Įkraunama...
Įkraunama...

Etiopija - 13 mėnesių saulės

QUOTE(R&D @ 2010 01 03, 20:19)
Idomi kelione,idomus pasakojimas,fainos foto...bet Etiopija yra viena is saliu  kuria noreciau aplankyti tik "neakivaizdiniu" budu. Tai viena skurdziausiu Afrikos saliu,todel apie sanitarija ir pan. dalykus nera ko net sneket. Kazkada dirbau su zmogumi,kuris yra dirbes pora metu Etiopijoj. Cia dar sovietu laikais, kai rusai "sefavo jiems draugiskas salis". Tai jis tokiu baisybiu pripasakojo....O baisiausia kas jam istrigo-tai smarve. Sake iki grabo lentos ji mane persekios. Ir nuo etiopieciu sklinda tokie kvapeliai,kad salia stovet neimanoma... Tai nuo to laiko, man Etiopija lankytina tik TV ekranuose ir kompe.
Bet pasakojimas labai idomus. Jus drasi 4u.gif

Įdomu prieš kiek tiksliau metų buvo tas žmogus?
nes jau tie, kas nebuvę 3-6 metus, sakė pasikeitę viskas kardinaliai. tai galiu tik įsivaizduoti, kaip buvo prieš tai.

Žinoma, tai yra skurdi šalis, bet yra visko, patikėkit. Lankiausi gyvenamųjų namų kvartale, kur namai kelių aukštų, 2-3, vidus įrengtas super moderniškai, nieko netrūksta.šeima turi verslą, valdo kelias gamyklas etiopijoje.
ir šiaip, miestas statosi, plečiasi. Žinoma, tų skurdžių rajonų liks visada,ir nepriteklius bus, nes ne visi pajėgus susikurti geresnį gyvenimą.
o kas dėl kvapo.. na nežinau. Apskritai, visi žmonės turi specifinį kvapą, savo nejauti, o kito pasijaučia, tačiau afrikiečiai turi aštresnį,dėl tam tikrų liaukų.
bet kad toks baisus jog stovėt neįmanoma, nežinau kur tada stovėjo iš ties.... rolleyes.gif nu tikrai, to nebuvo. Buvom ir tuose kaimukuose tarp žmonių, vietiniai aplipę žiūrinėjo, ir mes žiūrėjom ką pirkt. ir iš vis, rūbai, kad ir paprastučiai, nutrinti, bet švarūs, ir patys švarūs, nes jei gyvena šalia vandens tenkinio, prausias dažniau turbūt nei kad tie,kas mieste dušus turi... biggrin.gif apskritai, kad ir skurdžiam miesto name, vandens visada turi, jei ne karšto, tai bent šalto tikrai. pasišildo,kai reikia.

nežinau, nieko negaliu sakyt, kas buvo priwš 10-20 metų, bet dabar aš taip tragiškai nepamačiau,kaip galėjau įsivaizduot.
na ,tuose moliniuose namukuose viduj nebuvau, bet iš išorės mačiau, ir kiek galėjau prop duris pamatyt. žinoma, ten prabangos tikėtis nereikia, bet bent jau kalbant apie blogą kvapą, jo nebuvo.
cool.gif
kitas reikalas kur nors pakelės kavinėse -wc... Ne visur yra tualetai, kaip mes turim dabar, dauguma jie žemėje,na bet prisimenu pati puikiai mklos laikus, kai ir mes tokius turėjom, kažkur 13 metų tuirbūt atgal... taigi, reikia tikėtis,kad dar po 13 metų etiopijoj to nelabai išvysim smile.gif karštas vanduo ir ne visur yra, bet bent šaltas ir muilas bus visada.
Nereikia nei tiek grįžti atgal, su siaubu prisimenu palangą, šventąją.... prie tako buvę wc .. kokia smarvė sklisdavo iš jų ir kaip "smagu" būdavo ten. Tokio baisumo Eth nemačiau schmoll.gif
Taigi, kaip pažiūrėsi, ir kur lankysies. Iš savo patirties sakau, įsivaizdavau prasčiau.
Atsakyti
QUOTE(grange @ 2010 01 03, 19:36)
Įdomu prieš kiek tiksliau metų buvo tas žmogus?
nes jau tie, kas nebuvę 3-6 metus, sakė pasikeitę viskas kardinaliai. tai galiu tik įsivaizduoti, kaip buvo prieš tai.

Žinoma, tai yra skurdi šalis, bet yra visko, patikėkit. Lankiausi gyvenamųjų namų kvartale, kur namai kelių aukštų, 2-3, vidus įrengtas super moderniškai, nieko netrūksta.šeima turi verslą, valdo kelias gamyklas etiopijoje.
ir šiaip,  miestas statosi, plečiasi. Žinoma, tų skurdžių rajonų liks visada,ir nepriteklius bus, nes ne visi pajėgus susikurti geresnį gyvenimą.
o kas dėl kvapo.. na nežinau. Apskritai, visi žmonės turi specifinį kvapą, savo nejauti, o kito pasijaučia, tačiau afrikiečiai turi aštresnį,dėl tam tikrų liaukų.
bet kad toks baisus jog stovėt neįmanoma, nežinau kur tada stovėjo iš ties....  rolleyes.gif  nu tikrai, to nebuvo. Buvom ir tuose kaimukuose tarp žmonių, vietiniai aplipę žiūrinėjo, ir mes žiūrėjom ką pirkt. ir iš vis, rūbai, kad ir paprastučiai, nutrinti, bet švarūs, ir patys švarūs, nes jei gyvena šalia vandens tenkinio, prausias dažniau turbūt nei kad tie,kas mieste dušus turi...  biggrin.gif apskritai, kad ir skurdžiam miesto name, vandens visada turi, jei ne karšto, tai bent šalto tikrai. pasišildo,kai reikia.

nežinau, nieko negaliu sakyt, kas buvo priwš 10-20 metų, bet dabar aš taip tragiškai nepamačiau,kaip galėjau įsivaizduot.
na ,tuose moliniuose namukuose viduj nebuvau, bet iš išorės mačiau, ir kiek galėjau prop duris pamatyt. žinoma, ten prabangos tikėtis nereikia, bet bent jau kalbant apie blogą kvapą, jo nebuvo.
cool.gif
kitas reikalas kur nors pakelės kavinėse -wc... Ne visur yra tualetai, kaip mes turim dabar, dauguma jie žemėje,na  bet prisimenu pati puikiai mklos laikus, kai ir mes tokius turėjom, kažkur 13 metų tuirbūt atgal... taigi, reikia tikėtis,kad dar po 13 metų etiopijoj to nelabai išvysim smile.gif karštas vanduo ir ne visur yra, bet bent šaltas ir muilas bus visada.
Nereikia nei tiek grįžti atgal, su siaubu prisimenu palangą, šventąją.... prie tako buvę wc .. kokia smarvė sklisdavo iš jų ir kaip "smagu" būdavo ten. Tokio baisumo Eth nemačiau  schmoll.gif
Taigi, kaip pažiūrėsi, ir kur lankysies. Iš savo patirties sakau, įsivaizdavau prasčiau.

drinks_cheers.gif
visur visko yra ir toj pacioj lietuvelej teko matyt.o del svarumo zmoniu tai ka as zinau is lt skrendant teko sedet salia vienos lietuves jau taip trenke prakaito kvapas kad neduok viespatie visokiu ir zmoniu juk yra ir visose salyse.pvz mano vaiko tetis is eritrejos tai kaiminystej ethiopijos bet svara pazizymi daug daugiau nei kai kurie lietuviai. g.gif
o pas juos yra specifinis smilkalu ir cili paruosimo kvapas kuris tikrai ne visiems priimtinas bet jie naudoja kavos virimo metu smilkalus,ten tokia zole kuria kurena.vat ir anglijoj gyvenanciu eritrejieciu etiopu namuose kai jie verda kava kas trunka gan ilgai jie naudoja tas medziagas ir kvapas man pavyzdziui irgi nepatinka sakau kad smirda bet ten spec kvapas gal kam asocijuojasi su smarve bet toli grazu nuo netvarkos ir svaru ir tvarkinga tik vat kvepia kitaip.kas mums europieciams visai kitaip atrodo. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(ramaska2 @ 2010 01 03, 20:55)
o pas juos yra specifinis smilkalu ir cili paruosimo kvapas kuris tikrai ne visiems priimtinas bet jie naudoja kavos virimo metu smilkalus,ten tokia zole kuria kurena.vat ir anglijoj gyvenanciu eritrejieciu etiopu namuose kai jie verda kava kas trunka gan ilgai jie naudoja tas medziagas ir kvapas man pavyzdziui irgi nepatinka sakau kad smirda bet ten spec kvapas gal kam asocijuojasi su smarve bet toli grazu nuo netvarkos ir svaru ir tvarkinga tik vat kvepia kitaip.kas mums europieciams visai kitaip atrodo. ax.gif

TAIP TAIP tiesa, dar ir tas kvapas.
Juk irgi minėjau, kad tik nusileidus Addis, ir išlipus iš lėktuvo buvo įdomus ,bet jokiais būdais ne blogas kvapas. tarsi smilkalų, bet kaip ir sakiau, nuo kūrenamų malkų.

be to, verdant kavą, taip, dedama ant karštos anglies, dažniausiai sudžiovinti medžio sakai arba dar kažkas iš medžio natūralaus, bet nežinau kaip verčias. mes ir patys pirkom maišiuke, tokie trupiniukai, tai grynai kaip sakai. juos uždėjus ant karštos ugnies pamažu smilksta ir eina kvapas, gan stiprus. man tai jis lab. patinka. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(ramaska2 @ 2010 01 03, 20:55)
drinks_cheers.gif
visur visko yra ir toj pacioj lietuvelej teko matyt.o del svarumo zmoniu tai ka as zinau is lt skrendant teko sedet salia vienos lietuves jau taip trenke prakaito kvapas kad neduok viespatie visokiu ir zmoniu juk yra ir visose salyse.pvz mano vaiko tetis is eritrejos tai kaiminystej ethiopijos bet svara pazizymi daug daugiau nei kai kurie lietuviai. g.gif

drinks_cheers.gif Teko ir man diskutuoti sita klausima su draugais lietuviais. Mano nuomene: 'bomzu' visur pasitaiko - Afrika cia ne isimtis. Bet mano asmeninne patirtis byloja, kad afrikieciai kartais buna gerokai svaresni uz eilini europieti. Pvz. MB nigerietis, bet tokio svaros maniako dar reikia paieskoti... blush2.gif mirksiukas.gif
Papildyta:
Beje, aciu visoms mergaitems uz patarimus kaip issaugoti tema ir sugaisti maziau laiko ieskant jos veliau. Kaip tik tuo dabar ir planuoju uzsiimti (visai aptingau kompiuteriniame tobulejime - sedint namie su maziuke viskas prabegom).
Papildyta:
QUOTE(grange @ 2010 01 03, 10:15)

aš kadangi nebuvus niekur afrikoj, tai man buvo viskas įdomu ir nauja. Todėl jei būčiau pirma važiavus kur į egiptą ar maroką, galbūt paskiau nebūtų buvę taip įdomu, be to, Etiopija dar ne tiek lankoma turistų, tai yra privalumas man, nes kur apstu tursitų,šalis pasidaro komercinė, viskas jiems...

As pati esu buvusi tik Egipte. Konkreciai Kairas paliko ta pirma soko ispudi. Bet kaip pasiklausau MB pasakojimu apie Lagos miesta, is kurio jis kiles, tai supratau, kad Kaire maciau tikrai mazai...
Atsakyti
kaip bebūtų, yra skirtumas tarp Afrikiečių, gyvenančių europoje, ir afrikiečių gyvenančių savoj šaly. žinoma,kad nei viena čia iš mūsų, gyvenanti su afrikiečiu, nebūtų su juo, jei jis būtų nevala ir nesipraustų. čia net kelabėt apie tai nėra ko.
Tiesiog jau yra toks nusistovėjęs standartas visuomenėje, kad afrikiečiai yra tinginiai ir baisiai nevalyvi ir nieko čia jau nepadarysi.
Protingas supras, kad negalima iš vieno spręsti apie visą tautą, o kvailesniam nei faktai neįrodys to, vistiek savo įrodinės ir tiek, tad neverta nei ginčytis rolleyes.gif
Atsakyti
Pasakojimas thumbup.gif Grange esi nuostabi pasakotoja, perteiki ir nuotaikas ir emocijas lydėjusias tave kelionėje, viską dar sustiprini vaizdais. Nesu buvus šiame žemyne, nors nesu viešbutinių-poilsinių kelionių mėgėja, bet ten kolkas netraukia schmoll.gif Vertybes perkainoti užtenka vienos nutraukos su molinėm lūšnom, ar tavo parašyto vieno sakinio, kad vaikai prie tų lūšnelių žaidžia su žemėmis, žvyru, su tuo ką ant žemės randa....Nedrįsčiau ten važiuoti, bet egzotika pasiekiama neakivaizdžiu būdu labai traukia. Laukiu tęsinio bei tavo kitų kelionių, apie kurias tikiuosi mums taip godžiai "ryjantiems " tavo pasakojimą dar papasakosi 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Ingel @ 2010 01 04, 10:36)
Pasakojimas  thumbup.gif Grange esi nuostabi pasakotoja, perteiki ir nuotaikas ir emocijas lydėjusias tave kelionėje, viską dar sustiprini vaizdais. Nesu buvus šiame žemyne, nors nesu viešbutinių-poilsinių kelionių mėgėja, bet ten kolkas netraukia schmoll.gif Vertybes perkainoti užtenka vienos nutraukos su molinėm lūšnom, ar tavo parašyto vieno sakinio, kad vaikai prie tų lūšnelių žaidžia su žemėmis, žvyru, su tuo ką ant žemės randa....Nedrįsčiau ten važiuoti, bet egzotika pasiekiama neakivaizdžiu būdu labai traukia. Laukiu tęsinio bei tavo kitų kelionių, apie kurias tikiuosi mums taip godžiai "ryjantiems " tavo pasakojimą dar papasakosi 4u.gif

Dėkui 4u.gif
noriu papasakoti daug, bet kad ne viską išeina aprašyti ir kitkas susimaišė kai tiek daug informacijos...
Aš nežinau, ar dėl to,kad labai norėjau, ir vis dar noriu, man visai nebaisu ir kaip tik traukia pamatyt daugiau, ir tikrai tikrai progai pasitaikius važiuosiu dar, ar kas nors "negerai" jau su manim biggrin.gif
Žinoma, tokie vaizdai sukrečia,man iki šiol prisiminus kai kuriuos širdis plaka dažniau, bet taip jau yra visada, turčiai ir skurdžiai any skirtingų svarstyklių pusių..
Man viena sena moteriškė,ten turinti vieną mažiuką kambariuką, kurį dalinas su dukra,sakė, kad gyvenime turi išmokti džiaugtis mažais dalykais. Kai nesitiki daug,daug ir nereikia. Jei Dievas padės, kitą dieną turėsiu daugiau, jei ne,pagalvoju apie tuos, kurie neturi kojų, rankų, bet vistiek kabinas, bando ir išmoksta "vaikščioti" ant pilvo,negi jie ne pirmi eilėj turėti daugiau?
žinoma, ne visada yra gerai galvot,kaip kitiems blogiau, kartais reikia duoti spyrį ir sau, ir pagalvit apie tuos, kurie pasiekė daug daugiau už tave, kad turėtum stimulą stengtis. Bet kažkaip dabar man nelabai apsiverčia liežuvis dejuoti, kad maistas neskanus, ar kažko trūksta. Kažkam, tai ką turiu šiandien ant savo stalo pusryčiams, būtų maistas kelioms dienoms.... cool.gif
Atsakyti
QUOTE(grange @ 2010 01 03, 17:38)
Lipame atgal į laivelį ir kelsimės atgal į krantą. Prie laiviuko smalsiai žiūrinėjo šis paukštukas. (Duosiu darbo kai kam parašyt, kas čia  biggrin.gif  )

user posted image

Tai imuosi darbo lens.gif biggrin.gif Smalsiai ziuri vidutinis baltasis garnys, Intermediate Egret.

QUOTE(grange @ 2010 01 03, 19:12)
vietiniai gyvena taikiai ir ramiai, daug žalumos aplink
user posted image

jau visai nebetoli mūsų tikslas - bažnyčia.

Rojaus kampelis wub.gif Sala ir senoji baznycia - nuostabus vaizdai!
Mane traukia tokie nuosalus kampeliai, o jei dar ten auga kava rolleyes.gif galeciau ir pasilikti biggrin.gif
Atsakyti
Grange tikrai labai idomiai viska pasakoji, labai itraukia tavo kelione, rodos, paskaitai ir toks jausmas, kad pati viska savo akim matei. Is tiesu, labai gera skaityt toki keliones aprasyma, kuriame viskas tiesiog aprasoma taip kaip yra- be jokio pasibaisejimo skurdu, gyvenimo lygiu ar pan. As esu aplankius Alzyra pora kartu, matau daug panasumu tarp Etiopijos ir Alzyro vargingesniu kampeliu, kur irgi zmones gyvena molinese trobelese, vaikai sau laimingi gano ozkas ar avis ir visi visada su sypsena:) gamta irgi ziuriu labai panasi, kaktusu pilna visur- o jau kokie skanus man ju vaisiai! Apsivalgymas tiesiog:))
laukiu tesinio:)
Atsakyti
2009 gruodžio 16

Gondar

Gondar miestą (ar Gonder, mačiau įvairiai rašomą pavadinimą) pasiekiame vėlgi po mažiau nei 30 min skrydžio iš pirmojo mūsų aplankyto miesto Bahir Dar.
Skrydis praeina greitai ir ramiai, vėl matome tuos pačius žmonės, keliaujančius tuo pačiu maršrutu kaip ir mes
orouostas mažuliukas, nors gal šiek tiek didesnis nei prieš tai.

user posted image

Bijau, kad šio miesto pasakojimo bus minimaliai, nes pagrinde lankėme pilis, istorines vietas, kur daug pasakojo, o man su istorija ne kas blush2.gif buvo per daug visko atsimint...

Miestas panašus į kitus, gal tik daugiau dulkių ir ne tiek daug žalumos g.gif
Žmonių čia ir panašiai apie 240 tūkst
Parkas, kuriame yra pilys, įrašytos į Unesco paveldą.

user posted image

user posted image

Taigi, vėl mus pasitinka gidas, į mašiną, važiuojam į viešbutį, jis buvo vienas iš fainiausių visos šiaurinės kelionės metu, su nuostabiu sodu, iš kurio nenorėjau eit biggrin.gif
pasidedam daiktus, atsipučiam ir važiuojam žiūrėt pilių.Įėjimas į parką, nes užtvertas, taip pat mokamas, bet kiek ,nežinau, viskas įeina jau į mūsų bendrą mokėtą kainą.

kažko man primena palangą biggrin.gif nemažai pušų ir žolė su tokiu smėliuku
user posted image

Einam link pilies, čia buvo kažkada tokia kaip arka bet karo metu sugriuvo

user posted image

šone pilies likę griuvėsiai
user posted image

Pirmoji, didžiausia, ir turbūt gražiausia
Imperatoriaus Fasilides likusi pilis, į vidų galime patekti tik į pirmą aukštą, nes antrasis remontuojamas.

user posted image

Lipam laiptukais į viršų, atsiveria neblogi vaizdai į kalnus ir į kitą pusę,likusias pilis, parką..

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
SIauri pailgi langiukai smile.gif
Viskas likę autentiška, durys, medinės grindys...

user posted image

pirmame aukšte dvi salės - valgomieji.
viename valgydavo vyrai, kitame moterys. Šiame - vyrai
user posted image

(kalba eina apie 16-17 amžius)

Jau tuo metu statydami pilis naudojo raudonas tam tikro tipo plytas arkoms languose, ir durims

user posted image

balkonas, į kurė patekti negalim, nes remontuojama

user posted image

kai kurie šonai gerokai apgriuvę, pro stogą atsiveria gražus vaizdas biggrin.gif
user posted image

user posted image

Esmė čia tų visių pilių yra tame, kad pradedant nuo to imperatoriaus Fasilides, jis turėjo savo pilį, paskiau buvo jo žmona, broliai, vaikai, tai kai gidas pasakojo istorijas, nelabai spėjau sekti, vienas kitą jie žudė, ta fasilides nužudė ar tai jo brolis ar sūnus, tada buvo jo vardu pastatyta kita pilis, tą sūnų nužudė vėl kažkas, išdygo kita pilis, taip jie ten žudės vienas po kito wacko.gif kai kurie buvo, kad mirė patys, ar tai apsinuodijo, bet kiekvieno vardu buvo pastatyta pilis,didesnė ar mažaesnė. todėl ir sakau, kad to pasakojimo bus čia minimaliai, nes dabar žiūrint iš foto nelabai atgaminu kas ir kokio vardu doh.gif
tai tiesiog sudėsiu kelias foto, bendram vaizdui susidaryti 4u.gif

Autentiškos išlikę lubos
user posted image
Atsakyti
ta pati Fasilides pilis iš kitos pusės

user posted image

wc biggrin.gif
user posted image

user posted image

user posted image

parke auga įvairių augalų ir medžių, čia piprmedis, bet ne juodasis o toks pilkas, iš ties patrynus sėklytes rankos pakvipo pipirais

user posted image

user posted image

user posted image

parke labai daug įvairaus dydžio ir spalvų driežiukų, kurie puikiai prisitaikę prie aplinkos...
staigiai pažiūrėjus čia nelabai pasimato.. biggrin.gif
user posted image

čia kitas išlindo pasirodyt
user posted image
Papildyta:
user posted image

galvoju kas čia, gal koks baseinas, nes viduj gan gilu..
user posted image

user posted image

Čia liūtų narvai šalia pilių, augino kaip naminius gyvūnus greičiausiai biggrin.gif
user posted image

dabar tie liūtai zoo sode Addis Abeboj. norėjau nuvažiuot, bet sakė, kad ten tik liūtai, nieko daugiau, tai nebevažiavom...

user posted image

dar vienas driežiukas
user posted image

čia lankėmės karalių ir imperatorių spa centre biggrin.gif
atskirai tokia patalpa, čia buvo pasikabinti rūbams, pakabos iš ragų jaučio
user posted image

tolėliau buvo spec. anga susidėti brangenybėms.

iš tos kambariuko lindom pro mažą angą į kitą -) į sauną.
user posted image

ten buvo laikomi karšti akmenys, šiek tiek vandens ant žemės. kai per daug įkaisdavo kambarys, stoge buvo spec. anga išeiti garams.
po saunos eidavo į kitą kambarį, kur būdavo baseinai.
\moterys ir vyrai maudydavos atskirai.
Visai neblogai jie ten gyveno rolleyes.gif
Atsakyti