Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

QUOTE(leone @ 2010 12 09, 12:44)
darau tokią silkę plius dar įdedu pamirkytų razinų smile.gif bet viską ant silkės dedu, kai visiškai atvėsta smile.gif
Papildyta:
kaip tikra žemaitė papildysiu, dar kai kurie dalim maišo su linų sėmenimis smile.gif

Ech.... kanapine... wub.gif o kur tu linu semenu galima butu gauti?
Atsakyti
QUOTE(- moja - @ 2010 12 09, 16:36)
o silkės pirštelius esi dariusi, įdomus receptas labai ? smile.gif

Taip, esu. Reikia labai gerai išmirkyti silkę, nes kepta ji labai sūri būna.

Kūčių duonelė
500 g ruginių miltų, miltų skardai barstyti, stiklinė mineralinio vandens, po žiupsnį sodos ir kmynų, druskos.
Kmynus užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite dešimčiai minučių, tada nukoškite ir perplaukite. Sodą įmaišykite į miltus. Iš mineralinio vandens ir miltų minkykite tešlą, ją sūdykite ir gardinkite kmynais. Drėgnomis rankomis lipdykite nedidukes bandeles. Duoneles dėkite į miltais pabarstytą skardą. Iš pradžių šaukite į karštą orkaitę, kai paviršius apskrus, sumažinkite ugnį ir kepkite dar 15- 20 minučių.
(Bandžiau pernai, gavosi labai kietos, bet vyrui mano patiko, sugraužė. Jei darysiu šiemet, dėsiu mažiau miltų)

Ai, rašau gal viską iš eilės, o tai paskui kaip susipainiosiu doh.gif

Kūčia
Imkite lygiomis dalimis žirnių, pupų ir kviečių, sūdykite žiupsneliu druskos.
Žirnius, pupas ir kviečius nuplaukite, suberkite į atskirus indus ir nakčiai užliekite vandeniu. Pilkite tokiu santykiu 100 g kruopų- 300 ml vandens. Ryte pasūdykite ir virkite visus produktus atskirai, išgriebtus sumaišykite. Kūčią tiekite vieną ar užpiltą aguonpieniu.

Linų sėmenų spirgutis
250 g švarių, sausų linų sėmenų, svogūnas, ant peilio galo maltų juodųjų pipirų, žiupsnelis druskos.
Sėmenis maišydami šiek tiek pakepinkite sausoje keptuvėje. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir kuo smulkiau supjaustykite. Į piestelę berkite sėmenis, svogūno gabalėlius, juoduosius pipirus ir druską. Grūskite tol, kol sėmenys susitrins į miltus. Tada masę supilkite į keptuvę ir, visą laiką maišydami, šiek tiek sausai pakaitinkite.
Į spirgutį dažykite virtas bulves, galite užsiberti ant duonos riekės ar juo gardinti kokią nors Kūčių košę, sriubą, avižų kisielių.

Kanapių ir linų sėmenų spirgutis
250 g išlukštentų, persijotų, išplautų ir išdžiovintų kanapių grūdelių, 250 g švarių linų sėmenų, 2 svogūnai, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Kanapes ir linų sėmenis maišydami šiek tiek paskrudinkite sausoje keptuvėje. Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir sukapokite. Į piestą berkite kanapes, linų sėmenis, svogūnų gabaliukus, gardinkite juodaisiais pipirais, sūdykite. Grūskite tol, kol kanapių grūdeliai ir sėmenys pavirs miltais.

Avižų kisielius
500 g stambiai maltų avižinių miltų ar tiesiog avižinių dribsnių, kelios padžiūvusios juodos duonos riekutės, cukraus, druskos.
Duonos riekutes sulaužykite. Avižinius miltus užpilkite drungnu vandeniu, ten pat berkite duonos trupinius. Laikykite kambario temperatūroje parą, kol ims rūgti. Tada kelis kartus perkoškite per dvigubą marlę ir užpilkite švariu vandeniu. Vandens nepilkite daug- bendras ruošinio tūris turi būti apie 2 l. Mirkalą sūdykite, saldinkite ir užvirkite. Maišydami virkite kelias minutes, kol sutirštės.
Skanaukite su aguonpieniu, spanguolėmis įdarytais virtinukais.

Bus tęsinys lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Fiolita @ 2010 12 09, 17:02)
Ech.... kanapine...  wub.gif o kur tu linu semenu galima butu gauti?

Paprastoje vaistinėje,bet ten brangoka,pigiau yra veterinarijos vaistinėje
Atsakyti
QUOTE(Fiolita @ 2010 12 09, 17:02)
Ech.... kanapine...  wub.gif o kur tu linu semenu galima butu gauti?


RIMI būna
Atsakyti
QUOTE(zigzag @ 2010 12 09, 19:03)
RIMI būna

vaistinėse
Papildyta:
QUOTE(Lady Dy @ 2010 12 09, 18:59)
Paprastoje vaistinėje,bet ten brangoka,pigiau yra veterinarijos vaistinėje

bet vet v-nėse skirtos gyvuliams ,todėl nėra tokios švarios

Papildyta:
o aš į linų spirgynę dedu ne svogūnus,o česnakus-man daug skaniau
Atsakyti
QUOTE(germa1 @ 2010 12 09, 20:35)
bet vet v-nėse skirtos gyvuliams ,todėl nėra tokios švarios

Patikėkit,nelabai skiriasi kokybė,o kaina tai ženkliai
Atsakyti
O kanapiu ar visose vaistinese buna, kokia mazdaug ju kaina?
Atsakyti
Įdarai auselėms
Grybų
Stiklinė džiovintų grybų, svogūnas, aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Grybus užpilkite trupučiu vandens ir mirkykite per naktį. Paskui išvirkite tame vandenyje, kuriame buvo laikomi. Išvirtus kruopščiai perplaukite, ataušinkite ir sumalkite. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir susmulkinkite. Į karštą keptuvę šliūkštelėkite aliejaus, kai šis įkais, dėkite grybų malinį, berkite svogūno gabalėlius ir pačirškinkite. Baigdami kepti gardinkite juodaisiais pipirais ir sūdykite. Paskui atvėsinkite.
Jei norite sotesnio patiekalo, jau iškepusius grybus perpus sumaišykite su virtais ryžiais.

Aguonų
Stiklinė aguonų, 50 g cukraus
Aguonas apliekite vandeniu ir laikykite per naktį. Tada nuplikykite verdančiu vandeniu, gerai išsukite, nuvarvinkite ir sumaišykite su cukrumi.

Kopūstų
Po 100 g šviežių ir raugintų kopūstų, svogūnas, keli šaukštai aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Svogūną nulupkite. Šviežio kopūsto gabalaitį ir svogūną nuplaukite ir supjaustykite rėžiukais. Raugintus kopūstus taip pat pasmulkinkite. Šviežius kopūstus kelias minutes patroškinkite su trupučiu vandens. Tada nukoškite, sumaišykite su svogūno gabalėliais ir raugintais kopūstais. Pilkite aliejaus ir dar 10 minučių pakepkite. Iškepusį kamšalą atšaldykite.

Silkių
1 silkės filė, 50 g bandelės, svogūnas, aliejaus, maltų juodųjų pipirų.
Silkę supjaustykite. Svogūną nulupkite, nuplaukite, suraikykite ir suberkite į karštą aliejų. Čirškinkite, kol gražiai pagels. Palaukite, kol šiek tiek praauš, ir sumalkite kartu su silkės gabalėliais ir vandenyje mirkyta bandele. Įdarą gardinkite juodaisiais pipirais ir galutinai atvėsinkite.

Auselės
Mielinės tešlos, pasirinkto įdaro, aliejaus.
Paruoškite mielinę tešlą (receptą įdėjau 3 puslapyje) ir vieną iš pasirinktų įdarų.
Tuomet imkitės auselių darymo. Tešlą iškočiokite kuo ploniau. Nuo krašto palikite 5 cm pločio juostą ir kas 10 cm dėliokite po šaukštą įdaro. Tik neužmirškite, kad bet kurį įdarą, prieš dedant į auseles, būtina atšaldyti ir gerai nuvarvinti. Išdėlioję vieną įdaro juostą, uždenkite laisvu tešlos lakšto kraštu. Jei neturite įrankio koldūnams, galite auseles spausti stikline: spauskite ja pusrutulius, stenkitės, kad užlenktasis tešlos kraštas nenusipjautų. Kraštus sausomis rankomis labai gerai užspauskite ir užlankstykite virvele. Virkite karštame aliejuje, kol gražiai apskrus.
Atsakyti
Keptos bulvės su grybų mirkalu
Tai vienas tradicinių senųjų Kūčių valgių. Jam reikės bulvių, kelių šaukštų miežinių kruopų, džiovintų baravykų, tiks ir kitokie grybai, svogūno, garstyčių grūdelių, saujelės druskos.
Bulves kruopščiai nuplaukite ir perpjaukite pusiau. Šaukite į karštą orkaitę (o gal turite židinį ar krosnį?) ir kepkite, kol apskrus. Tuo metu pagaminkite mirkalą. Svogūną nulupkite. Svogūną ir baravykus nuplaukite ir smulkiai supjaustykite. užvirkite vandenį, į jį berkite miežines kruopas, baravykų ir svogūnų gabaliukus, gardinkite garstyčiomis, sūdykite ir pavirkite. Štai padažas paruoštas, jį supilkite į dubenį.
Bulves imkite rankomis, mirkykite į bendrą dubenį, bus taip gardu, kad net ausys lapsės, ir labai jauku.

Baršteliai
Puslitris raugintų burokėlių, keli džiovinti baravykai, po 100 g saliero ir petražolės šaknies, 100 g morkų, 2 svogūnai, kelios česnakų skiltelės, riekė padžiūvusios juodos duonos, laurų lapelių, juodųjų pipirų žirnelių, druskos.
Baravykus užpilkite šlakeliu vandens ir palikite per naktį. Tada nuplaukite ir išvirkite tame pačiame vandenyje. Išvirusius nukoškite, perskalaukite ir padalinkite. Juodos duonos riekę sutrupinkite. Svogūnus ir česnakus nulupkite, morkas, saliero ir petražolės šaknis nuskuskite. Daržoves nuplaukite, dailiai supjaustykite ir virkite 15 minučių. Paskui suberkite burokėlius ir virkite dar 5 minutes.
Visas daržoves išgriebkite kiaurasamčiu. Grybų ir daržovių nuovirus perkoškite, sumaišykite. Tuomet sūdykite, gardinkite juodaisiais pipirais, skaninkite burokėlių rūgštymu, berkite trupintą duoną, išmaišykite ir palikite pusvalandį pastovėti. Paskui vėl perkoškite, sudėkite daržoves ir baravykų gabaliukus.
Valgykite su grybais įdarytais virtinukais. Barštelius galite gardinti krienais ar česnakais.

Baršteliai su grybais
Pusė litro raugintų burokėlių, 100 g džiovintų baravykų, 1- 2 svogūnai, 2 l vandens, juodųjų pipirų žirnelių, druskos.
Baravykus išmirkykite per naktį, kruopščiai perplaukite ir išvirkite. Išgriebę perskalaukite, nuvarvinkite ir supjaustykite rėžiukais. Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir sukapokite. Baravykus sumaišykite su burokėliais ir svogūnais. Viską krėskite atgal į sultinį, pipirinkite, sūdykite ir dar kelias minutes pavirkite.
Skanaukite su bulvėmis ar grūstais linų sėmenimis.
Atsakyti
Šaltanosiai su aguonomis
Bulvių, grikių miltų, kopūstas, druskos.
Įdarui: aguonų, cukraus.
Iš pradžių paruoškite įdarą. Aguonas padžiovinkite, tada pamirkykite. Išmirkusias nuvarvinkite ir sugrūskite piestele moliniame inde. Galite kelis kartus permalti mėsmale. Paskui pasaldinkite ir išmaišykite.
Tuomet imkitės bulvių. Jas nuskuskite, nuplaukite ir sutarkuokite. Tarkius nusunkite, skystimą palikite nusistovėti, paskui krakmolą sudėkite atgal į bulves. Šiūptelėkite saujelę kitą grikių miltų, sūdykite ir išmaišykite. Masė turėtų būti tokio tirštumo kaip didžkukuliams. Panašiai kaip didžkukulius lipdykite bandeles, įdarykite aguonomis. Kopūstą išskirstykite lapais, juos nuplaukite ir gerai nusausinkite. Ant kopūsto lapų dėkite šaltanosius, juos truputį šlapia ranka paplokite. Šaukite į karštą orkaitę (o gal turite krosnį?) ir iškepkite.
Tiekite karštus ar šaltus su avižų kisieliumi.
Senovėje šaltanosius įdarydavo trintomis kanapėmis.

Virtinukai
Stiklinė kvietinių miltų, keli šaukštai manų kruopų, druskos, vandens, paruošto grybų ar aguonų įdaro.
Miltus sumaišykite su manais, po trupučiuką liedami vandenį minkykite kietą tešlą. Kuo mažiau vandens įpilsite, tuo geriau: tuomet masę lengviau iškočiosite plonu sluoksniu. Kai tešla nebelips prie rankų, išlyginkite kuo plonesnį lakštą ir supjaustykite kvadratais. Ant kiekvienos dalies vidurio kraukite šaukštą įdaro, perlenkite įstrižai pusiau, kad būtų trikampis. Kraštus gerai užspauskite. Kaip ir į auseles, į virtinukus dėkite tik jau nuvarvintą ir atšalusį įdarą. Virtinukus atsargiai suleiskite į sūdytą kunkuliuojantį vandenį. Palaukite, kol virtinukai iškils, sumažinkite ugnį ir virkite dar 10 minučių.
Virtinukus su aguonų įdaru valgykite užgerdami kisieliumi, o su grybų įdaru skanaukite su daržovių baršteliais.

Įdarai virtinukams
Grybų
Stiklinė džiovintų grybų, svogūnas, keli šaukštai aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Grybus užpilkite trupučiu vandens ir palikite per naktį. Tada nuplaukite ir išvirkite tame pačiame vandenyje. Išvirusius nukoškite, kruopščiai perplaukite, ataušinkite ir sumalkite. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir smulkiai supjaustykite. Į karštą aliejų dėkite grybų malinį, berkite svogūno gabaliukus. Pačirškinkite, o baigdami kepti gardinkite juodaisiais pipirais ir sūdykite.

Aguonų
Stiklinė aguonų ir 50 g cukraus
Per naktį išmirkytas aguonas nuplaukite. Tada nuplikykite verdančiu vandeniu, gerai išsukite, nuvarvinkite ir sumaišykite su cukrumi. Kaip įdarą galite naudoti ir aguonų pieno tirščius.
Atsakyti
Kiunkė
Po puskilogramį žirnių ir jau nuskustų bulvių, druskos.
Žirnius nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu ir per naktį palikite. Ryte pasūdykite ir išvirkite tame pačiame vandenyje. Kaitinkite apie valandą, kol suminkštės, vandens nebeturi likti. Bulves pasūdykite ir apie 25- 30 minučių virkite atskirame puode. Tada nusunkite, apgrūskite, dėkite į žirnius ir išmaišykite. Tiekite su raugintais kopūstais, tinka su silke.

Perlinių kruopų grucė
4 šaukštai perlinių kruopų, pusantros stiklinės vandens, druskos
Kruopas perrinkite ir nuplaukite. Tuomet užpilkite vandeniu, pasūdykite ir kaitinkite, kol sutirštės. Sutirštėjusią košę su puodu įstatykite į didesnį indą su verdančiu vandeniu ir šitaip dar virkite 20- 30 minučių. Per Kūčias grucė valgoma šalta. Prie jos tinka aguonpienis arba miešimas (saldintas vanduo).

Džiovintų grybų kotletukai
3 stiklinės džiovintų grybų, svogūnas, 2 šaukštai krakmolo, aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Grybus užpilkite šlakeliu vandens ir palikite per naktį. Tada numazgokite ir išvirkite tame pačiame vandenyje. Išvirusius nukoškite, perskalaukite ir sumalkite. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir itin smulkiai supjaustykite arba irgi sumalkite. Į grybų malinį berkite svogūno gabaliukus, krėskite krakmolą, skaninkite juodaisiais pipirais ir sūdykite. Tuomet gerai išminkykite ir valandą laikykite šaltai. Atšaldę lipdykite mažus kotletukus ir kepkite karštame aliejuje.
Jei norite, kad kotletukai ilgiau laikytųsi, prieš kepdami išvoliokite juos džiūvėsėliuose.

Atsakyti
Sarune - super thumbup.gif viska issisaugojau biggrin.gif
Atsakyti