Įkraunama...
Įkraunama...

Orchidėjų priežiūros tema

Laba diena, esu taipogi uzsikretusi orchidejomis. daugiausiai turiu phalaenopsiu ir viena labai itartinai man atrodo..virsutines saknys isdziuve, kitaip pasakius tusciavidures ir dabar suku galva del ko taip galetu buti.. stai nuotraukyte, gal butu galima su kuo pasikonsultuoti g.gif nes galvoju gal nukirpti tas saknis?
user posted image
user posted image
siaip sakyciau kad galbut nudeginau saknis, bet kad viskas prasidejo nuo to kai pradejau jas puksti dulksna orchidejoms, ar taip gali buti?nes kito phalaenopsio saknys parudavo bet neisdziuvo kaip sito bet ir tuomet kai pradejau purksti dulksna..gal be reikalo prasidejau su tais purskalais?
Atsakyti
QUOTE(naujute @ 2010 01 11, 15:26)
tokia pati, bet as konkreciai jos ir nzn  blush2.gif

Turiu issisaugojusi va tokia info:
Taigi, gavus dovanų/ nusipirkus naują, sveiką, žydintį dendrobium nobile tipo:

1. Liejam, tręšiam ir džiaugiamės žiedais
2. Nužydėjus pašaliname nuvytusius žiedelius ir palaikome protingą liejimą - šie augalai perliejus greitai supūva.
3. Augalas per vasarą auginasi naujus auginius, brandina ankščiau išaugusius. Taigi trąšos (su protu ) ir liejimas užtikrina mums šį procesą.
4. Vasarai einant i pabaigą, mažiname liejimą, aš nutraukiu kone visiškai. Jei raukšlėjasi stiebai, tiesiog nekreipiu dėmesio, daugiausiai ką padarau - kokį kartą perlieju vandeniu.
5. Ant stiebų po kurio laiko pradeda kaltis nauji būsimi žiedai arba keikiai. Tai priklauso nuo liejimo režimo. Jei paliesi - turėsi daug keikių, jei sugebėsi iškentėti - augalas pražys. Retkarčiais galima papurkšti aplink augalą. Kokį kartą aš palieju.
6. Jau kai aiškiai matosi, jog bus žiedai, palaipsniui didinu liejimą. Tai nereiškia, kad žydint lieju kasdien. Dar kartelį kartoju - tai puviniui imlūs augalai. Pas mane substratas augalui augant visada gerai pradžiūsta.
7. Visa dainelė iš pradžių.

Dendrobium nobile orchidejos prieziura:

Temperatura:
Vasara: 20-28 °C diena ir 15-20 °C nakti;
Žiema: 15-17 °C diena ir + 10 °C nakti.

Tarp dienos ir nakties temperaturu turetu buti bent minimalus 4 laipsniu
skirtumas.

Aplinkos dregme:

60-80 %

Substratas: turi buti nelabai stambus, rekomenduojame pasirinkti smulku OS
substrata epifitinems orchidejoms.

Persodinimas:

Si rusis labai neigiamai reaguoja i persodinima, todel tai reiketu daryti
kaip imanoma reciau ir tik esant butinybei. Tik jei substratas pelyja,
saknys puna, arba jei tame paciame vazonelyje auga 4 metus ir ilgiau.
Geriausias laikas persodinimui kai nauji auginiai pasiekia 5 cm dydi ir
ima auginti savo saknytes. Vazonelis turi buti pasirinktas kaip imanoma
mazesnis.

Šviesa:

reikalauja daug šviesos, bet reikia apsaugoti nuo tiesioginiu saules
spinduliu. Tad jei laikysite pietineje puseje tuomet pastatykite toliau
nuo lango, arba uz uzuolaidos. Taip pat tinka ir rytine bei vakarine
puses.

Ramybes periodas:

siai orchidejai yra butinas ramybes periodas, kuris prasideda kai tik
nauji auginiai pasiekia senu auginiu dydi. Tuomet reikia sumazinti
laistyma, laikyti orhideja vesesneje patalpoje, netresti. Temperatura
turetu buti apie 10 laipsniu.Laistymo reiketu atsisakyti arba apsiriboti
tik lengvu pavirsinio substrato apipurskimu. Tokiomis salygomis orchideja
reikia laikyti 4-5 savaites. Ramybes laikotarpis turetu prasidedi
lapkricio-gruodzio menesiais. Kai tik pradeda matytis ziedu formavimasis
(apie sausio menesi) tuomet reikia orchideja pradet laistyti bei perkelti
i siltesne patalpa.

Jei orchidejai nebus suteiktas ramybes periodas ji gali nezydeti.

Zydejimas:

Dendrobium nobile zydejimo laikotarpis sausis - kovas. Trukme 8-12 savaiciu.

Nuo geguzes vidurio iki rugsejo vidurio sia orchideja galima laikyti
lauke. Laikyti nuo veju, lietaus bei tiesioginiu saules spinduliu
apsaugotoje vietoje.

Laistymas:

tuomet kai orchideja zydi, augina naujus auginius laistyti reikia nuolat
tik butina, kad substratas tarp laistymu pradziutu. Tresti kas dvi
savaites orchidejoms skirtomis trasomis.

Jei mazoka, turiu dar rusu kalba mirksiukas.gif
Papildyta:
QUOTE(mazutia @ 2010 01 11, 15:26)
siaip sakyciau kad galbut nudeginau saknis, bet kad viskas prasidejo nuo to kai pradejau jas puksti dulksna orchidejoms, ar taip gali buti?nes kito  phalaenopsio saknys parudavo bet neisdziuvo kaip sito bet ir tuomet kai pradejau purksti dulksna..gal be reikalo prasidejau su tais purskalais?

Manyciau nuo dulksnos taip negalejo atsitikti schmoll.gif O kaip saknys viduje? Tos orines tai man labiau panasu, kad nupuvusios, o ne nudziuvusios g.gif Dar gali buti, kad nudeginta su trasomis. Geriausia laistant trasomis, stengtis nelieti ant saknu. As taip vienai savo gelei nudeginau blush2.gif Bet ji per daug nesiskundzia
Atsakyti
QUOTE(Melanija @ 2010 01 11, 15:35)

Papildyta:
Manyciau nuo dulksnos taip negalejo atsitikti  schmoll.gif O kaip saknys viduje? Tos orines tai man labiau panasu, kad nupuvusios, o ne nudziuvusios  g.gif Dar gali buti, kad nudeginta su trasomis. Geriausia laistant trasomis, stengtis nelieti ant saknu. As taip vienai savo gelei nudeginau  blush2.gif Bet ji per daug nesiskundzia

viduje saknys tai kuo graziausios.. pasalinau tas virsutines saknis ir tuomet bandysiu atsargiau tresti..tikiuosi daugiau taip nepasidarys 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(mazutia @ 2010 01 11, 15:41)
tikiuosi daugiau taip nepasidarys  4u.gif

na tikekimes 4u.gif sekmes auginime
Atsakyti
QUOTE(Melanija @ 2010 01 11, 15:35)
Turiu issisaugojusi va tokia info:

labai aciu thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Melanija @ 2010 01 11, 15:48)
na tikekimes  4u.gif sekmes auginime

dekui uz konsultacija smile.gif
Atsakyti
QUOTE(mazutia @ 2010 01 11, 16:41)
viduje saknys tai kuo graziausios.. pasalinau tas virsutines saknis ir tuomet bandysiu atsargiau tresti..tikiuosi daugiau taip nepasidarys  4u.gif

mano dviejų phalenopsių viršutinės šaknys irgi tokios, bet prieš pradedant tręšti jau tokios buvo, tai niekaip neišsiaiškinu kame problema schmoll.gif
Atsakyti
Mano irgi orchidėjoms taip buvo, tai truputį ant tų šaknų užbėriau mulčio, kad vos vos dengtų ir dabar viskas normaliai. Dar kai pradėjo naujas šaknis leisti, iš vis gražiai dabar atrodo, vat.
Neverta pergyventi rolleyes.gif , viskas bus OK. tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(naujute @ 2010 01 11, 16:19)
labai aciu  thumbup.gif

irnesakyk.gif

QUOTE(mazutia @ 2010 01 11, 16:55)
dekui uz konsultacija  smile.gif

tokia cia ir konsultacija, ka zinau is patirties, ta parasau ax.gif
Atsakyti
QUOTE(mazutia @ 2010 01 11, 15:26)

siaip sakyciau kad galbut nudeginau saknis, bet kad viskas prasidejo nuo to kai pradejau jas puksti dulksna orchidejoms, ar taip gali buti?nes kito  phalaenopsio saknys parudavo bet neisdziuvo kaip sito bet ir tuomet kai pradejau purksti dulksna..gal be reikalo prasidejau su tais purskalais?

Matosi, kad vandenukas negeras. Net substratas visas apsineses. Vanduo ir galejo sitaip nudeginti saknis mirksiukas.gif
Atsakyti
Druskingas vanduo?
Atsakyti
Laba diena,

Nupuvo phalenopsio šaknys verysad.gif Lapai sveiki,ar yra tikimybė,kad atsigaus ir ką daryt.Dabar ištraukiau iš vazono ir padėjau į dubenį verysad.gif
Atsakyti