Laba diena
As is pradedanciuju kepti duona. Skaitau "duonines" temas jau tris dienas, konspektuoju receptus ir gudrybes visokias, bet niekaip neaisku su raugu kaip elgtis. As ji dar tik auginu, bet turiu klausima del receptu. Kai kuriuose receptuose buna nurodytas raugas ir kiek jo deti. Bet skaitant radau apie raugo idejima mazinant miltu ir skysciu. Cia skirta tiems receptams su mielems? Ir tada jau mieliu (sausu arba skystu) nebereikia deti?
Jei teisingai supratau, gal kas parasytu pvz siuo konkreciu receptu kokiais kiekiais mazint miltus ir skyscius ir kiek raugo? Ar ne kiekvienam recepte galima taip daryt?
Pirmakarčių duonelė (750g)
260ml skysčių
40ml riebalų
450g miltų
Į skirtingus kampus dedame:
1 a š druskos
1 a š cukraus
2 a š sausų mielių
Programa - Normal/Basic (~3val)
Aguonaa, jeigu dedi rauga savo gamybos tai mieliu nebereikia tiek kiek gramu idedi raugo tiek atitinkamai reik sumazinti miltu ir skysciu kartu sudejus. pvz. 200g raugo tai sumazinam, sakykim, 100g miltu ir 100 skysciu
tesla su raugu reikia ilgiau pakildinti, kad tas raugas suvektu
o koki rauga augini rugini ar kvietini? i balta duona dedamas kvietinis o i juoda ruginis. pirmakarciu duonele tai ten balta
tesla su raugu reikia ilgiau pakildinti, kad tas raugas suvektu
o koki rauga augini rugini ar kvietini? i balta duona dedamas kvietinis o i juoda ruginis. pirmakarciu duonele tai ten balta
Atsibosiu as jum jauciu su klausimais apie miltus.... Kadangi ne LT gyvenu, tai man tamsus miskas tie skaiciukai....
[attachmentid=192716]
Daba jus man pasakykit, kada naudojat 550 miltus ir kada 812???? Foto man jie niekuom nesiskiria...
Kokie miltai LT butu sitie???
[attachmentid=192716]
Daba jus man pasakykit, kada naudojat 550 miltus ir kada 812???? Foto man jie niekuom nesiskiria...
Kokie miltai LT butu sitie???
QUOTE(Margareta @ 2010 02 05, 18:33)
Aguonaa, jeigu dedi rauga savo gamybos tai mieliu nebereikia tiek kiek gramu idedi raugo tiek atitinkamai reik sumazinti miltu ir skysciu kartu sudejus. pvz. 200g raugo tai sumazinam, sakykim, 100g miltu ir 100 skysciu
tesla su raugu reikia ilgiau pakildinti, kad tas raugas suvektu
o koki rauga augini rugini ar kvietini? i balta duona dedamas kvietinis o i juoda ruginis. pirmakarciu duonele tai ten balta
tesla su raugu reikia ilgiau pakildinti, kad tas raugas suvektu
o koki rauga augini rugini ar kvietini? i balta duona dedamas kvietinis o i juoda ruginis. pirmakarciu duonele tai ten balta
Aciu uz ats
Del skysciu ir miltu mazinimo aisku. Neaisku kaip apskaiciuoti kokiam recepte koki kieki raugo deti? Apskaiciuoti kaip nors pagal miltu kieki ar mieliu kieki? Pvz recepte 400 gr miltu tai reikia 200 gr raugo ar kaip?
O jeigu dedi ta parduotuvini sausa rauga, tada mieles reikia deti?
Auginu kvietini Skaitant temas lyg buvo ir tokiu receptu kur dedama ir tokiu ir tokiu miltu, koki rauga tada naudoti?
QUOTE(Aguonaa @ 2010 02 05, 17:55)
Aciu uz ats
Del skysciu ir miltu mazinimo aisku. Neaisku kaip apskaiciuoti kokiam recepte koki kieki raugo deti? Apskaiciuoti kaip nors pagal miltu kieki ar mieliu kieki? Pvz recepte 400 gr miltu tai reikia 200 gr raugo ar kaip?
Del skysciu ir miltu mazinimo aisku. Neaisku kaip apskaiciuoti kokiam recepte koki kieki raugo deti? Apskaiciuoti kaip nors pagal miltu kieki ar mieliu kieki? Pvz recepte 400 gr miltu tai reikia 200 gr raugo ar kaip?
As irgi is pradedanciuju, ir man nelabai aiskus, koks tas raugo kiekis turetu buti??? Bet kazkur skaiciau, kad turetu buti ne maziau 30% visos mases (pagamintos teslos)
As siandien kepiau sostines keksa. Bet pirmiau sumaisiau, paskuj uzstaciau greita programa 750g, bet reikejo padidint laiko. Nes viduriukas neiskepes buvo, tai dar skrudinima uzstaciau ir iskepe, skanus
QUOTE(Aguonaa @ 2010 02 05, 18:55)
Aciu uz ats
Del skysciu ir miltu mazinimo aisku. Neaisku kaip apskaiciuoti kokiam recepte koki kieki raugo deti? Apskaiciuoti kaip nors pagal miltu kieki ar mieliu kieki? Pvz recepte 400 gr miltu tai reikia 200 gr raugo ar kaip?
O jeigu dedi ta parduotuvini sausa rauga, tada mieles reikia deti?
Auginu kvietini Skaitant temas lyg buvo ir tokiu receptu kur dedama ir tokiu ir tokiu miltu, koki rauga tada naudoti?
Del skysciu ir miltu mazinimo aisku. Neaisku kaip apskaiciuoti kokiam recepte koki kieki raugo deti? Apskaiciuoti kaip nors pagal miltu kieki ar mieliu kieki? Pvz recepte 400 gr miltu tai reikia 200 gr raugo ar kaip?
O jeigu dedi ta parduotuvini sausa rauga, tada mieles reikia deti?
Auginu kvietini Skaitant temas lyg buvo ir tokiu receptu kur dedama ir tokiu ir tokiu miltu, koki rauga tada naudoti?
Jei skaitai kitomis kalbomis, tai pilna info internete puslapiuose apie duoną su raugu, ten diskutuoja patyrę kepėjai ir proporcijos jų labai tikslios (daug receptų), bet jie kepa ne duonkepėse, ten jau kitas lygmuo. Jie pradeda ruošti raugą kepimui pvz. nuo 25 gr.
Aš tai gailiu raugo, nemesi gi, tai ir dedu 200 gr. kokiai kilograminei duonai, gal tai technologiškai neteisinga, bet man gerai (kvietinis raugas nėra l. rūgštus, tai skonio nekeičia). O šiaip tai duonos kepimas tuo ir įdomus, kad pastoviai improvizuoji ir stebiesi rezultatais.
Dedant parduotuvinį raugą reikia mielių.
Kai duona yra iš mišrių ruginių ir kvietinių miltų dedam ruginį raugą, nors aš dariau mišrų.
Aciu uz atsakymus
Kitom kalbom kazkaip sunkiau, pvz kaip butu angliskai arba rusiskai "nesijoti miltai" Lietuviskus puslapius nagrineju jau tris dienas, man bent kolkas tikrai uzteks..
Tai as jau supratau kad cia daug smagumo del improvizaciju.
Tikiuosi raugas augs ir tada metas eksperimentams.
Kitom kalbom kazkaip sunkiau, pvz kaip butu angliskai arba rusiskai "nesijoti miltai" Lietuviskus puslapius nagrineju jau tris dienas, man bent kolkas tikrai uzteks..
Tai as jau supratau kad cia daug smagumo del improvizaciju.
Tikiuosi raugas augs ir tada metas eksperimentams.
QUOTE(Aguonaa @ 2010 02 05, 21:47)
Aciu uz atsakymus
Kitom kalbom kazkaip sunkiau, pvz kaip butu angliskai arba rusiskai "nesijoti miltai" Lietuviskus puslapius nagrineju jau tris dienas, man bent kolkas tikrai uzteks..
Tai as jau supratau kad cia daug smagumo del improvizaciju.
Tikiuosi raugas augs ir tada metas eksperimentams.
Kitom kalbom kazkaip sunkiau, pvz kaip butu angliskai arba rusiskai "nesijoti miltai" Lietuviskus puslapius nagrineju jau tris dienas, man bent kolkas tikrai uzteks..
Tai as jau supratau kad cia daug smagumo del improvizaciju.
Tikiuosi raugas augs ir tada metas eksperimentams.
Rusiškai: просеивать, отсеивать - nusijoti;
nesijotim miltai angl. - wholegrains, bet britai naudoja Karaliaus Artūro miltus duonai kepti (patys pačiausi).
QUOTE(laurechka @ 2010 02 05, 17:51)
Daba jus man pasakykit, kada naudojat 550 miltus ir kada 812???? Foto man jie niekuom nesiskiria...
Kokie miltai LT butu sitie???
Kokie miltai LT butu sitie???
Kad ne tik foto, bet ir realiai žiūrint kartais sunku atskirt
550 aukštesnės klases, labiau valyti ir perdirbti, geriau bandelėms, pyragams, vadinamiems "baltiems kepiniams", o 812 - duonai geriau tiks.
O tie paskutiniai, tai arba smulkūs persijoti ruginiai, arba antros rūšies kvietiniai. Ir vienu ir kitu atveju duonai -
QUOTE(pipete @ 2010 02 05, 19:46)
O šiaip tai duonos kepimas tuo ir įdomus, kad pastoviai improvizuoji ir stebiesi rezultatais.
Labai teisingai pasakyta Net ir kepant pagal tą patį receptą, skirtingiems kepėjams gaunasi skirtinga duona. O ir receptus kiekvienas pakoreguoja pagal save, savo skonį. Galima kasdien kepti, pakeisti, rodos, tik smulkmeną, o rezultatas jau kitoks
Beje, kepėjėlės, DeLonoje vėl yra mišinys tamsiai duonai NATURA Su juo irgi galima be galo improvizuoti
Merginos,
tikiuosi greitai papildysiu jusu gretas, tai vat noreciau paklausti, gal kuri tokia turite
Bomann CB 593
gal issakytumete nuomone ar verta ja pirkti
tikiuosi greitai papildysiu jusu gretas, tai vat noreciau paklausti, gal kuri tokia turite
Bomann CB 593
gal issakytumete nuomone ar verta ja pirkti
QUOTE(Aguonaa @ 2010 02 05, 18:47)
Kitom kalbom kazkaip sunkiau, pvz kaip butu angliskai arba rusiskai "nesijoti miltai"
Angliskai- wholemeal
Lung, dekui uz atsakyma Jei duonai reikalingi 812, tai ir ju tik ieskosim O ten, kur idejau miltu nuotrauka, tai yra nesijoti (wholemeal)... Ale kaip jie tiksliai lietuviskai vadinas, a?