Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam pačios skanią duonelę

QUOTE(nataliuncik @ 2010 02 08, 13:38)
Nori švariu, nuvažiuok į Pelesos vaistinę  mirksiukas.gif

Neturim Panevezy tokios,amn rodos biggrin.gif Ai,jei kada prisireiks tai pas tevukus kaime paieskosiu,anksciau su ju saknimis plaukus stiprinau,liuks priemone thumbup.gif

QUOTE(Margareta @ 2010 02 08, 13:38)
"Paruošimo būdas: vieną-du arbatos paketėlius įdėkite į puodelį" vadinasi cia supokuota i pokelius smultinti ajerai.

va kaip ajerai atrodo, manau tikrai ju galima rasti smile.gif tik reik nesupainioti su meldais  biggrin.gif  http://www.rojaussod...nis.php?id=1813


Bet jie po truputi nyksta,tikrai nerasi prie pirmos pasitaikiusios balos
Atsakyti
QUOTE(o-pa-pa @ 2010 02 08, 11:42)
Neturim Panevezy tokios,amn rodos biggrin.gif Ai,jei kada prisireiks tai pas tevukus kaime paieskosiu,anksciau su ju saknimis plaukus stiprinau,liuks priemone thumbup.gif
Bet jie po truputi nyksta,tikrai nerasi prie pirmos pasitaikiusios balos

Visi duoną gamina biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(o-pa-pa @ 2010 02 08, 11:42)
Neturim Panevezy tokios,amn rodos biggrin.gif Ai,jei kada prisireiks tai pas tevukus kaime paieskosiu,anksciau su ju saknimis plaukus stiprinau,liuks priemone thumbup.gif
Bet jie po truputi nyksta,tikrai nerasi prie pirmos pasitaikiusios balos


gal ir ne prie pirmos bet rastum, as pamenu kadais prie ezero sesuo prisirovus buvo - plaukams skalauti. tik va del ju reik po dumbla braidyti...
Atsakyti
QUOTE(o-pa-pa @ 2010 02 08, 10:21)
zinoma kad idomu ax.gif konspektuoju viskaaaaaa blush2.gif nes ruginis raugas man nesigauna,apsipelija ,nors inda su irankiais jau taip isplaunu taip isplaunu doh.gif

Taigi, ruginis raugas "kitaip""
Patį pirmajį raugą geriausia daryti iš rupių ruginių mitų. Ruginiai miltai nėra tokie kaprizingi ir raugas pavyksta iš pirmo karto. Tuo labiau, kad ruginį raugą bet kada galima perdaryti į kvietinį ir atvirkščiai. Visa metodika paimta iš rusiško forumo ( nuorodą tuoj surasiu), viską išstudijavau ir jau daug kartų patikrinau praktikoje.
Pirminis raugas paruošiamas per 4 dienas, o 5ą dieną galima kepti duoną.
1diena:
Plastmasiniame, stikliniame ar kokiam kitame švariame inde išmaišyti 100gr rupių ruginių miltų ir 100-150ml drungno(40laipsnių) vandens. Masė turi gautis blynų tirštumo. Pirmam kartui reikia truputį daugiau vandens, kitiems maitinimams, naudosime po 100ml vandens. Nesandariai uždengti( aš uždengiau plastikiniu maišeliu ir prabadžiau skylutes, kad raugas kvėpuotų). Pastatome šiltai(vonioje ar prie radiatoriaus ir paliekame ramybėje 24 val.
2 diena:
Raugą permaišome, dapilame 100gr rupių ruginių miltų ir 100ml drungno vandens. Viską sumaišome vėl nesandariai uždengiame ir paliekame šiltai 24 val.
3 diena :
Ta pati procedūra kaip ir 2 dieną. Raugą permaišome, dapilame 100gr rupių ruginių miltų ir 100ml drungno vandens. Viską sumaišome vėl nesandariai uždengiame ir paliekame šiltai 24 val.
4 diena:
Šiandien raugą pamaitinsime paskutinį kartą. Kartojame jau įprastą procedūrą:
Raugą permaišome, dapilame 100gr rupių ruginių miltų ir 100ml drungno vandens. Viską sumaišome vėl nesandariai uždengiame ir paliekame šiltai 24 val.
5diena:
Raugas paruoštas! Galima kepti duoną. Tiesa, nuo visos raugo masės, reikia į atskirą indelį atsidėti apie 80-100gr raugo, uždaryti sandariai ir pasidėti į šaldytuvą. Taip raugas galės "miegoti" apie 2 savaites. Tą atidėtą raugą vokiečiai vadina "starteriu". Visiems duonų kepimams jau bus naudojamas tik starteris, kurį išėmę iš šaldytuvo ir pamaitinę, turėsime naują raugą, nuo kurio vėl atsidėsime 80-100gr "starterio" sekančiam kartui. Iš starterio pasiruošti naują raugą labai paprasta, apie tai parašysiu vėliau.
"PALANGOS" duona:
Kadangi raugas yra labai šviežias ir dar neturi pilnos galios, pirmam kartui reikia dėti apie 3-4 gr mielių. Sekantiems kepimams jų jau nereikės. Kadangi, aš kepiau iš karto du kepalus(apie 900 gr vienas kepaliukas}, tai man reikėjo:
400gr ruginio raugo
200gr ruginių miltų
600gr kvietinių miltų
1 v.š. druskos
2 v. š cukraus
2 v.š. kmynų
460gr vandens.
3-4gr. mielių.
Kadangi tokio kiekio mano duonkepė nepajėgi išmaišyti, tai maišiau per du kartus, viską dalindama į dvi dalis. Duonkepėje reikia maišyti apie 15-20min. Išimame tešlą iš duonkepės, pastatome šiltai ir duodame tešlai pailsėti 20-30 min. Per tą laiką tešla turi tik pailsėti, o ne pakilti. Tada rankomis permaišome ir formuojame pailgus arba apvalius 2 kepaliukus. Pabarstome skardą miltais arba patiesiame popierių, sudedame suformuotus kepaliukus ir pastatome šiltai 3 valandoms. Tešla turi pakilti dvigubai. Jei patalpa vėsoka, gali prireikti ir 4 val. Orkaitę įkaitinu iki 220 laipsnių, apačioje pastatau skardą arba dubeni su karštu vandeniu. Tada suformuotuose kepaliukuose darau 3-4 įpjovas aštriu peiliu, apipurškiu vandeniu arba pabarstau miltais. Kepti 10 min. 220 - temperatūroje, po to sumažinti temperatūrą iki 180* ir dar kepti apie 40-50 min. Išimtą duoną uždengti dregnu rankšluoščiu ir atvėsinti ant grotelių. Superinė duona!
Žinoma, galima kepti ir iš pusės normos, bet kadangi pirmam kartui pasidariau tokį kiekį raugo, tai gaila buvo išmesti, nes sekantiems kartams reikia tik 80-100gr. starterio.
Jeigu kas nors bandysite šį metodą, tolimesnius veiksmus aprašysiu vėliau.
Atsakyti
reikes sita rugini isbandyti thumbup.gif o kvietinis raugas pagal recepta pirmam psl man nesigavo, viska rodos taip dariau, bet kamuoliukas gavosi kietokas ir pastovejes apdziuvo virsus. g.gif
Atsakyti
Terra2,as jau uzsmaisiau rauga smile.gif uzdengiau popierine servetele.Bet galvoju dabar jauciu kad bloga induka pasirinkau.Uzmaisiau tai kibireli nuo ledu,nu jis toks plastikinis kaip po grietine tokiame buna.Itariu kad nelabai gerai unsure.gif
Atsakyti
nu jo, jeigu duonai jo reik 100g tai labai daug lieka to raugo..gal is puses normos daryti? g.gif
Atsakyti
Terra, o galima raugo pradinius kiekius mazint perpus???
Atsakyti
QUOTE(Margareta @ 2010 02 08, 12:38)
"Paruošimo būdas: vieną-du arbatos paketėlius įdėkite į puodelį" vadinasi cia supokuota i pokelius smultinti ajerai.

va kaip ajerai atrodo, manau tikrai ju galima rasti smile.gif tik reik nesupainioti su meldais  biggrin.gif  http://www.rojaussod...nis.php?id=1813

Pas kaimynus po balkonu tie dryžuoti auga...gal prasieiti su dalgiu lotuliukas.gif
O kepama ant lapų, tikrai ne ant šaknų. Manau vasarą visa pelkes apeisiu, gal Verkių RP bus, net važiuoti toli nereikės. Galim su dviračiais padaryti tokį žygį ... drinks_cheers.gif

Na atrodo bandysiu kepti baguettete's su raugu, bet radau, kad profai į jas deda ir mielių, o kepa 260C temp (daugoka pasirodė). Jos tokios apskrudę gaunasi kaip visa "artisan" duona.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pipete: 08 vasario 2010 - 12:30
kodel as duonos temoj staiga pagalvojau apie bulviu plokstaini ant kopustlapio iskepta kaimo duonkepei biggrin.gif seiles iki kulnu biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo o-pa-pa: 08 vasario 2010 - 12:27
QUOTE(l-aura @ 2010 02 08, 13:02)
reikes sita rugini isbandyti  thumbup.gif  o kvietinis raugas pagal recepta pirmam psl man nesigavo, viska rodos taip dariau, bet kamuoliukas gavosi kietokas ir pastovejes apdziuvo virsus.  g.gif

Tai bus tik pirminis ruginis raugas ir pirmas kepaliukas iš jo. Paskaui , kai norėsit kepti kvietinę duonelę, starterį bus galima maitinti kvietiniais miltais. Bet man atrodo, kad tikra duona yra skaniausia su ruginiu raugu, o kvietinė duona skaniau su mielėm.
Papildyta:
QUOTE(o-pa-pa @ 2010 02 08, 13:07)
Terra2,as jau uzsmaisiau rauga smile.gif uzdengiau popierine servetele.Bet galvoju dabar jauciu kad  bloga induka pasirinkau.Uzmaisiau tai kibireli nuo ledu,nu jis toks plastikinis kaip po grietine tokiame buna.Itariu kad nelabai gerai unsure.gif

viskas bus gerai, svarbu, kad indas švarus.
Papildyta:
QUOTE(Margareta @ 2010 02 08, 13:07)
nu jo, jeigu duonai jo reik 100g tai labai daug lieka to raugo..gal is puses normos daryti?  g.gif

žinoma, kad galima mažinti, bet pvz. "Palangos" duonos kepaliukui 1kg reikia 200gr raugo. Tai pirminei normai reiktų pradėti imti po pusę nurodytos normos. Bet kad matytųsi rezultatas ir įgustų ranka geriau pradėti nuo to kaip aprašyta. Juk galima pirmam kartu išsikepti porą kepaliukų, o vieną užsišaldyti. Bent aš taip darau. Bet Jūsų valia rinktis.
Papildyta:
QUOTE(laurechka @ 2010 02 08, 13:14)
Terra, o galima raugo pradinius kiekius mazint perpus???

galima.
Atsakyti
mergaites, o nerez Borodino duona pgl recepta kiek ten gramu iseina, nzn kiek statyti programoj, pas mane yra 3 dydziai, 750, kg, ir 1,5kg.. aciu smile.gif
Atsakyti