QUOTE(Amica @ 2010 01 04, 19:06)
Nežinojau šito
, pildavau aliejuką į jau gatavą košę. Išskyrus kai virdavau kuskusą, tada aliejų pildavau virdama. O kažin kai pvz duodi vaikui sėmenų aliejų?
. Tai irgi reikia dėti jį košę verdant? O kas dėl majonezų, margarinų, tepių mišinių, tai sutinku 100proc. - vaikams šitų produktų tikrai nereikia
. Dėl sviesto, tai viena medikė man išvis patarė vaikui iki 3 metų sviesto neduoti. Tai mes naudojam ghi (ajurvediškai ruoštas sviestas).
Kai duodi aliejus atskirai, daažniausiai prieš valgį, tai juos ir reikia duoti vienus, nekaitintus, paprastai, nes tada sieki pasisavinti ne riebalų kalorijas, o jų bioaktyvias medžiagas, vitaminus ir kitokius gerus dalykus, apsaugoti skarndžio gleivinę, gydyti žarnyną, žodžiu, kaip vaistą, o ne kaip maistą. Dėl sviesto, tai vaikams reikia duoti tik kaitintą, maiste arba tik lydytą, be baltymų priemaišos. Ajurvediškas ir yra pakaitintas, dar vadinamas loydytu. Galima ir pačiai tokio pasigaminti iš mūsų paprasto sviesto ir mokėti mažiau. tereikia svistą pašildyti tieek, kad suputotų, tada laisti praaušyi, putas nuimti, skaidrų sviestą nupilti ir leisti sustingti. ant dugno likusį galima sunaudoti į košę. šiukštu negalima prisvilinti, nes sugadinsite visus burtus. viskas
anksčiau, kai šaldytuvų nebūdavo, tai tokį ir naudodavo, nes jis daug lėčiau genda, ir va kokie sveiki mūsų diedukai 100 ir daugiau sulaukiantys
Papildyta:
QUOTE(ausru @ 2010 01 04, 19:32)
Mamos, o neprisimenat, kad turejom diskusija ir info apie tai, kad kaitinant alieju gaminasi kenksmingos medziagos?
Siaip kokius riebalus gal ir reikia kaitinti bet del aliejaus kazkaip nesu tikra
. Taip iseitu neuzkaitinus nepasisavina, o uzkaitinus jau kenksmingos medziagos, tai turbut geriausia isvis nedeti
- bent jau Astrauskaite tai sake "O kam jus ta alieju i kose pilat? Nepilkit". Ir nepilu nuo to karto.
jei aš teisingai atsimenu dar iš paskaitų produktų perdirbimo, tai keptuvėje kaitinamas aliejus užlkaista gerokai virš 100 laipsnių, va tada ir prasideda skilimai, skaidymaisi ir jungimaisi į ne visai tai, ko reikia, o košė iki tokios temperatūros neužkaista... Aš visada riebalus dedu prieš baigiant virt, bet užvirt jiems patiekale leidžiu.