QUOTE(Karvytė Mū @ 2010 02 24, 09:13)
būk gerulė, pasidalink, manau, visoms aktualu, kaip sveikiau valgyti ir kažkiek reguliuoti svorio priaugimą
Taigi, rašau ką domina kaip man liepta maitintis
Vengti:
Kruopos: Švieži mielinės tešlos kepiniai, riebūs kepiniai, manų kruopos, kvietinės kruopos, kukurūzų dribsniai;
Mėsa: Kepti mėsos patiekalai, t.p. mėsa, kepta ant grotelių, žarijų, riebūs mėsos patiekalai, paniruoti (miltuose ar džiūvėsėliuose) patiekalai, antiena, žąsiena, aviena, veršiena, kiauliena, lašiniai, rūkyta mėsa, dešros (rūkytos ir virtos), patiekalai iš riebaus faršo;
Žuvis: rūkyta, sūdyta, konservai, krabai, kalmarai, moliuskai, krevetės;
Kiaušiniai: kaip atskiro patiekalo negalima;
Pienas: nenugriebtas pienas ir produktai iš jo, riebus rūgpienis ir kefyras, fermentiniai ir lydyti sūriai, grietininis jogurtas, grietinė, grietinėlė, majonezas;
Sriubos: Sultiniai (mėsos, paukštienos, žuvies, grybų) ir riebios sriubos;
Daržovės: Keptos bulvės, bulvių košė, virtos morkos kaip atskiras patiekalas, moliūgai. Per dieną galima suvalgyti iki 2 bulvių.
Vaisiai: Datulės, razinos, konservuoti sirupe vaisiai, vynuogės;
Saldyumynų vengti bet kokių;
Gėrimai: šokoladiniai, kava (galima iki 2 puodelių per dieną), gazuoti grimai
Riboti druską, vengti aštrių prieskonių.
Rekomenduojama:
Kruopos: juoda duona vakarykščio kepimo (iki 4 riekučių per dieną), košės su sviestu ir makaronų patiekalai (iki 4-5 šaukštų per dieną)
Mėsa: jautiena, triušiena, vištiena be odelės, kalakutiena be odelės, vištos krūtinėlių dešra. Patiekalai verdami, troškinami (80-100 g. paruošto mėsos patiekalo per dieną);
Žuvis: jūrinė (menkė, jūros lydeka, ir kt.), verdama, troškinama (100-150 g. paruoštos žuvies per dieną);
Kiaušiniai: tik kituose patiekaluose
Pienas: Rūgpienis ir kefytas (iki 2,4 proc. riebumo, išgerti 2 stiklines per dieną), liesi - varškė, jogurtas, varškės sūris, gietinė (jos ne daugiau 1 valg. šaukšto per dieną), sviestas (jo ne daugiau 1 arb. šaukštelio per dieną). Varškės per dieną 100 g. arba 80 g. sūrio.
Sriubos: daržovių ir kruopų;
Daržovės: visos, kurių nedraudžiama valgyti. Suvalgyti apie 400 g. per dieną, 2/3 turėtų būti žalios spalvos, kita - raudonos ir oranžinės
Vaisiai: obuoliai, kriaušės, 1/2 banano per dieną, apelsinai, 1/2 greipfruto, persikai, slyvos, vyšnios, ir kt. nepaminėti prie vengtinų. Suvalgyti per dieną 200 g., per du kartus, vieną kartą suvalgant ne daugiau kaip 100 g.
Gėrimai: nesaldūs (arbata, mineralinis negazuotas vanduo ir kt.). Sulčių galima 100 ml. per dieną.
Riebalai: aliejus (alyvuogių, saulėgrąžų ir rapsų), 2 valg. šaukštai per dieną pilami į paruotus patiekalus ar salotas;
Prieskoniai: žoliniai.
Valgiaraštis sudaromas tokiu principu - du kartus per savaitę po vieną kartą per dieną valgyti mėsą, 3 kartus per savaitę po 1 kartą per dieną - žuvį, 1-2 kartus per savaitę pietums valgyti daržovių.
Manau, kad jei sąžiningai maitinsiuosi kaip nurodė, devintą
mėnesį būsiu lieknesnė nei buvau kai pastojau