Na, man dar tik antras sezonas malkomis, tai labai nespjaudau į malkinės pusę, bet ....
Perskaičiau ką tik katilo instrukciją (dar kartą), tai gaunasi, kad:
briketų drėgnumas (pasak pardavėjų) : ~5%, 4,5 kWh/kg
šviežių malkų (pasak mano katilo instrukcijos):
55-60% (1,5 kWh/kg) (1 m3 šviežio beržo - 878 kg)
20% 4kWh/kg (1 m3 džiovinto beržo - 650 kg)
10 kubų šlapio beržo - 13170 kWh. Sauso (20%) - 26000 kWh.
Lyginant su sausu beržu - 5,7 tonos briketų, su šlapiu - 2,9 tonos briketų.
Ar čia man su matematika blogai, ar briketai tik šlapiom malkom į kaulus pakrauna? Nes sausoms kainos/kokybės santykis kone dvigubai (sausos malkos 1850 ltl - 185 ltl / 10 m3; briketai - 2800 ltl (~500/tona))
DC 22 S rašo, kad deginant drėgnas galia krenta 50%, o malkų suryja dukart.
Tik visai nesupratau šito teiginio:
"Drėgnumas yra labai svarbi malkų savybė. Pirmosios klasės skaldytų malkų drėgnumas yra mažesnis nei 20 proc. Tokį drėgnumo lygį galima pasiekti vasarą šviežiai supjautas malkas (4050 proc. drėgnumo) džiovinant 23 mėn. atvirame lauke. Džiovinimo trukmė priklauso nuo malkų rūšies, drėgnumo ir džiovinimo sąlygų. Malkas galima sandėliuoti atvirame lauke, priedangoje arba uždaroje patalpoje." (iš čia:
http://www.lzuu.lt/n...rariniai/17.htm
Kai tuo tarpu visur kitur rašo, kad be 1,5-2 metų apie 20% drėgmę galvot be šansų. ??
dar ten kazkaip idomiai su atmos ir briketu deginimu. atseit lyg reikia butinai ir malku deti, kad susidarytu medzio angliu, kitaip prastai dega briketai. apie tai buvo diskutuota man rodos sitame forume, lyg Bronius apie tai rase. katilo pergalingo negalima rinktis, teisingai ten ir patare.