastaruoju metu nes prapjovem didziuli moliuga sode uzauginta. O sriuba dariau taip-ishviriau moliuga su morka ir svogunu, viska sutryniau. Paskanininmui dar pasibarstau garstyciu daigais ir skrudinto eko batono gabaliukais
As salieru nusipirkau vakar tai moliugu sriubai. Nes moliugas didziulis pupso, reik gi sunaudot, vis neprisiruosiu.
QUOTE(violence @ 2010 01 27, 11:47)
žinot skaitau dabar čia jus, pati skaitau ką rašiau manau reiktų tiesiog imti ir išbandyti ir sumiškai paskaičiuoti kas gaunas ar nebus čia tik pačios nusiteikimas žodžiu bandysiu darysiu
Nezinau ar patikesi manim, bet tik metus, pusantru man labai labai blogai su finansais atsitiko. Iki tol ...- na, dabar tik prisiminimai roziniai. Bet as isleidziu zymiai maziau pinigu, daug taupiau gyvenu valgydama taip, nei anksciau. Pas mane jau beveik nebera to, kad atsidarydavai saldytuva, pasistatei siuksline ir puse lauk.Arba perki tam, kad uzsimanei, tam kad gal noresi. Dabar viskas paskaiciuota, paplanuota.Perku vista uz 25 lt- reiskias is jos turesiu valgyti ne tik tam kartui, o pasidesiu i saldikli, keliems kartams sriubos, ar makaronams ar kitiems patiekalams. Zinoma, mes gyvenam dviese, nesilyginu su seimomis su vaikais, bet tikrai nera brangiau maitintis eko ar nu nebutinai eko- siek tiek naturaliau, sveikiau, tik reikia pasidometi, paieskoti,rasti vietas, kur ka pirkti, kur pigiau, kur patogiau ir tik tiek.