Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

Na,gėda sakyt,bet pyragėlių trapią tešlą imu jau gatavą šaldytą blush2.gif tiesiog nebelieka laiko su ja vargt,bet kas norit-galiu pasidalint receptu... :

250 g šalto sviesto;
250 g miltų;
truputis druskos;
5-6 valg. š. acto arba vienos citrinos sultys;
apie 125 ml vandens.

Šaltą sviestą supjaustyti labai plonai ir dėti į 50 g miltų. Viską trumpai paminkyti rankomis, suformuoti keturkampį, suvynioti į maistinę plėvelę popierių ir padėti šaltai. Likusius miltus persijoti ant stalo ar lentos. Kauburėlio viduryje padaryti įdubimą ir į jį suberti druską, supilti actą bei pusę vandens. Viską sumaišyti su trupučiu miltų ir su likusiu vandeniu suminkyti vidutinio kietumo tešlą, lengvai atsiskiriančią nuo pagrindo. Iš jos suformuoti kepalą ir palaikyti 30 min.

Iš tešlos iškočioti į 7mm storio lakštą. Vienoje šio lakšto pusėje sudėti su miltais suminkytą sviestą ir užlenkti kitą tešlos kraštą. Tešlą per daug nespaudžiant iškočioti į 1 cm storio pailgą sluoksnį (kočioti nuo vidurio kraštų link). Galus užlenkti ir lakštą sulankstyti į keturis sluoksnius. Tešlą 30 min. laikyti šaltai.

Vėliau procesą kartoti dar keturis kartus. Pertraukose tarp atskirų kočiojimo procesų tešlą trumpai palaikyti šaldytuve. Viskas...karsta.gif

Bet tingintiems: Ant paruoštos tešlos galima išdėlioti plonai supjaustytą šaltą sviestą ir tada tešlą lankstyti bei kočioti. Taip susitaupys laiko, tačiau bus sunkiau kočioti.


Žydišką silkę šiais metais tik bandysiu,todėl negaliu nei girt,nei peikt-tiesiog girdėjau,kad labai skanu.Tik reik iš kažkur susirast indą,kuriame iškepus bus galima ir paduot mastau.gif Receptas :

1 kg silkės su galva
1 kg svogūnų
0,5 stikl. aliejaus
50 g razinų
1 valg.š.medaus
1 valg.š. cukraus
0,5 stikl. actu parūgštinto vandens
1 arb.š.cinamono
0,5 stikl. graikinių riešutų

Išdorotą silkę supjaustyti 3cm storio gabalėliais,svogūnus-stambiais griežiniais.Į indo dugną dėti sluoksnį silkės,ant viršaus-svogūnų,pabarstyti razinomis,riešutais ir cinamonu.Viską pakartoti,užbaigti svogūnais. Sumaišyti medų,cukrų,acto vandenį,aliejų ir užpilti ant viršaus.Kepti orkaitėje 150 laipsnių temperatūroje,kol gražiai paraus.Atvėsinti.

Kas man nepatiko-tai nenurodytas acto kiekis,bet manau,tokiam žuvies kiekiui reikėtų apie 4valg. šaukštus... rolleyes.gif

Žuvies sūris

Stambi žuvis (menkė,starkis ar kt.)
morka
2-3 svogūnai
4 riekės batono
2 valg.š. manų kruopų
2 valg.š. aliejaus
2 valg.š. kmynų
petražolių
saujelė džiovintų grybų,druskos,pipirų

Žuvį iškaulinti ir sumalti.Morką ir džiov. grybus išvirti ir taip pat sumalti,svogūnus smulkiai supjaustyti ir pakepti aliejuje.Į masę dėti pamirkytą ir nuspaustą batoną ir kitus priedus,suminkyti,suvynioti į marlę ir surišti.Virti pasūdytame vandenyje su lauro lapeliais ir pipirais apie pusvalandį.Išvirusį paslėgti kelioms valandoms.


Va ir viskas... ax.gif
Papildyta:
QUOTE(Lyžuka @ 2013 12 04, 17:04)
Ir aš neišmastu ką čia tokio senovinio pagaminti  g.gif, girą šiemet dar darysiu smile.gif

spanguolių kisielių arba džiovintų obuoliukų kompotą mirksiukas.gif jei apie gėrimus kalba ax.gif
jei apie saldžius patiekalus-pas mus visada ant stalo būna čirvinių blynų su uogomis ir blynukų su obuoliu
dar iš senesnių patiekalų galima grybų kotletus daryt arba kokį karpį drebučiuose... rolleyes.gif

ot,užėjo manija patarinėt... doh.gif blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(ptashka @ 2013 12 04, 09:25)
As tai manau, kad laikas moderatorei trinti visus padejavimus ir pasigincijimus del tradiciniu ir netradiciniu patiekalu. Koks kieno reikalas, kas kaip svencia ar pamini sita diena?

Na ir kanapine su bulvemis, jei gausiu kanapiu. O


Jokie čia ne padejavimai, todėl ir netrinami. Tema apie tradicinius patiekalus. Ir šie pasisakymai - mandagus grąžinimas prie temos. O tai, jei kam Kūčių vakaras - eilinė vakarienė ir žmonės šlamščia dešras su kumpiais, užkąsdami baltom mišrainėm, tai te rašo į "Šventinių valgių" ar "Kasdienių patiekalų", ar tiesiog "Ką gaminam vakarienei" temas. Jei rašom apie tradicinius, tai apie tradicinius.
Asmeniškai aš nesu prieš kažkokias naujoves, kaip krevetės ar egzotiniai vaisiai. Tikrai manau, kad proseneliai, jei tik būtų galėję ir turėję, tikrai jais būtų puošę stalą. Gi dėdavo visą, ką geriauso turėjo ir išgalėjo. Bet vienam dalykui nenusižengdavo griežtai - tai pasninkas. Taigi, nereikia čia dėt receptų su grietinėm, majonezais, sviestinėm trapiom tešlom ir pan. Nes tik sau meluojame ir tiek. Ir nenorėčiau, kad tokį patiekalą kaip tradicinį paveldėtų mano vaikai. Neapgaudinėkit savęs. Bent tą vieną vakarą santa2.gif

O kanapių mačiau Maxėj. Pernai rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pašnekutė: 04 gruodžio 2013 - 20:48
Na,trapią tešlą galima gaminti nebūtinai su sviestu... rolleyes.gif galima naudoti ir 82 proc margariną kepiniams,kas yra ne kas kitas,kaip sutirštintas aliejus 4u.gif taigi niekam nenusižengsim biggrin.gif
O kas dėl pasninko...daugumas lietuvių-katalikai. Deja,nepraktikuojantys,apsileidę -paprastai sakant, savo tikėjimą tik per Kalėdas-Velykas prisimenantys.Tai kam dar apsimetinėt prie to Kūčių stalo pasidėjus burokų rūgšties su silke? bigsmile.gif Juk nuo to dvasingesni vistiek nebus lotuliukas.gif

Beje,visgi jei tema Tradiciniai patiekalai-reikėtų vengti visokių nelietuviškų egzotikų ir a lia naujovių...pilnai su tuo sutinku.Juk ir senųjų patiekalų yra tikrai neprastų ir ne mažiau egzotiškų šiandienai,tik reik pasidalint močiučių receptais mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo lututė: 04 gruodžio 2013 - 21:15
QUOTE(pašnekutė @ 2013 12 04, 20:44)
Jokie čia ne padejavimai, todėl ir netrinami. Tema apie tradicinius patiekalus. Ir šie pasisakymai - mandagus grąžinimas prie temos. O tai, jei kam Kūčių vakaras - eilinė vakarienė ir žmonės šlamščia dešras su kumpiais, užkąsdami baltom mišrainėm, tai te rašo į "Šventinių valgių" ar "Kasdienių patiekalų", ar tiesiog "Ką gaminam vakarienei" temas. Jei rašom apie tradicinius, tai apie tradicinius.
Asmeniškai aš nesu prieš kažkokias naujoves, kaip krevetės ar egzotiniai vaisiai. Tikrai manau, kad proseneliai, jei tik būtų galėję ir turėję, tikrai jais būtų puošę stalą. Gi dėdavo visą, ką geriauso turėjo ir išgalėjo. Bet vienam dalykui nenusižengdavo griežtai - tai pasninkas. Taigi, nereikia čia dėt receptų su grietinėm, majonezais, sviestinėm trapiom tešlom ir pan. Nes tik sau meluojame ir tiek. Ir nenorėčiau, kad tokį patiekalą kaip tradicinį paveldėtų mano vaikai. Neapgaudinėkit savęs. Bent tą vieną vakarą  santa2.gif

O kanapių mačiau Maxėj. Pernai  rolleyes.gif


Nu taip, nesvarbu, kad visus metus nusižengi visai 10-čiai Dievo įsakymų, svarbu per Kūčias pasnikas ir esi šventas ateinantiems metams wink.gif Manau, kad visame turi būti nuoseklumas. Jei pas kažką Kūčių patiekalai su grietine ar majonezu - man netrukdo. O jums? Jei trukdo, tai kaip ten su meile artimui? biggrin.gif Tema vadinasi Kūčių patiekalai, lai dalinasi žmonės savo tradicijomis, ne pas visus jos privalo būti vienodos ir ne visi esam katalikai.

Ačiū už patarimą dėl kanapių, pernai aš irgi esu mačiusi, tikiuosi nebus dingusios iš prekybos smile.gif
Atsakyti
Jei jau komentuojat, tai perskaitykit atidžiai ir nuosekliai. Rašiau apie sviestinę trapią tešla. Kam išsiplėst, jei jau šiaip ne į temą rašot.
Dėl artimo meilės - kam lygiai vienodai kas ką valgo, daro, kaip elgiasi - tai jau ne meilė.
Ką norėjau svarbiausia pasakyt: TEMA APIE TRADICINIUS LIETUVIŠKUS PATIEKALUS. Ne apie artimo meilę, laisvę rinktis, religijų laisvę ar dar ką. TAM YRA KITOS TEMOS.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pašnekutė: 04 gruodžio 2013 - 21:56
stai , kuciu stalas suplanuotas smile.gif

prisiderinau pagal pernai metus, pagal valgomuma, pagal seimos poreikius, ir keleta naujienu itraukiu smile.gif)

MUSU STALIUKAS KUCIOMS:

0. paploteliai ??? vis dar klaustukas ar turesim unsure.gif
1. kuciukai
2. mandarinai - riesutai
3. virtos bulves su grybais
4.Keptos duonos sumuštiniai su šprotų pastetu. (nauja ideja)
5. duona
6. silke su tomatu, svogunais, morkom
7. kepta zuvis tesloje pataluose
8. kisielius, butinai spanguoliu - naminis
9. blyneliai su uoboliais - (nauja ideja, bet vaikui bus kaip tik!!! nereikes maldauti valgyti smile.gif )
10. raudona misraine
11. skumbres misraine
12. pyrageliai su idarais (kopustai, grybai) (jei liks laiko kepimui... )


"misraine su skumbre Pakepinti duonos kubeliai, svogunu laiskai, virtos pupeles, ir skumbre gabaliukais. Man labai skanu,o ant kitos dienos jei lieka idedu majonezo ir ismaisau..."

Atsakyti
QUOTE(pašnekutė @ 2013 12 04, 20:44)
Asmeniškai aš nesu prieš kažkokias naujoves, kaip krevetės ar egzotiniai vaisiai. Tikrai manau, kad proseneliai, jei tik būtų galėję ir turėję, tikrai jais būtų puošę stalą. Gi dėdavo visą, ką geriauso turėjo ir išgalėjo. Bet vienam dalykui nenusižengdavo griežtai - tai pasninkas. Taigi, nereikia čia dėt receptų su grietinėm, majonezais, sviestinėm trapiom tešlom ir pan.

Pasidomėkit kas yra pasninkas mirksiukas.gif Tai nėra mėsos ir kt. gyv. kilmės produktų atsisakymas. Krevetės ir kt. prabangybės kažin ar ne didesnė ''nuodėmė'' pasninkui už baltą mišrainę biggrin.gif
Atsakyti
sis tas paprasto ir idomaus

Tai lengvai pagaminamas, gaivaus skonio silkės patiekalas

Reikės 4 porcijoms:

2 bulvių
1 silkės filė
saujos šviežių baziliko lapelių
krapų šakelės
šermukšnio uogų (jei neturite, naudokite spanguoles)

Gaminimas:

Bulves nulupau ir išviriau pasūdytam vandenyje.
Sutryniau iki vientisos masės.
Bazilikų lapelius nuploviau ir susmulkinau maisto smulkintuvu.
Sumaišiau su bulvių koše.

Silkės filė supjausčiau vieno kąsnio gabalėliais.
Į lėkštę dėjau po valgomąjį šaukštą bulvių košės, ant viršaus - silkės gabalėlį.

Papuošiau šermukšnio uogomis ir krapais.
Jei Jūsų naudojama silkė ne sūri, į bulvių košę įberkite žiupsnelį druskos.


http://iy.delfi.lt/n...294_T8LHR0.jpeg
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gingerr: 04 gruodžio 2013 - 23:12
QUOTE(pupa*uoga @ 2013 12 04, 11:02)
Mes su vyru ir dukryte kūčiavosim pas mano tėvus, tai mano pareiga iškepti kūčiukus ir dar kažką skanaus ir įdomesnio pasigaminti...  biggrin.gif Vat tas įdomesnis ir mane neramina... Nesugalvoju ką tokio pagaminti, kad būtų ir skanu, ir pasnikinis... O pas tėvus tai paprastai būna kelių rūšių silkutė: su grybais, saulėgrąžomis ar kokiais kitais priedais, kepta silkė tešloje, marinuota kepta žuvytė, mieliniai pyragėliai su aguonomis ir grybais, raudona mišrainė, karštam - naminiai koldūnai su grybų įdaru...

Sveiki
Siulyciau susi padaryti, pats tas. As siais metais darysiu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Gingerr @ 2013 12 04, 22:57)
4.Keptos duonos sumuštiniai su šprotų pastetu. (nauja ideja)




O kaip pasteta padarot, tiesiog sportus sutrinate ar dar kazkaip? Skamba skaniai bigsmile.gif Cia kaip suprantu tiesiog duona juoda pakepinta, ar kazkaip kitaip?

Lutute, dekoju uz receptus. Zuvies suris sudomino, manau bandysiu padaryti, taigi turiu dar viena patiekala i sarasa bigsmile.gif
Del zydiskos silkes nelabai sugalvoju, kur ja gamint, gal molinis indas tiktu? Toki tai turiu g.gif Bet nezinau, ar siemet rysiuosi, mano seimyna siaip nuo silkes nealpsta, o jos ir taip daug per sventes buna.

Pasnekute: tema, jei gerai paziuresite, vadinasi Kuciu patiekalai. Nei tradiciniai, nei tik lietuviski. Kucias svenciamos ir kitose salyse. Ir ne visi yra katalikai. Kad jau kalbeti, kas raso ne i tema, tai as dalinuosi mintimis apie ta, ka desiu ant Kuciu stalo. O jus? bigsmile.gif
Atsakyti
Is as jau sumasciau keleta kuciu stalo patiekalu: ax.gif
1. Kaledaitis
2.Kleckiukai su aguonpieniu
3.Spanguoliu kisielius
3.Vaisiai, riesutai
4.Duonyte
5. Silke su dziovintais baravykais
6. Silke su svogunais ir pomidoru padazu
7. Silke su sauleje dziovintais pomidorais
8. Keptas karpis (gabaliukais)
9. Balta misraine
10. Burokeliu misraine su kapareliais (is Beatos knygos)
11.? Ieskosiu idomesniu salotu-misrainiu smile.gif
12?

Kas liecia majonezus, krevetes ir t.t. per kucias, mes juos valgom, nematau cia dideles nuodemes tame. Manau, kad seniau, kai zmonems buvo sudetingiau tureti, o gal ir is vis neimanoma gauti tokiu gerybiu, kokias siai dienai mums siulo parduotuves, tai ir kuciu stalas budavo toks koks budavo, be jokiu imantrybiu. Cia yra mano nuomone mirksiukas.gif ,
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Taurida: 05 gruodžio 2013 - 08:54
Na ir as su jusu pagalba jau deliojuosi sarasa bigsmile.gif
1. Silke su saulegrazomis ir svogunais.
2. Silke su morkom, tomatu ir dz. vaisiais.
3. Silke su dz. baravykais, dz. pomidorais ir svogunais
4. Zuvies suris
5. Aguonpienis
6. Kuciukai
7. Duona
8. Kepta marinuota zuvis
9. ?
10. ?
11. ?
12. Karstas patiekalas: bulves su grybu padazu ir kanapiniu padazu (kaip kas megsta).
Atsakyti