Grybų sūris
200 g džiovintų grybų, 2 šaukštai krakmolo arba 3 šaukštai manų, 2 svogūnai, aliejaus, kmynų, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Grybus užpilkite trupučiu vandens ir palikite per naktį. Tada nuplaukite ir išvirkite tame pačiame vandenyje, kuriame mirko. Išvirusius nukoškite, perskalaukite ir sumalkite. Svogūnus nulupkite, numazgokite ir sukapokite. Svogūnų gabalėlius berkite į karštą aliejų ir paskrudinkite. Kmynus užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite dešimčiai minučių, tada nukoškite ir perplaukite. Į dubenį dėkite grybų malinį, berkite krakmolą arba manus, krėskite keptus svogūnus, gardinkite kmynais, pipiruokite ir sūdykite. Tada masę gerai išminkykite. Minkinį dėkite į marlę, susukite ir leiskite į kunkuliuojantį pasūdytą vandenį. Truputį pavirkite, išimkite ir paslėkite.
Pupelių maltinukai su džiovintais grybais
100 g miltų, 0,5 stiklinės vandens, džiūvėsėlių, aliejaus, druskos
Įdarui: 200 g virtų pupelių, sauja džiovintų grybų, svogūnas, riekutė batono, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Iš pradžių paruoškite įdarą. Grybus užpilkite šlakeliu vandens ir palikite per naktį. Paskui nuplaukite ir išvirkite tame pačiame vandenyje. Išvirusius nukoškite, perskalaukite ir susmulkinkite. Svogūną nulupkite, numazgokite ir sukapokite. Gabaliukus berkite į aliejų ir pačirškinkite. Batoną pamirkykite vandenyje ir sutrupinkite. Sumaišykite grybus, svogūnus, virtas pupeles, batono trupinius, gardinkite juodaisiais pipirais ir sūdykite.
Tuomet imkitės tešlos. Persijokite miltus, po truputį pilkite vandenį, sūdykite ir išminkykite. Iš tešlos lipdykite skridinėlius. Į juos dalinkite įdarą. Skridinėlių šonus kruopščiai užlankstykite, paskui voliokite džiūvėsėliuose ir kepkite karštame aliejuje. Skanaukite su įvairiais padažais. Tinka prie grybų ir burokėlių sriubos.
Silkės kepsnys su bulvėmis
3 silkės, svogūnas, 3 riekelės batono, 6 šaukštai maltų džiūvėsėlių, manų, bulvių, druskos.
Silkes išdarinėkite. Pamirkykite batono riekes. Svogūną nulupkite, numazgokite ir padalinkite. Tada silkes, batoną ir svogūno gabaliukus sumalkite. Paskui į malinį įmaišykite manus, pusę džiūvėsėlių ir išminkykite. Iš paruoštos masės lipdykite žuvies formos kepsnį. Skardą pabarstykite džiūvėsėliais, ant jų dėkite kepsnį, šaukite į karštą orkaitę ir kepti apie 40 minučių. Kol kepa, nuskuskite, nuplaukite ir per pusę padalinkite bulves. Jas išvirkite sūdytame vandenyje. Ant skardos prie kepsnio išdėliokite bulvių puseles ir dar truputį pakepkite, kol bulvės apskrus.
Puoškite agurkais, petražolėmis, valgykite su saldžiarūgščiu padažu.
QUOTE(šarūnė @ 2010 12 10, 10:23)
Silkės kepsnys su bulvėmis
3 silkės, svogūnas, 3 riekelės batono, 6 šaukštai maltų džiūvėsėlių, manų, bulvių, druskos.
Silkes išdarinėkite. Pamirkykite batono riekes. Svogūną nulupkite, numazgokite ir padalinkite. Tada silkes, batoną ir svogūno gabaliukus sumalkite. Paskui į malinį įmaišykite manus, pusę džiūvėsėlių ir išminkykite. Iš paruoštos masės lipdykite žuvies formos kepsnį. Skardą pabarstykite džiūvėsėliais, ant jų dėkite kepsnį, šaukite į karštą orkaitę ir kepti apie 40 minučių. Kol kepa, nuskuskite, nuplaukite ir per pusę padalinkite bulves. Jas išvirkite sūdytame vandenyje. Ant skardos prie kepsnio išdėliokite bulvių puseles ir dar truputį pakepkite, kol bulvės apskrus.
Puoškite agurkais, petražolėmis, valgykite su saldžiarūgščiu padažu.
Būtinai darysiu
Įdaryta silkė
2 silkės, būtų gerai su ikrais, 150 g pievagrybių ar pusė stiklinės džiovintų grybų, 2 česnako skiltelės, žalumynų, 50 g citrinos, 2 šaukštai maltų džiūvėsėlių, keli šaukštai aliejaus, vandens, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Česnakus nulupkite, juos ir žalumynus nuplaukite ir itin smulkiai supjaustykite. Pievagrybius taip pat numazgokite, perrėžkite per pusę ir padalinkite. Jei gaminsite su džiovintais grybais, tuomet juos reikia pasiruošti iš anksto. Šiuos grybus reikėtų mirkyti per naktį, tuomet tame pačiame vandenyje išvirti, nukošti, perplauti ir mažais gabaliukais sukapoti. Ikrus iš silkių nuplikykite verdančiu vandeniu. Tuomet sumaišykite žalumynus, česnakus, grybus ir ikrus, viską verskite į įkaitintą aliejų ir pakepinkite, pabaigoje gardinkite juodaisiais pipirais ir sūdykite. Įdarą nuvarvinkite ir atvėsinkite.
Silkes nulupkite, skroskite pusiau ir išimkite kaulus. Ant puselių dėkite po dalį įdaro, susukite suktinukus, perriškite siūlu. Suktinukus išdėliokite ant skardos, juos apšlakstykite citrinos sultimis, vandeniu bei aliejumi, barstykite džiūvėsėliais ir kepkite orkaitėje.
Silkė su daržovėmis
1- 2 silkių filė, sauja džiovintų grybų, 2- 3 vidutinio dydžio morkos, 2- 3 dideli svogūnai, 0,5- 1 stiklinė pomidorų padažo, aliejaus, druskos
Džiovintus grybus pavirkite 5- 10 minučių, nukoškite, perplaukite ir supjaustykite šiaudeliais. Morkas nuskuskite, numazgokite ir sutarkuokite. Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite pusžiedžiais. Į karštą aliejų krėskite morkų tarkius. Kai jie šiek tiek suminkštės, berkite svogūno pusžieddžius ir grybų šiaudelius. Kepkite, kol daržovės ir grybai bus minkšti. Baigdami supilkite pomidorų padažą. Jei kepinys per saldus, kiek pasūdykite. Tada atvėsinkite.
Silkes supjaustykite juostelėmis, išdėliokite į silkinę, ant viršaus kraukite sluoksnį pagardo. Taip pat galite silkių gabaliukus sumaišyti su pagardu.
Kopūstais įdaryta silkė
2 silkės, šaukštas miltų, 3 šaukšteliai aliejaus, acto, maltų juodųjų pipirų
Įdarui: stiklinė šviežių pjaustytų kopūstų, 3 svogūnai, pusė morkos, 3 šaukštai aliejaus, acto, maltų juodųjų pipirų, cukraus.
Silkes išdarinėkite, nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite kaulus. Puseles apšlakstykite actu ir pusvalandį palaikykite. Tuomet išvoliokite miltuose, gardinkite juodaisiais pipirais ir apkepkite karštame aliejuje.
Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir sukapokite. Morką nuskuskite, numazgokite ir sutarkuokite. Svogūnų gabalėlius ir morkų tarkius taip pat pačirškinkite karštame aliejuje. Tada dėkite kopūstus, pilkite vos vos vandens ir patroškinkite. Skaninkite juodaisiais pipirais, šliūkštelėkite acto, saldinkite. Į pusdubenį dėkite silkių puseles, krėskite kopūstų troškinį ir pridenkite antromis silkių puselėmis. Tiekite su virtomis ar aliejuje keptomis bulvėmis.
Silkė su džiovintais vaisiais
2 silkės, po 100 g razinų ir morkų, po 50 g džiovintų abrikosų ir džiovintų slyvų, 0,5 stiklinės balto sausojo vyno, aliejaus
Silkes nulupkite, perskroskite pusiau, išimkite kaulus ir supjaustykite juostelėmis. Džiovintus vaisius perliekite verdančiu vandeniu, nuvarvinkite, užpilkite vynu ir palaikykite kelias valandas. Morką nuskuskite, nuplaukite, stambiai sutarkuokite ir paskrudinkite karštame aliejuje.
Tiekite sumaišę arba sudėję sluoksniais.
Silkė su pupelėmis
Silkių, pupelių, svogūnų, aliejaus, pomidorų padažo, druskos
Pupeles užmerkite nakčiai. Paskui išvirkite sūdytame vandenyje ir sumalkite. Silkių nemirkykite, tik išdarinėkite, nulupkite, išrinkite kaulus ir nuplaukite. Tada jas supjaustykite nedideliais kubeliais. Svogūnus nulupkite, numazgokite ir sukapokite. Svogūnų gabalėlius berkite į karštą aliejų ir paskrudinkite. Į juos pilkite pomidorų padažo, išmaišykite ir ataušinkite. Į silkinę sluoksniuokite silkę, pupelių malinį, svogūnų kepinį, taip dėkite bent tris sluoksnius.
2 silkės, būtų gerai su ikrais, 150 g pievagrybių ar pusė stiklinės džiovintų grybų, 2 česnako skiltelės, žalumynų, 50 g citrinos, 2 šaukštai maltų džiūvėsėlių, keli šaukštai aliejaus, vandens, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Česnakus nulupkite, juos ir žalumynus nuplaukite ir itin smulkiai supjaustykite. Pievagrybius taip pat numazgokite, perrėžkite per pusę ir padalinkite. Jei gaminsite su džiovintais grybais, tuomet juos reikia pasiruošti iš anksto. Šiuos grybus reikėtų mirkyti per naktį, tuomet tame pačiame vandenyje išvirti, nukošti, perplauti ir mažais gabaliukais sukapoti. Ikrus iš silkių nuplikykite verdančiu vandeniu. Tuomet sumaišykite žalumynus, česnakus, grybus ir ikrus, viską verskite į įkaitintą aliejų ir pakepinkite, pabaigoje gardinkite juodaisiais pipirais ir sūdykite. Įdarą nuvarvinkite ir atvėsinkite.
Silkes nulupkite, skroskite pusiau ir išimkite kaulus. Ant puselių dėkite po dalį įdaro, susukite suktinukus, perriškite siūlu. Suktinukus išdėliokite ant skardos, juos apšlakstykite citrinos sultimis, vandeniu bei aliejumi, barstykite džiūvėsėliais ir kepkite orkaitėje.
Silkė su daržovėmis
1- 2 silkių filė, sauja džiovintų grybų, 2- 3 vidutinio dydžio morkos, 2- 3 dideli svogūnai, 0,5- 1 stiklinė pomidorų padažo, aliejaus, druskos
Džiovintus grybus pavirkite 5- 10 minučių, nukoškite, perplaukite ir supjaustykite šiaudeliais. Morkas nuskuskite, numazgokite ir sutarkuokite. Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite pusžiedžiais. Į karštą aliejų krėskite morkų tarkius. Kai jie šiek tiek suminkštės, berkite svogūno pusžieddžius ir grybų šiaudelius. Kepkite, kol daržovės ir grybai bus minkšti. Baigdami supilkite pomidorų padažą. Jei kepinys per saldus, kiek pasūdykite. Tada atvėsinkite.
Silkes supjaustykite juostelėmis, išdėliokite į silkinę, ant viršaus kraukite sluoksnį pagardo. Taip pat galite silkių gabaliukus sumaišyti su pagardu.
Kopūstais įdaryta silkė
2 silkės, šaukštas miltų, 3 šaukšteliai aliejaus, acto, maltų juodųjų pipirų
Įdarui: stiklinė šviežių pjaustytų kopūstų, 3 svogūnai, pusė morkos, 3 šaukštai aliejaus, acto, maltų juodųjų pipirų, cukraus.
Silkes išdarinėkite, nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite kaulus. Puseles apšlakstykite actu ir pusvalandį palaikykite. Tuomet išvoliokite miltuose, gardinkite juodaisiais pipirais ir apkepkite karštame aliejuje.
Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir sukapokite. Morką nuskuskite, numazgokite ir sutarkuokite. Svogūnų gabalėlius ir morkų tarkius taip pat pačirškinkite karštame aliejuje. Tada dėkite kopūstus, pilkite vos vos vandens ir patroškinkite. Skaninkite juodaisiais pipirais, šliūkštelėkite acto, saldinkite. Į pusdubenį dėkite silkių puseles, krėskite kopūstų troškinį ir pridenkite antromis silkių puselėmis. Tiekite su virtomis ar aliejuje keptomis bulvėmis.
Silkė su džiovintais vaisiais
2 silkės, po 100 g razinų ir morkų, po 50 g džiovintų abrikosų ir džiovintų slyvų, 0,5 stiklinės balto sausojo vyno, aliejaus
Silkes nulupkite, perskroskite pusiau, išimkite kaulus ir supjaustykite juostelėmis. Džiovintus vaisius perliekite verdančiu vandeniu, nuvarvinkite, užpilkite vynu ir palaikykite kelias valandas. Morką nuskuskite, nuplaukite, stambiai sutarkuokite ir paskrudinkite karštame aliejuje.
Tiekite sumaišę arba sudėję sluoksniais.
Silkė su pupelėmis
Silkių, pupelių, svogūnų, aliejaus, pomidorų padažo, druskos
Pupeles užmerkite nakčiai. Paskui išvirkite sūdytame vandenyje ir sumalkite. Silkių nemirkykite, tik išdarinėkite, nulupkite, išrinkite kaulus ir nuplaukite. Tada jas supjaustykite nedideliais kubeliais. Svogūnus nulupkite, numazgokite ir sukapokite. Svogūnų gabalėlius berkite į karštą aliejų ir paskrudinkite. Į juos pilkite pomidorų padažo, išmaišykite ir ataušinkite. Į silkinę sluoksniuokite silkę, pupelių malinį, svogūnų kepinį, taip dėkite bent tris sluoksnius.
QUOTE(- moja - @ 2010 12 09, 11:02)
ech, o kam tau visą paklodę pakartoti reikėjo?
tai prašom pateikti tuos tradicinius reikalus, bo burnoti gali kiekvienas
tai prašom pateikti tuos tradicinius reikalus, bo burnoti gali kiekvienas
Matau, kad esi iš pajūrio, o mano šaknys visai iš priešingo Lt galo, todėl maniškis sąrašas visiškai netika klaipėdiškiams, nes kiekvienas regionas prie įprastų patiekalų turi tik tam regionui būdingų. Pati stengiuosi puoselėti tas tradicijas, kurias perdavė tėvai, o jiems jų tėvai. Kūčių vakarienė mano namuose tokia pati kukli, kaip būdavo tėvų ar močiutės namuose. Ir eglutę puošiam Kūčių vakarą, o ne kartu su maxima ))
Sėkmės visoms ieškant savo ištakų ir puoselėjant per amžius susiklosčiusias tradicijas. Ramių Kūčių, brangiosios
Beje, tema vadinasi "Tradiciniai Kūčių valgiai", todėl ir nesusilaikiau nepaburnojusi ant krabų lazdelių ir kitų ne Kūčių vakarienei, o greičiau "baliukui Kūčių vakarą" tinkančių patiekalų .
Aciu visoms kas atsake del linu semenu, pirmiausia bandysiu ieskot rimi. o del veterinarijos vaistines, gal kokybe ir nesiskiria, bet vistiek ne taip "jauku" butu is ten valgyt
Žuvies sūris
Stambi žuvis, morka, 2- 3 svogūnai, 4 riekės batono, 2 šaukštai manų kruopų, 2 šaukštai aliejaus, petražolių, 2 šaukštai kmynų, keli laurų lapeliai, juodųjų pipirų, druskos
Žuvį išdarinėkite, nulupkite, išrinkite kaulus ir ašakas, nuplaukite. Tada sukapokite ar sumalkite. Morką išvirkite sūdytame vandenyje, nulupkite ir sutarkuokite. Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite pusžiedžiais. Juos berkite į karštą aliejų ir pačirškinkite, išgriebkite ir dalį atidėkite į šoną. Batono riekes pamirkykite ir sutrupinkite.
Į žuvį dėkite batono trupinius, manų kruopas, svogūnų pusžiedžius, morkos tarkius, skaninkite kmynais, maltais juodaisiais pipirais ir sūdykite. Masę gerai išminkykite. Jei ji kietoka, įpilkite vandens. Minkinį krėskite į drėgną sūrmaišį, užriškite, merkite į sūdytą vandenį su laurų lapeliais bei juodųjų pipirų žirneliais ir maždaug pusvalandį virkite ant silpnos ugnies. Tada sūrį iš vandens ištraukite, ataušinkite, keletą valandų laikykite paslėgtą.
Galop atsargiai ištraukite iš sūrmaišio, dėkitė ant medinės lentutės ar į lėkštę, puoškite petražolėmis bei keptais svogūnais.
Žuvies sultinys
Reikės 400 g žuvų liekanų, morkų, salierų, petražolių, kiaušinio baltymo, šaukštelio acto, citrinų rūgšties, laurų lapelio, gvazdikėlių, kvapiųjų pipirų, juodųjų pipirų, druskos, 10- 15 g želatinos
Žuvų liekanas valandą pusantros virkite su daržovėmis ir prieskoniais. Į karštą sultinį pilkite mirkytą želatiną ir maišykite, kol ji ištirps, tada pilkite actą. Kiaušinio baltymą išplakite su stikline sultinio. Pusę kiekio pilkite į 80 laipsnių C temperatūros sultinį, išmaišykite ir užvirkite. Tada supilkite likusią pusę ir pavirkite, kol sultinys nuskaidrės. Išvirtą sultinį 15- 20 minučių palaikykite šiltai ir atsargiai nukoškite.
Žuvis drebučiuose
100 g žuvų, pusė citrinos, alyvuogių, morka, šviežias ar raugintas agurkas, žalumynų, druskos
200 g drebučių: 200 ml žuvies sultinio, vandens, 20 g želatinos
Iš pradžių paruoškite drebučius. Želatiną užpilkite šlakeliu vandens, išbrinkykite, tada įstatykite į kitą puodą su vandeniu, kaitinkite, kol ji visiškai ištirps. Tada įmaišykite į žuvų sultinį. Penktadalį sultinio, maždaug tiek, kad apsemtų dugną, pilkite į didelį plokščiadugnį indą ir atvėsinkite.
Likusią dalį pastatykite šiltai, kad greitai nestingtų.
Tada imkitės žuvų ir daržovių. Žuvis išvirkite sūdytame vandenyje, ataušinkite, išrinkite kaulus, ašakas bei odas ir supjaustykite gabalėliais. Citriną, morką, agurką ir žalumynus nuplaukite. Morką išvirkite sūdytame vandenyje, nulupkite ir supjaustykite skridinėliais, kurių kraštus išrėžkite danteliais. Citriną nulupkite, ją suraikykite mažomis skiltelėmis, o agurkus- griežinėliais. Alyvuoges dalinkite pusiau. Nuskabykite žalumynų šakeles.
Žuvies gabalėlius dėliokite kas 1- 2 cm į indą, kai drebučiai jo dugne jau bus sustingę. Puoškite žalumynų šakelėmis, morkos ir agurko rateliais, citrinos skiltelėmis, alyvuogių puselėmis. Kad papuošalai geriau priliptų, juos suvilgykite nesustingusiais drebučiais. Tada viską užpilkite likusiais drebučiais ir palikite šalti. Kalėdoms tiekite su majonezu.
Žuvies paplotėliai su grybais
800 g žuvų, riekelė džiovinto pyrago, 2 šaukštai miltų, 4 šaukštai džiūvėsėlių, šaukštas manų, 4 šaukštai aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos
Įdarui: 50 g džiovintų grybų, 2 svogūnai, morka, šaukštas aliejaus, petražolių lapelių, maltų juodųjų pipirų, druskos
Pirma paruoškite įdarą. Džiovintus grybus užmerkite nakčiai, tada tame pačiame vandenyje išvirkite, perskalaukite ir smulkiai supjaustykite. Morką išvirkite ir sukapokite mažais gabaliukais. Svogūnus nulupkite. Svogūnus ir petražolių lapelius nuplaukite ir sukapokite. Karštame aliejuje iš pradžių paskrudinkite svogūnus, tada berkite grybus ir dar pakepkite. Gardinkite juodaisiais pipirais, petražolių lapeliais ir druska, tada nukelkite ir atvėsinkite.
Žuvis išskroskite, išrinkite kaulus ir ašakas, nuplaukite ir supjaustykite. Pyragą išmirkykite. Tuomet žuvis sumalkite su pyragu. Į malinį berkite šaukštą manų, skaninkite juodaisiais pipirais, sūdykite ir išminkykite. Imkite po minkinio gabalėlį, ant jų dėkite grybų įdaro ir lipdykite pailgus, banano formos, paplotėlius. Juos voliokite miltuose ir džiūvėsėliuose. Tada dėkite į karštą aliejų ir kepkite 3- 4 minutes.
Tiekite su žaliaisiais žirneliais ar keptomis bulvėmis, atskirai duokite pomidorų padažo.
Marinuotos žuvelės
Stintų ar kitų smulkių žuvelių, aliejaus, miltų, maltų pipirų, druskos.
Marinatui: 2 stiklinės vandens, stiklinė bespalvio acto, svogūnas, morka, saliero kotas, 10 karčiųjų pipirų, 3 laurų lapeliai, 3 gvazdikėliai, pusė šaukštelio cukraus, truputis druskos
Žuveles nuvalykite, išskroskite, nuplaukite.
Paruoškite marinatą. Svogūną ir morką nulupkite, juos bei salierą nuplaukite ir stambiai supjaustykite. Į puodą pilkite vandenį, dėkite svogūno ir saliero dalis, berkite karčiuosius ir juoduosius pipirus, gvazdikėlius, cukrų, druską. Virkite 10- 15 minučių, kol svogūnas ir salieras suminkštės. Pabaigoje supilkite actą ir nukelkite. Visiškai atvėsinkite. Galop marinatą pilkite ant žuvų, kad visiškai jas apsemtų. Valgykite tik po kelių dienų.
Galite marinuoti jau keptas žuveles: į miltus įmaišykite juodųjų pipirų ir druskos.
Žuveles išvoliokite maišinyje ir kepkite karštame aliejuje. Paskui ataušinkite ir toliau marinuokite lygiai taip pat, kaip ir žalias. Tada galėsite jas valgyti jau po 6- 7 valandų.
(Recepte neparašyta kur dėti morkas. Aš kai darau marinatą, paverdu tik salierą, o pabaigoj dedu morkas ir svogūnus. Marinuoju keptą žuvį ir nebūtinai mažas žuvytes- dedu gabaliukais pjaustytą keptą jūros lydekos filė su oda- patikėkit, tikrai labai skanu)
Stambi žuvis, morka, 2- 3 svogūnai, 4 riekės batono, 2 šaukštai manų kruopų, 2 šaukštai aliejaus, petražolių, 2 šaukštai kmynų, keli laurų lapeliai, juodųjų pipirų, druskos
Žuvį išdarinėkite, nulupkite, išrinkite kaulus ir ašakas, nuplaukite. Tada sukapokite ar sumalkite. Morką išvirkite sūdytame vandenyje, nulupkite ir sutarkuokite. Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite pusžiedžiais. Juos berkite į karštą aliejų ir pačirškinkite, išgriebkite ir dalį atidėkite į šoną. Batono riekes pamirkykite ir sutrupinkite.
Į žuvį dėkite batono trupinius, manų kruopas, svogūnų pusžiedžius, morkos tarkius, skaninkite kmynais, maltais juodaisiais pipirais ir sūdykite. Masę gerai išminkykite. Jei ji kietoka, įpilkite vandens. Minkinį krėskite į drėgną sūrmaišį, užriškite, merkite į sūdytą vandenį su laurų lapeliais bei juodųjų pipirų žirneliais ir maždaug pusvalandį virkite ant silpnos ugnies. Tada sūrį iš vandens ištraukite, ataušinkite, keletą valandų laikykite paslėgtą.
Galop atsargiai ištraukite iš sūrmaišio, dėkitė ant medinės lentutės ar į lėkštę, puoškite petražolėmis bei keptais svogūnais.
Žuvies sultinys
Reikės 400 g žuvų liekanų, morkų, salierų, petražolių, kiaušinio baltymo, šaukštelio acto, citrinų rūgšties, laurų lapelio, gvazdikėlių, kvapiųjų pipirų, juodųjų pipirų, druskos, 10- 15 g želatinos
Žuvų liekanas valandą pusantros virkite su daržovėmis ir prieskoniais. Į karštą sultinį pilkite mirkytą želatiną ir maišykite, kol ji ištirps, tada pilkite actą. Kiaušinio baltymą išplakite su stikline sultinio. Pusę kiekio pilkite į 80 laipsnių C temperatūros sultinį, išmaišykite ir užvirkite. Tada supilkite likusią pusę ir pavirkite, kol sultinys nuskaidrės. Išvirtą sultinį 15- 20 minučių palaikykite šiltai ir atsargiai nukoškite.
Žuvis drebučiuose
100 g žuvų, pusė citrinos, alyvuogių, morka, šviežias ar raugintas agurkas, žalumynų, druskos
200 g drebučių: 200 ml žuvies sultinio, vandens, 20 g želatinos
Iš pradžių paruoškite drebučius. Želatiną užpilkite šlakeliu vandens, išbrinkykite, tada įstatykite į kitą puodą su vandeniu, kaitinkite, kol ji visiškai ištirps. Tada įmaišykite į žuvų sultinį. Penktadalį sultinio, maždaug tiek, kad apsemtų dugną, pilkite į didelį plokščiadugnį indą ir atvėsinkite.
Likusią dalį pastatykite šiltai, kad greitai nestingtų.
Tada imkitės žuvų ir daržovių. Žuvis išvirkite sūdytame vandenyje, ataušinkite, išrinkite kaulus, ašakas bei odas ir supjaustykite gabalėliais. Citriną, morką, agurką ir žalumynus nuplaukite. Morką išvirkite sūdytame vandenyje, nulupkite ir supjaustykite skridinėliais, kurių kraštus išrėžkite danteliais. Citriną nulupkite, ją suraikykite mažomis skiltelėmis, o agurkus- griežinėliais. Alyvuoges dalinkite pusiau. Nuskabykite žalumynų šakeles.
Žuvies gabalėlius dėliokite kas 1- 2 cm į indą, kai drebučiai jo dugne jau bus sustingę. Puoškite žalumynų šakelėmis, morkos ir agurko rateliais, citrinos skiltelėmis, alyvuogių puselėmis. Kad papuošalai geriau priliptų, juos suvilgykite nesustingusiais drebučiais. Tada viską užpilkite likusiais drebučiais ir palikite šalti. Kalėdoms tiekite su majonezu.
Žuvies paplotėliai su grybais
800 g žuvų, riekelė džiovinto pyrago, 2 šaukštai miltų, 4 šaukštai džiūvėsėlių, šaukštas manų, 4 šaukštai aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos
Įdarui: 50 g džiovintų grybų, 2 svogūnai, morka, šaukštas aliejaus, petražolių lapelių, maltų juodųjų pipirų, druskos
Pirma paruoškite įdarą. Džiovintus grybus užmerkite nakčiai, tada tame pačiame vandenyje išvirkite, perskalaukite ir smulkiai supjaustykite. Morką išvirkite ir sukapokite mažais gabaliukais. Svogūnus nulupkite. Svogūnus ir petražolių lapelius nuplaukite ir sukapokite. Karštame aliejuje iš pradžių paskrudinkite svogūnus, tada berkite grybus ir dar pakepkite. Gardinkite juodaisiais pipirais, petražolių lapeliais ir druska, tada nukelkite ir atvėsinkite.
Žuvis išskroskite, išrinkite kaulus ir ašakas, nuplaukite ir supjaustykite. Pyragą išmirkykite. Tuomet žuvis sumalkite su pyragu. Į malinį berkite šaukštą manų, skaninkite juodaisiais pipirais, sūdykite ir išminkykite. Imkite po minkinio gabalėlį, ant jų dėkite grybų įdaro ir lipdykite pailgus, banano formos, paplotėlius. Juos voliokite miltuose ir džiūvėsėliuose. Tada dėkite į karštą aliejų ir kepkite 3- 4 minutes.
Tiekite su žaliaisiais žirneliais ar keptomis bulvėmis, atskirai duokite pomidorų padažo.
Marinuotos žuvelės
Stintų ar kitų smulkių žuvelių, aliejaus, miltų, maltų pipirų, druskos.
Marinatui: 2 stiklinės vandens, stiklinė bespalvio acto, svogūnas, morka, saliero kotas, 10 karčiųjų pipirų, 3 laurų lapeliai, 3 gvazdikėliai, pusė šaukštelio cukraus, truputis druskos
Žuveles nuvalykite, išskroskite, nuplaukite.
Paruoškite marinatą. Svogūną ir morką nulupkite, juos bei salierą nuplaukite ir stambiai supjaustykite. Į puodą pilkite vandenį, dėkite svogūno ir saliero dalis, berkite karčiuosius ir juoduosius pipirus, gvazdikėlius, cukrų, druską. Virkite 10- 15 minučių, kol svogūnas ir salieras suminkštės. Pabaigoje supilkite actą ir nukelkite. Visiškai atvėsinkite. Galop marinatą pilkite ant žuvų, kad visiškai jas apsemtų. Valgykite tik po kelių dienų.
Galite marinuoti jau keptas žuveles: į miltus įmaišykite juodųjų pipirų ir druskos.
Žuveles išvoliokite maišinyje ir kepkite karštame aliejuje. Paskui ataušinkite ir toliau marinuokite lygiai taip pat, kaip ir žalias. Tada galėsite jas valgyti jau po 6- 7 valandų.
(Recepte neparašyta kur dėti morkas. Aš kai darau marinatą, paverdu tik salierą, o pabaigoj dedu morkas ir svogūnus. Marinuoju keptą žuvį ir nebūtinai mažas žuvytes- dedu gabaliukais pjaustytą keptą jūros lydekos filė su oda- patikėkit, tikrai labai skanu)
QUOTE(Anka @ 2010 12 09, 22:16)
O kanapiu ar visose vaistinese buna, kokia mazdaug ju kaina?
Kanapių man atrodo vaistinėse nebūna,oabandyk ieškot prekybcentriuose,aš pirkau mūsų kaimo krautuvėlėje
QUOTE(Fiolita @ 2010 12 10, 12:11)
Aciu visoms kas atsake del linu semenu, pirmiausia bandysiu ieskot rimi. o del veterinarijos vaistines, gal kokybe ir nesiskiria, bet vistiek ne taip "jauku" butu is ten valgyt
Perku ir valgau ir nieko,pirk tada iš paprastos vaistinės.Beje bobutės turgeliuose kurios pardavinėja jau padaryta sėmenynę,patikėk neperka iš prekybcentrių ar paprastų vaistinių,perka iš vet vaistinių nes ten pigiau.
QUOTE(Lady Dy @ 2010 12 10, 12:45)
Kanapių man atrodo vaistinėse nebūna,oabandyk ieškot prekybcentriuose,aš pirkau mūsų kaimo krautuvėlėje
Perku ir valgau ir nieko,pirk tada iš paprastos vaistinės.Beje bobutės turgeliuose kurios pardavinėja jau padaryta sėmenynę,patikėk neperka iš prekybcentrių ar paprastų vaistinių,perka iš vet vaistinių nes ten pigiau.
Perku ir valgau ir nieko,pirk tada iš paprastos vaistinės.Beje bobutės turgeliuose kurios pardavinėja jau padaryta sėmenynę,patikėk neperka iš prekybcentrių ar paprastų vaistinių,perka iš vet vaistinių nes ten pigiau.
Baikit, is bobuciu, kurios prekiauja ant zemes pasidejusios dziovintais grybais, suriais ir tt niekad nieko neperku. O kanapines cia turbut nieks ir nezino
Bet dar koki patiekala prisiminiau nors ir per kucias jo gal nevalgo, bet pagal viska turetu tikti- tai cibulyne mmmm...
Plungėj ant žemės neprekiauja,yra vieta su prekystaliais,ten jos ir įsikuria.Cibulynė taip pat pasninko valgis.Aš darau supaprastintą jos variantą,be kepintos silkės.Kanapynę darau kaip ir sėmenynę.
Šarūne,o tu pagal savo pateikiamus receptus visus valgius esi dariusi,ar beri čia interneto lobynų išmintį
Šarūne,o tu pagal savo pateikiamus receptus visus valgius esi dariusi,ar beri čia interneto lobynų išmintį
Kopūstų ir burokėlių salotos
Po puskilogramį raugintų kopūstų ir burokėlių, 3 šaukštai linų aliejaus, šaukštas kmynų, druskos
Burokėlius išvirkite Kūčių išvakarėse. Kūčių rytą juos nulupkite, supjaustykite kubeliais ar piršteliais. Kmynus nuplikykite verdančiu vandeniu. Į raugintus kopūstus dėkite burokėlius, berkite kmynus, pilkite linų aliejų, sūdykite ir gerai išmaišykite. Dar galite dėti kelias virtas bulves, o Kalėdų dieną gardinkite ir kapotu kiaušiniu.
Mišrainė su silke
Mažai sūdytos silkės filė, raugintas burokėlis, svogūnas, raugintas agurkas, aliejaus
Burokėlio netarkuokite, o supjaustykite smulkiais piršteliais. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir suraikykite žiedeliais. Tada berkite į karštą aliejų ir apkepkite. Išgriebkite ir atšaldykite. Silkę dalinkite kubeliais, agurką- griežinėliais. Sumaišykite burokėlio pirštelius, svogūno žiedelius ir silkės kubelius. Puoškite agurko griežinėliais.
Užkandis su skumbre
400 g šviežia skumbrė, morka, petražolės šaknis
Užpilui: 100 g svogūnų, 120 g raugintų agurkų, 150 ml pomidorų pastos, 100 ml aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Skumbrę nulupkite, išskroskite ir nuplaukite. Tada sūdykite, šlakstykite actu. Morką ir petražolės šaknį nuskuskite, numazgokite ir stambiai supjaustykite. Žuvį, morkos ir petražolės šaknies dalis dėkite į nedidelį kiekį verdančio vandens ir išvirkite. Nuo skumbrės nulupkite odą, išrinkite kaulus ir ašakas, susmulkinkite.
Tuomet ruoškite užpilą. Svogūnus nulupkite ir numazgokite. Svogūnus ir agurkus supjaustykite kubeliais. Sumaišykite, o tada į juos dėkite pomidorų pastą, pilkite aliejų ir actą, gardinkite juodaisiais pipirais ir sūdykite. Užpilu apliekite skumbrės gabaliukus. Pora valandų laikykite vėsioje vietoje ir tiekite.
Įvairiaspalvės salotos
Mažas kopūstas, 2 pomidorai, 2 maži rauginti agurkai, keli ridikėliai, po 0,25 geltonos ir raudonos paprikos, skiltelė česnako, po 0,5 ryšulėlio krapų ir svogūnų laiškų, aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos
Nuimkite viršutinius kopūsto lapus. Jei ridikėlių odelė karti, tuomet ją nulupkite. Paprikas išskobkite. Česnaką nulupkite. Nuskabykite krapų šakeles. Visas daržoves ir žalumynus nuplaukite. Kopūstą pjaustykite siaurais rėžiukais, svogūnų laiškus ir petražoles sukapokite, pomidorus ir agurkus smulkinkite kubeliais, paprikas rėžkite plonomis juostelėmis, česnaką sugrūskite.
Viską išmaišykite, šlakstykite aliejumi, skaninkite juodaisiais pipirais ir sūdykite. Ruošdami salotas Kalėdoms, galite užpilti ir majonezu.
Raugintų kopūstų mišrainė su silke
400 g raugintų kopūstų, 0,5 silkės, 100 g pupelių, 0,25 svogūno, keli šaukštai aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos
Pupeles mirkykite per naktį, paskui išvirkite, pasūdykite ir ataušinkite. Silkę išmirkykite vandenyje, nudirkite odą, išimkite kaulus ir ašakas, minkštimą padalinkite kubeliais. Jei kopūstai supjaustyti stambiau, susmulkinkite. Dubenyje sumaišykite kopūstus, pupeles ir silkę. Svogūną nulupkite, nuplaukite, sukapokite ir berkite į karštą aliejų. Paskrudinę su visu aliejumi išverskite ant mišrainės. Skaninkite juodaisiais pipirais, sūdykite ir išmaišykite.
Mišrainę puoškite morkomis ir svogūnų laiškais.
Pupelių salotos
Po puskilogramį raugintų kopūstų ir pupelių, 3 svogūnai, aliejaus, druskos
Kūčių išvakarėse pupeles gerai nuplaukite, užpilkite puse litro vandens ir per naktį palikite. Kūčių rytą pupeles virkite tame pačiame vandenyje, kol suminkštės, pasūdykite ir ataušinkite. Pasmulkinkite kopūstų rėžiukus. Svogūnus nulupkite, numazgokite, supjaustykite žiedeliais ir pačirškinkite karštame aliejuje. Kopūstus sumaišykite su pupelėmis. Į juos pilkite keptus svogūnus su aliejumi, pasūdykite ir tiekite.
Raugintų kopūstų troškinys
0,5 kg raugintų kopūstų, 50 g džiovintų grybų, mažai sūdytos silkės filė, aliejaus, šaukštelis kmynų, druskos
Džiovintus grybus užmerkite nakčiai. Tada tą patį vandenį pasūdykite ir jame išvirkite grybus. Išvirusius perskalaukite ir smulkiai supjaustykite. Gabaliukus sumaišykite su kopūstais, užpilkite aliejumi ir ant silpnos ugnies troškinkite 20 minučių. Tuo metu kubeliais padalinkite silkę, nuplikykite kmynus. Į troškinį berkite silkės kubelius, skaninkite kmynais, gerai išmaišykite ir dar 5- 7 minutes patroškinkite.
Grybų prakandas
200 g marinuotų grybų, 300 g bulvių ar stiklinė virtų ryžių, 300 g alyvuogių su kauliukais, aliejaus, žalumynų, druskos
Pagardui: 3- 4 šaukštai aliejaus, 1- 2 šaukštai citrinų sulčių, maltų juodųjų pipirų, druskos
Jei prakandą gaminsite su bulvėmis, tuomet jas sūdytame vandenyje išvirkite su lupenomis, ataušinkite, nulupkite ir suraikykite kubeliais. Jei ruošite su ryžiais, tada juos sūdytame vandenyje biriai išvirkite. Marinuotus grybus nuplaukite šaltu vandeniu, susmulkinkite ir šiek tiek pakepinkite karštame aliejuje. Iš alyvuogių išimkite kauliukus ir sukapokite. Žalumynus nuplaukite, nuskabykite lapelius ir smulkiai supjaustykite.
Pagardui išplakite aliejų, citrinų sultis, juoduosius pipirus ir druską. Bulves ar ryžius sumaišykite su grybais ir alyvuogėmis, berkite žalumynus ir užpilkite pagardu. Prakandą kraukite į dubenį ir 30- 40 minučių laikykite šaldytuve.
Daržovių salotos su tunu ir daigintais kviečiais
2 skardinės po 185 g tunų filė savo sultyse, 150 g daigintų kviečių, 4 mėsingi pomidorai, 2 svogūnai, 150 g žalumynų
Pagardui: 2 šaukštai vyno acto, 5 šaukštai aliejaus, cukraus pudros, maltų juodųjų pipirų, druskos
Nuvarvinkite tunų sultis ir susmulkinkite. Pomidorus ir svogūnus nuplaukite bei nulupkite. Tada pomidorus supjaustykite kubeliais, o svogūnus- žiedeliais. Žalumynus perrinkite, kruopščiai numazgokite po vandens srove, nupurtykite lašelius ir sukapokite, galite tik nuskabyti šakeles. Visus paruoštus produktus sudėkite į salotinę. Pagardui išsukite actą, juoduosius pipirus, cukraus pudrą ir druską. Plakdami šluotele, plona srovele pilkite aliejų. Apliekite salotas, išmaišykite ir tuoj pat tiekite.
Galite skanauti su duona. O ruošdami Kalėdoms, dar galite pagardinti ir 100- 200 g fermentinio sūrio.
(Kaip matot kai kurios salotos gana šiuolaikiškos- alyvuogės, tunai... nors kai pagalvoji, o gal senovėj bajorai, ponai visokie visokio gėrio turėjo ir Kūčioms valgė )
Papildyta:
Jei sektumėt temą įdėmiai, būtumėt perskaitę, kad aš perrašau 2005 metų Darbštuolės priedo "Kūčių vakarienė" receptus ir tikrai ne visus juos esu dariusi. Tiesiog šitoj temoj daugelio dar nebuvo ir manau vis dar yra žmonių, kurie laikosi tradicijų ir maistą Kūčioms daro dėl to, kad dauguma produktų turi kažkokią simbolinę prasmę ir tikiuosi, kad šie receptai jiems pravers
Po puskilogramį raugintų kopūstų ir burokėlių, 3 šaukštai linų aliejaus, šaukštas kmynų, druskos
Burokėlius išvirkite Kūčių išvakarėse. Kūčių rytą juos nulupkite, supjaustykite kubeliais ar piršteliais. Kmynus nuplikykite verdančiu vandeniu. Į raugintus kopūstus dėkite burokėlius, berkite kmynus, pilkite linų aliejų, sūdykite ir gerai išmaišykite. Dar galite dėti kelias virtas bulves, o Kalėdų dieną gardinkite ir kapotu kiaušiniu.
Mišrainė su silke
Mažai sūdytos silkės filė, raugintas burokėlis, svogūnas, raugintas agurkas, aliejaus
Burokėlio netarkuokite, o supjaustykite smulkiais piršteliais. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir suraikykite žiedeliais. Tada berkite į karštą aliejų ir apkepkite. Išgriebkite ir atšaldykite. Silkę dalinkite kubeliais, agurką- griežinėliais. Sumaišykite burokėlio pirštelius, svogūno žiedelius ir silkės kubelius. Puoškite agurko griežinėliais.
Užkandis su skumbre
400 g šviežia skumbrė, morka, petražolės šaknis
Užpilui: 100 g svogūnų, 120 g raugintų agurkų, 150 ml pomidorų pastos, 100 ml aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Skumbrę nulupkite, išskroskite ir nuplaukite. Tada sūdykite, šlakstykite actu. Morką ir petražolės šaknį nuskuskite, numazgokite ir stambiai supjaustykite. Žuvį, morkos ir petražolės šaknies dalis dėkite į nedidelį kiekį verdančio vandens ir išvirkite. Nuo skumbrės nulupkite odą, išrinkite kaulus ir ašakas, susmulkinkite.
Tuomet ruoškite užpilą. Svogūnus nulupkite ir numazgokite. Svogūnus ir agurkus supjaustykite kubeliais. Sumaišykite, o tada į juos dėkite pomidorų pastą, pilkite aliejų ir actą, gardinkite juodaisiais pipirais ir sūdykite. Užpilu apliekite skumbrės gabaliukus. Pora valandų laikykite vėsioje vietoje ir tiekite.
Įvairiaspalvės salotos
Mažas kopūstas, 2 pomidorai, 2 maži rauginti agurkai, keli ridikėliai, po 0,25 geltonos ir raudonos paprikos, skiltelė česnako, po 0,5 ryšulėlio krapų ir svogūnų laiškų, aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos
Nuimkite viršutinius kopūsto lapus. Jei ridikėlių odelė karti, tuomet ją nulupkite. Paprikas išskobkite. Česnaką nulupkite. Nuskabykite krapų šakeles. Visas daržoves ir žalumynus nuplaukite. Kopūstą pjaustykite siaurais rėžiukais, svogūnų laiškus ir petražoles sukapokite, pomidorus ir agurkus smulkinkite kubeliais, paprikas rėžkite plonomis juostelėmis, česnaką sugrūskite.
Viską išmaišykite, šlakstykite aliejumi, skaninkite juodaisiais pipirais ir sūdykite. Ruošdami salotas Kalėdoms, galite užpilti ir majonezu.
Raugintų kopūstų mišrainė su silke
400 g raugintų kopūstų, 0,5 silkės, 100 g pupelių, 0,25 svogūno, keli šaukštai aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos
Pupeles mirkykite per naktį, paskui išvirkite, pasūdykite ir ataušinkite. Silkę išmirkykite vandenyje, nudirkite odą, išimkite kaulus ir ašakas, minkštimą padalinkite kubeliais. Jei kopūstai supjaustyti stambiau, susmulkinkite. Dubenyje sumaišykite kopūstus, pupeles ir silkę. Svogūną nulupkite, nuplaukite, sukapokite ir berkite į karštą aliejų. Paskrudinę su visu aliejumi išverskite ant mišrainės. Skaninkite juodaisiais pipirais, sūdykite ir išmaišykite.
Mišrainę puoškite morkomis ir svogūnų laiškais.
Pupelių salotos
Po puskilogramį raugintų kopūstų ir pupelių, 3 svogūnai, aliejaus, druskos
Kūčių išvakarėse pupeles gerai nuplaukite, užpilkite puse litro vandens ir per naktį palikite. Kūčių rytą pupeles virkite tame pačiame vandenyje, kol suminkštės, pasūdykite ir ataušinkite. Pasmulkinkite kopūstų rėžiukus. Svogūnus nulupkite, numazgokite, supjaustykite žiedeliais ir pačirškinkite karštame aliejuje. Kopūstus sumaišykite su pupelėmis. Į juos pilkite keptus svogūnus su aliejumi, pasūdykite ir tiekite.
Raugintų kopūstų troškinys
0,5 kg raugintų kopūstų, 50 g džiovintų grybų, mažai sūdytos silkės filė, aliejaus, šaukštelis kmynų, druskos
Džiovintus grybus užmerkite nakčiai. Tada tą patį vandenį pasūdykite ir jame išvirkite grybus. Išvirusius perskalaukite ir smulkiai supjaustykite. Gabaliukus sumaišykite su kopūstais, užpilkite aliejumi ir ant silpnos ugnies troškinkite 20 minučių. Tuo metu kubeliais padalinkite silkę, nuplikykite kmynus. Į troškinį berkite silkės kubelius, skaninkite kmynais, gerai išmaišykite ir dar 5- 7 minutes patroškinkite.
Grybų prakandas
200 g marinuotų grybų, 300 g bulvių ar stiklinė virtų ryžių, 300 g alyvuogių su kauliukais, aliejaus, žalumynų, druskos
Pagardui: 3- 4 šaukštai aliejaus, 1- 2 šaukštai citrinų sulčių, maltų juodųjų pipirų, druskos
Jei prakandą gaminsite su bulvėmis, tuomet jas sūdytame vandenyje išvirkite su lupenomis, ataušinkite, nulupkite ir suraikykite kubeliais. Jei ruošite su ryžiais, tada juos sūdytame vandenyje biriai išvirkite. Marinuotus grybus nuplaukite šaltu vandeniu, susmulkinkite ir šiek tiek pakepinkite karštame aliejuje. Iš alyvuogių išimkite kauliukus ir sukapokite. Žalumynus nuplaukite, nuskabykite lapelius ir smulkiai supjaustykite.
Pagardui išplakite aliejų, citrinų sultis, juoduosius pipirus ir druską. Bulves ar ryžius sumaišykite su grybais ir alyvuogėmis, berkite žalumynus ir užpilkite pagardu. Prakandą kraukite į dubenį ir 30- 40 minučių laikykite šaldytuve.
Daržovių salotos su tunu ir daigintais kviečiais
2 skardinės po 185 g tunų filė savo sultyse, 150 g daigintų kviečių, 4 mėsingi pomidorai, 2 svogūnai, 150 g žalumynų
Pagardui: 2 šaukštai vyno acto, 5 šaukštai aliejaus, cukraus pudros, maltų juodųjų pipirų, druskos
Nuvarvinkite tunų sultis ir susmulkinkite. Pomidorus ir svogūnus nuplaukite bei nulupkite. Tada pomidorus supjaustykite kubeliais, o svogūnus- žiedeliais. Žalumynus perrinkite, kruopščiai numazgokite po vandens srove, nupurtykite lašelius ir sukapokite, galite tik nuskabyti šakeles. Visus paruoštus produktus sudėkite į salotinę. Pagardui išsukite actą, juoduosius pipirus, cukraus pudrą ir druską. Plakdami šluotele, plona srovele pilkite aliejų. Apliekite salotas, išmaišykite ir tuoj pat tiekite.
Galite skanauti su duona. O ruošdami Kalėdoms, dar galite pagardinti ir 100- 200 g fermentinio sūrio.
(Kaip matot kai kurios salotos gana šiuolaikiškos- alyvuogės, tunai... nors kai pagalvoji, o gal senovėj bajorai, ponai visokie visokio gėrio turėjo ir Kūčioms valgė )
Papildyta:
QUOTE(Lady Dy @ 2010 12 10, 13:23)
Šarūne,o tu pagal savo pateikiamus receptus visus valgius esi dariusi,ar beri čia interneto lobynų išmintį
Jei sektumėt temą įdėmiai, būtumėt perskaitę, kad aš perrašau 2005 metų Darbštuolės priedo "Kūčių vakarienė" receptus ir tikrai ne visus juos esu dariusi. Tiesiog šitoj temoj daugelio dar nebuvo ir manau vis dar yra žmonių, kurie laikosi tradicijų ir maistą Kūčioms daro dėl to, kad dauguma produktų turi kažkokią simbolinę prasmę ir tikiuosi, kad šie receptai jiems pravers
Ruginiai blyneliai su kmynais
0,5 kg ruginių miltų, apie 0,5 l vandens, šaukštas kmynų, druskos, aliejaus
Į miltus berkite kmynus, išmaišykite. Sukdami miltus, po truputį pilkite vandenį. Tešlą gerai išplakite. Karštame aliejuje kepkite nedidelius blynelius.
Valgykite su spanguolėmis, trintomis su cukrumi.
Aguonomis gardinti blynai
0,5 kg kvietinių miltų, 0,5 l vandens, šaukštas aguonų, po žiupsnelį druskos ir cukraus, aliejaus.
Aguonas nuplaukite. Į miltus dėkite aguonas, plona srovele pilkite vandenį, vis maišykite. Tešlą kruopščiai išplakite. Karštame aliejuje kepkite blynus.
Tiekite su spanguolių kisieliumi ar aguonpieniu.
Blynai su grybais
0,5 kg kvietinių miltų, 30 g džiovintų baravykų, 0,5 l vandens, aliejaus, druskos
Baravykus užmerkite nakčiai, tada tame pačiame vandenyje išvirkite, perskalaukite, atšaldykite ir smulkiai supjaustykite. Į miltus dėkite baravykų gabalėlius, plona srovele pilkite vandenį, vis maišykite. Tešlą sūdykite ir gerai išplakite. Blynus kepkite karštame aliejuje kol apskrus.
Valgykite šiltus ar šaltus su avižų kisieliumi.
Įdaryti žuvies pjaustiniai
4- 5 žuvies pjaustiniai be kaulų, 3/4 stiklinės šviežių, virtų ar džiovintų grybų, nemažas svogūnas, 3/4 stiklinės baltos duonos džiūvėsių, 4 šaukštai alyvuogių aliejaus, aliejaus indui tepti, po 1/2 stiklinės balto sausojo vyno ir žuvies sultinio, šaukštas kapotų petražolių, druskos, maltų pipirų
Iš pradžių paruoškite įdarą. Jei gaminsite su džiovintais grybais, tuomet juos užmerkite nakčiai. Tada tame pačiame vandenyje išvirkite, perskalaukite. Grybus smulkiai supjaustykite. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir sukapokite. Grybų ir svogūnų gabaliukus pakepinkite karštame aliejuje. Kiek pačirškinę, krėskite pusę džiūvėsėlių, pilkite 3- 4 šaukštus sultinio, berkite petražoles ir sūdykite.
Žuvies pjaustinius įtrinkite druska ir pipirais, ant kiekvieno dėkite po šaukštą įdaro, susukite, apvyniokite siūlu, kad neišsileistų, ir apvoliokite likusiuose džiūvėsėliuose. Kepimo indą ištepkite aliejumi, sudėkite žuvį. Šaukite į karštą orkaitę ir kepkite 20- 25 minutes. Tada apliekite vynu su likusiu sultiniu ir kepkite dar 10 minučių mažesniame karštyje. Ištraukite, kai suktinukai kiek pravės, atsargiai nuvyniokite siūlus. Į stalą duokite šiltus.
Lydekos žiedas
1 kg lydeka, 2 svogūnai, petražolės šaknis, maža saliero šaknis, poras, 2 rauginti agurkai, 1/2 l balto sausojo vyno, stiklinė krienų padažo, keli laurų lapeliai, 3- 4 kvapiųjų pipirų žirneliai, druskos.
Lydeką nuvalykite ir išskroskite nenupjaudami galvos ir uodegos. Tada nuplaukite, nuvarvinkite ir ištrinkite druska. Susukite į žiedą: uodegą įkiškite į lydekos burną, kad neišdileistų, prismeikite mediniu pagaliuku. Svogūnus, petražoles ir saliero šaknis nulupkite. Juos ir porą nuplaukite. Visas daržoves supjaustykite griežinėliais. Paruoštą lydeką dėkite į puodą, supilkite vyną, meskite laurų lapelius, berkite kvapiuosius pipirus, kraukite visas daržoves ir užvirkite. 5- 7 minutes virkite ant stiprios ugnies, o baikite virti ant silpnos. Tiekite gilesnėje lėkštėje su daržovių padažu, atskirai padėkite krienų padažo.
Antelė
Mielinės tešlos, aguonų, kelios džiovintos ar šaldytos uogos: spanguolės, mėlynės, ievos ar kitokios
Paruoškite mielinę tešlą (receptą įdėjau 3 puslapyje). Iš jos iškočiokite ilgą volelį. Volelį suriškite mazgu ir imkite kurti antelę. Mazgo kilpa- sparneliai, apatinis volelio galas- uodegėlė, ilgesnis viršutinis- kaklas su galvele. Galvelėje išspauskite snapelį ir įdėkite uogų akeles. Sparnelius pabarstykite aguonomis ir peiliu išraižykite plunksnas.
Ši antelė- senas Kūčių valgis, kadaise turėjęs ritualinę prasmę, o paskui likęs tik kaip vaikų džiaugsmas ir žaislas. Kūčioms kepdavo ne tik anteles, bet ir visokiausius kitus paukščius ir žvėris: gaidžiukus, viščiukus, kiškučius. Galite pabandyti ir jūs, juk čią svarbiausia fantazija ir išmonė.
Medaus piršteliai
200- 300 g mielinės tešlos, miltų, po 1/2 stiklinės medaus ir cukraus, malto imbiero.
Paruoškite mielinę tešlą (receptą įdėjau 3 puslapyje). Iš jos lipdykite 3- 4 cm ilgio volelius. Juos išdėliokite ant miltais pabarstytos skardos, šaukite į karštą orkaitę ir iškepkite. Mažame inde pakaitinkite medų su cukrumi, tada dėkite pirštelius ir 3- 4 minutes pavirkite. Išimkite, nusausinkite. Galite gardinti imbieru.
Kepti obuoliai
4 rūgštūs, geriausia antaniniai, obuoliai, po 4 šaukštelius cukraus ir spanguolių ar razinų, acto ar citrinų sulčių, cukraus pudros
Obuolius nuplaukite, išpjaukite sėklalizdžius ir 10- 15 minučių palaikykite šiltame rūgštintame vandenyje. Tada vietoje sėklalizdžių įberkite su cukrumi ištrintų spanguolių ar išmirkytų razinų.Šaukite į vidutinio karštumo orkaitę ir kepkite 10- 15 minučių. Iškepusius pabarstykite cukraus pudra.
Vietoj spanguolių galite imti gerą saują bet kokių šaldytų uogų, taip pat galite dėti uogienės.
0,5 kg ruginių miltų, apie 0,5 l vandens, šaukštas kmynų, druskos, aliejaus
Į miltus berkite kmynus, išmaišykite. Sukdami miltus, po truputį pilkite vandenį. Tešlą gerai išplakite. Karštame aliejuje kepkite nedidelius blynelius.
Valgykite su spanguolėmis, trintomis su cukrumi.
Aguonomis gardinti blynai
0,5 kg kvietinių miltų, 0,5 l vandens, šaukštas aguonų, po žiupsnelį druskos ir cukraus, aliejaus.
Aguonas nuplaukite. Į miltus dėkite aguonas, plona srovele pilkite vandenį, vis maišykite. Tešlą kruopščiai išplakite. Karštame aliejuje kepkite blynus.
Tiekite su spanguolių kisieliumi ar aguonpieniu.
Blynai su grybais
0,5 kg kvietinių miltų, 30 g džiovintų baravykų, 0,5 l vandens, aliejaus, druskos
Baravykus užmerkite nakčiai, tada tame pačiame vandenyje išvirkite, perskalaukite, atšaldykite ir smulkiai supjaustykite. Į miltus dėkite baravykų gabalėlius, plona srovele pilkite vandenį, vis maišykite. Tešlą sūdykite ir gerai išplakite. Blynus kepkite karštame aliejuje kol apskrus.
Valgykite šiltus ar šaltus su avižų kisieliumi.
Įdaryti žuvies pjaustiniai
4- 5 žuvies pjaustiniai be kaulų, 3/4 stiklinės šviežių, virtų ar džiovintų grybų, nemažas svogūnas, 3/4 stiklinės baltos duonos džiūvėsių, 4 šaukštai alyvuogių aliejaus, aliejaus indui tepti, po 1/2 stiklinės balto sausojo vyno ir žuvies sultinio, šaukštas kapotų petražolių, druskos, maltų pipirų
Iš pradžių paruoškite įdarą. Jei gaminsite su džiovintais grybais, tuomet juos užmerkite nakčiai. Tada tame pačiame vandenyje išvirkite, perskalaukite. Grybus smulkiai supjaustykite. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir sukapokite. Grybų ir svogūnų gabaliukus pakepinkite karštame aliejuje. Kiek pačirškinę, krėskite pusę džiūvėsėlių, pilkite 3- 4 šaukštus sultinio, berkite petražoles ir sūdykite.
Žuvies pjaustinius įtrinkite druska ir pipirais, ant kiekvieno dėkite po šaukštą įdaro, susukite, apvyniokite siūlu, kad neišsileistų, ir apvoliokite likusiuose džiūvėsėliuose. Kepimo indą ištepkite aliejumi, sudėkite žuvį. Šaukite į karštą orkaitę ir kepkite 20- 25 minutes. Tada apliekite vynu su likusiu sultiniu ir kepkite dar 10 minučių mažesniame karštyje. Ištraukite, kai suktinukai kiek pravės, atsargiai nuvyniokite siūlus. Į stalą duokite šiltus.
Lydekos žiedas
1 kg lydeka, 2 svogūnai, petražolės šaknis, maža saliero šaknis, poras, 2 rauginti agurkai, 1/2 l balto sausojo vyno, stiklinė krienų padažo, keli laurų lapeliai, 3- 4 kvapiųjų pipirų žirneliai, druskos.
Lydeką nuvalykite ir išskroskite nenupjaudami galvos ir uodegos. Tada nuplaukite, nuvarvinkite ir ištrinkite druska. Susukite į žiedą: uodegą įkiškite į lydekos burną, kad neišdileistų, prismeikite mediniu pagaliuku. Svogūnus, petražoles ir saliero šaknis nulupkite. Juos ir porą nuplaukite. Visas daržoves supjaustykite griežinėliais. Paruoštą lydeką dėkite į puodą, supilkite vyną, meskite laurų lapelius, berkite kvapiuosius pipirus, kraukite visas daržoves ir užvirkite. 5- 7 minutes virkite ant stiprios ugnies, o baikite virti ant silpnos. Tiekite gilesnėje lėkštėje su daržovių padažu, atskirai padėkite krienų padažo.
Antelė
Mielinės tešlos, aguonų, kelios džiovintos ar šaldytos uogos: spanguolės, mėlynės, ievos ar kitokios
Paruoškite mielinę tešlą (receptą įdėjau 3 puslapyje). Iš jos iškočiokite ilgą volelį. Volelį suriškite mazgu ir imkite kurti antelę. Mazgo kilpa- sparneliai, apatinis volelio galas- uodegėlė, ilgesnis viršutinis- kaklas su galvele. Galvelėje išspauskite snapelį ir įdėkite uogų akeles. Sparnelius pabarstykite aguonomis ir peiliu išraižykite plunksnas.
Ši antelė- senas Kūčių valgis, kadaise turėjęs ritualinę prasmę, o paskui likęs tik kaip vaikų džiaugsmas ir žaislas. Kūčioms kepdavo ne tik anteles, bet ir visokiausius kitus paukščius ir žvėris: gaidžiukus, viščiukus, kiškučius. Galite pabandyti ir jūs, juk čią svarbiausia fantazija ir išmonė.
Medaus piršteliai
200- 300 g mielinės tešlos, miltų, po 1/2 stiklinės medaus ir cukraus, malto imbiero.
Paruoškite mielinę tešlą (receptą įdėjau 3 puslapyje). Iš jos lipdykite 3- 4 cm ilgio volelius. Juos išdėliokite ant miltais pabarstytos skardos, šaukite į karštą orkaitę ir iškepkite. Mažame inde pakaitinkite medų su cukrumi, tada dėkite pirštelius ir 3- 4 minutes pavirkite. Išimkite, nusausinkite. Galite gardinti imbieru.
Kepti obuoliai
4 rūgštūs, geriausia antaniniai, obuoliai, po 4 šaukštelius cukraus ir spanguolių ar razinų, acto ar citrinų sulčių, cukraus pudros
Obuolius nuplaukite, išpjaukite sėklalizdžius ir 10- 15 minučių palaikykite šiltame rūgštintame vandenyje. Tada vietoje sėklalizdžių įberkite su cukrumi ištrintų spanguolių ar išmirkytų razinų.Šaukite į vidutinio karštumo orkaitę ir kepkite 10- 15 minučių. Iškepusius pabarstykite cukraus pudra.
Vietoj spanguolių galite imti gerą saują bet kokių šaldytų uogų, taip pat galite dėti uogienės.
Šarūne,ačiū tau už tokia gausą puikių receptų daug ką išsisaugojau ir tikrai šiemet kūčių stalą papildysiu šiais puikiais patiekalais