Nesitikėjau, kad taip greit ateisiu į šį skyrelį papasakot apie savo svajonių kelionę.... To laukiau ilgai, pagaliau sulaukiau
Bet viskas nuo pradžių.
Kelionės planavimas.
Vieną gražų rugsėjo vakarą su mb tariamės kur bus šventės sutiktos, nusprendžiau, kad namo nevažiuoju (gyvenu ne LT), tad bus čia t.y. Belgija. Jis užsimena, gal gaus atostogas mėnesiui, tai reiks kažkur gal nuvažiuot. Na, tas kažkur man pirma mintis Londonas, seniai bebuvom, o ir giminaičius aplankysim. po kelių dienų praneša, kad gavo atostogas nuo gruodžio 3 iki 24, tad šventės tikrai bus čia, ką darom kitom dienom? Aišku, man studijos, na bet...
Sako, turiu du pasiūlymus, rinkis tu skrendam arba į Ameriką, arba į Afriką... ir ten, ir ten, yra ką aplankyt, nei ten, nei ten aš nebuvus (maniškis buvęs abiejuose variantuose). Na, manau manęs nei klausti nereikėjo, ką aš pasirinksiu... (Nors aišku, permetu mintimis kelias sekundes, kad JAV gyvena kelios panos iš SM, su kuriom norėčiau susitikt, ir ten, kur mes važiuotume, bet.....) Sucypiau iš laimės, ir mintyse pasakiau negaliu patikėt, kad dar viena svajonė GALI išsipildyti... Taigi, mano pasirinkimas buvo Afrika, konkrečiau Etiopija. Mano sena svajonė, dar gerokai senesnė, nei prieš sutinkant savo vyrą.
Tą patį vakarą prasidėjo bilietų paieškos, nepaslaptins anksčiau pradėsi, pigiau gausi. Finansinė situacija mums taip pat daug lėmė, reikia suktis kiek įmanoma pigiau, turint galvoje, kad grįžus reiks gyvent Europoj...
Taigi, pralandžiojus po įvairiausius websaitus, susiskambinus su tam tikrais žmonėmis, kurie mums galėjo suteikti 10proc nuolaidą su vienom avialinijom, bet vistiek nieko gero nepešę (800 eur vienam žmogui mums ganėtinai didelė suma), ir dar išgirdę, kad ką jūs norit, važiuojat geriausiu sezonu, kainos visada aukštesnės, beveik praradom viltį rasti pigiau, bet aptikom bilietus po 620 eur su Egipto avialinijom, jau buvo smagu, kol man nekilo ideali mintis, pabandyt lufthansą. Žinoma, mes nesitikėjom nieko, nes amadejusas pigaus varianto per ten nepasiūlė, bet ,na pabandyt verta... sakom greit pažiūrim ir einam miegot, nes jau gerokai po pirmos nakties, aš dar pajuokauju, kad gal naktį žmonės bilietų neieško, bus pigiai ..ir...negalim patikėti, kai matom kainą :348 eurai į abi puses. Su visais mokesčiais, ir lagaminais! Tris kart tikrinom, tris kart dėjom paiešką, ta pati suma! Na ką, girdžiu, brangioji, nešk kortelę, perkam bilietus!
Žodžiu vakaras vainikuotas sėkmingai turim bilietus, vienam žmogui, all included 348 eurai!
Smagumėlis! Aišku maniškis pradeda pergyventi, kad gal čia koks fake websaitas, gal kas nors apgaudinėja, kaip taip gali būt tiek pigiau! Įdomumo dėlei sekančią dieną patikrinam, ar tai 50 ar 60 eurų jau daugiau, po kelių dienų keliais šimtais. Aišku, tas neramumas, kad kažkas negerai buvo iki tol, kol nepadarėm chek in....
Taigi, bilietus turim, prasideda info paieška apie skiepus.
Skirtingi websaitai, duoda skirtingą info, kokie skiepai privalomi, kokie rekomenduojami. Vėlgi klaustukai galvoj. Einam pas šeimos gyd. Jis atsiverčia lankstinuką, kuriame dar kita info. Na žinoma, keli skiepai sutapo, bet dar buvo ir papildomų.
Taigi, privalomai turi būti skiepijamasi nuo:
-Hepatito A+ B ( viename skiepe, reikia 3 dozių, tam tikrais tarpais, imunitetas įgyjamas visam laikui).
-Geltonojo drugio (vienas skiepas, imunitetas 10čiai metų. Vienam lt saite radau rašoma ,kad 3 metams. Nežinau iš kur čia tokia info, bet klaidinga. Skiepų geltoną knygutę gavau pagal tarpt. Sveikatos organizacijos reikalavimus).
-Poliomielito (vienas skiepas, imunitetas visam laikui). Dėl šito buvo klaustukų, nes man sakė, kad šitas skiepas yra privalomas kai esi vaikas. Paklausus savo šeimos gyd. Ir peržiūrėjus kortelę, įrašas yra vienas. Bet kai paskaičiau internete, kad turi būt padarytos trys ar 4 dozės, tada bus imunitetas, suabejojau, nes man tiek niekas nedarė, ir greičiausiai niekur nedaro, nes lt šita liga nepavojinga, tai matyt skiepija, tik vieną kart, nes įeina į bendrą sąrašą? Nežinau. Nerizikavau, ir pasidariau dar kartą.
- Difterijos ir stabligės (3 dozės, imunitetas 10 metų). Ta pati situacija kaip ir su Poliomelitu, turėjau turėt vaikystėj.
-Šiltinės (viena dozė, kiek imunitetas pamiršau.. )
+Tabletės nuo maliarijos. Geriamos viena diena prieš išvykimą, visą buvimo laikotarpį, ir 8 dienas grįžus. (Man išrašė Malarone, efektyviausios, na bet ir brangiausios. Yra kitas variantas, šiek tiek pigesnis, bet nerekomendavo, kaip pirmą kart.).
Atrodo viskas.
Pirmą skiepą dariaus spalio 22 d. Nes turi praeit mėnuo iki sekančio skiepo, tad nereikia atidėti paskutinėm dienom.
Pašalinių poveikių labai didelių neturėjau, paskaudėjo ranką porą dienų. Tiesa, man atrodo nuo hepatito skiepo, porą vakarų krėtė drebulys ir buvo šalta net po keliom antklodėm, jau išsigandau, bet gyd. Nuramino, normalu. Nuo gelt. Drugio nejutau nieko, o sakė, nuo šito ir nuo maliarijos gali būt stipriausias pašalinis poveikis. Na mano atveju taip nebuvo ačiū die nuo maliarijos tablečių pašalinio poveikio nebuvo jokio.
Žinoma, iš visur girdėjau reikia purškalo nuo uodų ir plautis rankas po 100 kartų per dieną. Na purškalo nesivežiau, sakė užteks skiepo.
Yra tam tikros vietos, važiuojant daugiau į pietinę Etiopijos dalį, kur galbūt maliarija pavojingesnė. Mes ten neplanavom , tad per daug dėl šito nepergyvenau.
Skiepų kainų nerašysiu, nes darantis kitose šalyse, kainos, manau skirias, bet pasakysiu tiek, kad bendra suma su visais skiepais, tabletėmis plius apsilankymais pas gyd. kad man padarytų skiepus (šitas pas mus kainuoja) gavos šiek tiek daugiau, nei bilieto kaina. Labai mažą dalį atgavau pinigų, bet gal koks 20 eurų, už apsilankymą, nes visi kiti nedengiami, nes tai jau kaip ir tavo malonumui. Kai pagalvoji, žiauru, bet sveikata neįkainojamas dalykas, plius, jei važiuotume kitą kart per 10 metų (o manau, ir tikiuos, tas bus), tad skiepų jau nebereiktų kai kurių.
Tiesa, dar patarė nusipirkti kremą nuo saulės, nes temperatūra gali siekti iki 27 laipsnių gruodžio mėn, o man, baltaodei, tai gali būt per stipri jų ta saulė... (vaistininkė pažiūrėjus ganėtinai kreivai į mane, patarė nusipirkt prasidėjus vasarai, bus šviežesnis .... galvojo, kad aš jau vasarai ruošiuos. Pasakiau, kad vykstu į vasarą ).
Sekantis žingsnis vizos. Nerimavau ir dėl to, kad gal man neduos ar ką.. nuvažiuojam į ambasadą, paduodam pareiškimus.. Su maniškiu buvo daugiau problemų, nei, kad su manim. Na, bet čia kita istorija, išsiaiškinus kas ir kaip, vizas gauname (na, jis ne nusikaltėlis, jei ką, tiesiog gimimo vieta įrašyta ne Etiopija, o Eritrėja, o šalys tarpusavyje kariavo, tad politiniai nesklandumai pakiša koją, ir reikia išsiaiškinti jiems viską kas ir kaip). Vizos kainavo nedaug 17 eurų vienam žmogui, 3 mėn. Vienkartinis įvažiavimas.
Taigi, perkamos lauktuvės, kiti reikalingi dalykai nusivežimui, ieškoma info, kas kaip ir kur.
Reikia paminėti, kad maniškis išskrido savaite anksčiau už mane, 12.03, o aš jau prisijungiau 11 gruodžio, ir kartu grįžom Kūčių išvakarėse. Tad jis galėjo apsiuostyt pirmiau ir man pranešt ko reikia, o ko visgi ne.
Dar galbūt pridursiu ir tai, (kas nežinot), nes galbūt kyla klausimų, kodėl ten būtent važiavom, ir kodėl maniškis pirmas išvyko (daugiau laiko pabendraut su senai matytais žmonėm), ar pan., kad MB Etiopas. Manau, tai atsakymas į daugelį kl. Kodėl...
Maniškio užduotis buvo nuvažiavus sužinot viską smulkiau, surasti kur apsistot, nes pasirodo, kad nebegalėjom gyvent ten, kur planavom, o aš savo ruožtu būnant namie skaitinėjaus internete, ką galėčiau ar norėčiau pamatyt, o jau planuosim, kai būsiu vietoj.
Įdėsiu kelius puslapius, kur skaičiau, kai kas buvo tikrai naudinga ir įdomu:
http://www.ethiopiantour.com/
http://www.jacaranda...s.net/index.asp
http://www.visit2eth...com/english.htm
http://www.mdtravelh...ca/ethiopia.php
http://wwwnc.cdc.gov...s/ethiopia.aspx
http://afrika.kligys.com/laiskai.php
http://road.lt/2006/...ustojusi-laika/
http://www.ethiopian...be/tourism1.htm
http://www.netdoctor.../ethiopia.shtml
http://www.johnnyaby...ift-valley.html
http://www.ethiopiafirst.com/
http://www.kurifturesortspa.com/
na ir dar kai kurie psl. Kuriuos duodavo goglas įvedus Etiopija
Dar reikia paminėti, kad Etiopai turi savo kalendorių. Naujieji metai prasideda pas juos rugsėjo 11, ir skaičiuojasi pirmas mėnuo nuo rugsėjo, taigi gruodis, pas juos 4 mėnuo. Yra iš vis 13 mėn. Kiekvienas mėnuo turi po 30 dienų, tik tas 13 tasis turi 6 dienas, po vieną likusią nuo tų mėn. Kurie turi 31 dieną. Laikas taip pat skaičiuojamas kitaip nuo saulės patekėjimo iki nusileidimo. 6 val vakaro ten prasideda naktis. 19 val. Bus 1 val nakties. Diena prasidės 6 val ryto, ir 7 val ryte bus vėlgi 1 val. Painu, bet logiška. Saulė nusileido naktis. Žinoma, jie neina miegoti 7 val vakaro, bet 8 val vakaro pvz jau skaitosi, kad yra 2 val nakties. Greičiausiai kaimuose, kurie gyvena be civilizacijos, tv ir viso kito, saulei nusileidus, eina miegoti, nes ką daugiau veikti? Gi tamsu?
Išties, 18-18.30 vakaro jau būna tamsu.. švisti pradeda 6.00-6.30 jau pilnai šviesu apie 7 val ryto, kai prasideda diena.
Valiutą turi vietinę, vadinasi Birr. yra ir kupiūros ir monetos. 1 eur - 18 birr. taip skaičiavom mes, kursas nežymiai keičias.
Keitimai galimi banke, oficialiai, kur prarandi mažiau, arba "juodam turguj" kur keičia palankesne tau suma. Nedidelėm sumom galima ir taip, jei jau kalba eina tūkst. eurų, geriau keisti banke.
Taigi...
2009 Gruodžio 3
Maniškis išskrenda šiandien. Liūdna, viena būsiu savaitę. Bet turėsiu daug laiko, pasidaryt, ko nespėjau... Aha aha..
Skrydis į Frankfurtą, sekančią dieną Į Etiopiją (Skrydis iš Frankfurto į Adis Ababa trunka 7 val, dar valanda prisidėjo iš Briuselio į Frankfurtą. Laiko skirtumas su Belgija plius dvi valandos. Su Lietuva plius viena valanda). Vokietijoje turi kur apsistot, naktis nebaisi.
Susiskambinom jau, kai nusileido ant savo žemės. Liko labai patenkintas Lufthansos servisu, tad mane paskatina nusiramint, kad viskas bus gerai.
Praleido lengvai, lagamino netikrino, ko bijojom, kad neiškrautų, viza tiko, viskas tiko.
Taigi, nuvyksta į vietą, apsistoti turi kur, įspūdžių daug. Vakare gaunu sms, kad neliūdėk, greit ir tu būsi čia. Laukiu gruodžio 11
Papildyta:
2009 Gruodžio 11
Taigi, mano diena išaušo. Skrydis anksti ryte, susiruošiu ir keliauju į orouostą. Žadėjau eit pėsčiomis (kelio man 10 min pėsčiom iki jo), bet kadangi Belgija išlydėjo su lietum, pasigavau autobusą. Lagaminus priėmė be problemų, kg neviršijau, vizą patikrino, laukiu skrydžio..
Pirmiausia skridau į Vokietiją, į Frankfurtą, tada po poros val skrydis į Addis Abebą. Beveik visi mane gąsdino, kad Frankfurto oruostas dyyydelis, gali neužtekt laiko, ypač jei vėluos lėktuvas iš Briuselio, bet pergyvenau be reikalo. Aišku, orouostas didžiulis, ir eiti reikėjo daug, žemyn aukštyn, liftais, bet pagaliau radau savo vartus, ir dar turėjau geras 45 min iki laipinimo.
Pradeda leisti į lėktuvą, stiuardesė pasako į kurią pusę eit, kairę ar dešinę, nes lėktuvas dydžiulis, tokiu dar skrist neteko
Žmonės laipinami, ieškosi vietų, lėktuvas pasiruošęs Kalėdoms, ant sienų keliose vietose kaba Kalėdiniai vainikai
Vietą jau buvau užsirezervavus, tai žinojau, kad sėdėsiu kur 2, nes dar per vidurį buvo kur 4 sėdynės, ir vėl po tarpo dvi kitam šone. Nieko nebuvo iki paskutinės minutės, jau džiaugiaus, kad būsiu viena, bet ne, paskutinę minutę atsisėdo toks vyriškis, etiopas, gyvenantis Amerikoj, ir skrendantis aplankyt saviškių. Sakė pabus pusę metų. Neblogai. Bet buvo visai smagu, daug papasakojo, pakalbėjom, nebuvo taip liūdna.
Taigi kelionė prasideda.
Papasakojama instrukcija, visa diržų segimo/lagaminų pasidėjimo istorija, tiesa, viskas rodoma tame mažame ekraniuke ant sėdynės, kuriame paskiau galima žiūrėti kinus, klausytis muzikos, ar sekti kelionės eigą...
čia jau buvo likę visai nedaug laiko iki kelionės pabaigos.
Servisas labai šaunus, stiuardesės paslaugios, likau patenkinta. Vis nešė ir nešė, tai užkandžius, gėrimus, kavą, ko nors stipresnio, paskiau maisto. Ir šis buvo neblogas, karštas, pasirinkimai du. Paskiau paliko mus "ramybėj", kas miegojo, kas kinus žiūrėjo, o kas pro langą paveikslavo...
buvo įdomu stebėti besikeičiančius vaizdus, kol skridom per europą nelabai gerai matės, paskiau jau atsiverė nuostabūs vaizdai, Graikija, Egiptas.. Saharos dykuma, su išsiraičiusiu žydru Nilu
Pradžia Nilo
čia taip ir liko neaišku,kas per dariniai tokie lygūs, mėlyni, na aišku, vanduo, bet kodėl ir kaip, nežinau. Čia vis dar Sahara
Nilas ir smėlynai
čia ką rodė ekraniukas kelionės metu..
skrendam virš dykumos
Addis už 2 val!
Paskutinę valandą užmiegu ir atsibunu jau beveik leidžiantis.
Nusileidom 18.55 vietos laiku (+ 2 val nuo Belgijos). Pro langą matosi daug šviesų nuo namų ir mašinų, daugiau įmatyti nieko negaliu.
Klausiu savo kelionės kaimyno, ar orouostas didelis, sako, nežinau, buvau prieš 18metų, tuo metu buvo mažiukas. kaip paaiškėjo paskiau, viskas labai pasikeitę, padidėjęs gerokai, netgi yra liftas ir važiuojantys laiptai
Na kadangi visi eina pasiimti lagaminų tai nelabai seku rodykles, einu paskui.
Prieinam migraciją. visi stoją į eilutę, dirba 4 langeliai iš 8 gal, žmonių daug, pralaukiam apie 15 min.
tiesa, lėktuve davė pildyti popieriukus tokius, vienas dėl ligų, ar nesergi,nesloguoji, o kitas, kokiu tikslu važiuoji į Ethiopiją, kur apsistosi ir pan.
taigi juos abu paduodu pareigūnui, pasisveikina maloniai, ieško vizos. Suplėšo mano paso aplankalą... na, senas, nėra ko norėt.. Ilgai tikrina foto (žinojau ,kad kibs.. ten aš beveik prieš 10 metų, gerookai pasikeitus, plius pasas apsiglamžęs, foto kelia įtarima, kad klijuota. ne pirmą kart jau taip kimba man prie tos foto, laukiu greičiau ,už poros mėn pradėsiu keitimo procesą).bet nieko, uždeda antspaudą, kad atvyko į šalį, palinki gero laiko, ir einam lagaminų. man pasisekė, manieji atvažiuoja iš kart man atėjus į salę. lagamino tų takų gal 5 nebeprisimenu net, bet orouostas nėda dyydelis. Na aišku, pačioj Etiopijoj jis didžiausias, net ir tarp visos Afrikos šalių man atrodo kad vienas iš didžiausių.
taigi pasiimu lgaminus ir keliauju, dar prie išėjimo šviečia juos vieną kart, ir rankinį bagažą, ir iš kart į laukiamąją salę.
Žinau, kad mb su draugu jau turėjo būt, akys apraibo nuo žmonių, nebematau nieko žiūriu visur, nu nėra iš visų pusių klausia, ar reikia taxi/viešbučio/gido, kiti kiša lentutes su vardais, po kuriais Finland/Spain/Germany..... nes visi kažko laukia, akiviazdžiai ko nepažįsta. na ką, susirandu atokesnį kampą po palme, rašau sms mb, kur esi gerai,kad telefonas veikia, dzin,kad nuskaito kelis eurus už sms...
skambina, tuoj būnu, stovėk kur esi.
o karšta..... norisi nusiplėšt visus žieminius rūbus nuo savęs...
pagaliau matau iš toli eina pro duris, maunas batus, ir ten juos tikrina
pasirodo, kas ateina pasitikt, visi turi laukt lauke, kai praneša, kad nusileido koks lėktuvas, tada į autobusą sodina, ir atveža iki įėjimo, kito nei keleiviams, lygiai taip pat tikrinami daiktai, nusiauti batus reikia,praeini pro tą detektorių...dėl to viskas užtrunka.
Pagaliau susitinkam
Pakalbam, prašo,kad nueičiau į duty free parduotuvę kai ko nupirkt.. PAsirodo galima grįžti atgal į salę, kur lagaminai, nes ten yra ta parduotuvė, tik reikia turėti pasą ir bilietąnueinu, nėra ko prašė, grįžtu atgal,prašo kitko, einu vėl... jau nebetikrino antrą kart, sakau pamiršau dar ko reik na bet sėkmingai nusipirkus einam į mašiną.
Lauke vėl iš visų pusių klausia ar nereikia taxo. Turim draugą su mašina, taxas nebuvo reikalingas.
Oras pasirodo labai tvankus ir su įdomiu smilkalų kvapu toks man jis buvo dvi pirmas dienas, mb sako greičiausiai nuo to,kad daugelis namų kūrenami malkomis, kvapas nuo jų. man tai grynai smilkalai...bet kvepia skaniai.
Susikrovėm lagaminus ir važiuojam į viešbutuką. Dar mb klausia, ar nenoriu nupaveiksluot orouosto... tingiu jau besitraukt kamerą
žiūriu pro langą į besikeičiančius vaizdus, nors ganėtinai tamsu, tai matau tik daaaug žmonių ir mašinų ir palmes visur.
Gyvenom visai netoli oruosto, buvo gerai.
Viešbutukas paprastas, sakiau,kad neieškotų gero, permiegojimui, bile švaru ir yra dušas su wc vienam kambary.
Buvo dar juokas su tuo viešbučiu. Atvažiuojam, prie vartų pypsina, kad atidarytų, jog įvažiuot į kiemą, atidaro vartus, įvažiuojam, pasiimam lagaminus, einam, žinom,kad mūsų 11 kambarys. Ateina tuoj ten dirbantis, budintis vyriškis, paima lagaminus, padėt nešt, eina į pirmą aukštą. sakom ne ne,. mūsų 11 kambarys. nu gerai, lipam į viršų.
tas draugas nebuvęs, nežino kaip atrodo, mb matyt nepamatė "kelių smulkmenų" užlipam į viršų, rakina duris į kambarį, gerai,kad tuo metu išėjo savininkė iš kito kambario, o ji baltoji, tai žino, matyt kokių svečių laukia. sako, čia ne jūsų kambarys. kaip tai ne mūsų? aiškinamės, 11, sumokėta jau, ištraukia lapelį.. ji pradeda juoktis, sako čia ne tas namas, sekantis jie visiškai identiški, tiek išore tiek vidum, tik vienas iš kiemo kitas iš gatvės. o vakare ir susipainiojo...
būtų bajeris, jei paliekam daiktus, išienam lauk, paskiau kas nors kitas atvažiuoja, mūsų daiktai jau ten... jetus jetus..
pagaliau susirandam savo "guest house", iš ties,viskas tas apts, tik interjeras viduj skirias...
kambarys paprastas, bet tvarkingas ir švarus, dvigulė lova, tv, šaldytuvas,spinta, dušas su wc. ko daugiau norėt...
Kaina - 460 birr (25 eur ) parai.kaina tenkina irgi. Pusryčiai vienam žmogui įeina, gali rinktis tarp omleto ar sausų pusryčių su pienu, plius arbata.
Na, pasidedam daiktus, atsigaivinam, einam pavakarot pas draugus, kurie gyvena visai netoli viešbutuko.
Vakare jau nebenorėjau nieko,tik miegot...
Užmigt ėjos sunkiai, po langais girdžiu šunis, žmones ,nežinau kada jie miega, jau buvo 2 nakties.
Vaizdas pro viešbučio langą:
Taip mano pirmoji diena Adis Abeboje - Etiopijos sostinėje - baigiasi.
čia ką rodė ekraniukas kelionės metu..
skrendam virš dykumos
Addis už 2 val!
Paskutinę valandą užmiegu ir atsibunu jau beveik leidžiantis.
Nusileidom 18.55 vietos laiku (+ 2 val nuo Belgijos). Pro langą matosi daug šviesų nuo namų ir mašinų, daugiau įmatyti nieko negaliu.
Klausiu savo kelionės kaimyno, ar orouostas didelis, sako, nežinau, buvau prieš 18metų, tuo metu buvo mažiukas. kaip paaiškėjo paskiau, viskas labai pasikeitę, padidėjęs gerokai, netgi yra liftas ir važiuojantys laiptai
Na kadangi visi eina pasiimti lagaminų tai nelabai seku rodykles, einu paskui.
Prieinam migraciją. visi stoją į eilutę, dirba 4 langeliai iš 8 gal, žmonių daug, pralaukiam apie 15 min.
tiesa, lėktuve davė pildyti popieriukus tokius, vienas dėl ligų, ar nesergi,nesloguoji, o kitas, kokiu tikslu važiuoji į Ethiopiją, kur apsistosi ir pan.
taigi juos abu paduodu pareigūnui, pasisveikina maloniai, ieško vizos. Suplėšo mano paso aplankalą... na, senas, nėra ko norėt.. Ilgai tikrina foto (žinojau ,kad kibs.. ten aš beveik prieš 10 metų, gerookai pasikeitus, plius pasas apsiglamžęs, foto kelia įtarima, kad klijuota. ne pirmą kart jau taip kimba man prie tos foto, laukiu greičiau ,už poros mėn pradėsiu keitimo procesą).bet nieko, uždeda antspaudą, kad atvyko į šalį, palinki gero laiko, ir einam lagaminų. man pasisekė, manieji atvažiuoja iš kart man atėjus į salę. lagamino tų takų gal 5 nebeprisimenu net, bet orouostas nėda dyydelis. Na aišku, pačioj Etiopijoj jis didžiausias, net ir tarp visos Afrikos šalių man atrodo kad vienas iš didžiausių.
taigi pasiimu lgaminus ir keliauju, dar prie išėjimo šviečia juos vieną kart, ir rankinį bagažą, ir iš kart į laukiamąją salę.
Žinau, kad mb su draugu jau turėjo būt, akys apraibo nuo žmonių, nebematau nieko žiūriu visur, nu nėra iš visų pusių klausia, ar reikia taxi/viešbučio/gido, kiti kiša lentutes su vardais, po kuriais Finland/Spain/Germany..... nes visi kažko laukia, akiviazdžiai ko nepažįsta. na ką, susirandu atokesnį kampą po palme, rašau sms mb, kur esi gerai,kad telefonas veikia, dzin,kad nuskaito kelis eurus už sms...
skambina, tuoj būnu, stovėk kur esi.
o karšta..... norisi nusiplėšt visus žieminius rūbus nuo savęs...
pagaliau matau iš toli eina pro duris, maunas batus, ir ten juos tikrina
pasirodo, kas ateina pasitikt, visi turi laukt lauke, kai praneša, kad nusileido koks lėktuvas, tada į autobusą sodina, ir atveža iki įėjimo, kito nei keleiviams, lygiai taip pat tikrinami daiktai, nusiauti batus reikia,praeini pro tą detektorių...dėl to viskas užtrunka.
Pagaliau susitinkam
Pakalbam, prašo,kad nueičiau į duty free parduotuvę kai ko nupirkt.. PAsirodo galima grįžti atgal į salę, kur lagaminai, nes ten yra ta parduotuvė, tik reikia turėti pasą ir bilietąnueinu, nėra ko prašė, grįžtu atgal,prašo kitko, einu vėl... jau nebetikrino antrą kart, sakau pamiršau dar ko reik na bet sėkmingai nusipirkus einam į mašiną.
Lauke vėl iš visų pusių klausia ar nereikia taxo. Turim draugą su mašina, taxas nebuvo reikalingas.
Oras pasirodo labai tvankus ir su įdomiu smilkalų kvapu toks man jis buvo dvi pirmas dienas, mb sako greičiausiai nuo to,kad daugelis namų kūrenami malkomis, kvapas nuo jų. man tai grynai smilkalai...bet kvepia skaniai.
Susikrovėm lagaminus ir važiuojam į viešbutuką. Dar mb klausia, ar nenoriu nupaveiksluot orouosto... tingiu jau besitraukt kamerą
žiūriu pro langą į besikeičiančius vaizdus, nors ganėtinai tamsu, tai matau tik daaaug žmonių ir mašinų ir palmes visur.
Gyvenom visai netoli oruosto, buvo gerai.
Viešbutukas paprastas, sakiau,kad neieškotų gero, permiegojimui, bile švaru ir yra dušas su wc vienam kambary.
Buvo dar juokas su tuo viešbučiu. Atvažiuojam, prie vartų pypsina, kad atidarytų, jog įvažiuot į kiemą, atidaro vartus, įvažiuojam, pasiimam lagaminus, einam, žinom,kad mūsų 11 kambarys. Ateina tuoj ten dirbantis, budintis vyriškis, paima lagaminus, padėt nešt, eina į pirmą aukštą. sakom ne ne,. mūsų 11 kambarys. nu gerai, lipam į viršų.
tas draugas nebuvęs, nežino kaip atrodo, mb matyt nepamatė "kelių smulkmenų" užlipam į viršų, rakina duris į kambarį, gerai,kad tuo metu išėjo savininkė iš kito kambario, o ji baltoji, tai žino, matyt kokių svečių laukia. sako, čia ne jūsų kambarys. kaip tai ne mūsų? aiškinamės, 11, sumokėta jau, ištraukia lapelį.. ji pradeda juoktis, sako čia ne tas namas, sekantis jie visiškai identiški, tiek išore tiek vidum, tik vienas iš kiemo kitas iš gatvės. o vakare ir susipainiojo...
būtų bajeris, jei paliekam daiktus, išienam lauk, paskiau kas nors kitas atvažiuoja, mūsų daiktai jau ten... jetus jetus..
pagaliau susirandam savo "guest house", iš ties,viskas tas apts, tik interjeras viduj skirias...
kambarys paprastas, bet tvarkingas ir švarus, dvigulė lova, tv, šaldytuvas,spinta, dušas su wc. ko daugiau norėt...
Kaina - 460 birr (25 eur ) parai.kaina tenkina irgi. Pusryčiai vienam žmogui įeina, gali rinktis tarp omleto ar sausų pusryčių su pienu, plius arbata.
Na, pasidedam daiktus, atsigaivinam, einam pavakarot pas draugus, kurie gyvena visai netoli viešbutuko.
Vakare jau nebenorėjau nieko,tik miegot...
Užmigt ėjos sunkiai, po langais girdžiu šunis, žmones ,nežinau kada jie miega, jau buvo 2 nakties.
Vaizdas pro viešbučio langą:
Taip mano pirmoji diena Adis Abeboje - Etiopijos sostinėje - baigiasi.
Gruodžio 14,21,22,23 dienas praleidau Addis Abeboje, kitas dienas keliavome kitur, tai čia bus bendras pasakojimas iš Addis, nebepamenu jau tiksliai kuriom dienom ką darėm ten.
Beje, Addis Abeba reiškia nauja gėlė
Sostinėje kalbama Amharic kalba.
Taigi, sekantį rytą susitinku su mb giminaičiais, kurie jau laukė manęs. Visi priima labai nuoširdžiai, pakalbam, papietaujam.
Paskiau važiuojam apžiūrėti miesto, tvarkytis kitų reikalų. ir taip buvo kasdien, kai buvo Addis Abeboj, visada kažkur eini, kažką darai, su kažkuo susitinki.
Nelabai buvo progos išlipti ir pavaikščioti po miestą, visur važiavome mašina, tai ir foto dauguma darytos pro mašinos langą, kitur net atidaryti negalėjau, kur daugiau žmonių,kad nepribėgęs kas nepagriebtų. šiaip saugus miestas, bet kišenvagių visur labai daug.
Mama manęs klausė, koks pirmas įspūdis?
Sunku buvo pasakyti, bet pvz daviau tokį: įsivaizduokit turgų, pilną žmonių. tai va ten dar paleiskit eiti asilus, ožkas, kelias karves, ir liepkit mašinoms pravažiuot nieko neužkliudant ir visada pypsint. toks mano buvo pirmas įspūdis.
kai reikėjo nupaveiksluot,tai asilų nebesimatė, ar ožkos kur nubėgę buvo.. o ir šiaip, daugiau žiūrėjau pro langą pati, nei kad paveikslavau.. o dar ir filmuoti norėjos.
Antras įspūdis - daug skurdo, daug žmonių... paskiau pradėjau matyti ir šiuolaikinius pastatus, turtingesnius rajonus.
Taip pat daug išmaldos prašytojų - jų įvairių, pradedant vaikais, baigiant suaugusiais, kurie "eina" ant 4.. nes yra suluošinti šitas man atrodė žiauriaisiai... arba berankų, be kojų, kas nors veidui.. tokių yra daug. taip pat daug jaunų panelių su mažamečiais vaikais, ar kūdikiais.Deja, visiems duoti neįmanoma. paduosi vienam, atlėks dar 10,. nors ir valiutų santykis didelis, bet vistiek, negali, deja visiems būti geras.
Vieną dieną pasiskambinom taxistui, jau vieną kart su juo važiavo mb, paprašom, kad aprodytų miestą. Kainos taxi imamos ne už km, bet už valandą. gali važiuot kiek nori,mokėsi už laiką. tai mes įsėdom kažkur apie 11 val ryto, o parvežė atgal apie 17 val vakaro. kai kur laukė jis, kol mes valgėm, ar buvom svečiuos ir pan. už visą tą laiką sumokėjom 400 birr (22 eur.). Nedaug, skaitant, kiek mes pravažinėjom.
pakeliui vaizdai kartais šokiruodavo, kartais kėlė nuostabą. Matėsi visko, lauko "parduotuvių" , kur pardavinėjama bet kas - vanduo, maistas, vaisiai, rūbai, batai, indai.. dauguma iš jų turi šaldytuvus, tai vandenį perki šaltą. kai kurios atrodė apgailėtinai. Nepirkom daug, išskyrus vandenį ir vaisius.Keletas vaizdų:
tiesiog pakelėj
mažos parduotuvėlės..
viduj nemačiau kas ten
Čia laukia kada atvažiuos mašina su vandeniu
Vaisių prekyvietė
DAR viena vaisių prekyvietė.. šalia po dešine valo batus vaikinas kai tui klientų..
vaisiai pagrinde: bananai, apelsinai (tie žali, bet skoniu jie skanūs, geltoni viduj), mango, papajos, citrinos (laimai),tie violetiniai čia tai svogūnai.
Bananai vietiniai, aišku, mažesni, iš išvaizdos nelabai gražūs, bet skoniu labai skanūs, saldūs.
Obuolių mačiau retai kur, vietiniai nelabai augina, o atvežtiniai labai brangūs, už 6 obuolius 65 birr! (3.60 eur) kas gali pirkt, nežinau vynuogės taip pat brangios.
kiek kainavo kg banaų ar apelsinų tiksliai,taip ir nežinau, bet už 2 kg apelsinų ir beveik 2 kg bananų sumokėjom apie eurą.Pigu ir skanu.
Papaya ir mažiukė citrina kainavo irgi nepilnas euras.
papajos nebuvau ragavus seniau, man visai patiko, primena kažkuo mango, tik kad minkštesnė. būtinai reikia citrinos užspaust, nes kitaip tai šleikštus toks skonis, ir valgyti nedaug, nes apsąla burna paskiau.
Mango sultys tai turbūt buvo vienas iš nerealiausių ir skaniausių dalykų.. mmm tirštos,kvepiančios, taipogi, su citrinos sultimis. Tokių neteko ragauti niekur, ir kaži kar teks. taip pat ir papajų sultys skanios, o dar geriau, mango ir papajų kartu.Avokado sultys nepatiko, jau ten ne tai kad sultys, bet tokia košelė. Žalios, kaip šrekas nebespėjau nupaveiksluot tik.
kam patinka avokadas, tai tada gal ir patiktų, aš kai nemegėja jo, tai man nea.
ir dar labai buvo neblogos maišytos sultys:
niam
papaja, mango, braškės, guava ir tas žalias avokado.
Apelsinų sultys irgi skanios, bet kadangi ne naujiena, tai per daug nesižavėjau...
p.s. persiprašau už kai kurių foto kokybę.... nesu gera fotografė, plius, dauguma daryta iš mašinos, judant...
Beje, Addis Abeba reiškia nauja gėlė
Sostinėje kalbama Amharic kalba.
Taigi, sekantį rytą susitinku su mb giminaičiais, kurie jau laukė manęs. Visi priima labai nuoširdžiai, pakalbam, papietaujam.
Paskiau važiuojam apžiūrėti miesto, tvarkytis kitų reikalų. ir taip buvo kasdien, kai buvo Addis Abeboj, visada kažkur eini, kažką darai, su kažkuo susitinki.
Nelabai buvo progos išlipti ir pavaikščioti po miestą, visur važiavome mašina, tai ir foto dauguma darytos pro mašinos langą, kitur net atidaryti negalėjau, kur daugiau žmonių,kad nepribėgęs kas nepagriebtų. šiaip saugus miestas, bet kišenvagių visur labai daug.
Mama manęs klausė, koks pirmas įspūdis?
Sunku buvo pasakyti, bet pvz daviau tokį: įsivaizduokit turgų, pilną žmonių. tai va ten dar paleiskit eiti asilus, ožkas, kelias karves, ir liepkit mašinoms pravažiuot nieko neužkliudant ir visada pypsint. toks mano buvo pirmas įspūdis.
kai reikėjo nupaveiksluot,tai asilų nebesimatė, ar ožkos kur nubėgę buvo.. o ir šiaip, daugiau žiūrėjau pro langą pati, nei kad paveikslavau.. o dar ir filmuoti norėjos.
Antras įspūdis - daug skurdo, daug žmonių... paskiau pradėjau matyti ir šiuolaikinius pastatus, turtingesnius rajonus.
Taip pat daug išmaldos prašytojų - jų įvairių, pradedant vaikais, baigiant suaugusiais, kurie "eina" ant 4.. nes yra suluošinti šitas man atrodė žiauriaisiai... arba berankų, be kojų, kas nors veidui.. tokių yra daug. taip pat daug jaunų panelių su mažamečiais vaikais, ar kūdikiais.Deja, visiems duoti neįmanoma. paduosi vienam, atlėks dar 10,. nors ir valiutų santykis didelis, bet vistiek, negali, deja visiems būti geras.
Vieną dieną pasiskambinom taxistui, jau vieną kart su juo važiavo mb, paprašom, kad aprodytų miestą. Kainos taxi imamos ne už km, bet už valandą. gali važiuot kiek nori,mokėsi už laiką. tai mes įsėdom kažkur apie 11 val ryto, o parvežė atgal apie 17 val vakaro. kai kur laukė jis, kol mes valgėm, ar buvom svečiuos ir pan. už visą tą laiką sumokėjom 400 birr (22 eur.). Nedaug, skaitant, kiek mes pravažinėjom.
pakeliui vaizdai kartais šokiruodavo, kartais kėlė nuostabą. Matėsi visko, lauko "parduotuvių" , kur pardavinėjama bet kas - vanduo, maistas, vaisiai, rūbai, batai, indai.. dauguma iš jų turi šaldytuvus, tai vandenį perki šaltą. kai kurios atrodė apgailėtinai. Nepirkom daug, išskyrus vandenį ir vaisius.Keletas vaizdų:
tiesiog pakelėj
mažos parduotuvėlės..
viduj nemačiau kas ten
Čia laukia kada atvažiuos mašina su vandeniu
Vaisių prekyvietė
DAR viena vaisių prekyvietė.. šalia po dešine valo batus vaikinas kai tui klientų..
vaisiai pagrinde: bananai, apelsinai (tie žali, bet skoniu jie skanūs, geltoni viduj), mango, papajos, citrinos (laimai),tie violetiniai čia tai svogūnai.
Bananai vietiniai, aišku, mažesni, iš išvaizdos nelabai gražūs, bet skoniu labai skanūs, saldūs.
Obuolių mačiau retai kur, vietiniai nelabai augina, o atvežtiniai labai brangūs, už 6 obuolius 65 birr! (3.60 eur) kas gali pirkt, nežinau vynuogės taip pat brangios.
kiek kainavo kg banaų ar apelsinų tiksliai,taip ir nežinau, bet už 2 kg apelsinų ir beveik 2 kg bananų sumokėjom apie eurą.Pigu ir skanu.
Papaya ir mažiukė citrina kainavo irgi nepilnas euras.
papajos nebuvau ragavus seniau, man visai patiko, primena kažkuo mango, tik kad minkštesnė. būtinai reikia citrinos užspaust, nes kitaip tai šleikštus toks skonis, ir valgyti nedaug, nes apsąla burna paskiau.
Mango sultys tai turbūt buvo vienas iš nerealiausių ir skaniausių dalykų.. mmm tirštos,kvepiančios, taipogi, su citrinos sultimis. Tokių neteko ragauti niekur, ir kaži kar teks. taip pat ir papajų sultys skanios, o dar geriau, mango ir papajų kartu.Avokado sultys nepatiko, jau ten ne tai kad sultys, bet tokia košelė. Žalios, kaip šrekas nebespėjau nupaveiksluot tik.
kam patinka avokadas, tai tada gal ir patiktų, aš kai nemegėja jo, tai man nea.
ir dar labai buvo neblogos maišytos sultys:
niam
papaja, mango, braškės, guava ir tas žalias avokado.
Apelsinų sultys irgi skanios, bet kadangi ne naujiena, tai per daug nesižavėjau...
p.s. persiprašau už kai kurių foto kokybę.... nesu gera fotografė, plius, dauguma daryta iš mašinos, judant...
pakeliui į Mercato turgų - didžiausią atvirą turgų Afrikoj.
turguj
ten deja, fotografijų man atrodo nedariau, nebeatrenku, nes buvo įdomu žiūrėt, be to, masės žmonių, mašinų ir asilų, tai nelabai kokį vaizdą ir pagausi. Aš lauk nelipau, nes tas siūlymas man jau įkyrėjo...
kai kurie pamatyti vaizdai sostinėje taip lengvai šokiruoja:
skalbykla.......
tiesiog gyv.namai, šalia gatvėje džiaunami rūbai
daiktų,vaisių ar vandens pernešimo/pervežimo ypatumai...
turguj
ten deja, fotografijų man atrodo nedariau, nebeatrenku, nes buvo įdomu žiūrėt, be to, masės žmonių, mašinų ir asilų, tai nelabai kokį vaizdą ir pagausi. Aš lauk nelipau, nes tas siūlymas man jau įkyrėjo...
kai kurie pamatyti vaizdai sostinėje taip lengvai šokiruoja:
skalbykla.......
tiesiog gyv.namai, šalia gatvėje džiaunami rūbai
daiktų,vaisių ar vandens pernešimo/pervežimo ypatumai...
tokie pagrinde taxi mieste. seni žiguliukai, mėlyni.
čia moki už valandą, kaip ir minėjau.
tokiuose, kaip lt būtų mikriukai, moki už nuvažiuotą atstumą, bet kainos pigios, skaičiuoja maždaug. visada mašinoje yra kitas žmogus, kuris pro langą šaukia, kur taxi važiuoja, į kokią vietą. susimoki jau prieš išlipimą. mes dviese važiavom apie 4 km. gal šiek tiekm mažiau, sumokėjom 1 birr ir 60 centų.
dažniausiai stoja belekaip ir bet kur, vidury gatvės jei reikia irgi
labai daug tokių "darbuotojų" gatvėse ar aikštelėse, tik sustok trumpam, tai tuoj prieis, nuvalys langus, dureles, prašai jų ar ne, o tada aišku tikisi pinigų nu kartais negaila, bet taip neprašius tai man nepatiko
dauguma reklamų ir iškabų yra ir anglų kalba, ant pastatų pavadinimai taip pat
nelabai gal matos, bet prie bažnyčios daugiausiai būna išmaldos prašytojų, jie tiesiog ten ir miega
lygiateisis "keleivis"gatvėj
žali gyvenamieji butai
čia moki už valandą, kaip ir minėjau.
tokiuose, kaip lt būtų mikriukai, moki už nuvažiuotą atstumą, bet kainos pigios, skaičiuoja maždaug. visada mašinoje yra kitas žmogus, kuris pro langą šaukia, kur taxi važiuoja, į kokią vietą. susimoki jau prieš išlipimą. mes dviese važiavom apie 4 km. gal šiek tiekm mažiau, sumokėjom 1 birr ir 60 centų.
dažniausiai stoja belekaip ir bet kur, vidury gatvės jei reikia irgi
labai daug tokių "darbuotojų" gatvėse ar aikštelėse, tik sustok trumpam, tai tuoj prieis, nuvalys langus, dureles, prašai jų ar ne, o tada aišku tikisi pinigų nu kartais negaila, bet taip neprašius tai man nepatiko
dauguma reklamų ir iškabų yra ir anglų kalba, ant pastatų pavadinimai taip pat
nelabai gal matos, bet prie bažnyčios daugiausiai būna išmaldos prašytojų, jie tiesiog ten ir miega
lygiateisis "keleivis"gatvėj
žali gyvenamieji butai
keletas "modernesnių" , didesnių ir šiuolaikinių pastatų bei parduotuvių
čia pro kitą viešbučio langą matės, apačioj bankas, viršuj parduotuvės, kirpykla
Etiopijos komercinis bankas
toliau matos didžiausias Afrikoj sheraton viešbutis.gaila, kad neturėjau foto aparato kai buvome vakare... viskas išdabinta, pasiruošę kalėdoms. išties buvo įspūdingai..
didelis plotas, baseinai.. parkais, restoranai..
parduotuvių tinklas ir kavinės
tame centre buvo labai faina kavinė "Kaldi`s coffee", etiopiškas starbucks variantas. turi nerealiai skanios kavos, sulčių, yra ir užkandžių, picų, sumuštinių ir burnoje tirpstančių pyragų bei tortų...šitas labai patiko maniškiui, kadangi pas mus belgijoj nelabai tokie dažni,tai jam buvo skanu. na, lietuviams, šitas nelabai nustebintų, bet visgi buvo skanus.
patiko šitos skulptūrėlės šalia vienos kavinės įėjimo.
ten yra nemokamas bevielis internetas, todėl daugelis žmonių sėdi su laptopais, geria kavą,skaito ar tiesiog plepa
palmės ten - eilinis medis, augantis beveik visur,ir iš ties mane žavėjo
čia pro kitą viešbučio langą matės, apačioj bankas, viršuj parduotuvės, kirpykla
Etiopijos komercinis bankas
toliau matos didžiausias Afrikoj sheraton viešbutis.gaila, kad neturėjau foto aparato kai buvome vakare... viskas išdabinta, pasiruošę kalėdoms. išties buvo įspūdingai..
didelis plotas, baseinai.. parkais, restoranai..
parduotuvių tinklas ir kavinės
tame centre buvo labai faina kavinė "Kaldi`s coffee", etiopiškas starbucks variantas. turi nerealiai skanios kavos, sulčių, yra ir užkandžių, picų, sumuštinių ir burnoje tirpstančių pyragų bei tortų...šitas labai patiko maniškiui, kadangi pas mus belgijoj nelabai tokie dažni,tai jam buvo skanu. na, lietuviams, šitas nelabai nustebintų, bet visgi buvo skanus.
patiko šitos skulptūrėlės šalia vienos kavinės įėjimo.
ten yra nemokamas bevielis internetas, todėl daugelis žmonių sėdi su laptopais, geria kavą,skaito ar tiesiog plepa
palmės ten - eilinis medis, augantis beveik visur,ir iš ties mane žavėjo
Adis Abeboje mačiau visko, bet tai milijoninis miestas, daugiau nei 3 milijonai žmonių vienam mieste! šiek tiek daugiau nei visoj Lietuvoj.
taigi, negalima tikėtis, kad būtų gražu viskas ir švaru.
Labai daug kas liko neužfiksuota kameroje, tiesiog norisi pačiai žiūrėti, kalbėtis, visur dalyvauti, kad tiesiog pamiršti nuspausti mygtuką, ar kitu atveju, net išsitraukti foto aparatą. Bet tai nebuvo mano paskutinis kartas tikiuos, kitu kartu žinosiu ką daryti.
Žmonės labai draugiški, jei reikės pagalbos, padės bet kas. Aišku, man kaip baltąjai, buvo sunkiau, dėmesys visada yra, visi pastoviai sveikinas, siūlo kažką, klausia iš kur atvykai ir t.t. todėl viena stengiaus vaikščioti kuo mažiau, iš vis galima sakyti nevaikščiojau tik vieną dieną nuo viešbučio iki parduotuvės.
kai eini su "savu" viskas yra paprasčiau.
įėjus į parduotuvę reikia palikti savo rankinę,sėdi prižiūrėtojai, jie paima. kai susimoki už prekes, prie durų yra dar vienas žmogus, kuris patikrina čekiuką. bet ,tiesa, taip buvo ne visur.
kas mane nustebino, parduotuvėse visur maišeliai nemokamai, kitur plonyčiai, kitur stori, dideli, kur pas mus jie kainuoja!
kas liečia maistą, man tai nebuvo jau naujiena ar koks siurprizas. žinoma, jis iš tikrųjų produktų, šiek tiek skyrėsi, ir man tiesą pasakius, skanesnis tas "netikrasis", kurį mes gauname europoje.
Pagrinde, tai yra Injera su padažais. Injera - tai toks plonas rūgštus blynas, kuris tiesiamas ant didelės lėkštės, paprastai visi valgo iš vienos, ir rankomis. jei nori, aišku, galima prašyti, kad atneštų atskirose lėkštėse, na bet kadangi mes visi "savi" to nebuvo.
tas blynas daromas iš miltų specialių,vandens ir druskos. tešla rauginama kelias dienas pagal spec. receptą, nupilant vandenį kasdien, berots 3 dieną yra kepama ant didelės spec keptuvės, metalinės, arba ant akmeninio indo. ji nevartoma, kai atsiranda tos "akys" nuimama nuo ugnies.
padažai dažniausiai iš mėsos, žinoma, yra ir vegetarinių, ypač tiems, kas pasnikauja.
tai dažniausiai aviena arba jautiena, ožkiena. Kiaulienos jie neaugina ir nevalgo (valgo galbūt tie, kas išvykę iš ten, arba kam patinka, bet tai būna labai retai) tiesa, dar vištiena.
mėsa ruošiama įvairiai, kepama su daug svogūnų,taip pat naudojama daug raud. pipirų miltelių vadinamų berbere. iš ties jie valgo labai aštriai, ir jautriam skrandžiui tai per aštru. dažnai būna jogurto šalia arba kaip mūsiškės grūdėtos varškės, nugesinti aštrumą. daržoves valgo retai, būna prie vienos mėsos kombinacijos troškintos bulvės, morkos ir kopūstai spec. būdu ,mano mėgiaumiausios, deja neteko daug ragaut o šiaip dar valgo nemažai špinatų.
bet šiaip, daržovės - biednųjų maistas.
esmė kad ima gabaliuką injeros dešine ranka, suima padažą ir į burną.
su vištienos padažu, na vištiena troškinta svogūnuose ir raud,pipiruose, visada kartu būna ir virtas kiaušinis.
tiesa, valgo daug žalios mėsos. šviežios, pajutos tiesiai nuo gyvūlio, supjaustytos gabaliukais. bet ją valgo su aštriųjų raud, pipirų padažu. tiesiog ima gabaliuką su ta injera, dažo ir valgo. esu ragavus ir aš, vieną kart, dėl įdomumo. šiaip, nepasakyčiau, kad valgau žalią mėsą, nes padažas užmuša visą skonį, bet man buvo per aštru, o be jo, nėra kaip valgyt.
ir sako, kad nuo šviežios mėsos niekada neapsinuodysi ir nesusirgsi, nuo įvairiai pagamintos - taip.
teko man vieną kart pačiai tuo įsitikinti... primaišiau visko, naktį buvo blogai, draugės valgė žalią mėsą, sakė suvalgytk, bus gerai. nepatikėjau... paskiau gailėjaus.
taip pat būna kartais ant injeros ir labai smulkiai pjaustyta mėsa, iš pažiūros atrodo kaip faršas, bet iš ties, pjaustyta rankomis, tai irgi vos vos pakepinta, praktiškai žalia.
dar daro tokį "mišinį" irgi ant injeros deda - pjausto smulkiai virtą skrandį, kepenis, dar kažkokius organus,ir su šviežiu svogūnu. kol nežinojau kas, valgiau skaniai, kai pasakė.... geriau jau būtų neminėję, nes dabar nebevalgysiu aišku, ten viskas valgoma ir švariai paruošta, bet idėja, ką valgau, manęs nežavėjo.
labai mėgėjai coca colos ir pepsi..
taip pat mirinda, spraitas vieni iš dažniausių gaiviųjų gėrimų. daug reklamos su cola.mineralinis vanduo natūralus ir labai labai skanus.
Arbata labai skani taipogi, bet tokią jau išmokau padaryt ir pati. dedami trys papildomi prieskoniai į arbatos indelį ir tik tada arbata iš pakelio. skonis pasikeičia kardinaliai, labai kvapni ir labai skani.
Kava taipogi, bet apie ją, sekančioj dalyje
Ledai, toje minėtoje kaldi`s kavinėje ir buvo labai skanūs, priminė tikrus itališkus ledus.
Žodžiu, yra visko, visokiems skoniams.
yra vietinių restoranų, yra europinių kavinių.
Kainos nesikandžioja. antras patiekalas, priklausomai nuo vietos, dažniausiai mėsos ar žuvies kainuoja nuo 35-50 birr, sumuštiniai apie 15-20 birr priklauso su kuo, gaivieji gėrimai 8-12 birr už buteliuką, taip pat ir vanduo. arbata nuo 1 birr-3 birr už puoduką, kava taip pat 3-4-6 birr. Alus 10-12 birr už butelį, vietinis, nelabai stiprus, šviesus, skanus.
desertai nuo 8-15 birr (ledai, pyragas, ar vaisiai). sultys šviežios natūralios irgi nuo 10-12 birr už dydelę taurę.
žodžiu apie 70-80 birr (apie 4-5 eur)vienam pilnai užtenka nuo kavos iki deserto, ir pagrindinio patiekalo su gėrimu. kartais ir mažiau. prasisukti galima pigiai
Jei dar ką prisiminsiu, papildysiu, tiek trumpai iš Addis Abebos
Papildyta:
bus kiek spėsiu sukelt, dar daug reikia parašyt... na bet po truputį, po truputį...
Papildyta:
bet visi gyvena ir nesiskundžia....
iš pradžių galvojau, kad negalėčiau ten gyvent, o dabar, priklausomai nuo pasiūlymo.... 100 proc nesakau ne
taigi, negalima tikėtis, kad būtų gražu viskas ir švaru.
Labai daug kas liko neužfiksuota kameroje, tiesiog norisi pačiai žiūrėti, kalbėtis, visur dalyvauti, kad tiesiog pamiršti nuspausti mygtuką, ar kitu atveju, net išsitraukti foto aparatą. Bet tai nebuvo mano paskutinis kartas tikiuos, kitu kartu žinosiu ką daryti.
Žmonės labai draugiški, jei reikės pagalbos, padės bet kas. Aišku, man kaip baltąjai, buvo sunkiau, dėmesys visada yra, visi pastoviai sveikinas, siūlo kažką, klausia iš kur atvykai ir t.t. todėl viena stengiaus vaikščioti kuo mažiau, iš vis galima sakyti nevaikščiojau tik vieną dieną nuo viešbučio iki parduotuvės.
kai eini su "savu" viskas yra paprasčiau.
įėjus į parduotuvę reikia palikti savo rankinę,sėdi prižiūrėtojai, jie paima. kai susimoki už prekes, prie durų yra dar vienas žmogus, kuris patikrina čekiuką. bet ,tiesa, taip buvo ne visur.
kas mane nustebino, parduotuvėse visur maišeliai nemokamai, kitur plonyčiai, kitur stori, dideli, kur pas mus jie kainuoja!
kas liečia maistą, man tai nebuvo jau naujiena ar koks siurprizas. žinoma, jis iš tikrųjų produktų, šiek tiek skyrėsi, ir man tiesą pasakius, skanesnis tas "netikrasis", kurį mes gauname europoje.
Pagrinde, tai yra Injera su padažais. Injera - tai toks plonas rūgštus blynas, kuris tiesiamas ant didelės lėkštės, paprastai visi valgo iš vienos, ir rankomis. jei nori, aišku, galima prašyti, kad atneštų atskirose lėkštėse, na bet kadangi mes visi "savi" to nebuvo.
tas blynas daromas iš miltų specialių,vandens ir druskos. tešla rauginama kelias dienas pagal spec. receptą, nupilant vandenį kasdien, berots 3 dieną yra kepama ant didelės spec keptuvės, metalinės, arba ant akmeninio indo. ji nevartoma, kai atsiranda tos "akys" nuimama nuo ugnies.
padažai dažniausiai iš mėsos, žinoma, yra ir vegetarinių, ypač tiems, kas pasnikauja.
tai dažniausiai aviena arba jautiena, ožkiena. Kiaulienos jie neaugina ir nevalgo (valgo galbūt tie, kas išvykę iš ten, arba kam patinka, bet tai būna labai retai) tiesa, dar vištiena.
mėsa ruošiama įvairiai, kepama su daug svogūnų,taip pat naudojama daug raud. pipirų miltelių vadinamų berbere. iš ties jie valgo labai aštriai, ir jautriam skrandžiui tai per aštru. dažnai būna jogurto šalia arba kaip mūsiškės grūdėtos varškės, nugesinti aštrumą. daržoves valgo retai, būna prie vienos mėsos kombinacijos troškintos bulvės, morkos ir kopūstai spec. būdu ,mano mėgiaumiausios, deja neteko daug ragaut o šiaip dar valgo nemažai špinatų.
bet šiaip, daržovės - biednųjų maistas.
esmė kad ima gabaliuką injeros dešine ranka, suima padažą ir į burną.
su vištienos padažu, na vištiena troškinta svogūnuose ir raud,pipiruose, visada kartu būna ir virtas kiaušinis.
tiesa, valgo daug žalios mėsos. šviežios, pajutos tiesiai nuo gyvūlio, supjaustytos gabaliukais. bet ją valgo su aštriųjų raud, pipirų padažu. tiesiog ima gabaliuką su ta injera, dažo ir valgo. esu ragavus ir aš, vieną kart, dėl įdomumo. šiaip, nepasakyčiau, kad valgau žalią mėsą, nes padažas užmuša visą skonį, bet man buvo per aštru, o be jo, nėra kaip valgyt.
ir sako, kad nuo šviežios mėsos niekada neapsinuodysi ir nesusirgsi, nuo įvairiai pagamintos - taip.
teko man vieną kart pačiai tuo įsitikinti... primaišiau visko, naktį buvo blogai, draugės valgė žalią mėsą, sakė suvalgytk, bus gerai. nepatikėjau... paskiau gailėjaus.
taip pat būna kartais ant injeros ir labai smulkiai pjaustyta mėsa, iš pažiūros atrodo kaip faršas, bet iš ties, pjaustyta rankomis, tai irgi vos vos pakepinta, praktiškai žalia.
dar daro tokį "mišinį" irgi ant injeros deda - pjausto smulkiai virtą skrandį, kepenis, dar kažkokius organus,ir su šviežiu svogūnu. kol nežinojau kas, valgiau skaniai, kai pasakė.... geriau jau būtų neminėję, nes dabar nebevalgysiu aišku, ten viskas valgoma ir švariai paruošta, bet idėja, ką valgau, manęs nežavėjo.
labai mėgėjai coca colos ir pepsi..
taip pat mirinda, spraitas vieni iš dažniausių gaiviųjų gėrimų. daug reklamos su cola.mineralinis vanduo natūralus ir labai labai skanus.
Arbata labai skani taipogi, bet tokią jau išmokau padaryt ir pati. dedami trys papildomi prieskoniai į arbatos indelį ir tik tada arbata iš pakelio. skonis pasikeičia kardinaliai, labai kvapni ir labai skani.
Kava taipogi, bet apie ją, sekančioj dalyje
Ledai, toje minėtoje kaldi`s kavinėje ir buvo labai skanūs, priminė tikrus itališkus ledus.
Žodžiu, yra visko, visokiems skoniams.
yra vietinių restoranų, yra europinių kavinių.
Kainos nesikandžioja. antras patiekalas, priklausomai nuo vietos, dažniausiai mėsos ar žuvies kainuoja nuo 35-50 birr, sumuštiniai apie 15-20 birr priklauso su kuo, gaivieji gėrimai 8-12 birr už buteliuką, taip pat ir vanduo. arbata nuo 1 birr-3 birr už puoduką, kava taip pat 3-4-6 birr. Alus 10-12 birr už butelį, vietinis, nelabai stiprus, šviesus, skanus.
desertai nuo 8-15 birr (ledai, pyragas, ar vaisiai). sultys šviežios natūralios irgi nuo 10-12 birr už dydelę taurę.
žodžiu apie 70-80 birr (apie 4-5 eur)vienam pilnai užtenka nuo kavos iki deserto, ir pagrindinio patiekalo su gėrimu. kartais ir mažiau. prasisukti galima pigiai
Jei dar ką prisiminsiu, papildysiu, tiek trumpai iš Addis Abebos
Papildyta:
QUOTE(kerynea @ 2009 12 30, 20:15)
Tikrai super!! As irgi isitraukiau ir laukiu nesulaukiu tesinio )
QUOTE(Radvilė @ 2009 12 30, 20:22)
bus kiek spėsiu sukelt, dar daug reikia parašyt... na bet po truputį, po truputį...
Papildyta:
QUOTE(Radvilė @ 2009 12 30, 21:07)
bet visi gyvena ir nesiskundžia....
iš pradžių galvojau, kad negalėčiau ten gyvent, o dabar, priklausomai nuo pasiūlymo.... 100 proc nesakau ne
QUOTE(Radvilė @ 2009 12 30, 21:15)
ta Injera, nežinau, bet man neatrodo estetiškai nežinau, ar valgyčiau
nu gal ir neatrodo bet laaaabai skani :
Papildyta:
2009 Gruodžio 12
Kadangi turim labai gerus ir fainus draugus ten, tai vienas padarė dovaną mums, ir nusprendė pasikviesti savaitgalį praleist kartu su mumis, ir maniškio giminaičiais keliais, kitame mieste į pietus nuo Adis Abebos.
Suorganizavo mikriuką su vairuotoju (nuomuojies kartu, taip paprasčiau, kai žino kur važiuot, ir pačiam nereikia vargintis vairuojant).
Taigi šeštadienio rytą pajudam link Awassa miesto, apie 270 km nuo Addis Abebos, žmonių čia apie 163 tūkst.
Tolant nuo Adis Abebos keičiasi ir vaizdai, daugiau kaimo, daugiau skurdo pasimato...
gamtovaizdis taip pat kardinaliai pasikeičia, daugiau lygumų, medžiai visai kitokie, nebesimato tiek palmių, tik daug daug kaktusų augančių bele kur pakelėse.
pakėlese, kur jau arčiau kokio kaimuko, nemažai "parduotuvėlių", šalių jų ganosi ožkos, arba asilai..
šiaip labai daug kelių tvarkomų ir labai daug statybų matosi aplink, tiek Adyje, tiek kituose miestuose. statomi nauji namai, gyvenamieji, ar viešbučiai. miestas plečiasi sparčiai, ypač tie, kas nebuvo matę kelis metus, sako, yra labai žymus skirtumas.
žinoma, žiūrint į tokį pradėtą statyti namą nepasakysi, kad gali būt 4 žvaigždučių viešbutis, bet neskubu teisti, kol nepamatysiu galutinio varianto. Kada nors..
ką dar pastebėjau, kad išvažiavus toliau iš miesto kelio ženklų nelabai rasta, kad ir čia, važiuojant turi žinot,kur sukt, nes išsišakoja du keliai, nuorodų jokių, kur mūsų ta Awassa.
taip pat ir dėl greičio. visi žino kaip važiuot. kaip bebūtų, jei ir yra limitas 100, važiuosi max 90, arba net mažiau, na priklausomai kiek toli matai kelio, nes neišku kada gali iššokti ožka, asilas, ar vaikas eiti per gatvę. ten kur ramu tai pavažiuoji greičiau, bet artėjant link kaimų, pastoviai pasitinki žmones pakelėse einančius begale kilometrų iki miesto, vaikus, varančius ožkas, ar asiliuką, tempiantį vandenį. ar tiesiog krūvas moteriškių ir vyrų keliaujančių į miestą ar iš jo.. kasdien sukaria po 20,30,ar net daugiau kilometrų... dauguma jų basomis, ant žvyrėto kelio .. baisu...
pasiekus miestą, pasirodo ir tų mažiukų taxi "tuk tuk"
ir daugiau vežimų su asilais, ar arkliais, kuriuos taip pat naudoja kaip transporto priemonę pasiekti miestą. deja, tai ne visiems, tik tiems, kas turi susimokėti. kad ir kainuoja 1 birr ar mažiau kartais, ne visi tą turi irgi..
Nusprendžiam atsigerti kavos vienoje kavinėje, pro kurią atsiverią nuostabus vaizdas į ežerą. kol pasiekiame kavinę irgi tenka pavargti, nes vienas kelias užtvertas, kadangi tvarkomas, tai važiuojame per žmonių kiemus, vaikai žaidžia tiesiog gatvėje sėdėdami, mėto akmenukus, pagaliukus ir dar velniai žino ką.. pagaliau pasiekiame vietą.
Ežeras vadinas Bishoftu, tai antras iš giliausių ežerų Etiopijoj. Sako, kad žmonės nedrįsta maudytis, nes krantas labai status ir labai greit gilėjama. vanduo neatrodo skaidrus, bet sako, švarus ir nepavojingas.
ežero pakraščiuose auga, taip mane žavėje, kaktusai
Patiko kavinės staliukai, visi po stiklu, su įvairiais vietiniais grūdais
Ežeras vadinas Bishoftu, tai antras iš giliausių ežerų Etiopijoj. Sako, kad žmonės nedrįsta maudytis, nes krantas labai status ir labai greit gilėjama. vanduo neatrodo skaidrus, bet sako, švarus ir nepavojingas.
ežero pakraščiuose auga, taip mane žavėje, kaktusai
Patiko kavinės staliukai, visi po stiklu, su įvairiais vietiniais grūdais
Laikas judėti toliau, į patį Awassa miestą.
Miestas mus pasitinka įvairiais žydinčiais medžiais ir jau pasipuošusiu miestu Kalėdoms.
Kalėdos jų tikrosios yra sausio 7 dieną, bet viskas, aišku,daroma turistams..
eglutė ir senukas prie mūsų viešbučio
eglutės šakutės labai švelnios, atrodo kaip dirbtinė
vakare
viešburis buvo vienas iš geriausių, kuriuose gyvenom per visą kelionės metą. Kainos nesikandžiojo, buvo puikūs pusryčiai įtraukti, ir apskritai visas servisas, maistas buvo tiesiog puikus.
mūsų kambarys su labai fainu garų dušu
ir keletas vaizdų iš aukštai pro viešbučio langą...
"priparkuotas" asiliukas
Miestas mus pasitinka įvairiais žydinčiais medžiais ir jau pasipuošusiu miestu Kalėdoms.
Kalėdos jų tikrosios yra sausio 7 dieną, bet viskas, aišku,daroma turistams..
eglutė ir senukas prie mūsų viešbučio
eglutės šakutės labai švelnios, atrodo kaip dirbtinė
vakare
viešburis buvo vienas iš geriausių, kuriuose gyvenom per visą kelionės metą. Kainos nesikandžiojo, buvo puikūs pusryčiai įtraukti, ir apskritai visas servisas, maistas buvo tiesiog puikus.
mūsų kambarys su labai fainu garų dušu
ir keletas vaizdų iš aukštai pro viešbučio langą...
"priparkuotas" asiliukas
namukai sulopytais stogais
ryte gatvė dar tuščia, pavakry prispildo žmonių, mašinų, gyvių,.,.'
ir ten matosi taxi "tuk tuk" visai smagu buvo su jais pavažinėti. telpa tryse gale plius vairuotojas priekyje. kai kurie turi duris, kiti tik užuolaidėles. tai gerai kad sėdėjau ne prie "durų" nes visai nefainas jausmas... nors stogas yra virš galvos bet vistiek. važiuoja jie gan greitai, ir pigiai.
maniškis dar pamato batų valytojus, "nusivalo" batus ir patraukiam prie ežero į parką pasivaikščioti.
(dabar galvoju,kad dienos eigą biškutį supainiojau kada ką darėm, na bet ne esmė )
QUOTE(Radvilė @ 2009 12 30, 21:39)
kažkokia liūdna fotkė, stovi nuleidęs galvytę
man iš vis asiliukų buvo gaila, vargšai dirba kaip priklauso
Papildyta:
Miestas nėra labai didelis, nusprendžiam mes su mb ir dukterėčia važiuoti tuo tuk tuk, kad galėčiau pafilmuot aplink, ir šiaip smagu, kiti važiuoja mašina. Aišku nespėju visko daryti vienu metu,plius dar laikytis, kad neišmetų pro langą ko, tad miesto foto kaip ir nėra
pakeliui..
pasiekiam parką,iš kart pasitinka reklamos,žinoma, gėrimų pasirodo už įėjimą reikia mokėti,bet tik dvi dienas per savaitę mokestis, savaitgaliais, bet nedaug, 0.50 centų vietinių. šiuo kartu vietiniams ar turistams kaina tokia pat.nes paprastai visur lupa daugiau, kai mato,kad balta. mb jau sakė, kad mane reiks po "burka" paslėpt
mano akis patraukia užrašai ant tvorų, paveiksluoju, mb juokias, sako žinai kas parašyta... "seksas draudžiamas prieš vestuves" ar kažkas panašaus...dar dukterėčia užklausia, juk nepritari tam, ania nu ats. manau, aiškus. pasijuokiam, palaukiam likusių mūsų kelionės kolegų ir patraukiam į parką.
prie įėjimo pardavinėjami skanučiai ananasai
nepirkau, tik tas malonus berniukas davė paragaut
tik įėjus į parką prieš akis atsiveria didžiulis ezeras, tokiu pat pavadinimu Awasa.Sako, irgi didelis, ir gilus. Gyvena Hipototamai,įvairios žuvys, kažkur galbūt yra ir krokodilų nu jo...
toliau matosi kalnai.Iš vis Etiopija, labai kalnuota šalis, kažkaip įsivaizdavau lygumas ir daugiau nieko, pasirodo klydau.
pasiūlo mums pasiplaukioti ežeru.... Mano pirmas klausimas buvo, kokia "priemone" parodo į tą valtelę, kuri matosi pirmoj foto......... nežavi manęs faktas, kad ji tokia atvira, plius išgirdus, kad yra krokodilų vandenyje be to, matau kaip semia vandenį iš jos tik ką atvykusiems kitiems turistams.... turiu šiokią tokią atvirų vandenų baimę, tad sakau gal aš pasuoju.be to, mūsų daug, kažkaip manęs visai ten netraukia su manim pasilieka draugė, kad neliūdėčiau, ir kad manęs kas nepagrobtų, pasak mb, o jie išplaukia. rinkosi trumpesnį variantą, nes taip trunka apie valandą.
kažkur toli dar matosi valtelė...