Saldi Kūčia
Stiklinė daigintų kviečių, po 100 g aguonų ir riešutų, keli šaukštai medaus
Aguonas mirkykite per naktį, tada perplaukite ir nuvarvinkite. Daigintus kviečius taip pat numazgokite. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sukapokite. Kviečius sumaišykite su aguonomis, riešutais ir medumi. Galite kiek pasūdyti.
Užsigerkite džiovintų vaisių kompotu.
Sausainėliai
Mielinės tešlos, miltų ar kepimo popieriaus, cukraus, cinamono ar vanilės
Paruoškite šiek tiek mielinės tešlos (jos receptas 3 puslapyje). Ją gardinkite cukrumi, cinamonu ar vanile. Tešlą itin plonai iškočiokite. Pjaustykite pailgus ar rombo formos sausainėlius. Juos išdėliokite į išklotą kepimo popieriumi ar miltais pabarstytą skardą. Šaukite į karštą orkaitę ir kepkite 5- 6 minutes. Skanaukite su keliskart maltomis saldintomis aguonomis.
Džiovintų vaisių kompotas
Proporcijos: 1 l vandens reikės 300 g džiovintų vaisių ir uogų: obuolių, slyvų, abrikosų, vyšnių, razinų ar kitokių, 200- 400 g cukraus, citrinos griežinėlio
Vaisius ir uogas gerai nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu ir užvirkite. Nugriebkite putas ir 10 minučių virkite ant nestiprios ugnies. Tada suberkite cukrų ir pavirkite dar kelias minutes. Atšalusį gardinkite citrinos griežinėliu.
Įdarai bandelėms
Spanguolių
500 g spanguolių, 400 g cukraus, šaukštas manų kruopų
Spanguoles ištrinkite su cukrumi, suberkite manų kruopas.
Grybų
Stiklinė džiovintų grybų, svogūnas, aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos
Grybus užpilkite šlakeliu vandens ir mirkykite per naktį. Išvirkite tame pačiame vandenyje, kuriame mirko. Paskui gerai perplaukite, ataušinkite ir sumalkite. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir sukapokite. Grybus ir svogūno gabaliukus dėkite į karštą aliejų ir pačirškinkite. Baigdami kepti, gardinkite juodaisiais pipirais ir sūdykite.
Aguonų
Stiklinė aguonų, 50 g cukraus
Per naktį išmirkytas aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu, nuvarvinkite. Tuomet berkite cukrų ir gerai išmaišykite. Galite naudoti ir aguonpienio tirščius.
Glajus
Proporcijos: 100 g cukraus reikės 30 g vandens ir trupučio citrinų rūgšties
Iš pradžių vandenį su cukrumi ir citrinų rūgštimi virkite maišydami. Kai cukrus ištirps, uždenkite ir, sumažinę ugnį, virkite nemaišydami. Reikia, kad glajus sutirštėtų tiek, kad iš ataušinto lašo būtų galima volioti rutuliuką. Patikrinkite taip: lašą įmeskite į stiklinę šalto vandens. Jei jis netirpsta ir nusėda ant dugno, bandykite volioti rutuliuką. Jei jis minkštas- glajus tinkamas, jei kietas- glajus pervirė. Jei glajus bus per minkštas, jis nesilaikys ant bandelių, o jei bus per kietas- susicukruos.
Bandelės
Mielinės tešlos, pasirinkto įdaro, miltų.
Paruoškite mielinę tešlą (jos receptas 3 puslapyje).
Galite iškilusią tešlą iškočioti plonais lakštais, į juos dėkite įdaro ir formuokite norimos formos pyragaičius. Pavyzdžiui, pjaustykite trukampiais, šalia plačiojo krašto cenimetro atstumu dėkite šaukštą įdaro, vyniokite ritinėlius ir truputį užlenkite kraštus vidurio link- bus rageliai. Arba formuokite panašius į auseles, tik kraštų nevyniokite virvele, užspauskite ir kas centimetrą truputį įpjaukite.
Dar galite tešlą kočioti juostomis, ant jų dėkite šaukštą įdaro ir stipriai susukite.
Ritinėlius šiek tiek paplokite, šiuo atveju tiks tik neskystas įdaras.
Paruoštas bandeles dėkite į miltais pabarstytą skardą, užtieskite drobiniu rankšluosčiu ir dar kartelį pakildinkite. Tada šaukite į karštą orkaitę, kepkite 10 minučių, sumažinkite ugnį ir pakaitinkite dar 15- 20 minučių. Iškepusias barstykite aguonomis, kmynais arba aptepkite glajumi.
Pyragas su aguonų įdaru
500 g mielinės tešlos, 200- 300 g aguonų, 200 g cukraus
Įdarui aguonas išmirkykite per naktį, perliekite verdančiu vandeniu ir sumaišykite su cukrumi.
Paruoškite mielinę tešlą (jos receptas 3 puslapyje). Kočiokite pusės centimetro storio lakštą. Ant jos dėkite įdarą, palikite kelis centimetrus nuo viršutinio krašto laisvus, išlyginkite ir susukite į ritinį. Jei norite pasagos formos pyrago, tešlą perpjaukite trikampiu, ir, susukę į ritinį, kraštus lengvai užlenkite į vidų; jei apvalaus, ritinį dailiai sujunkite. Pyragą barstykite aguonomis arba ištepkite glajumi. Pyragą dėkite į miltais pabarstytą skardą, uždenkite drobiniu rankšluosčiu, dar kartą pakildinkite ir šaukite į karštą orkaitę. Po 10 minučių karštį sumažinkite ir kepkite dar 30- 45 minutes.
Kviečių drebučiai
1 kg kviečių grūdų, 1,5 l vandens, šaukštas cukraus, žiupsnis druskos
Kūčių išvakarėse gerai nuplautus kviečius užpilkite šaltu vandeniu ir palikite per naktį. Kūčių rytą kviečius virkite tame pačiame vandenyje, kuriame jie mirko. Virkite, kol kviečiai suvirs ir taps drebučiais. Baigdami virti, sūdykite ir saldinkite.
Kviečių drebučius valgykite su aguonpieniu, miešimi (saldintu vandeniu).
Papildyta:
Na štai ir viskas. Džiaugiuosi, jei kažkam tai padės Dar kartą primenu, kad tai ne mano receptai ir tikrai ne visus esu išbandžiusi.
Na, o dar pridėsiu dvejas mišraines, kurias irgi dažnai darau Kūčioms
1. Virti burokėliai, virtos bulvės, virtos morkos, rauginti agurkai, svogūnas- viską pjaustome kubeliais, dedame raugintų kopūstų ir viską užpilame aliejumi.
2. Atskirai pakepiname svogūnus žiedais ir smulkiai pjaustytus šviežius kopūstus, išverdame pupeles ir viską sumaišome su kubeliais pjaustyta silke.
QUOTE(germa1 @ 2010 12 09, 20:35)
vaistinėse
Ne, ne vaistinėse, RIMI parduotuvėse, gal ir kitose, kur prekiaujama "Saudos" prieskoniais
nu kai fainiai būtinai iš čia gaminsim
pasidalinkite ir kitos merginos kaip jums pavyks pagla kurį receptuką gaminti.
pasidalinkite ir kitos merginos kaip jums pavyks pagla kurį receptuką gaminti.
Ir aš noriu padėkoti šarūnei, kad nepatingėjo ir tieg daug puikių receptų surašė .Ačiū ir kitoms mamytėms už jų jau išbandytus receptukus Tikrai šiemet pabandysiu pasigaminti ką nors naujo.
O aš šiemet prie išsirinktų Šarūnės išvardintų skanėstų (ačiū jai už tokį triūsą ) dar pabandysiu ir įvairiom progom pamėgtą užkandėlę pritaikyti
Originalas:
Pakepinti smulkiai pjaustyti svogūnėliai sumaišomi su susmulkinta silkute ir atskirai paskrudintomis lukštentomis saulėgrąžomis, dedama ant keptos ir majonezu užteptos duonos riekutės Tik Kūčioms reiks suktis be majonezo
Originalas:
Pakepinti smulkiai pjaustyti svogūnėliai sumaišomi su susmulkinta silkute ir atskirai paskrudintomis lukštentomis saulėgrąžomis, dedama ant keptos ir majonezu užteptos duonos riekutės Tik Kūčioms reiks suktis be majonezo
QUOTE(Fiolita @ 2010 12 10, 12:11)
Aciu visoms kas atsake del linu semenu, pirmiausia bandysiu ieskot rimi. o del veterinarijos vaistines, gal kokybe ir nesiskiria, bet vistiek ne taip "jauku" butu is ten valgyt
Aš pirkau sėmenis Prismoje
Ačiū Šarūnei
QUOTE(Neringasha @ 2010 12 13, 10:08)
Sarune, buk gera parasyk dar karta mielines teslos recepta ausytem, nes 3 psl as matau tik kuciukams, aciu labai, taip norisi neprasaut ir gera tesla paisdaryti
Ta mielinė tešla tinka ir kūčiukams, ir bandelėms, ir ausytėms
Na, o jei tešlą ruošiate Kalėdoms, vietoje vandens naudokite pieną, dar jums prireiks vieno kiaušinio arba kelių kiaušinių trynių bei 100 g sviesto.
QUOTE(metalline @ 2010 12 06, 22:58)
ir labai siūlau visoms išsivirti kompoto iš džiovintų vaisių.... man čia tas pats kaip kepti kūčiukus: tik vienąkart metuose be to, į tą kompotą įdėjus cinamono ir citrinos žievelių gaunas tikras stebuklas
O mes dar i ta kompota dedam kleckiukus is likusios virtinuku teslos.Iskociojam desrele ir smulkiais gabaliukais supjaustom,kaip kuciukus ir verdam su vaisiais.
nu jus man durnai pasakyt, ko cia ant to majonezo putojat? ko jis netinka? del kiausiu? taigi pirkit ale " be cholesterolio" majoneza-ten kiausu nedeta.....
Nekarta apie tai kalbeta, as manau kiekvienas daro tokias kucias prie kokiu yra iprate nuo vaikystes, kiekvienas regionas jas rengdavo skirtingai...pvz mes naudojam ir kiausini, ir piena, ta prasme nevalgom tik mesos, nes as tokioj nereligingoj seimoj uzaugau. As manau tai yprocio reikalas, nei vienu nei kitu atveju pasaulis neapsivercia aukstin kojom nemanau kad verta apie tai diskutuot nes vistiek neprieisim vienos tiesos