Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

QUOTE(Lyžuka @ 2013 12 05, 17:56)
išskirtinis bruožas, kad pas mus nekepdavo kūčiukų, o tokias plonas ir ilgas bandeles, kurias paskui laužydavo ir merkdavo į aguonpienį.

dar papildysiu,. kai kas pas mus virdavo paprastus skrylius ir juos užpildavo maltomis aguonomis, o vadino lyg tais švilpikais, ar tai šližikais  g.gif

vava,esu girdėjus biggrin.gif laužiukais juos vadindavo...ir apie skrylius esu girdėjus...
o jei pasidomėt-tai visokios silkės ant lietuviško Kūčių stalo atsirado tik apie XVI a., iki tol vyravo grūdiniai valgiai,riešutai,grybai,daržovių valgiai,obuoliai.Dėdavo ir lydeką-kaip vaisingumo simbolį.Blynus irgi kepdavo,o kiekvienas patiekalas ant Kūčių stalo turėjo tam tikrą reikšmę... ax.gif
Atsakyti
QUOTE(lututė @ 2013 12 05, 18:26)
vava,esu girdėjus  biggrin.gif  laužiukais juos vadindavo...ir apie skrylius esu girdėjus...
o jei pasidomėt-tai visokios silkės ant lietuviško Kūčių stalo atsirado tik apie  XVI a., iki tol vyravo grūdiniai valgiai,riešutai,grybai,daržovių valgiai,obuoliai.Dėdavo ir lydeką-kaip vaisingumo simbolį.Blynus irgi kepdavo,o kiekvienas patiekalas ant Kūčių stalo turėjo tam tikrą reikšmę... ax.gif

Tada vietoj silkių džiovintą žuvį valgė, beje ir dabar dar kažkur girdėjus, kad kučių diena, būtent dieną, o ne vakare tą žuvį valgo smile.gif
Atsakyti
QUOTE(lututė @ 2013 12 05, 12:34)
Nėra už ką  4u.gif  malonu,jei kas nors tiko.
Aš kadangi gaminsiu ne viena,o su sese,tai mūsų Kūčių stalas atrodys maždaug taip :


silkė patale
silkė su grybais
Žydiška silkė
kepta jūros lydeka tešloje




Kaip gaminate Žydišką silkę g.gif
blush2.gif doh.gif jau radau mirksiukas.gif , ačiū
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Medute55: 06 gruodžio 2013 - 22:53
Mes per kūčias be išvardintų patiekalų dar dedam keptos duonos ir pupelių mišrainę. Ir visada kepu pyragėlius su grybais. Žuvimi ir silke dažniausiai rūpinuosi ne aš.
Dar pas anyta užpernai patiko burokėlių mišrainė, šiek tiek kitokia negu tradicinė (papildomai įdėta raugintų kopūstų), puikus skonis thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(suntea7 @ 2013 12 07, 13:19)
Dar pas anyta užpernai patiko burokėlių mišrainė, šiek tiek kitokia negu tradicinė (papildomai įdėta raugintų kopūstų),  puikus skonis thumbup.gif

Man pačios skaniausios salotos-burokėliai,rauginti kopūstai,svogūnai,aliejus... thumbup.gif dar pipiriuko...Žemaitijoj jas rusiškom pravardžiuoja,bet mano kuklia nuomone tai tipiškos lietuviškos viduržiemio salotos...
Atsakyti
Prasau parasykite kaip jus pupas kuciom ruisiat. Tiesiog isverdat, ar kazkaip paskaninat?
Atsakyti
QUOTE(Neringasha @ 2013 12 09, 09:29)
Prasau parasykite kaip jus pupas kuciom ruisiat. Tiesiog isverdat, ar kazkaip paskaninat?


Pakepinu svogūnus ir sumaišau su pupom. Bet pastebėjau, kad vaikai labai mėgsta tiesiog paprastai virtas tas dideles pupas, tai šiemet nemakaluosiu su niekuo smile.gif kadangi ir taip nelabai ką valgo nuo kūčių stalo, tai bent pupų pales smile.gif
Atsakyti
Aisku.aciu labai
Atsakyti
Gal kuri ruošiate silkę marinate su įvairiais džiovintais vaisiais?
Ir kaip gaminate pyragėlius su grybais g.gif ?
Atsakyti
QUOTE(Medute55 @ 2013 12 10, 21:16)
Gal kuri ruošiate silkę marinate su įvairiais džiovintais vaisiais?
Ir kaip gaminate pyragėlius su grybais g.gif ?

pirmosios-ne,o pyragėliai su grybais gana paprasta.Įdarui reikia išvirti džiovintus grybus,sumalti.Tuo tarpu keptuvėje iki aukso spalvos pakepinti svogūnus,tada sudėti grybus ir apkepti,dėti mėgiamus prieskonius.Tešlą imu gatavą šaldytą sluoksniuotą.
Galima įdarą daryti ir šampinjonų,eiga ta pati,apvirti nereikia,tik tada dar dėl skonio prie svogūnų dedu ir kepintų morkų. rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(lututė @ 2013 12 10, 21:49)
pirmosios-ne,o pyragėliai su grybais gana paprasta.Įdarui reikia išvirti džiovintus grybus,sumalti.Tuo tarpu keptuvėje iki aukso spalvos pakepinti svogūnus,tada sudėti grybus ir apkepti,dėti mėgiamus prieskonius.Tešlą imu gatavą šaldytą sluoksniuotą.
Galima įdarą daryti ir šampinjonų,eiga ta pati,apvirti nereikia,tik tada dar dėl skonio prie svogūnų dedu ir kepintų morkų.  rolleyes.gif


o kepate orkaiteje ar verdate aliejuje?
Atsakyti
QUOTE(Reff @ 2013 12 10, 22:52)
o kepate orkaiteje ar verdate aliejuje?

kepu orkaitėj,aliejuj tik taškymasis,o ir nežinau,ar normaliai gautųsi su sluoksniuota tešla.Beje,tą patį įdarą darau ir kai vietoj pyragėlių darau virtinukus,kuriuos po kelis į vegetariškus barštelius sumetu.Tik tada jau koldūnų tešlą pačiai susiminkyt tenka mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo lututė: 10 gruodžio 2013 - 23:53