Įkraunama...
Įkraunama...

Ar verta laukti piršlybų ar gyventi 'susimetus'?

QUOTE(Molė @ 2010 01 04, 16:18)
Na taip, bet jeigu žmogus mano, kad santuokos jam reikia, reiškia, mano, kad santuoka yra geriau g.gif

Pasikartosiu - čia ne apie santuokos gėrį / blogį, o apie tai, kad sugyventinė yra menkinamasis apibūdinimas.

QUOTE(trumpam @ 2010 01 04, 16:18)
Na gerai -  blogai cia toks salyginis dalykas. Kas vienam gerai, kitam blogai. Tarkim vienam vogti yra blogai, o kitam - gerai. Ir net sunku butu pasakyti kurios pozicijos toje visuomeneje daugiau. Renkames draugus daugiau-maziau pagal savo moralines nuostatas, todel savam rate daznai buna  ir  aplinka panasi i savo. taigi ir isvados subjektyvios.

Žinoma, tačiau šiuo konkrečiu atveju neatmeskime visuomenės nuomonės kaitos galimybės. Kinta vertybių samprata, gyvenimas "susimetus" nebėra toks močiučių baubas, koks buvo prieš n metų, taigi natūraliai ir sugyventinių statusas nėra taip negatyviai vertinamas, kaip anksčiau.

O dėl gėrio ir blogio... Žinot, tikrai nemanau, jog tai, kad sugyventinė man neatrodo begėdė paleistuvė reiškia, kad mano vertybių sistema "sušlubavusi" smile.gif
Atsakyti
QUOTE(juraga @ 2010 01 04, 17:19)
Manyčiau, bendra visuomenės nuomonė pasireiškia per filmus, žurnalų straipsnius, TV laidas ir pan.
Galit sakyt, kad žmonės žiūri, ką rodo, o skaito tai, kas parašyta... Jei tam tikro pobūdžio informacija visuomenei būtų netoleruotina, ji prabalsuotų prieš ją savo pinigais- nežiūrėtų laidų, filmų, nepirktų žurnalų ir pan., sumažėtų pastarųjų reitingai, jie nebegautų reklaminių užsakymų.
Taip pat didžiąją visuomenės nuomonę atspindi sociologiniai visuomenės nuomonės tyrimai, iš kurių man neteko skaityti smerkiančių nesusituokusias poras.

del visuomenes nuomones formavimo ir atspindzio tai klausimas gincytinas. nes jei vadovautis tokiu 'zmoniu', 'paneliu', 'stiliu' tiesomis, tai neturetu buti apskritai nei vienos ilgalaikes nei seimos, nei partnerystes, meiluziai- norma, o zmogu nuzudyti - kaip pieno parduotuveje nusipirkti.
Atsakyti
QUOTE(juraga @ 2010 01 04, 16:19)
Manyčiau, bendra visuomenės nuomonė pasireiškia per filmus, žurnalų straipsnius, TV laidas ir pan.

Gal ne tiek pasireiškia (nors, žinoma, yra ir "grįžtamasis" procesas"), kiek yra formuojama. O medijos, mano supratimu, šiandien tikrai nepropaguoja santuokos kaip vertybės...
Atsakyti
QUOTE(something else @ 2010 01 04, 17:30)
Pasikartosiu - čia ne apie santuokos gėrį / blogį, o apie tai, kad sugyventinė yra menkinamasis apibūdinimas.
.

O dėl gėrio ir blogio... Žinot, tikrai nemanau, jog tai, kad sugyventinė man neatrodo begėdė paleistuvė reiškia, kad mano vertybių sistema "sušlubavusi" smile.gif

na diskusijose visada atsiranda zmoniu, kuriems viena ar kita tema skaudi ir visur vaidenasi kesinimasis i oruma ar menkinimas. nemaciau kad kas vadintu sugyventines paleistuvemis vien tik todel, kad santuoka neiforminta. tema apie skirtingu statusu privalumus ir trukumus. is sugyventiniu puses rimtesniu argumentu pries santuoka nebuvo. tik kaltinimai antrai pusei menkinimu ir arogancija.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trumpam: 04 sausio 2010 - 16:44
QUOTE(trumpam @ 2010 01 04, 16:32)
del visuomenes nuomones formavimo ir atspindzio tai klausimas gincytinas.

Man labai patinkantis pavyzdys, kaip medijos formuoja vis. nuomonę:

Susirūpinusi Kauno, kaip nusikaltimų sostinės, įvaizdžiu, miesto savivaldybė užsakė atlikti tyrimą, kodėl Kaunas vadinamas Lietuvos Chikaga, o kauniečiai tapatinami su nusikaltėliais. Tyrimui pasirinktas laikraštis "Lietuvos rytas", skiltis "Penktasis puslapis" (kriminalai); detaliai tiriama, kiek ir kokių miestų bei jų gyventojų pavadinimų (pvz Vilnius - vilnietis, Šiauliai - šiaulietis) minima antraštėse (matomiausia vieta). Pagal rastų antraščių dažnumą miestai išsidėto taip : Kaunas (40), Klaipėda (20); Šiauliai (16), Vilnius, Alytus (12), Marijampolė (4) ir t.t. Taigi, Kauno vardas minimas net ketvirtadalyje antraščių. Duomenys palyginti su užfiksuotų nusikaltimų tiriamu laikotarpiu skaičiumi:paaiškėjo, kad absoliutus lyderis yra ketvirtoje vietoje pagal pavadinimo antraštėse vartojimo dažnumą buvęs Vilnius, gerokai nuo jo atsilieka Kaunas, tik tada Klaipėda, Šiauliai....

Įdomus ir iškalbingas tyrimas smile.gif

Atsakyti
Santuoka turi savų pliusų, savų minusų.
Vistik, jei tai tikrai apgalvotas ir tvirtas žingsnis - puiku. Jei tik todėl, kad visi taip daro - kažin, ar gerai...
Kita vertus sugyventinių statusas labai slidus... Čia gyveni kartu, čia jau gali ir atskirai... Santuoka galbūt kažkiek įpareigoja stengtis šeimos labui ir palaikyti bei puoselėti tuos santykius, tą bendrystę, kurią pasižadėjai saugoti... Nors tai ir labai sunkus darbas...
Aš tikriausiai susilaikyčiau nuo už ir prieš. Žmonės gyvena taip, kaip jiems atrodo teisinga... ax.gif
Atsakyti
QUOTE(trumpam @ 2010 01 04, 16:39)
na diskusijose visada atsiranda zmoniu, kuriems viena ar kita tema skaudi ir visur vaidenasi kesinimasis i oruma ar menkinimas.

tema apie skirtingu statusu privalumus ir trukumus.

is sugyventiniu puses rimtesniu argumentu pries santuoka nebuvo.

Pasekite diskusiją nuo pradžių - įtikėsite vaiduoklių realumu.

Mano postas buvo atsakas į natūraliai besivystančią diskusiją, taigi - į temą.

Buvo. Diskutavo net dūmai rūko.

Atsakyti
QUOTE(something else @ 2010 01 04, 16:30)

Todėl kad vis dar gaji nuomonė, tarkim tos konservatyvesnės visuomenės dalies, kad sugyventinė tėra laikinas etapas, per kurį ji: 1) tampa legali žmona; 2) keičia kitą sugyventinę. Tai kažkas nekonkretaus, neapibrėžto, neapsispręsto. Nei taip, nei ne. Nei pakarta, nei paleista. Ji arba kažkas, arba niekas. Kaip ją traktuoti?? Ar kiekvienas naujai sutiktas ir šviežiai sugyventas pretenduoja į a la "žmonos/vyro" statusą? Ne. Per daug garbės ar per mažai pasitikėjimo, ar ne? Todėl tas kiekvienas naujas traktuojamas įvairialypiai.
Atsakyti
QUOTE(something else @ 2010 01 04, 16:55)
Buvo. Diskutavo net dūmai rūko.

Kiek mačiau, didžiausias argumentas buvo - pateikit argumentą, kada būti sugyventiniais geriau nei santuoka. Nes kažkaip kurie daugiausia riejasi, nemano, jog svarbiausia, kad pačiam žmogui gerai (tiksliau abiems žmonėms poroje). Tokiu atveju reikia argumentų, kodėl vienas ar kitas negerai.

Griežtai santuokos pusėje argumentų buvo:
- visuomenės požiūris (daugiau ar mažiau neapibrėžta, visigi kiek teko skaityti, statistika paremia šį argumentą)
- kad abu poroje santykius supranta vienodai (mano nuomone, svarbus argumentas, dažnai gyvenant kartu kiekvienas santykius tranktuoja skirtingai: vienas jaučiasi laisvas, kitas - beveik susituokęs)
- tradicija, tikėjimas (kam nesvarbu, tas tegul kaip nori)
- teisiniai dalykai (paveldėjimas, vaikai t.t.)

Sugyventinių pusėje argumentas buvo (kiek pamenu, pataisykit, jei klystu) vienas:
- lengviau išsiskirti (argumentas gana keistas, jei jau kalbame apie rimtus santykius)
Na galbūt galėčiau nuo savęs pridėti vieną
- pasipriešinimas visuomenės normoms (kokios jos bebūtų): jei visi plyšauja, kokia tu paleistuvė, kaip tave pames, o tu santykiu tvirtumu tiki, gali sau ramiai su šypsena visiems špygą rodyt.

Iš kitos pusės, jei jau čia diskutuojama, vadinasi kyla klausimas, kas geriau, ar mano padėtis optimali. Ir jei kartu gyvenančios aršiai diskutuoja (o argumentų neturi), vadinasi kažkur savo padėtimi nepatenkintos. Kiek pamenu, kol nesusituokusi su MB kartu gyvenau, nekilo noras niekam įrodinėti, kad va tik šitaip yra gerai ir visi kiti - vien davatkos ir atsilikėliai. Man buvo gerai, tikėjau santykių rimtumu, bet kartu mačiau, kad nemažai moterų gyvena su saviškiais vien dėl to, kad tikisi, jog jas kada nors ves. Liūdna net buvo žiūrėt į kai kurias - nuolat aiškina, kaip jos tekėti nenori, o paskui užtinki pas jas namie krūvas vestuvinių žurnalų, pro žiedų parduotuves praiedamos dūsauja...
Beje, iš vyrų pusės kažkaip neteko išgirst, kad jie prieš santuoką būtų. Ir nuolat sako, kad va, ateis laikas - vesim. Tik greičiau ne laikas, o toji vienintelė dar neatėjo rolleyes.gif

Atsakyti
QUOTE(Balta balta @ 2010 01 04, 17:53)

Griežtai santuokos pusėje argumentų buvo:
- visuomenės požiūris (daugiau ar mažiau neapibrėžta, visigi kiek teko skaityti, statistika paremia šį argumentą)

Jums neatrodo paradoksalu tuoktis, dėl "visuomenės požiūrio" ?
Atsakyti
QUOTE(Subjektyvi @ 2010 01 04, 17:43)
...sugyventinė tėra laikinas etapas, per kurį ji: 1) tampa legali žmona;
........

Gražiai sudėliojote. Ir, mano manymu, toks požiūris iš esmės yra teisingas. Tai laikinas, pereinamasis santykių etapas. Tačiau šitai nėra nei pliusas, nei minusas. Tai negali būti įvardijama kaip blogybė, nes iš esmės tėra perėjimas iš vienos "būsenos" į kitą.
Atsakyti
Blogio tame etape nėra, bent jau tol, kol žaidžiama šeima ir visi patenkinti tokia padėtim. Pvz. ar sugyventinė pastojusi netampa tam tikra prasme "vaiko užstatytoja" vyrui? Kaip po to traktuojamas toks dalykas. Ar viskas gerai su vaikų planavimu, kai tarkim moteris tai gali daryti tik būdama santuokoje, nes tik taip mato pilnavertę šeimą. O vyras kaip ir už vaikus, bet prieš santuoką iš esmės.
Atsakyti