Na,dar galiu įsiterpti apie pagoniškas kūčias, kada lietuviai valgydavo ir mėsiškus patiekalus.Ši tradicija nunyko atėjus krikščionybei.
QUOTE(lututė @ 2013 12 15, 13:42)
viskas gerai,bet tema vadinasi "Tradiciniai kūčių valgiai",tai tie visi sušiai,alyvuogės ir dar bele kas yra ne į temą.Tada reikėtų susikurti temą pavadinimu "Per kūčias valgau kaip noriu" ir dėti visus širdžiai mielus receptus-nuo sušių iki karbonadų.Senojoje lietuvių virtuvėje yra tikrai gerų dalykų.Bet daugumas tiesiog tingi vargintis...
Labai jums pritariu
QUOTE(lututė @ 2013 12 15, 12:55)
Na,dar galiu įsiterpti apie pagoniškas kūčias, kada lietuviai valgydavo ir mėsiškus patiekalus.Ši tradicija nunyko atėjus krikščionybei.
Arba nežino
QUOTE(lututė @ 2013 12 15, 13:55)
Na,dar galiu įsiterpti apie pagoniškas kūčias, kada lietuviai valgydavo ir mėsiškus patiekalus.Ši tradicija nunyko atėjus krikščionybei.
taip as sita irgi uzfiksavus buvau tik sakau tai yra asimiliacija... kai jungiasi dvi religijos ir gaunas kazkoks SAVAS, TRADICINIS, PRASMINGAS sventimas, kuris kaip matome skiriasi net tokioje mazoje kaip Lietuvos teritorijoje... Kiekvienam kampelyje musu tautos, islike kazkas labai SAVITO. Ir butu idomu net issirinkti tik tavo saknims artimo varianto bet smagu isbandyti ir kitu Lietuvos regionu idomybes Paruosciau kanapes, bet itariu kad mociute musu nesuprastu
QUOTE(Ingusia31 @ 2013 12 15, 12:52)
Kataliku kucios ir tradicines lietuviu kucios (kuriu saknys pagonybeje) yra truputi skirtingi dalykai. Katalikams kitose salyse uztenka pasniko kuciu metu, o lietuviai tik savo pagoniskas kucias pritaike prie katalikisku reikalavimu (issaugodami pagoniska patiekalams suteikta prasme). Todel ir vadinasi ne "tradiciniai katalikisku kuciu ar pasniko patiekalai, o LIETUVISKI tradiciniai kuciu patiekalai....
Ar tikrai manote kad Kuciu vakara daromi burtai, uzkalbejimai tinka baznyciai?
Ar tikrai manote kad Kuciu vakara daromi burtai, uzkalbejimai tinka baznyciai?
Žinoma, kad nedera.
Mūsų šeima švenčia krikščioniškai, nes esame ne pagonys, o krikštyti..nuo mažiausiosios iki didžiausio Ir mano šeimoje jokių burtų nėra..netraukiam jokių šiaudų, nededam tuščių lėkščių ir neklausom ką šuo su pelėm kalbasi nakčia
Ir nuorodą įdėjau tik tam, kad ir kiti sužinotų, jog nei pasninko, nei susilaikymo nuo mėsos nelaužo nei sviestas, nei pienas. Ir pasninkas išvis nėra privalomas per Adventą
Pagonybėje, kaip jau ir rašė, net mėsa leistina buvo
Man asmeniškai vyskupų konferencijos išaiškinimas buvo didele naujiena. Nes ir mano seneliai, ir tėvai mokino, kad kūčių valgiai ruošiami be jokių sviestų, pienų, majonezų, mėsų ir įmantrybių. Tėvas kilęs iš Žemaitijos, tai daugiau žinau žemaitišką virtuvę...kanapes, cibulynę darytą su žuvies galva ir t.t.
Tų tradicijų ir aš pati griežtai laikausi - nei pieno, nei sviesto, nei grietinės niekur nededu.
Ir laikausi vien todėl, kad senstu, kad jau apima nostalgija praeičiai, a.a. besiilsintiems seneliams, mūsų lietuviškoms tradicijoms, savo šaknims..
Bet juk nėra baisu žmonėms ir pasakyti, kad krikščioniškosios tradicijos pieno produktus leidžia, nemanau, kad čia sugadinau temos esmę ir prasmę
Mano kūčių stalas dar tik planuojamas, bet turiu idėją, kad kiekvienais metais vaikams pagaminsiu ir parodysiu kiekvieno LT regiono valgius, jau du vyresnieji nebemaži..nebeužtenka duoniukų su kisielium ir mandarinų, o mums tik silkės visais pavidalais, kad tik tų 12 patiekalų būtų
Žemaitijos, Dzūkijos, Aukštaitijos, Suvalkijos valgius noriu jiems pristatyti, tad turiu padirbėti vien tų receptų ieškodama, nes man daug kas "svetima", nežinau visų tradicijų
Bet pasistengsiu, čia mano asmeninis iššūkis šiemet
QUOTE(Rasma @ 2013 12 15, 14:57)
Žinoma, kad nedera.
Mūsų šeima švenčia krikščioniškai, nes esame ne pagonys, o krikštyti..nuo mažiausiosios iki didžiausio Ir mano šeimoje jokių burtų nėra..netraukiam jokių šiaudų, nededam tuščių lėkščių ir neklausom ką šuo su pelėm kalbasi nakčia
Mūsų šeima švenčia krikščioniškai, nes esame ne pagonys, o krikštyti..nuo mažiausiosios iki didžiausio Ir mano šeimoje jokių burtų nėra..netraukiam jokių šiaudų, nededam tuščių lėkščių ir neklausom ką šuo su pelėm kalbasi nakčia
Tai velgi jus nesvenciate Kuciu TRADICINIU (kurios yra ir su burtais ir kitais rekvizitais...) musu proseneliai krikscionys kap ir jus, Kuciu vakara puikiai derindavo su katalikiska malda, kryzeliu, pagoniskais burtais, padeka gamtai ir kitiems dalykams. Jusu seima susimodeliavo savo dalini varianta, kita seima i savo meniu taip pat daro pakeitimus ir iveda susius ar majoneza...
Kas liecia mesa, taigi raseme kad ji dingo iskart tada kai atejo krikscionybe, o musu proseneliai (ne 10 eiles proproseneliai) per sia svente MESOS NEVALGE ir jie nebuvo pagonys. Nereik suplati visko i kruva. Niekas cia nekapsto receptu pagonisku, bet domimes TRADICINIAIS MUSU PROSENELIU (3-4 kartos atgal) KRIKSCIONIU (KATALIKU) VALGIAIS IR TRADICIJOM.
Aš bent jau prie temos perskaitau, kad tai yra patiekalų tema, o ne beprasmių pasvarstymų kas ko nevalgo...
Gal nesipykime, o valgykime ir draugaukime. Ta proga parašysiu savo silkutės receptą. Reikės: 2 silkės file, 2 marinuotų agurkėlių, 2v.š. kepintų saulėgrąžų, 1 v.š. moliūgo sėklų, 2 raudonų svogūnų. Užpilui 1 citrinos sultys ir 5 v.š. aliejaus. Svogūną pakepinti, atvėsinti. Silkutė supjaustyti riekelėmis ir ant jos sudėti masę, pagamintą iš likusių produktų. Skanaus ir taikos
Gal nesipykime, o valgykime ir draugaukime. Ta proga parašysiu savo silkutės receptą. Reikės: 2 silkės file, 2 marinuotų agurkėlių, 2v.š. kepintų saulėgrąžų, 1 v.š. moliūgo sėklų, 2 raudonų svogūnų. Užpilui 1 citrinos sultys ir 5 v.š. aliejaus. Svogūną pakepinti, atvėsinti. Silkutė supjaustyti riekelėmis ir ant jos sudėti masę, pagamintą iš likusių produktų. Skanaus ir taikos
QUOTE(pupa*uoga @ 2013 12 15, 16:43)
Aš bent jau prie temos perskaitau, kad tai yra patiekalų tema, o ne beprasmių pasvarstymų kas ko nevalgo...
Gal nesipykime, o valgykime ir draugaukime. Ta proga parašysiu savo silkutės receptą. Reikės: 2 silkės file, 2 marinuotų agurkėlių, 2v.š. kepintų saulėgrąžų, 1 v.š. moliūgo sėklų, 2 raudonų svogūnų. Užpilui 1 citrinos sultys ir 5 v.š. aliejaus. Svogūną pakepinti, atvėsinti. Silkutė supjaustyti riekelėmis ir ant jos sudėti masę, pagamintą iš likusių produktų. Skanaus ir taikos
Gal nesipykime, o valgykime ir draugaukime. Ta proga parašysiu savo silkutės receptą. Reikės: 2 silkės file, 2 marinuotų agurkėlių, 2v.š. kepintų saulėgrąžų, 1 v.š. moliūgo sėklų, 2 raudonų svogūnų. Užpilui 1 citrinos sultys ir 5 v.š. aliejaus. Svogūną pakepinti, atvėsinti. Silkutė supjaustyti riekelėmis ir ant jos sudėti masę, pagamintą iš likusių produktų. Skanaus ir taikos
skamba skaniai
Ačiū Rasma už citatas, tikrai įdomu pasiskaityti , liberalėja katalikų bažnyčia
Sutinku, daugiau pusė šitos temos skaitytojų tiesiog prašoka žodį TRADICINIAI Manau temukė skirta gilintis į senovinius lietuvių tautos valgius šia dieną, specialiai nerašau Kūčių, nes ne visą laiką ji taip vadinos , atgaivinti tuos senuosius lietuvių valgius, tuo labiau, kad jie yra labai skirtingi kiekvienam LT regione
Sutinku, daugiau pusė šitos temos skaitytojų tiesiog prašoka žodį TRADICINIAI Manau temukė skirta gilintis į senovinius lietuvių tautos valgius šia dieną, specialiai nerašau Kūčių, nes ne visą laiką ji taip vadinos , atgaivinti tuos senuosius lietuvių valgius, tuo labiau, kad jie yra labai skirtingi kiekvienam LT regione
Na,galiu įmest mano žemaitės anytos silkės receptą kūčioms,kuris visai lietuvai tiks-nes paprasta ir pakankamai skanu.
Numirkytą silkę supjaustom juostelėmis ir gražiai sudedam silkinėn.Tuo tarpu pakepinam svogūną aliejuje,truputį papipiriman ir įdedam keletą šaukštų pomidorų padažo.Išmaišom,pakepinam minutę ir karštą masę pilam tiesiog ant silkės.
Silkė gaunasi minkšta,nes padaže tarsi apkepa. Prieš tai silkę reikia mirkyti todėl,kad karštyje druska "atsigauna",ir pasidaro per sūru.
Ir...pasvarstyti reikia,nes daugumas tikrai-nepaskaito net temos pavadinimo... o be to ir visai įdomu,kai gauni daugiau info,nei sausas receptas...
Numirkytą silkę supjaustom juostelėmis ir gražiai sudedam silkinėn.Tuo tarpu pakepinam svogūną aliejuje,truputį papipiriman ir įdedam keletą šaukštų pomidorų padažo.Išmaišom,pakepinam minutę ir karštą masę pilam tiesiog ant silkės.
Silkė gaunasi minkšta,nes padaže tarsi apkepa. Prieš tai silkę reikia mirkyti todėl,kad karštyje druska "atsigauna",ir pasidaro per sūru.
Ir...pasvarstyti reikia,nes daugumas tikrai-nepaskaito net temos pavadinimo... o be to ir visai įdomu,kai gauni daugiau info,nei sausas receptas...
QUOTE(pupa*uoga @ 2013 12 15, 16:43)
Aš bent jau prie temos perskaitau, kad tai yra patiekalų tema, o ne beprasmių pasvarstymų kas ko nevalgo...
Gal nesipykime, o valgykime ir draugaukime. Ta proga parašysiu savo silkutės receptą. Reikės: 2 silkės file, 2 marinuotų agurkėlių, 2v.š. kepintų saulėgrąžų, 1 v.š. moliūgo sėklų, 2 raudonų svogūnų. Užpilui 1 citrinos sultys ir 5 v.š. aliejaus. Svogūną pakepinti, atvėsinti. Silkutė supjaustyti riekelėmis ir ant jos sudėti masę, pagamintą iš likusių produktų. Skanaus ir taikos
Gal nesipykime, o valgykime ir draugaukime. Ta proga parašysiu savo silkutės receptą. Reikės: 2 silkės file, 2 marinuotų agurkėlių, 2v.š. kepintų saulėgrąžų, 1 v.š. moliūgo sėklų, 2 raudonų svogūnų. Užpilui 1 citrinos sultys ir 5 v.š. aliejaus. Svogūną pakepinti, atvėsinti. Silkutė supjaustyti riekelėmis ir ant jos sudėti masę, pagamintą iš likusių produktų. Skanaus ir taikos
As si patiekaliuka jau pora metu gaminu tik kad svogunelio nededu (as apskritai su juo nedraugauju )
QUOTE(Ingusia31 @ 2013 12 15, 14:29)
Tai velgi jus nesvenciate Kuciu TRADICINIU (kurios yra ir su burtais ir kitais rekvizitais...) musu proseneliai krikscionys kap ir jus, Kuciu vakara puikiai derindavo su katalikiska malda, kryzeliu, pagoniskais burtais, padeka gamtai ir kitiems dalykams. Jusu seima susimodeliavo savo dalini varianta, kita seima i savo meniu taip pat daro pakeitimus ir iveda susius ar majoneza...
Kas liecia mesa, taigi raseme kad ji dingo iskart tada kai atejo krikscionybe, o musu proseneliai (ne 10 eiles proproseneliai) per sia svente MESOS NEVALGE ir jie nebuvo pagonys. Nereik suplati visko i kruva. Niekas cia nekapsto receptu pagonisku, bet domimes TRADICINIAIS MUSU PROSENELIU (3-4 kartos atgal) KRIKSCIONIU (KATALIKU) VALGIAIS IR TRADICIJOM.
Kas liecia mesa, taigi raseme kad ji dingo iskart tada kai atejo krikscionybe, o musu proseneliai (ne 10 eiles proproseneliai) per sia svente MESOS NEVALGE ir jie nebuvo pagonys. Nereik suplati visko i kruva. Niekas cia nekapsto receptu pagonisku, bet domimes TRADICINIAIS MUSU PROSENELIU (3-4 kartos atgal) KRIKSCIONIU (KATALIKU) VALGIAIS IR TRADICIJOM.
Bet jus suprantat, kad jei kazkada senoveje kazkas nebutu ivedes kazko naujo (kad ir tas mesos nebevalgymas), tai butu viskas kitaip? Visada kazkas atsirando naujo, o po to jau tas naujo tampa tradicija. Ir visada buna tokiu nepasitenkinusiu
Juk dabar kulturiniai skirtumai niveliuojasi, o maisto asortimentas neitiketinai platus. Tai jei kazkas ant stalo prie 11 patiekalu is silkes ir bulviu pades 12-a is ryziu ir lasisos, po 50 metu gal tas patiekalas darysis tradiciniu? Ar jus manot kitaip buvo su visais kitais patiekalais?
Beje, rasymas didziosiomis raidemis internetineje erdveje reiskia rekima. Taigi nurimkite, visgi Kucios arteja.