Įkraunama...
Įkraunama...

Maistas sveikatai ir grožiui

QUOTE(Rasma @ 2010 01 25, 10:47)
Pas mus nuo pat pradžių bute buvo dujinė viryklė, bet šią vasarą dariau remontą ir dujinę orkaitę nusipirkti jau ne taip lengva, jau jomis pamažu mažina prekybą ir gamybą. Pirkau elektrinę orkaitę.

Šiaip, gal labai nepapilsiu žibalo ugnį, bet nesveika butuose dujinės viryklės ax.gif

"Juolab kad virtuvėje būna degimo produktų (azoto oksidų, anglies dvideginio ir kt.), kurie patenka į kvėpavimo takus ir ilgainiui gali paveikti sveikatą. Dujinė viryklė blogiau nei elektrinė, nes azoto oksidai ore jungiasi su įvairiais baltymų skilimo produktais ir sudaro nitritus, nitratus (aerozolio pavidalu). Šios medžiagos yra kancerogeninės (sukelia vėžį). Dar blogiau, kai dujine virykle šildomos patalpos. Tai absurdas! Tokio buto oras būna prisotintas anglies dioksido, monoksido ir kenksmingųjų azoto darinių, kuriais kvėpuoja ir vaikas”, - sako profesorius V.Obelenis."

Ir šiaip iš patarimų:
"* Tegul orlaidė būna atvira, o virtuvės durys uždarytos, kol gaminate maistą. Baigėte? Nepamirškite išvėdinti virtuvės! Įjungus dujinę viryklę, ore staigiai padaugėja azoto oksidų, kurie trukdo išgydyti ūmų kvėpavimo takų uždegimą ir sukelia tokią ligą kaip toksinis bronchitas."

Pas mane likusi vien dujinė kaitlentė, bet orkaitė jau elektrinė (nors jei būtų galimybė, gamtinių dujų turbūt atsisakyčiau..ir saugiau, turint vaikų (neatsuks ir pan.), ir man rodos sveikiau be jų ax.gif Ir tiesą pasakius, nematau didelio skirtumo paruošus maistą elektrinėje ar dujinėje orkaitėje, dabar kai galiu palyginti, skirtumo nejaučiu ax.gif

Manęs neišgąsdino irnesakyk.gif smile.gif Turiu dujinę kaitlentę, elektrinę orkaitę, dar malkinį židinį. Bet kadangi be jų turiu dar ir proto, ir sveikos nuovokos, daiktais naudojuosi protingai ir atsakingai, tai viskas gerai biggrin.gif
O dujinės kaitlentės dabar turbūt visos su apsauga būna, kad vaikai neatsuktų ir dujos neitų. Ta prasme, kai ugnis nedega, tai ir dujos neina wink.gif O nudegusiu pirštukus ant elektirnės kaitlentės žinau bent du vaikučius verysad.gif Pamato raudona švieselę ir bando pačiupinėti.
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2010 01 25, 11:47)
Pas mus nuo pat pradžių bute buvo dujinė viryklė, bet šią vasarą dariau remontą ir dujinę orkaitę nusipirkti jau ne taip lengva, jau jomis pamažu mažina prekybą ir gamybą. Pirkau elektrinę orkaitę.

Pas mane likusi vien dujinė kaitlentė, bet orkaitė jau elektrinė (nors jei būtų galimybė, gamtinių dujų turbūt atsisakyčiau..ir saugiau, turint vaikų (neatsuks ir pan.), ir man rodos sveikiau be jų ax.gif Ir tiesą pasakius, nematau didelio skirtumo paruošus maistą elektrinėje ar dujinėje orkaitėje, dabar kai galiu palyginti, skirtumo nejaučiu ax.gif

Pas mus stovi dujinis balionas ir pirkom orkaite kur vis butu dujine (elektros turim minimaliai) Vat kai turesim elektra tai pirmu taikymu bus elektrine ir virykle ir orkaite.
Tas kvapas kaip sakot tikrai jauciasi, bet ne duju (musu balianas kolidoriuj, kur pastoviai vedinasi ) o toks sunkumas ore. Labai isdegina deguoni, todel be vedinimo niekaip.

QUOTE(Summer-In-Paris @ 2010 01 25, 13:11)
blush2.gif pas mus su MB dujinė, tai kai būna neįmanomai šalta namie, užkuriam orkaitę pasišildyt unsure.gif

O skirtumo aš irgi nejaučiu, skonio prasme. Ant dujinės tik greičiau procesas vyksta, kai gali efektyviai ugnį reguliuoti.

Mano tevai irgi taip isdydavo buta.
Del gamybos spartos, tai greiciau nebent tos dujos gamtines. O jei suskystintos, paskutinis s.....

QUOTE(gizma @ 2010 01 25, 13:31)
Rasma, turiu keleta klausimeliu. Kadangi pas belgus labai populiaru tureti duonkepe, ir duona kepyklose pas juos tragiska, tai brandinu minti irgi isigyti.

Ne visi nevalgo biggrin.gif Mes valgem, valgom ir valgysim. As esu kitokios nuomones apie mesa - mes esam siaures zmones, todel mums mesa yra reikalinga. Organizmas pats parodo, ko jam reikia.

Duonkepe mes turim, t.y. tik bandom. Darem be raugo plikyta. Nagi kazko man truksta. Aisku viskas gerai, zinai ko dejai ir ko nedejai. Bet kvapo truksta verysad.gif
Aisku jei kitokios galimybes nera tos duoneles pasikepti, tai ir taip labai geras dalykas. Bet as jauciu nenoriu, palauksiu savo peciaus rolleyes.gif

Del mesos taip. drinks_cheers.gif Vegetare negaleciau buti. Gal tik kiaulienos sakiau apribosiu, bent jau kiek imanoma. Tuo labiau juk musu proteviai ir taip toliau juk valge mesa, todel musu organizmas puikiai susiformaves, kad ja apdorotume ir pasisavintume tai ko reikia.

Nidulios misinuka as ir pradejau. Geriau ryte, valgiau mazdaug po geros valandos.
Atsakyti
QUOTE(Summer-In-Paris @ 2010 01 25, 12:11)
Šiaip labai nustebino, kad tokia žala yra daroma g.gif G
Norėjau paklausti visų 4u.gif Kokią druską vartojate?

Labai senai, dar prieš remontą, tuo domėjausi (būtent dėl viryklių, kurios audoja gamtines dujas) ir daug straipsnių skaičiau, rimtų straipsnių, ne mėgėjiškų, kad tikrai kenksminga daugiabučiuose. Mažiau kenksminga didelėse erdvėse (pvz. name ir pan)., kur puikiai išspręstos ventiliacijos problemos ir pan., gera trauka, oro kaita..
Tik staigiai ryte nesuradau, tai įmečiau tik if-ją iš žurnalų ("Tavo vaikas" ir nepamenu dabar, bet kažkokio sveikatos blush2.gif ). Bet tikrai paieškosiu inf-jos su visais tyrimais, kurią pati skaičiau rinkdamąsi virtuvės prietaisus.

Vartoju jūros druską, kuri natūraliai išgauta (T.y. rinkta rankomis, dažniausiai Portugalijoje) arba Himalajų kalnų rožinę (ji man rodos ir yra akmens).

QUOTE(gizma @ 2010 01 25, 12:31)
Viena mano drauge turi duonkepe. Kepa irgi is ekomiltu, be jokiu priedu. Bet ka as pastebejau - duona vistiek neturi tokio kvapo kaip tikra duona g.gif Ar tavo duona kvepia? Kitas dalykas - kokius tu miltus naudoji tamsiai duonai - ruginius? Kaip ruosi rauga?

Turi tikrą duonos kvapą, tikrai turi g.gif Tam naudoju fermentuotą salyklą (žinot kas tai? Skrudinti malti grūdai, kur ir alui gaminti, ir duonai kepti naudoja)..jis priduoda tikrą, dievišką duonos kvapą..ir dar raugas..raugas irgi duonai suteikia natūralios rūgštelės ir specifinį duonos kvapą. Naudoju labai tinkančius duonai prieskonius: kalendrą, kmynus, anyžius..Duona kvepia labai, kol kepa, tai vaikštom ratais aplink biggrin.gif

Miltus naudoju ir šviesius (550, 813 tipo) ir rupius (kvietinius, ruginius..1050-1500 tipo), dedu skaldytų grūdų, įvairių priedų (moliūgų sėklų, saulėgrąžų, sezamo, aguonų, sėlenų, sėmenų..žiūrint ką kepu, kas tinka, ko noriu 4u.gif )

O raugą ruošiu pati: kvietinis jau gaunasi puikiai, šiek tiek vargstu su ruginiu, pirmąsyk gavosi tik iš trečio karto, dabar jau paprasčiau.

Universalus raugas (rusų kalba), superinis: http://crucide.livej....com/64673.html

Bet šioje SM temoje, pirmame puslapyje: http://www.supermama...?...542694&st=0
yra ir vien kvietinio, ir vien ruginio raugo receptai su paaiškinimais, išbandžius - irgi puikūs. Duoną galima kepti ir be duonkepes, bet su duonkepe paprasčiau: sudėjai viską ir pamiršai..ateini tik duonos wub.gif
Atsakyti
Del tos mesos...Nezinau nei vieno zmogaus, kuris atsisake mesos ir eme kazkaip blogai jaustis ar sirgti. Man tai bobuciu pletkai, kad jei nevalgysi mesos, nusilpsi, susirgsi, mazakraujyste garantuota ir t.t. Jei norisi, tai zinoma ir valgom, kiekvienam savo- as kol kas kiaulienos bandysiu atsisakyti del daugelio priezasciu ir nelabai noriu sutikti, kad turim valgyti mesa vien todel, kad musu proteviai valge g.gif .Musu proteviai valge ir labai daug zoliu, saknu, ivairiu augalu- nelabai manau mes dabar tiek issivalome.Be to, musu proteviai valge laukiniu gyvunu mesa, kurie irgi mito tikrai sveikiau , nei siu dienu kiaule, o dar kur oro, dirvozemio tarsa ir visa kita...

Atsakyti
QUOTE(Cikadelė @ 2010 01 24, 12:24)
kažkelintame psl aš jau rašiau, kad pritariu nuomonei apie savo platumos augalų/ žolių ir t.t naudojimą. Nelabai pritariu nei Tibeto pieno grybui, at kas jis ten bebūtų, nei kordicepsui...
bet pabandyti galima...
pienui nesu alergiška rolleyes.gif bet šiaip kiek skaičiau pienas nėra gerai, nes apneša žarnyną gleivėmis unsure.gif naudoju kitus pieniškus produktus, bet pačio pieno beveik nenaudoju.....

visiskai teisingai, karves pienas zmogui netinkamas, kas moka klausyti savo organizmo, jaucia, kad pienas negerai, del tu gleiviu kamsciu. Siaip istirta, kad vaikiai iki 3 metu turi ta fermenta, kuris karves piena virskina. Saakyciau Polis Bregas issamiai raso apie tai, jei npainioju. Uzmesiu aki i jo knyga
Atsakyti
QUOTE(ragana @ 2010 01 25, 14:00)
O dujinės kaitlentės dabar turbūt visos su apsauga būna, kad vaikai neatsuktų ir dujos neitų. Ta prasme, kai ugnis nedega, tai ir dujos neina wink.gif O nudegusiu pirštukus ant elektirnės kaitlentės žinau bent du vaikučius  verysad.gif  Pamato raudona švieselę ir bando pačiupinėti.

Ne visos būna su apsauga. Orkaitės dažniausia būna su apsauga, bet irgi ne visos.
Žinok niekur tie vaikai nelenda. Nei prie dujinės man nelenda, nei prie kieto kuro katilo, kuris beje pas maus stovis virtuvėj. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(katiniene-gerai @ 2010 01 25, 14:38)
Katuti-Satura, as turiu sito pieno grybo prisiauginus. visus pazistamus apdalinau. nebesugalvoju kur det  blush2.gif jei kas norit - galiu pasidalint  4u.gif

Jei ne paslpatis koks čia pieno grybas? unsure.gif
Atsakyti
Mergaites, radau ta internet. saita, is kurio i worda atsikopinau Harvio ir Merilinos Dajamondų knygą "Sveikata visam gyvenimui".Persikopinkite, nes buna, kad ka nors keicia, ir isima buvusius straipsnius. Perskaicius puslapi, apacioje desineje spauskite sekancia antraste , taip ir perskaitysite visa knyga.

http://sportas.rodal.....uviskai .html
Atsakyti
QUOTE(Satura @ 2010 01 25, 14:54)
pasiskaičiau - būtų dar vienas "gyvūnėlis" namuose  doh.gif Tai gal ačiū, ne  4u.gif Gal kartais arbatos grybą turi? biggrin.gif Mamai nuvežčiau  ax.gif

arbatos neturiu. man irgi vieno "gyvunelio" namie uztenka biggrin.gif
Papildyta:
wink.gif+2010 01 25, 15:46-->
QUOTE(Simse wink.gif @ 2010 01 25, 15:46)
Jei ne paslpatis koks čia pieno grybas? unsure.gif

toks kaip raugas. uzpili ji pienu ir po paros surugsta i kazka panasaus kaip kefyras 4u.gif apie ji ten visokiu mistiniu dalyku prirasyta, bet as nelabai tikiu ax.gif manau, kad stebuklu nepadarys, bet siaip sveikas greiciausiai smile.gif
Atsakyti
QUOTE(ragana @ 2010 01 25, 10:52)
Dabar visos orkaitės tik elektrinės  smile.gif

Ne visos, bet reikia gerai paieškoti, nes mažai kas tokias beperka, nebeapsimoka tokias vežti.

QUOTE(geguze5 @ 2010 01 25, 12:54)
Sveikos, as kaip pradedancioji noreciau uzduoti jums klausimeli - dauguma jusu nevalgo mesos, akip supratau ir zuvies nelabai, ziemos metu ri su eko darzovem problemu yra, tai kas yra jusu pagrindinis maisto racionas?

Mano pagrindinis maistas tai bulvės, kitos daržovės ir... šokoladas ax.gif

QUOTE(wilike @ 2010 01 25, 14:05)
Pas mus stovi dujinis balionas ir pirkom orkaite kur vis butu dujine (elektros turim minimaliai) Vat kai turesim elektra tai pirmu taikymu bus elektrine ir virykle ir orkaite.
Duonkepe mes turim, t.y. tik bandom. Darem be raugo plikyta. Nagi kazko man truksta. Aisku viskas gerai, zinai ko dejai ir ko nedejai. Bet kvapo truksta  verysad.gif
Aisku jei kitokios galimybes nera tos duoneles pasikepti, tai ir taip labai geras dalykas. Bet as jauciu nenoriu, palauksiu savo peciaus  rolleyes.gif

Jau Rasma parašė,kad salyklas suteikia duonai skonį. Aš tai duonos skyrių parduotuvėje apeinu iš tolo. Į savo duonelę gali priedų pagal pageidavimą įsidėt. Pavyzdžiui vaikai labai mėgsta batoną, tai aš kepu jį iš tamsesnių miltų,kad daugiau vertingų medžiagų išlikę būtų, pridedu sėlenų, sezamo sėklų, taigi maistinė vertė yra didesnė,nei perkamo parduotuvėje. O ką reiškia kvapas kepamos duonelės wub.gif . Namuose taip jauku pasidaro. Aišku, turint pečių išvis fantastika būtų.

QUOTE(Diva:) @ 2010 01 25, 14:18)
Del tos mesos...Nezinau nei vieno zmogaus, kuris atsisake mesos ir eme kazkaip blogai jaustis ar sirgti. Man tai bobuciu pletkai, kad jei nevalgysi mesos, nusilpsi, susirgsi, mazakraujyste garantuota ir t.t. Jei norisi, tai zinoma ir valgom, kiekvienam savo- as kol kas kiaulienos bandysiu atsisakyti  del daugelio priezasciu ir nelabai noriu sutikti, kad turim valgyti mesa vien todel, kad musu proteviai valge g.gif .Musu proteviai valge ir labai daug zoliu, saknu, ivairiu augalu- nelabai manau mes dabar tiek issivalome.Be to, musu proteviai valge laukiniu gyvunu mesa, kurie irgi mito tikrai sveikiau , nei siu dienu kiaule, o dar kur oro, dirvozemio tarsa ir visa kita...

drinks_cheers.gif man irgi daugelis prikišdavo,kad nusilpsiu. Bet kopiant į kalnus paaiškėjo, kad mėsa čia neprieko biggrin.gif . O ir dvynius išnešiojau puikiai iki pat termino galo. Ir maitinau MP iki 1,5 metų. Mažakraujystė nėštumo metu buvo, bet nedidelė. Gydytojas sakė, kad mėsą valgančioms nėštukėm būna ir daug didesnė. Pradžioje kasmet pasidarydavau kraujo tyrimus, dabar jau nebematau būtinybės.
Atsakyti
QUOTE(Diva:) @ 2010 01 25, 15:18)
Del tos mesos...Nezinau nei vieno zmogaus, kuris atsisake mesos ir eme kazkaip blogai jaustis ar sirgti. Man tai bobuciu pletkai, kad jei nevalgysi mesos, nusilpsi, susirgsi, mazakraujyste garantuota ir t.t. Jei norisi, tai zinoma ir valgom, kiekvienam savo- as kol kas kiaulienos bandysiu atsisakyti  del daugelio priezasciu ir nelabai noriu sutikti, kad turim valgyti mesa vien todel, kad musu proteviai valge g.gif .Musu proteviai valge ir labai daug zoliu, saknu, ivairiu augalu- nelabai manau mes dabar tiek issivalome.Be to, musu proteviai valge laukiniu gyvunu mesa, kurie irgi mito tikrai sveikiau , nei siu dienu kiaule, o dar kur oro, dirvozemio tarsa ir visa kita...

vis galvojau rasyt ar ne... doh.gif as pati labai prijauciu vegetarizmui, turejau 10 metu mesos nevalgymo staza. o dabar jau antri metai, kaip vel valgau. nes gydytojai grieztai liepe sad.gif pries tai dar susileidau visa kursa vitaminu, nes imunitetas buvo nusilpes labai. vienam mano draugui irgi panasiai nutiko. tik jis anksciau nei as prie mesos grizo...
siaip ar taip as vistiek prijauciu vegetarizmui... tik manau, kad vieniem zmonem jis tinka, o kitiems ne. genai daug ka lemia.
Atsakyti
QUOTE(Trolėmolė @ 2010 01 25, 15:22)
drinks_cheers.gif  man irgi daugelis prikišdavo,kad nusilpsiu. Bet kopiant į kalnus paaiškėjo, kad mėsa čia neprieko  biggrin.gif . O ir dvynius išnešiojau puikiai iki pat termino galo. Ir maitinau MP iki 1,5 metų. Mažakraujystė nėštumo metu buvo, bet nedidelė. Gydytojas sakė, kad mėsą valgančioms nėštukėm būna ir daug didesnė. Pradžioje kasmet pasidarydavau kraujo tyrimus, dabar jau nebematau būtinybės.

ux kokia saunuoliuke 4u.gif
ir as netikiu, kad be mesos kazkas gali nusilpti, gelezies ir kituose produktuose yra, o jei dar riesutelius valgom, tai koks ten nusilpimas gali buti smile.gif
Atsakyti