Gal galite kas paaiškinti, kas yra speltos miltai? Juodą duoną kepu iš ruginių, baltą - iš kvietinių, bet speltos nežinau. Ką iš speltos miltų galima kepti?
QUOTE(uoga 3 @ 2010 02 07, 21:56)
Norečiau paklausti patyrusių kepėjėlių.....O kepant su mielėm ar galima dėti paprastas mieles,ne džiovintas?Ir kiek maždaug gramu atitinka džiovintos mieles ir paprastos?
Taip galima dėt paprastas mielės
7g sausų atitinka 20g paprastu
QUOTE(Ulitka @ 2010 02 07, 22:18)
Perrugusias raugas..tai cia koks??)Jis ne auga toliau ar tiesiog kvapas ir skonis blogas??Klausineju nes pas mane kazkoks tai itartinas.Kvapas rugstokas bet skonis tai labai rugstus((
Ir gal galite pakomentuoti si receptulka???Pagal ji noriu savo pirma duona be mieliu iskept
http://zaidziamevirt...ruislimppu.html
ACIUUU
Perrūgęs raugas neauga ir labai stiprus rūgštus kvapas
Pagal šitą receptą jus galit naudot kaip savo turimą raugą, taip ir augint pagal šį receptą
labuka,
kepejele, turiu klausima: ruosiuosi ryt kepti Borodino duona pagal Nerez, tai klausimas, vietoj ruginiu miltu galiu deti ruginius rupius ar nesigaus jau man?
kepejele, turiu klausima: ruosiuosi ryt kepti Borodino duona pagal Nerez, tai klausimas, vietoj ruginiu miltu galiu deti ruginius rupius ar nesigaus jau man?
QUOTE(Kvarcas @ 2010 02 07, 22:33)
Gal galite kas paaiškinti, kas yra speltos miltai? Juodą duoną kepu iš ruginių, baltą - iš kvietinių, bet speltos nežinau. Ką iš speltos miltų galima kepti?
Spelta tai kviečio motina. Tai nereiklus žieminys javas. Rinkoje galima isigyti įvairios formos šio grūdo tai: miltų, kruopų, dribsnių ir sėlenų pavidale. Speltos miltai turi savitą originalų pikantišką riešutų skonį. Dėka esančių vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų yra daugelio rekomenduojama pilnavertei mitybai. Grūduose yra daug magnio, kalio, geležies, cinko, mangano ir daug B grupės vitaminų. Spelta savyje turi beveik visus reikalingus vitaminus ir maistingas medžiagas kurių reikia pilnavertei subalansuotai harmoningai žmogaus mitybai. Vitaminai yra ne tik grūdo apvalkale, bet visuose grūdo sluoksniuose vienodai. Tai reiškia, kad išlaiko visas maistingas medžiagas net ir smulkaus malimo miltuose. Spelta labai tinka dietinei mitybai arba kaip papildas sergantiems, kad greičiau atgautų jėgas. Spelta priešingai nei kiti auginami grūdai yra genetiškai labai sveikas grūdas ir jos vidinė vertė ir jėga yra nesulyginama su niekuo. Surinkti grūdai gali būti kaip sėklinė medžiaga, kai kiti paprasti grūdai to negali. Spelta yra atspari net radioaktyviam ar aplinkos užterštumui kadangi ji yra padengta kelių tankių pelų sluoksnių.
Šiais laikais kai daugelis vaikų ir suaugusiųjų kenčia nuo alergijos kviečių glitimui, tai tokiu atveju būtų pati geriausia išeitis valgyti produktus pagamintus iš speltos, kadangi jos sudėtyje nėra tokio kaip kviečio glitimo. Leiskite Jums patarti: jei įmanoma savo mityboje naudokite speltos miltus vietoje kitų miltų taip pat nereikia bijoti dėl priaugsiančio svorio, nes iš šio grūdo sumalti miltai skirtingai nei kvietiniai gaminiai į kūna neina.
Papildyta:
QUOTE(jursim @ 2010 02 07, 22:56)
labuka,
kepejele, turiu klausima: ruosiuosi ryt kepti Borodino duona pagal Nerez, tai klausimas, vietoj ruginiu miltu galiu deti ruginius rupius ar nesigaus jau man?
kepejele, turiu klausima: ruosiuosi ryt kepti Borodino duona pagal Nerez, tai klausimas, vietoj ruginiu miltu galiu deti ruginius rupius ar nesigaus jau man?
Gali, kodėl gi ne, gal tik mažiau(sunkiau) iškils
nataliuncik, o surio duonai kaip tu tarkuoji suri? per burokine tarka? ir ji reikia sudeti iskart su visais produktais? ir dar, neturiu pieno miltu, kazi Barboros misinkas tiks?
Ačiū, Nataliuncik, už išsamų atsakymą apie speltos miltus mačiau parduotuvėje tokų, reikės nusipirkti ir išbandyti.
QUOTE(jursim @ 2010 02 08, 00:01)
nataliuncik, o surio duonai kaip tu tarkuoji suri? per burokine tarka? ir ji reikia sudeti iskart su visais produktais? ir dar, neturiu pieno miltu, kazi Barboros misinkas tiks?
Atsakau aš ; galima sūrį tarkuoti burokine tark., galima pjaustyti šiaudeliais (taip geriau jaučiasi skonis), vaikiški pieno miltukai tinka, arba galima vietoje vandens dėti pieną. Dar aš dėjau sutirštinto pieno be cukraus, nes neturėjau miltukų, esmės tai nepakeis.
Noriu ir aš pasidalinti savo mintimis apie naminį raugą ir duonelę su raugu. Perskaičiau daug literatūros ir įvairiausių receptų. Daug išbandžiau ir pagavau "cinkelį" kaip gaminti naminį raugą ir kepti duoną su juo. Tiesa, duoną kepu tik orkaitėje, nors reiktų išbandyti ir duonkepėje. Duonkepė man tarnauja tešlų minkymui ir mielinių gaminių kepimui. Naminį raugą darau pagal kitokį metodą, nei aprašyta 1psl. ir gaunasi liuks. Dar nė karto nepavedė ir visada gaunasi skani "Palangos", "Močiučių Palanga" duonelė. Jeigu įdomu, pasidalinsiu visa informacija.
QUOTE(Terra2 @ 2010 02 08, 08:41)
Naminį raugą darau pagal kitokį metodą, nei aprašyta 1psl. ir gaunasi liuks. Dar nė karto nepavedė ir visada gaunasi skani "Palangos", "Močiučių Palanga" duonelė. Jeigu įdomu, pasidalinsiu visa informacija.
Terra2, aišku, įdomu
zinoma kad idomu konspektuoju viskaaaaaa nes ruginis raugas man nesigauna,apsipelija ,nors inda su irankiais jau taip isplaunu taip isplaunu
QUOTE(Terra2 @ 2010 02 08, 09:41)
;abai labai idomu. Kol kas nesiseka man si raugu susidraugauti ir siaip dar nelabai sekasi skaitau vis sia tema nuo pradziu...
musu megstama pirktine buvo ajeru duona, sakykit o ajerai tai kas? jie dedasi? is kur gauti?
QUOTE(zuikispuikis @ 2010 02 08, 11:22)
;abai labai idomu. Kol kas nesiseka man si raugu susidraugauti ir siaip dar nelabai sekasi skaitau vis sia tema nuo pradziu...
musu megstama pirktine buvo ajeru duona, sakykit o ajerai tai kas? jie dedasi? is kur gauti?
musu megstama pirktine buvo ajeru duona, sakykit o ajerai tai kas? jie dedasi? is kur gauti?
ajaru reik jieskot kaimukuose prie sodelku O jei rimtai neypac lengva ju dabar rasti,dazniausiai auga prie tvenkinuku senu,o atrodo jie kaip ilgos zalios zoles tiksliau kaip kokiu kardeliu lapai