Man uz 2sav. 33m., turesiu gimdyti rudeni.
Esu girdejusi daug kalbu apie padidejusia gimdymo ar nestumo rizika, kai virs 30ties metu. Todel daznai buna neramu, kai nezinai, kokiems sunkumams turi buti pasiruoses.
Gal galit pasidalinti savo patirtimi ar girdetais patarimais...
Labas. Nors man 30 tik pries savaite "sukakojo", bet pasak mano daktares pirmas dalykas kuri reikia padaryti tokiu meteliu, tai iki 16-17 nestumo savaites issitirti genetikos centre. Ten beje eiles labai dideles, tad jei dar to nepadarei - paskubek. Siaip ir as labai bijau. Bet daktare sako, kad viskas nuo zmogaus priklauso. Sako, buna 20-metes sunkiai gimdo, komplikacijos o 40-metes, tik purpt ir yra!
Sveikinu istojus i musu gretas!
Sekmes!
Sveikinu istojus i musu gretas!
Sekmes!
QUOTE (Akva @ 2004 04 23, 13:19) |
Labas. Nors man 30 tik pries savaite "sukakojo", bet pasak mano daktares pirmas dalykas kuri reikia padaryti tokiu meteliu, tai iki 16-17 nestumo savaites issitirti genetikos centre. |
O pasak mano gydytojo, tai i rizikos grupe patenki nuo 35 metu ir visai nera didelio reikalo bunant 30 viska issamiai tirtis... Aisku, jeigu yra noro, tai juk visos, net ir jaunesnes gali, bet man jis padare tik pirmini mano kraujo+kudikio kaklo rauksles tyrima ir del geru rezultatu sake kad nera prasmes atlikti visa genetini tyrima.... Nu bet cia gal kaip kur... (as ne LT)
Silagele, nusiramink. Tikrai nera nieko tragisko tas gimdymas virs 30-ties. Statistika teigia, kad tokio amziaus moterys nestumo metu turi didesni polinki i aukstesni kraujo spaudima ir joms dazniau daromas cesario pjuvis. Bet tas skirtumas - tik keli procentai.
Vienintele reali rizika kudikiui - dauno (down) sindromas. Jokiu kitu apsigimimu dazniau vyresnems mamoms nebuna. Moteriai iki 35 metu galimybe pagimdyti kudiki su dauno sindromu yra 1:700, po 35 metu 1:385. Bet juk tai tik skaiciai. Pvz. statistika sako, kad gyvenant Europoje, galymybe gyvenime bent karta patekti i autoavarija siekia virs 80 %. Tai negi dabar i gatve nebeiti?
Ir dar, beja, kai kurios statistikos teigia, kad vyresniu tevu vaikai auga sveikesni. Atseit vyresnio amziaus tevai atsakingiau ziuri i vaiku sveikata ir turi stipresni materialini pagrinda: gali vaika sveikiau maitinti, skirti daugiau lesu sveikam vaiko gyvenimo budui, gydymui ir t.t. Bet cia ir vel tik statistika. Galima interpretuoti, kaip nori...
Vienintele reali rizika kudikiui - dauno (down) sindromas. Jokiu kitu apsigimimu dazniau vyresnems mamoms nebuna. Moteriai iki 35 metu galimybe pagimdyti kudiki su dauno sindromu yra 1:700, po 35 metu 1:385. Bet juk tai tik skaiciai. Pvz. statistika sako, kad gyvenant Europoje, galymybe gyvenime bent karta patekti i autoavarija siekia virs 80 %. Tai negi dabar i gatve nebeiti?
Ir dar, beja, kai kurios statistikos teigia, kad vyresniu tevu vaikai auga sveikesni. Atseit vyresnio amziaus tevai atsakingiau ziuri i vaiku sveikata ir turi stipresni materialini pagrinda: gali vaika sveikiau maitinti, skirti daugiau lesu sveikam vaiko gyvenimo budui, gydymui ir t.t. Bet cia ir vel tik statistika. Galima interpretuoti, kaip nori...
manoji mazhe gime pernai, kai iki 33eju man buvo like 5 men (toks, beje, ir buvo mano gyvenimo planas ); gydytoja (puiki, patikima, ejau privachiai) tik pasveikino, jokiu kalbu apie rimtesnius tyrimus nebuvo - sake, tik po 35eriu (jei pirmas vaikas) butu rekomendavusi. Be to, genetinio tyrimo (to rimtojo, kai imamas vaisiaus vandenu meginys) nemazha persileidimo rizika - 2-3 proc. Zhodzhiu, smagu buti jauna mamyte, linkiu mazhiau nerimo, Shilagele (labai grazhus nikas:)), sekmes Matau tik viena ryshkesni velokos motinystes minusa - sunkiau naktim keltis (bent jau man iki kokiu 27-28 metu daug lengviau budavo gyvent su minimumu miego )
Silagele, visu pirma sveikinu. Visu antra - nesivadovauk tarybiniu laiku stereotipais del gimdymo laiko. Uzsienyje tu dar labai eiline jauna mamyte skaitytumeisi. O ir pas mus jau taip pat. Man 36 m., gimdysiu antra, ginekologei bambejau, kad sena as (visai tokia nesu). Ji sake, kad labai padaugejo moteru, kurios pirmus lialius virs 30 m. gimdo. Bet to stebek mieste, kiek besilaukianciu vyresniu. Jos daug zaviau atrodo, negu astuoniolikines.
Del genetikos centro - berods apie 12 sav. jei nori ramybes priduodi krauja trigubam testui(del 3 baisiu apsigimimu). Telefonu suzinai tikimybe, ir dazniausiai jokiu punktavimu nereikia. Tai reti atvejai. Genetike sake, kad jaunoms taip pat sansas gamtos klaidai yra, baiminasi tie, kuriu gimineje yra buve apsigimimu. Daugelis iki 35 m. is vis galvos nekvarsina, o laukiasi ir dziaugiasi. Mano drauge 35 m. pagimde pirma, po metu vel pastojo, 37 m. tures antra.
Del genetikos centro - berods apie 12 sav. jei nori ramybes priduodi krauja trigubam testui(del 3 baisiu apsigimimu). Telefonu suzinai tikimybe, ir dazniausiai jokiu punktavimu nereikia. Tai reti atvejai. Genetike sake, kad jaunoms taip pat sansas gamtos klaidai yra, baiminasi tie, kuriu gimineje yra buve apsigimimu. Daugelis iki 35 m. is vis galvos nekvarsina, o laukiasi ir dziaugiasi. Mano drauge 35 m. pagimde pirma, po metu vel pastojo, 37 m. tures antra.
Na man iki 30 dar 2 metai, bet as buvau genetikos centre, nes mano pussesere daunuke. Teta ja gimde 35 metu. Gydytoja genetike sake, kad shitas sinndromas yra gamtos klaida ir gali ir jaunoms moterims pasitaikyti. 35 metai yra tik salygine riba.
Tyrima daro kai sueina 14 -16 savaichiu. Uzsiregistruoti i genetikos centra reikia priesh tris savaites.
Tyrimas yra 3 daliu. Pirmiausia ziuri echoskopu. Jei kyla nors maziausias itarimas, kad kas nors ne taip, tai ima krauja ir nustato ar yra padidinta rizika pagimdyti nesveika vaikeli, ar ne. Jei tokios rizikos nera, tai paleidzia ramiai toliau sau lauktis, Jei testas parodo, kad yra rizika, tuomet operacineje ima vaisiaus vandeni ir tiria chromosomas. Man tik paziurejo echoskopu ir paleido namo:).
Tai vat nera ko pergyventi, bet jei neramu, tai kodel gi nenuvaziavus i ta genetikos centra. Ten gi nieko tokio nedaro, o po to gali sau ramiai lauktis.
Tyrima daro kai sueina 14 -16 savaichiu. Uzsiregistruoti i genetikos centra reikia priesh tris savaites.
Tyrimas yra 3 daliu. Pirmiausia ziuri echoskopu. Jei kyla nors maziausias itarimas, kad kas nors ne taip, tai ima krauja ir nustato ar yra padidinta rizika pagimdyti nesveika vaikeli, ar ne. Jei tokios rizikos nera, tai paleidzia ramiai toliau sau lauktis, Jei testas parodo, kad yra rizika, tuomet operacineje ima vaisiaus vandeni ir tiria chromosomas. Man tik paziurejo echoskopu ir paleido namo:).
Tai vat nera ko pergyventi, bet jei neramu, tai kodel gi nenuvaziavus i ta genetikos centra. Ten gi nieko tokio nedaro, o po to gali sau ramiai lauktis.
As pirma leliuka pagimdziau 31 ir daktare ne neleido uzsimnti apie jokius papildomus tyrimus.Zinoma - sutinku, jei gimineje buvo kazkokiu genetiniu klaidu - tada reikia, o siaip visame pasaulyje riba laikoma 35...
As lankiau privacia klinika - Lietuvoje dar... - tai visada labai atidziai stebejo ultragarsu - jis ir parodo pirmaji itarima jei kas...
Sekmes visoms nestukem - nepanikuokit be reikalo
As lankiau privacia klinika - Lietuvoje dar... - tai visada labai atidziai stebejo ultragarsu - jis ir parodo pirmaji itarima jei kas...
Sekmes visoms nestukem - nepanikuokit be reikalo
fuuu... jus mane visis nuraminot..
Nors buvau pas gydytoją, tačiau ji man tokio tyrimo nesiūlė(turbut gan jaunai atrodžiau
AČIŪ DIDELIS Jums visoms, , už patarimus ir optimistinį palaikymą...
Šiaip pamąsčiau, kad mano ir vyro giminėje tikrai nebuvo asmenų su psichiniais nukrypimais ar apsigimimais, tai gal nebūtina tirtis..., nors tik neseniai prisiminiau, kad mano vyras tai jau kiek solidesnio amžiaus - 42 m....
Gal visgi ir reiktų užsiregistruoti del šventos ramybės....
Einu, paieškosiu jų kontaktų...
Nors buvau pas gydytoją, tačiau ji man tokio tyrimo nesiūlė(turbut gan jaunai atrodžiau
AČIŪ DIDELIS Jums visoms, , už patarimus ir optimistinį palaikymą...
Šiaip pamąsčiau, kad mano ir vyro giminėje tikrai nebuvo asmenų su psichiniais nukrypimais ar apsigimimais, tai gal nebūtina tirtis..., nors tik neseniai prisiminiau, kad mano vyras tai jau kiek solidesnio amžiaus - 42 m....
Gal visgi ir reiktų užsiregistruoti del šventos ramybės....
Einu, paieškosiu jų kontaktų...
Silagele, man irgi jau 33 ir gimdysiu pirmasyk rudeni, ir cia nieko nepadarysi, gyvenimas toks. Pavyzdziui as istekejau neperseniausiai, tai ir vaikeliai pasauli isvys gal kiek veliau nei iprasta, bet juk nepulsi vaiku gimdyti nuo bet ko vien del to "kad jau laikas", surandi patikima gyvenimo drauga, o tada ir vaikiukai laukiami ramiai ateina i si pasauli.
Rizikos gal but siek tiek daugiau kaip jaunesnem, bet siais laikais (gal ne visada) bet galima pamatyti anksciau tuos rizikingus faktorius ir nuspresti ka daryti toliau. Nenusimink, viskas bus gerai, svarbiausia kad pati butum laiminga ir vaikelis sveikesnis gims. Sekmes!
Rizikos gal but siek tiek daugiau kaip jaunesnem, bet siais laikais (gal ne visada) bet galima pamatyti anksciau tuos rizikingus faktorius ir nuspresti ka daryti toliau. Nenusimink, viskas bus gerai, svarbiausia kad pati butum laiminga ir vaikelis sveikesnis gims. Sekmes!
Nenoriu as jusu gasdinti, bet Genetikos centre man parode rizikos lentele:
16-25 metai - 1 prie 1500 kad vaikeliui gali buti genetiniu sutrikimu
25-29 - 1-1200
30-33 - 1-900
Na o 33 iki 35 - 1-600
Istyrus mano (30m) krauja paaiskejo viena tikimybe prie 10 000! Tai super rezultatas. Daug man nervu kainavo tie tyrimai. Bet jie tikrai reikalingi.
16-25 metai - 1 prie 1500 kad vaikeliui gali buti genetiniu sutrikimu
25-29 - 1-1200
30-33 - 1-900
Na o 33 iki 35 - 1-600
Istyrus mano (30m) krauja paaiskejo viena tikimybe prie 10 000! Tai super rezultatas. Daug man nervu kainavo tie tyrimai. Bet jie tikrai reikalingi.
Esu turbūt savotiška rekordininkė! Dukrelę, beje, pirmąją ir vienintelę, gimdžiau būdama 37 - erių. Iki šiol skamba gydytojos ištarti žodžiai, kai aš, būsimoji mamytė, nuėjau pirmąkart į moterų konsultaciją: "Tai ką, dauną man nori pagimdyti..." Teištariau tyliai: "Juk ne Tau..." Berods, 16 - ą nėštumo savaitę genetikos centre dariau kažkokį baltymo tyrimą (nerizikavau tirti vaisiaus vandenų dėl persileidimo galimybės). Nėštumas praėjo labai sklandžiai. Gimdyti, neva, turėjau tik su Cezario pjūviu. Tačiau į gimdymo skyrių atvažiavau, kai gimdos kaklelio atsidarymas buvo jau 6. Tad gimdžiau pati ir, kaip gydytoja sakė, pagal visus chrestomatinius aprašymus. Tik vis laukiau, kada man taip baisiai pradės skaudėti, kad aš turėsiu rėkti... To nebuvo, dukrelės atėjimas buvo palydėtas šypsena. Dabar jai 4,5 m., tačiau aš nesijaučiu sena. Džiaugiuosi, kad galiu skirti jai daug laiko ir dėmesio, nes niekur nereikia skubėti...