QUOTE(- moja - @ 2010 12 09, 16:36)
o silkės pirštelius esi dariusi, įdomus receptas labai ?
Taip, esu. Reikia labai gerai išmirkyti silkę, nes kepta ji labai sūri būna.
Kūčių duonelė
500 g ruginių miltų, miltų skardai barstyti, stiklinė mineralinio vandens, po žiupsnį sodos ir kmynų, druskos.
Kmynus užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite dešimčiai minučių, tada nukoškite ir perplaukite. Sodą įmaišykite į miltus. Iš mineralinio vandens ir miltų minkykite tešlą, ją sūdykite ir gardinkite kmynais. Drėgnomis rankomis lipdykite nedidukes bandeles. Duoneles dėkite į miltais pabarstytą skardą. Iš pradžių šaukite į karštą orkaitę, kai paviršius apskrus, sumažinkite ugnį ir kepkite dar 15- 20 minučių.
(Bandžiau pernai, gavosi labai kietos, bet vyrui mano patiko, sugraužė. Jei darysiu šiemet, dėsiu mažiau miltų)
Ai, rašau gal viską iš eilės, o tai paskui kaip susipainiosiu
Kūčia
Imkite lygiomis dalimis žirnių, pupų ir kviečių, sūdykite žiupsneliu druskos.
Žirnius, pupas ir kviečius nuplaukite, suberkite į atskirus indus ir nakčiai užliekite vandeniu. Pilkite tokiu santykiu 100 g kruopų- 300 ml vandens. Ryte pasūdykite ir virkite visus produktus atskirai, išgriebtus sumaišykite. Kūčią tiekite vieną ar užpiltą aguonpieniu.
Linų sėmenų spirgutis
250 g švarių, sausų linų sėmenų, svogūnas, ant peilio galo maltų juodųjų pipirų, žiupsnelis druskos.
Sėmenis maišydami šiek tiek pakepinkite sausoje keptuvėje. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir kuo smulkiau supjaustykite. Į piestelę berkite sėmenis, svogūno gabalėlius, juoduosius pipirus ir druską. Grūskite tol, kol sėmenys susitrins į miltus. Tada masę supilkite į keptuvę ir, visą laiką maišydami, šiek tiek sausai pakaitinkite.
Į spirgutį dažykite virtas bulves, galite užsiberti ant duonos riekės ar juo gardinti kokią nors Kūčių košę, sriubą, avižų kisielių.
Kanapių ir linų sėmenų spirgutis
250 g išlukštentų, persijotų, išplautų ir išdžiovintų kanapių grūdelių, 250 g švarių linų sėmenų, 2 svogūnai, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Kanapes ir linų sėmenis maišydami šiek tiek paskrudinkite sausoje keptuvėje. Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir sukapokite. Į piestą berkite kanapes, linų sėmenis, svogūnų gabaliukus, gardinkite juodaisiais pipirais, sūdykite. Grūskite tol, kol kanapių grūdeliai ir sėmenys pavirs miltais.
Avižų kisielius
500 g stambiai maltų avižinių miltų ar tiesiog avižinių dribsnių, kelios padžiūvusios juodos duonos riekutės, cukraus, druskos.
Duonos riekutes sulaužykite. Avižinius miltus užpilkite drungnu vandeniu, ten pat berkite duonos trupinius. Laikykite kambario temperatūroje parą, kol ims rūgti. Tada kelis kartus perkoškite per dvigubą marlę ir užpilkite švariu vandeniu. Vandens nepilkite daug- bendras ruošinio tūris turi būti apie 2 l. Mirkalą sūdykite, saldinkite ir užvirkite. Maišydami virkite kelias minutes, kol sutirštės.
Skanaukite su aguonpieniu, spanguolėmis įdarytais virtinukais.
Bus tęsinys