250 g šalto sviesto;
250 g miltų;
truputis druskos;
5-6 valg. š. acto arba vienos citrinos sultys;
apie 125 ml vandens.
Šaltą sviestą supjaustyti labai plonai ir dėti į 50 g miltų. Viską trumpai paminkyti rankomis, suformuoti keturkampį, suvynioti į maistinę plėvelę popierių ir padėti šaltai. Likusius miltus persijoti ant stalo ar lentos. Kauburėlio viduryje padaryti įdubimą ir į jį suberti druską, supilti actą bei pusę vandens. Viską sumaišyti su trupučiu miltų ir su likusiu vandeniu suminkyti vidutinio kietumo tešlą, lengvai atsiskiriančią nuo pagrindo. Iš jos suformuoti kepalą ir palaikyti 30 min.
Iš tešlos iškočioti į 7mm storio lakštą. Vienoje šio lakšto pusėje sudėti su miltais suminkytą sviestą ir užlenkti kitą tešlos kraštą. Tešlą per daug nespaudžiant iškočioti į 1 cm storio pailgą sluoksnį (kočioti nuo vidurio kraštų link). Galus užlenkti ir lakštą sulankstyti į keturis sluoksnius. Tešlą 30 min. laikyti šaltai.
Vėliau procesą kartoti dar keturis kartus. Pertraukose tarp atskirų kočiojimo procesų tešlą trumpai palaikyti šaldytuve. Viskas...
Bet tingintiems: Ant paruoštos tešlos galima išdėlioti plonai supjaustytą šaltą sviestą ir tada tešlą lankstyti bei kočioti. Taip susitaupys laiko, tačiau bus sunkiau kočioti.
Žydišką silkę šiais metais tik bandysiu,todėl negaliu nei girt,nei peikt-tiesiog girdėjau,kad labai skanu.Tik reik iš kažkur susirast indą,kuriame iškepus bus galima ir paduot Receptas :
1 kg silkės su galva
1 kg svogūnų
0,5 stikl. aliejaus
50 g razinų
1 valg.š.medaus
1 valg.š. cukraus
0,5 stikl. actu parūgštinto vandens
1 arb.š.cinamono
0,5 stikl. graikinių riešutų
Išdorotą silkę supjaustyti 3cm storio gabalėliais,svogūnus-stambiais griežiniais.Į indo dugną dėti sluoksnį silkės,ant viršaus-svogūnų,pabarstyti razinomis,riešutais ir cinamonu.Viską pakartoti,užbaigti svogūnais. Sumaišyti medų,cukrų,acto vandenį,aliejų ir užpilti ant viršaus.Kepti orkaitėje 150 laipsnių temperatūroje,kol gražiai paraus.Atvėsinti.
Kas man nepatiko-tai nenurodytas acto kiekis,bet manau,tokiam žuvies kiekiui reikėtų apie 4valg. šaukštus...
Žuvies sūris
Stambi žuvis (menkė,starkis ar kt.)
morka
2-3 svogūnai
4 riekės batono
2 valg.š. manų kruopų
2 valg.š. aliejaus
2 valg.š. kmynų
petražolių
saujelė džiovintų grybų,druskos,pipirų
Žuvį iškaulinti ir sumalti.Morką ir džiov. grybus išvirti ir taip pat sumalti,svogūnus smulkiai supjaustyti ir pakepti aliejuje.Į masę dėti pamirkytą ir nuspaustą batoną ir kitus priedus,suminkyti,suvynioti į marlę ir surišti.Virti pasūdytame vandenyje su lauro lapeliais ir pipirais apie pusvalandį.Išvirusį paslėgti kelioms valandoms.
Va ir viskas...
Papildyta:
QUOTE(Lyžuka @ 2013 12 04, 17:04)
Ir aš neišmastu ką čia tokio senovinio pagaminti , girą šiemet dar darysiu
spanguolių kisielių arba džiovintų obuoliukų kompotą jei apie gėrimus kalba
jei apie saldžius patiekalus-pas mus visada ant stalo būna čirvinių blynų su uogomis ir blynukų su obuoliu
dar iš senesnių patiekalų galima grybų kotletus daryt arba kokį karpį drebučiuose...
ot,užėjo manija patarinėt...