QUOTE(rrassiukkass @ 2008 02 07, 16:49)
sveikutes, nezinau, ar i sia tema rasau. bet labai noreciau, kad kuri nors is jusu man paaiskintu, kaip reikia krakmolinti serveteles
Cia' Nereikalinga'pranesimas is kitos temos
Standinimas
Išskalbtus, išskalautus švariame vandenyje rankdarbius standinkite. Nestandinama aplikacijos ir spalvotais siūlais siuvinėti rankdarbiai.
Standinimui naudojamos :
1. pramoninės priemonės "Luga", "Elegant", "Snaigė", "Burė", "Line","Alba", "Velte" ir kt.
2. želatina;
3. krakmolą;
4. cukrų;
5. druską.
Išstandintus rankdarbius nuspauskite, patikrinkite tarp rankų, kad geriau pasiskirstytų standiklis, ir suvyniojame į švarų baltą audeklą ar rankšluostį. Galite ištempti ir prismeigti adatėlėmis ant specialiai paruošto rėmelio ar formos jums tinkančios.
Rėmelį imkite 10cm didesnį nei rankdarbis. Uždenkite rėmelį minkštu audeklu. Rankdarbį dėkite ant rėmelio gerąja puse į apačią ir prismeikite adatėlėmis. Pirmiausia prismeikite rankdarbio kampus, o po to visus rankdarbio kraštus vienodu atstumu. Apvalius darbelius pirmiausiai prismeigiame centrą ,o poto kraštelius. Taip palikite džiūti. Kad adatėlės neteptų (rūdys), jas galima padengti bespalviu laku.
Standinimas druska
Druska standinkite tiulio gaminius. 1litrui vandens-1šaukštas druskos.
Standinimas cukrumi
Cukrumi standinkite tuos gaminius, kuriems reikia suteikti tam tikrą formą, pavyzdžiui, krepšelį, gėlytes, skrybelę ir kt.
Cukraus sirupą virkite taip: 1 stiklinė vandens, 1 stiklinė cukraus. Į šį sirupą merkite gaminius, pamirkykite, kol įsigers. Po to silpnai nuspaukite ir džiovinkite.
Standinimas želatina
20-25 g želatinos užpilkite 0,5 l šalto vandens ir palikite 40 min., kad išbrinktų. Po to želatiną ištirpinkite. Indą su želatina statykite į karštą vandenį. Gautą tirpalą skieskite 1-2 l vandens ir įpilkite 0,5 šaukštelio glicerino.
Standinimas krakmolu
Staltieses, servetėles standinkite vidutiniškai. O snaiges,angeliukus, varpelius ir kt. figuras patartina standinti standžiuoju mišiniu. Krakmolo reikia:
1. minkštajam standinimui-0,5-1 šaukštelį 1 l vandens;
2. vidutiniam - šaukštą;
3. standžiajam-1,5-2 šaukštus.
Minkštajam tinka kukurūzų krakmolas.
Tirpalą ruoškite taip:
* Krakmolą išmaišykite nedideliame kiekyje šalto vandens;
* Gautą tyrę supilkite į verdantį vandenį;
* Maišykite, kad neliktų gumuliukų;
* Jeigu kleisteris skaidrus, lipnus, tai paruošta gerai;
* Jeigu neskaidrus, tai bulvių krakmolą dar pavirinkite 3min., kukurūzų -5-6 min.;
* Įberkite žiupsnelį druskos, tada rankdarbiai blizgės.
Pamerkite skalbinius ir stebėkite, kad būtų vienodai apsemti, po to rankdarbius išgręžkite, laidykite drėgnus nekaršta laidyne arba ,jei norite stnadesnių tai džiovinkite ištempę ant rėmų
Standinimas standikliais
Standinant standikliais po 3-5 skalbimų sintetiniai polimeriniai preparatai dar išlieka. Be to, jų sudėtyje yra baliklių ir aktyvių medžiagų, kurios atgaivina spalvą ir aromatizuoja. Pasirinktą standiklį praskiekite karštu vandeniu. Po to supilkite šaltą vandenį ir pamerkite rankdarbius 10min.
Rankdarbius išgręžkite rankomis. Laidykite drėgnus arba sausus.
Standintus džiovinkite patalpoje, bet ne saulėje ar šaltyje.
Čia pateikiami standiklių "Luga" ir "Alba" paruošimo būdai.
Vieną šaukštą standiklio reikia ištirpinti:
Standinimo būdas 'Luga" "Alba"
minkštasis 3-2l 1,8-1,2l
Vidutinysis 1,5-1l 1-0,6l
standusis 0,6-0,4l 0,1-0,25l
Taip pat yra ir purškiamieji, tai juos prieš naudojant patariama gerai suplakt ir tolygiai apipurkšti.