QUOTE(Satura @ 2010 01 25, 13:54)
Akmens druska man apykraupiai skamba ir naudingesnė jūrinė tikriausiai
Kuo ypatinga Flor de Sal?
Žinok be reikalo
Vakar violey.com labai gerą straipsnį apie druską radau. Paaiškinimas būtų toks:
iš esmės vadinamoji
akmens druska yra ta pati jūros druska susiformavusi prieš 250 mln. metų. Tuo metu, kaip žinia, didžiąją dalį Europos buvo užėmę ledynai. Laikui bėgant vandens lygis seko, o druskingi vandens plotai džiūvo ir pasidengė nuosėdomis. Šiais laikais pritaikius techniką tokia druska nesunkiai išgaunama iš kelių šimų metrų gylio. Druskos blokai iškeliami į paviršių, nuvalomi ir mechaniškai susmulkinami iki pageidaujamo dydžio. Dėl ypatingos aplinkos, kurioje susiformavo akmens druska (senas amžius, gerai apsaugota aplinka), ji iš esmės neturi sunkiųjų metalų, kitų cheminių atliekų ir praktiškai nėra paveikta radiacijos. Viena iš populiariausių akmens druskų vadinama 'Himalaya salt' vardu, kadangi yra kasama Pakistane, viename iš didžiausių druskos kasybos regionų pasaulyje. Dėl didelio geležies oksido kiekio ši druska yra rausvos spalvos. Peter Ferreiras, knygos "Water and salt, well of life" autorius, gerokai prisidėjo prie Himalajų druskos populiariumo, kadangi iškėlė mintį, jog druskos vibracija yra identiška žmogaus kraujo vibracijai, o 84 elementai, randami Himalajų druskoje, primena žmogaus kraujo sudėtį.
Flor de Sal vadinama 'druskų karaliene' ir išsiskiria ypatingu gavybos būdu. Iš pradžių į seklius 'baseinus' yra prileidžiama jūros vandens, kuris lėtai garuoja, veikiamas saulės ir vėjo. Dėl palankių klimato sąlygų vandens paviršiuje tokiu būdu susidaro itin plonas smulkios druskos kristalų sluoksnis. Ypatinga kristalų struktūra, primenanti gėles, ir suteikia šiai druskai tokį vardą - druskos gėlės
Druskos kristalai ypač kruopščiai renkami rankomis ir suberiami į kitą 'baseiną', kuriame saulė juos išdžiovina. FLor de Sal rinkimas reikalauja patirties, kruopštumo ir sugebėjimų. Šalyse, kuroje ji renkama, tai laikoma tradiciniu amatu. Ši druska iš visų yra pati švariausia, jos aromatingas skonis negali būti lyginamas su jokia kita druskos rūšimi. Ji vartojama paskaninti maistą jau po jo apdorojimo. Ji visiškai nerafinuota, truputį drėgna. Savo sudėtyje tokia druska visuomet išlaiko savo mineralus ir kitus elementus.
QUOTE(Nidulia @ 2010 01 25, 14:26)
Siaip istirta, kad vaikiai iki 3 metu turi ta fermenta, kuris karves piena virskina.
Kaip įdomu, maždaug tokiam amžiuje ir mečiau gerti pieną. Esu vaikystėje gėrusi jo (gryno, šalto) kelis kartus, bloga nebuvo, bet kažkoks keistas man jo skonis ir tiek. Vaikystėje dar pieniškas sriubas valgydavau, dabar tai jau neįkištum
QUOTE(Saulužė @ 2010 01 25, 18:38)
Man akmens nepatiko, kad maiste rasdavau akmenukų kažkokių, bet čia toj rupioj,, o ši lyg sūresnė
Aš irgi tokią pat šiuo metu vartoju
Jūros druska tikrai nežymiai sūresnė skaitosi