O čia laikydavo savo arkliukus.
Tokios didelės ir ilgos arklidės, arkliai buvo laikomi pagal rangą, pirmiausia kilmingesnių, paskiausiai mažiau kilmingesnių žmonių.
Dar vienos foto nedariau, nes buvo tamsu viduj, tai nebūtų matėsi nieko, bet buvo pokylių salė. gaila, kad nėra išlikę autentiškų stalų ir kėdžių, bet kambarys labai labai ilgas, pusantro karto vos ne kaip tos arklidės, ir sakė, stalas būdavo per visą tą kambarį..
Sode mane kai kas nustebino, ką paskiau mačiau gan dažnai.
tai kalėdų žvaigždė - puansetija - kaip medis. niekada negalvojau, kad kad tokios gali išaugti. čia ganėtinai vargana, palyginus su tom, kurias mačiau vėliau, bet ir tai man jau buvo wow, kai mačiau tik vazonėliuose
Taigi mūsų eksursija po pilis baigias, važiuojam į kavinę gerti nuostabių mango sulčių
pakeliui vaizdai nebestebina..
tiesa, miestas labai kalnuotas..
kavinė, kurioje ilsėjomės ir mėgavomės mango/papjaų/avakodo sultimis
ir pro kurią atsivėrė nuostabus vaizdas'
vienam iš tų namukų po kaire, balkone mačiau baltąją, džiovė rūbus, reiškias čia gyvena. neblogai
Papildyta:
man patiko kavinės virtuvė
oi pamiršau pa,minėt dar vieną vietą, visai prie išėjimo pamatėm va ką:
čia pasirodo buvo imtynių laukas
grange, labai džiaugiuosi, kad pagaliau pavyko įgyvendinti savo svajonę ir pamatyti šią nuostabią šalį o mes, Tavo pasakojimų ir fotografijų dėka, irgi dirstelėjom į šį Afrikos kampelį. chi chi, šeima šįvakar liko be dėmesio.. bet ką daryt, kad taip įtraukė pasakojimas, be galo patiko, šaunuolė
Bandysiu pratęst dar kažkiek šiandien...
Papildyta:
Baigiau tuom, kad apžiūrėję tas didingas pilis, keliavome į viešbutį, papietauti. Kol laukėm maisto, aš prasinešiau pro sodą, įdomūs augalai, medžiai, gėlės, man viskas
taigi, vaizdai iš mūsų viešbutuko sodo
Dydžiulės agavos
galima naudoti vietoj skėčio
ir ten auga "kalėdų žvaigždės"
išvažiuojant pamačiau, kad yra ir tos šviesios, bet nebebuvo kaip nupaveiksluot...
labai švelnus medis
nebežinau pavadinimo, bet taipogo gėlės, kurias aguname vazonuose, ten auga laisvai soduose
pati gėlė neįpatinga, raizgosi ant žemės bet jau žiedai tai labai gražūs
mano pietūs atkeliauja : maniškiai jau pradėjo, kol aš atėjau iš sodo, foto nebedariau ..
tie "geltoni" tai plona žuvies file miltuose, apvalus - kiaušinis, na ir mėsa. buvo keista viskas viename, bet skonis super. pvalgaom ir keliausim toliau.
marbela>visokių yra, šiaip nelabai ir mačiau daug, bet sprendžiant iš to, kas pietavo, tai ir europiečiai, ir kiniečiai, ir tailandiečiai buvo. Taip pat ir afrikiečiai, iš kitų greičiausiai miestų ar šalių atvykę
išvažiuojant pamačiau, kad yra ir tos šviesios, bet nebebuvo kaip nupaveiksluot...
labai švelnus medis
nebežinau pavadinimo, bet taipogo gėlės, kurias aguname vazonuose, ten auga laisvai soduose
pati gėlė neįpatinga, raizgosi ant žemės bet jau žiedai tai labai gražūs
mano pietūs atkeliauja : maniškiai jau pradėjo, kol aš atėjau iš sodo, foto nebedariau ..
tie "geltoni" tai plona žuvies file miltuose, apvalus - kiaušinis, na ir mėsa. buvo keista viskas viename, bet skonis super. pvalgaom ir keliausim toliau.
marbela>visokių yra, šiaip nelabai ir mačiau daug, bet sprendžiant iš to, kas pietavo, tai ir europiečiai, ir kiniečiai, ir tailandiečiai buvo. Taip pat ir afrikiečiai, iš kitų greičiausiai miestų ar šalių atvykę
QUOTE(grange @ 2010 01 05, 16:10)
Aisku
o valgis atrodo skaniai, kas per mesa?
QUOTE(marbela @ 2010 01 05, 22:12)
mėsa jautiena.
Pagrinde jie valgo jautieną, avieną, ožkieną, vištieną.
Kiaulienos nevalgo
-----------------
Sekantis mūsų apžvalgos objektas - Fasilides Bath (pažodžiui verčiant Fasilido vonia).
Iš toli atrodo taip:
iš arčiau:
O šios vietos paskirtis tokia: iki šiol vyksta taip.
Kas met, sausio mėn. Etiopijoje švenčiama - the Epiphany for the Ethiopian Orthodox Tewahedo Church. - minimas Kristaus krikštyjimas.
tai trijų dienų labai spalvinga šventė, prilyginama Rio De Žaneiro karnavalui (taip sakė gidas, ne pati sugalvojau ).
taigi šiame mieste švenčiama būtent toj "vonioj". Vieta gili ir ganėtinai didelė, į ją pripilama vandens. Anksčiau leisdavo iš ežero, bet dabar sakė, atvažiuoja su mašinom. yra spec angos. prileidžia vandens, kai jau prasideda šventė, moterys ir vyrai, apsirengę baltais tradiciniais rūbais susirenka aplink tą "vonią", ir tam tikru momentu metas rūbus ir visi šoką į tą vandenį!
Moterys, maudosi atskirai, po tom kolonom, kaip pažiūrėjau, tai vietos joms daug mažiau, tai reiškias daugiau dalyvauja vyrų.
Internete pavyko rasti tik šią foto (beje tokią ir nusipirkom foto padarytą jau ten) pačios eigos nepavyko kol kas rasti.tai dedu bent bendram vaizdui.
Tiki, kad vanduo pasidaro šventas, na ir šiaip, tokia tradicija. Kiek jie ten maudos nelabai žinau šiaip šventė švenčiama visoje šalyje, tik ne visur šokamą į vandenį (jaučiu, kad niekur, tik ten tam mieste). paprastai daug šokių, muzikos.
po šventės, vanduo išleidžiamas iš ten. dabar vieta remontuojama, padaryti sutvirtinimai, tai klausiau, ar spės iki sausio, tai sakė nuims, paskiau vėl tvarkys.
Labai labai norėčiau pamatyt šventę savom akim
Aplink eina tokia nemaža betoninė tvorelė ir auga medžiai, bet kas įspūdingo, tai šaknys. Taip dar matyt neteko įsiraizgiusių, atrodo, kai daug aštunkojų sėdėtų
Ir dar tokį "tigrinį" medį užmačiau..
Apėjome greitai, nes daugiau kaip ir nieko nėra ką žiūrėt aplink, parkas ir medžiai.
Toliau važiuojam į bažnyčią kur lauke sudalyvausim mišiose
Šiek tiek Gondar miesto pakeliui..
spalvoti namai pagyvina gatves
Visur pastebėjau, kad kiek kur gali piešia vėliavos spalvomis...
Priemestis pakeliui į bažnyčią
nežinau kodėl ,bet šiame mieste daugiausiai pastebėjau nepatenkintų,kad paveiksluoju ir filmuoju pro langą,daug kas sukos, ar mojavo rankomis...
namiukai
Papildyta:
užsukam į turgų, nusipirkti įvairių prieskonių, sau ir draugams, prašė parvežti. prieskoniai gana brangūs, kai kurių kilogramas siekia iki 400 birr.
išgeriam kavos
aš nusipirkau apelsinų ir bananų, iš išorės apelsinai atrodo žali, bet vidus tai geltonas, sultingi ir saldūs.
bananai irgi iš išvaizdos neatrodo gražiausiai, bet skoniu tai super, saldučiai.
Sorry, paskutinę pasakojimo dalį apie bažnyčią paliksiu rytojui, einu ilsėtis, ryt sunkus egzaminas
spalvoti namai pagyvina gatves
Visur pastebėjau, kad kiek kur gali piešia vėliavos spalvomis...
Priemestis pakeliui į bažnyčią
nežinau kodėl ,bet šiame mieste daugiausiai pastebėjau nepatenkintų,kad paveiksluoju ir filmuoju pro langą,daug kas sukos, ar mojavo rankomis...
namiukai
Papildyta:
užsukam į turgų, nusipirkti įvairių prieskonių, sau ir draugams, prašė parvežti. prieskoniai gana brangūs, kai kurių kilogramas siekia iki 400 birr.
išgeriam kavos
aš nusipirkau apelsinų ir bananų, iš išorės apelsinai atrodo žali, bet vidus tai geltonas, sultingi ir saldūs.
bananai irgi iš išvaizdos neatrodo gražiausiai, bet skoniu tai super, saldučiai.
Sorry, paskutinę pasakojimo dalį apie bažnyčią paliksiu rytojui, einu ilsėtis, ryt sunkus egzaminas
QUOTE(oriole @ 2010 01 06, 11:32)
O, prieskoniai, labai idomu, kokiu pirkai? (rasyk angliskai, jei lietuvisku pavadinimu nzn )
rytoj prie dienos šviesos žadu padaryti foto,tai parašysiu
----------
Savo kelionę tęsiame.
Važiuojam į bažnyčią kuri vadinas Debre Birhan Selassie (Trinity and Mountain of Light).
Debre Birhan reiškia šviesos kalnas.
Istorija byloja, kad 18 amžiuj atakavo Gondar miestą Sudaniečiai, jie sudegino visas bažnyčias, išskyrus šitą. Vienintelė likusi bažnyčia tų metų iki šiol. jei tikint vietinėmis legendomis, kai kareiviai priartėjo prie bažnyčiuos, būrys bičių apsupo ją, ir kareiviai negalėjo nieko padaryti, taip bažnyčia išliko nepaliesta
Vartai į ją:
Vietinės moterys daž-niausiai eina apsigobusios baltus audėklus su spalvotais kraščiukais - tradiciniai rūbai. Taipogi beveik visos paslėpusios plaukus. Bet tai tik bažnyčioje. kur matosi mieste, ne dėl religijos, bet dažniausiai nuo saulės.
Kaip ir kitose bažnyčiose, batai neleidžiami.
Mes pataikėmė atvykti, kada vyko mišios, tiksliau jau jos buvo į pabaigą, tad daug žmonių tiesiog stovėjo parke, aplink bažnyčią, nes viduj nebėra vietos, bažnyčia ganėtinai mažiukė.
žmonės lauke meldžias, tam tikrais momentais lenkias iki žemės ir bučiuoja grindis, kas arčiau bažnyčios - jos sienas.
Eilutė prie švento vandens.
Gaila, kad neturėjom plastikinio buteliuko, būtume parsivežę ir mes.
Kunigas, baigęs mišias dar lauke išėjęs kažką kalbėjo, šventino lauke stovinčius...
laukiam kol išeis žmonės, ir einam į vidų apžiūrėti kas yra.
Pati bažnyčia mažiukė, tamsi, viduje vėl nuostabūs paveikslai, vėl tais pačiais religiniais motyvais.
Keletas vaizdų žinoma yra naujų ir nematytų.
Keliu keletą foto tiesiog iš vidaus
Foto neryški, bet šiek tiek matos. šitomis "lazdomis" pasiremia kunigai per mišias, nes kai reikia stovėti ilgai, pavargsta,. o tą vieną galą dedą taip į pažastį, jis su tokiu pailgėjimu, o kitas į žemę. iš ties lengviau stovėt.
Mūsų gidas su būgnu
Beje, pats gidas yra ir klebonas.
Papildyta:
Patiko labiausiai lubos.Nebepamenu tik skaičiaus kiek, bet čia angelų veidai. Tie, kas tiki Dievu, angelai visada ir visur tave saugo. Jie piešti taip, kad iš bet kokios pusės žiūrint, bent vienas į tave žiūrės.
Lubos ir sienos kartu
bažnyčios pastogė
Bažnyčia iš kitos pusės
Ant stogo dviejuose pusėse yra štai kas:
Dabar man su atmintim nelabai, bet tie 7 rutuliukai kažką simbolizuoja.. kas yra 7.. nu neatgaminu
Taip pat daug kur ant kryžių yra tam tikri tai viršūnėlės, rutuliukai ar dar kas.
Vienoj vietoj kur buvo 12 kraštų, tai simbolizuoja 12 apaštalų.
Kur buvo trys, tai tie trys karaliai ir t.t.
Na, čia jau daugiau gali pasakyt, kas išmano tai, nes man su religinėm ir politinėm temom nilabai
o tie spalvoti apačioj kabantys spalvoti tai simbolizuoja vaikus (kadangi paveikslavau kitą šoną, negirdėjau istorijos, kodėl vaikus paklausiu mb gal prisimins).
bažnyčios stogas
---
Papildyta:
Na ir ką, mūsų kelionė Gondar baigiasi...
Vakare grįžę į viešbutį pabendraujam su balandžiais, kurie gyvena prieš langą, ir visą naktį burkavo, pakuojamės daiktus, ryt laukia skrydis į Lalibelą
Pakeliui į orouostą kitą rytą...ir Atsisveikinam su Gondar
Keletas vaizdų žinoma yra naujų ir nematytų.
Keliu keletą foto tiesiog iš vidaus
Foto neryški, bet šiek tiek matos. šitomis "lazdomis" pasiremia kunigai per mišias, nes kai reikia stovėti ilgai, pavargsta,. o tą vieną galą dedą taip į pažastį, jis su tokiu pailgėjimu, o kitas į žemę. iš ties lengviau stovėt.
Mūsų gidas su būgnu
Beje, pats gidas yra ir klebonas.
Papildyta:
Patiko labiausiai lubos.Nebepamenu tik skaičiaus kiek, bet čia angelų veidai. Tie, kas tiki Dievu, angelai visada ir visur tave saugo. Jie piešti taip, kad iš bet kokios pusės žiūrint, bent vienas į tave žiūrės.
Lubos ir sienos kartu
bažnyčios pastogė
Bažnyčia iš kitos pusės
Ant stogo dviejuose pusėse yra štai kas:
Dabar man su atmintim nelabai, bet tie 7 rutuliukai kažką simbolizuoja.. kas yra 7.. nu neatgaminu
Taip pat daug kur ant kryžių yra tam tikri tai viršūnėlės, rutuliukai ar dar kas.
Vienoj vietoj kur buvo 12 kraštų, tai simbolizuoja 12 apaštalų.
Kur buvo trys, tai tie trys karaliai ir t.t.
Na, čia jau daugiau gali pasakyt, kas išmano tai, nes man su religinėm ir politinėm temom nilabai
o tie spalvoti apačioj kabantys spalvoti tai simbolizuoja vaikus (kadangi paveikslavau kitą šoną, negirdėjau istorijos, kodėl vaikus paklausiu mb gal prisimins).
bažnyčios stogas
---
Papildyta:
Na ir ką, mūsų kelionė Gondar baigiasi...
Vakare grįžę į viešbutį pabendraujam su balandžiais, kurie gyvena prieš langą, ir visą naktį burkavo, pakuojamės daiktus, ryt laukia skrydis į Lalibelą
Pakeliui į orouostą kitą rytą...ir Atsisveikinam su Gondar
2009 gruodžio 17
Lalibela
Kai nusprendėm, kad važiuosim į Etiopiją, mano didžiausias noras buvo pamatyti Lalibelą. Tiesa, dar nepradėjus "googlinti" įsivaizdavau kad tai netoli Adis Abebos, ir kad tai ne atskiras miestas, o tik ta žymioji bažnyčia taip vadinas nes visur, kur matydavau foto iš Lalibelos, būdavo tik ta bažnyčia, tai taip ir susidariau tokią nuomonę...
Na, bet viskas nuo pradžių
Prieš tai trumpa "linksma" istorija, nutikusi orouoste.
Ryte, kai atvažiavome į orouostą, skristi į Lalibelą, turėjome laiko papusryčiauti iki lėktuvo.o šiaip visuose orouostose pusryčiavome, nes viešbutyje nebebuvo kada.
Dar liko laiko iki lėktuvo, palikau saviškius kavinėje ir patraukiau į WC...
Viduje trys kabinos, žmonių nėra. įeinu, užsirakinu...
Reikia išeiti jau lauk - negaliu atrakinau duris, traukiu, neatsidaro (nes durys esant kabnoj, darės į save). rankena įtartinai juda, patraukiau labiau - rankena rankoj nu jomajo... bandau dėt į vietą,atrodo įsistato, bet durys neatsidaro... nu ką. imu tel rašyt sms, bet tuo pat metu daužau iį duris ir rėkiu "somebody help me" uij.. aišku, nereikėjo taip panikuot nes kaip bebūtų, maniškiai būtų pasigedę, kai jau ilgai būčiau neatėjus, bet galvoju, jei taip durys lengvai neatsdidarys, kol suras pagalbą, kad išimtų duris,taigi pražiopsosom lėktuvą
aišku, sms neišsisiunčia, nes baterija buvo mirštanti, ir nespėjus paspausti send, telefonas išsijungia..
na ką, vienintelė viltis, kas nors įeis į wc, arba jau jie manęs pasiges.girdžiu kažkas iš koridoriaus klausia, ar viskas gerai? kaip gali būt gerai, kai prašau help. gerai, kad moteris šnekėjo angliškai, paaiškinu situaciją, kad man viskas gerai, tik kažkas su durim, neatsidaro. ji bando iš lauko, nieko sakau palaukit, gal kai sukiau, vėl u-rakinau. Na taip ir buvo, pasukau tą ,kur už-rakina, dar kartą ji pastūmė ir durys atsidarė ačiū die, padėkojau ir lėkiau, nes galvoju jau jie gal eina link lėktuvo Pakeliui jau ir susitikau, jau galvojo,kad man blogai kas kad neateinu
Ačiū die viskas buvo laiku, ir į lėktuvą nepavelavom.
Jau pro lektuvo langą galėjome suprasti,kad Lalibela bus apsupta kalnų
nusileidus lėktuvas skrido toliau į kitą miestą, į kurį mes skrisim sekančią dieną.
Orouostas taip pat mažiukas, bet tvarkingas.
Vėlgi, pasitiko gidas, sėdome į mašiną, ir važiavom į viešbutį, kuris buvo apie 25 km nuo orouosto! bet kelias buvo išspūdingas, neįpatingai platus kelias, na dvi mašinos prasilenkia, ir labai labai kalnuota, ir sukta. momentais tikrai reikėjo prisilaikyti, nes atrodė, kad nuriedėsim nuo skardžio
Tai, ką užfiksavau pro langą:
Papildyta:
Bažnyčia kažkur aukštai, jos neaplankėme. jei neklystu, ten moterys neleidžiamos
Papildyta:
Vietiniai namukai, mažuliukai, ir neįsivaizduoju kaip būna, kai būna liūčių sezonas, kai taip ant kraštų
Lalibela
Kai nusprendėm, kad važiuosim į Etiopiją, mano didžiausias noras buvo pamatyti Lalibelą. Tiesa, dar nepradėjus "googlinti" įsivaizdavau kad tai netoli Adis Abebos, ir kad tai ne atskiras miestas, o tik ta žymioji bažnyčia taip vadinas nes visur, kur matydavau foto iš Lalibelos, būdavo tik ta bažnyčia, tai taip ir susidariau tokią nuomonę...
Na, bet viskas nuo pradžių
Prieš tai trumpa "linksma" istorija, nutikusi orouoste.
Ryte, kai atvažiavome į orouostą, skristi į Lalibelą, turėjome laiko papusryčiauti iki lėktuvo.o šiaip visuose orouostose pusryčiavome, nes viešbutyje nebebuvo kada.
Dar liko laiko iki lėktuvo, palikau saviškius kavinėje ir patraukiau į WC...
Viduje trys kabinos, žmonių nėra. įeinu, užsirakinu...
Reikia išeiti jau lauk - negaliu atrakinau duris, traukiu, neatsidaro (nes durys esant kabnoj, darės į save). rankena įtartinai juda, patraukiau labiau - rankena rankoj nu jomajo... bandau dėt į vietą,atrodo įsistato, bet durys neatsidaro... nu ką. imu tel rašyt sms, bet tuo pat metu daužau iį duris ir rėkiu "somebody help me" uij.. aišku, nereikėjo taip panikuot nes kaip bebūtų, maniškiai būtų pasigedę, kai jau ilgai būčiau neatėjus, bet galvoju, jei taip durys lengvai neatsdidarys, kol suras pagalbą, kad išimtų duris,taigi pražiopsosom lėktuvą
aišku, sms neišsisiunčia, nes baterija buvo mirštanti, ir nespėjus paspausti send, telefonas išsijungia..
na ką, vienintelė viltis, kas nors įeis į wc, arba jau jie manęs pasiges.girdžiu kažkas iš koridoriaus klausia, ar viskas gerai? kaip gali būt gerai, kai prašau help. gerai, kad moteris šnekėjo angliškai, paaiškinu situaciją, kad man viskas gerai, tik kažkas su durim, neatsidaro. ji bando iš lauko, nieko sakau palaukit, gal kai sukiau, vėl u-rakinau. Na taip ir buvo, pasukau tą ,kur už-rakina, dar kartą ji pastūmė ir durys atsidarė ačiū die, padėkojau ir lėkiau, nes galvoju jau jie gal eina link lėktuvo Pakeliui jau ir susitikau, jau galvojo,kad man blogai kas kad neateinu
Ačiū die viskas buvo laiku, ir į lėktuvą nepavelavom.
Jau pro lektuvo langą galėjome suprasti,kad Lalibela bus apsupta kalnų
nusileidus lėktuvas skrido toliau į kitą miestą, į kurį mes skrisim sekančią dieną.
Orouostas taip pat mažiukas, bet tvarkingas.
Vėlgi, pasitiko gidas, sėdome į mašiną, ir važiavom į viešbutį, kuris buvo apie 25 km nuo orouosto! bet kelias buvo išspūdingas, neįpatingai platus kelias, na dvi mašinos prasilenkia, ir labai labai kalnuota, ir sukta. momentais tikrai reikėjo prisilaikyti, nes atrodė, kad nuriedėsim nuo skardžio
Tai, ką užfiksavau pro langą:
Papildyta:
Bažnyčia kažkur aukštai, jos neaplankėme. jei neklystu, ten moterys neleidžiamos
Papildyta:
Vietiniai namukai, mažuliukai, ir neįsivaizduoju kaip būna, kai būna liūčių sezonas, kai taip ant kraštų
Na ir nustebino mane tos pilys Niekad negalvojau ,kad galėtų tokių Afrikoje būti