Rašyk, vis tiek klausinės ir klausinės, gi negaila . Raugo tema man pačiai labai įdomi, tai čia ir reiškiuosi, nors lietuvių kalba internete neradau nieko apie fermentaciją, o biochemijos vadovėlio neturiu.
QUOTE(pipete @ 2010 02 07, 16:31)
Rašyk, vis tiek klausinės ir klausinės, gi negaila . Raugo tema man pačiai labai įdomi, tai čia ir reiškiuosi, nors lietuvių kalba internete neradau nieko apie fermentaciją, o biochemijos vadovėlio neturiu.
Ir aš labai daug informacijos ieškojau apie raugą, bet informacijos labai mažai, dar kiek padėjo biologai iš firmų, ten kiek paaiškino
Na, jei pradejot apie raugus, tai ir as pasigirsiu, kad iskepiau pirmaja duonele su ruginiu raugu
man jis labai graziai kilo pirmas dienas, bet kai pamaitinau, tai kazkaip atsisake toliau kilti (teisybes delei, tai gal kiek ir pakilo), bet kvapas buvo rugstus, tai nekreipiau demesio ir toliau dariau pagal intrukcijas is pirmo psl. Penkta diena reikia kepti duona, o man jis pakiles vos, vos
Tai as as apsidraudimui idejau puse saukstelio mieliu Raugo dejau 200 ml (niekaip nesugebu nuvaziuoti nusipirkti svarstykliu ). Duonyte gavosi . Graziai iskilo, skonis su rugstele, taip kaip ir megstu
Kita karta jau bandysiu nedeti mieliu.
man jis labai graziai kilo pirmas dienas, bet kai pamaitinau, tai kazkaip atsisake toliau kilti (teisybes delei, tai gal kiek ir pakilo), bet kvapas buvo rugstus, tai nekreipiau demesio ir toliau dariau pagal intrukcijas is pirmo psl. Penkta diena reikia kepti duona, o man jis pakiles vos, vos
Tai as as apsidraudimui idejau puse saukstelio mieliu Raugo dejau 200 ml (niekaip nesugebu nuvaziuoti nusipirkti svarstykliu ). Duonyte gavosi . Graziai iskilo, skonis su rugstele, taip kaip ir megstu
Kita karta jau bandysiu nedeti mieliu.
Visi taip pradeda, į pirmas rugines duonas deda ir raugo ir mielių, o po to užverda ambicijos ir galvoji, kad nėr čia ko, reikia kepti tik su raugu .
Beje vakar apžiūrėjau ūkininkų atvežtas parduoti duonas, tai galiu pasakyti purumas toks, kaip ir mūsiškių keptų namie, tik vizualiai geriau atrodo stori kepalai kepti krosnyse.
Beje vakar apžiūrėjau ūkininkų atvežtas parduoti duonas, tai galiu pasakyti purumas toks, kaip ir mūsiškių keptų namie, tik vizualiai geriau atrodo stori kepalai kepti krosnyse.
Man visas paaiškinimas apie raugą (kaip daryti, naudoti, laikyti) ir pats raugo receptas labai patiko čia (tik rusų kalba ) : http://crucide.livej....com/64673.html
O čia lietuviškai, tas pats raugas ir duonelė su juo: http://crucide.livej....com/64673.html
O čia lietuviškai, tas pats raugas ir duonelė su juo: http://crucide.livej....com/64673.html
QUOTE(pipete @ 2010 02 07, 16:59)
Visi taip pradeda, į pirmas rugines duonas deda ir raugo ir mielių, o po to užverda ambicijos ir galvoji, kad nėr čia ko, reikia kepti tik su raugu .
Beje vakar apžiūrėjau ūkininkų atvežtas parduoti duonas, tai galiu pasakyti purumas toks, kaip ir mūsiškių keptų namie, tik vizualiai geriau atrodo stori kepalai kepti krosnyse.
Beje vakar apžiūrėjau ūkininkų atvežtas parduoti duonas, tai galiu pasakyti purumas toks, kaip ir mūsiškių keptų namie, tik vizualiai geriau atrodo stori kepalai kepti krosnyse.
O kainos tai
Ir savo vistiek skanesnes
Aciu, uz patarimus
Tik man su raugu kai isejo laaabai rugsti, tai daugiau taip ir nekepiau su juo....uzejo man sastingis kazko, kepu su mielem.
Tik man su raugu kai isejo laaabai rugsti, tai daugiau taip ir nekepiau su juo....uzejo man sastingis kazko, kepu su mielem.
Va mano duonyte su raugu (ir puse saukstelio mieliu )
QUOTE(nataliuncik @ 2010 02 07, 18:03)
Kad savo skanesnės - tai faktas, dar pastebėjau, išbūna vos ne savaitę duoninėje ir nieko, jokio pelėsio, o kiek pastovėjusios skonis geresnis pasidaro (subręsta).
Visumoje, gerai kai žinai ką valgai.
Beje speltos miltų šaukštuką dėjau kepdama čirvinius blynus, bijojau dėti daugiau, kad nebūtų karstelėjusio skonio, tai nieko nesijautė.
Papildyta:
QUOTE(laselis @ 2010 02 07, 18:33)
Va mano duonyte su raugu (ir puse saukstelio mieliu )
Graži duonukė .
QUOTE(pipete @ 2010 02 07, 17:39)
Kad savo skanesnės - tai faktas, dar pastebėjau, išbūna vos ne savaitę duoninėje ir nieko, jokio pelėsio, o kiek pastovėjusios skonis geresnis pasidaro (subręsta).
Visumoje, gerai kai žinai ką valgai.
Beje speltos miltų šaukštuką dėjau kepdama čirvinius blynus, bijojau dėti daugiau, kad nebūtų karstelėjusio skonio, tai nieko nesijautė.
Visumoje, gerai kai žinai ką valgai.
Beje speltos miltų šaukštuką dėjau kepdama čirvinius blynus, bijojau dėti daugiau, kad nebūtų karstelėjusio skonio, tai nieko nesijautė.
Oi, dėl pelėsio ir nesakyk, mano mama dirba kepykloj, tai būna atneša kokia bulkute, o ji jau po dienos ir supelija, tai dabar pas mus ateina paprasto batono tėvui paima
Pagerint duoną/batoną/blynus aš dedu sėlenų nuo poros šaukštų iki 100g
laselis
Norečiau paklausti patyrusių kepėjėlių.....O kepant su mielėm ar galima dėti paprastas mieles,ne džiovintas?Ir kiek maždaug gramu atitinka džiovintos mieles ir paprastos?
QUOTE(pipete @ 2010 02 07, 15:31)
Leninas sakė - kartojimas mokslų motina , tai va:
perrūgusio raugo (išmaišyto) imti 1 v.š. (ar a.š.) ir atitinkamomis dalimis pridėti miltų ir vandens, švariame stikliniame inde (išplikytame verd. vand.) sumaišyti ir uždengti maistine plėvele subadyta keliose vietose dantų krapštuku, rauginate prie radiatoriaus, vis pažiūrėdamos, keletą val. Kai pradeda smarkiau kilti jau galima dėti į šaldytuvą. Jei iškyla iki kritimo, ar jau krenta, tai staigiai primaitinti vėl - 1 dalis raugo, 1 d. vand., 1 d. miltų (rupaus malimo miltai), po dviejų kokių kartų raugas atsigauna.
Nuo pelėsio ir dedama plėvelė ant raugo ir jokių razinų!
Jei raugas beviltiškai nekyla yra pagalba: medus (gliukozė, fruktozė), jogurtas, rūgpienis (tik ne pramoninės mielės).
Jolanka, primaitintą ir pakilusį raugą užšaldyk kameroje gabaliukais, aš taip pasidariau, bet dar nebandžiau ištraukus jo atgaivinti, ir taip visa šaldytuvo lentyna raugais užkrauta .
perrūgusio raugo (išmaišyto) imti 1 v.š. (ar a.š.) ir atitinkamomis dalimis pridėti miltų ir vandens, švariame stikliniame inde (išplikytame verd. vand.) sumaišyti ir uždengti maistine plėvele subadyta keliose vietose dantų krapštuku, rauginate prie radiatoriaus, vis pažiūrėdamos, keletą val. Kai pradeda smarkiau kilti jau galima dėti į šaldytuvą. Jei iškyla iki kritimo, ar jau krenta, tai staigiai primaitinti vėl - 1 dalis raugo, 1 d. vand., 1 d. miltų (rupaus malimo miltai), po dviejų kokių kartų raugas atsigauna.
Nuo pelėsio ir dedama plėvelė ant raugo ir jokių razinų!
Jei raugas beviltiškai nekyla yra pagalba: medus (gliukozė, fruktozė), jogurtas, rūgpienis (tik ne pramoninės mielės).
Jolanka, primaitintą ir pakilusį raugą užšaldyk kameroje gabaliukais, aš taip pasidariau, bet dar nebandžiau ištraukus jo atgaivinti, ir taip visa šaldytuvo lentyna raugais užkrauta .
Labukas
Pipete jusu zinios
Perrugusias raugas..tai cia koks??)Jis ne auga toliau ar tiesiog kvapas ir skonis blogas??Klausineju nes pas mane kazkoks tai itartinas.Kvapas rugstokas bet skonis tai labai rugstus((
Ir gal galite pakomentuoti si receptulka???Pagal ji noriu savo pirma duona be mieliu iskept
http://zaidziamevirt...ruislimppu.html
ACIUUU