Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

Mes irgi stengiamės bent 12 patiekalų ant stalo padėt, nors labai sunku išsisukt su pasninkiniais valgiais, nes dukros daug ko nemėgsta.
Šįmet patieksim:
1. Plotkelės
2. Šližikai
3. Aguonpienis
4. Spanguolių kisielius
5. Ruginės bandutės su grūdais ir sėklomis
6. Kepta lydeka
7. Marinuota silkė su svogūnais
8. Aliejuje pakepti grybai
9. Orkaitėje keptos bulvės
10. Burokėlių mišrainė su aliejaus ir citrinų sulčių užpilu
11. Pakepinti įvairūs riešutai
12. Obuoliai
13. Mandarinai
14. Marinuota lašiša.
Atsakyti
Pas mus šįmet:
1. Kalėdaitis
2. Kūčiukai
3. Miešimas
4. Duonos-avižų kisielius
5. Barščiai su auselėmis (su džiovintų baravykų įdaru)
6. Įdarytas karpis su orkaitėje keptomis bulvėmis su lupyna
7. Silkė su saulėgrąžomis
8. Silkė su troškintomis daržovėmis
9. Gruzdinti pievagrybiai
10. Bukeriai
11. Spanguolių putėsiai
12. Gaivios vaisių salotos
Atsakyti
QUOTE(Ema€ @ 2012 12 23, 23:46)
Kodel cia taip  ? Jei galima kiausinius, kodel negalima majonezo? Majonezas gi gaminamas is kiausinio ir aliejaus.

Kiekvienam savo , tik tiek galiu pasakyti ... Kas kaip nori, taip švenčia, patiekalai pas visus skirtingi . Nesilaikau tradicijų 100 procentų ir nesistengiu to daryti ...
Atsakyti
QUOTE(airise @ 2012 12 24, 09:47)
tai būtent kiaušinis ne Kūčių valgis,gal Kalėdoms močiutė tuos kiaušinius darydavo.

nu kad ne, kūčioms, dar ir nuotraukas apžiūrėjau senas, įdaryti šprotais... unsure.gif

QUOTE(Tepaluota @ 2012 12 24, 09:57)
Kūčių stalo esmė tame, jog patiekiami augalinės kilmės patiekalai, t.y. patiekalai be mėsos ir gyvulinių produktų - pieno, sviesto, grietinės, kiaušinių ir pan. O kiaušinis - gyvūninės kilmės produktas.

aha, nu aš kadangi nesu labai religinga, tai dėl to nežinau, blush2.gif tai ir man kyla tokie klausimai..
bet tai kaip tada žuvis mastau.gif juk čia ne augalinės kilmės g.gif nu žuvis gyvis,tai kaip šitą galima unsure.gif

tepaluota, skaitau taip kaip užsienio kalba "bukeriai, miešimas" biggrin.gif eisiu pagooglint kas čia tokie, bais įdomu, aišku kaip regionuose skirtingai visi.

pas mus tai šiandien bus:

1. Kalėdaitis
2. Šližikai
3. Spanguolių kisielius
4. Raudona silkė
5. Balta mišrainė (mano pageidavimu)
6. Burokėlių ir pupelių mišrainė
7. Tuno mišrainė saulėgrąža
8. Keptas upėtakis su ryžiais ir morkų salotom su česnaku
9. Dar kažkokia silkė su burokėliais
10. Riešutai, mandarinai, obuoliai
11. Obuolių pyragas (darytas su aliejum)
12. Želė su vaisiais

Atsakyti
QUOTE(Tepaluota @ 2012 12 24, 10:57)
Kūčių stalo esmė tame, jog patiekiami augalinės kilmės patiekalai, t.y. patiekalai be mėsos ir gyvulinių produktų - pieno, sviesto, grietinės, kiaušinių ir pan. O kiaušinis - gyvūninės kilmės produktas.

Parodykite kur taip parašyta? Nes aš pora psl. atgal buvau įdėjusi labai aiškų straipsnį iš Kunigų nutarties, ką galima ir ko ne. Aš nepiktai, tiesiog įdomu iš kur tokie faktai. Kiekviena mes galime pasakoti kaip buvo mūsų šeimoje, o kaip TURI BŪTI iš tikrųjų smile.gif ?

Atsiprašau už off topic. Bet jei jau ginate savo nusistatymus, apginkite juos iki galo, o ne sausais faktais, ką gamidavo jūsų močiutės. smile.gif Postas adresuotas visoms, ne tik jums asmeniškai.
Atsakyti
QUOTE(grange @ 2012 12 24, 13:44)
bet tai kaip tada žuvis mastau.gif juk čia ne augalinės kilmės  g.gif 

Realiai, tai žuvis juk ne gyvulys smile.gif Iš religinės pusės - Jėzus 2000 žmonių pamaitino būtent 2 žuvimis, jas stebuklingai pridauginant. Nuo to laiko žuvis tinka prie bet kokio pasninko. Kita versija - kai Jėzus gimė, aplink jį buvo susirinkę visi gyvuliukai, tad nuspręsta, kad gimtadienio išvakarėse nebus žudomas joks gyvulys. Nors, jei jau taip paisyti religijos, susilaikymo nuo mėsiškų valgių įstatymas draudžia valgyti žinduolių ir paukščių mėsą ir tai, kas turi tiesioginį ryšį su mėsa. Bet leidžiama valgyti žuvį, kiaušinius, pieno produktus, jūros gėrybes. Taigi, kas kaip nori, tas taip supranta mirksiukas.gif
QUOTE(grange @ 2012 12 24, 13:44)
"bukeriai, miešimas"  biggrin.gif

laugh.gif
Bukeriai - kapotos tešlos pyragėliai su žuvimi, miešimas - aguonų pienas.
Atsakyti
Mano giminėj vienas kūčių patiekalas yra kiaušinienė su džiovintais grybais. Taip pat naudojamas majonezas. Viso to puoselėtoja buvo ir itin religinga mano a.a. močiutė. Jei būtų negalima, ji tikrai nebūtų kiaušinienės kepus biggrin.gif Taip kad...
Beje, iš tos šeimos ir dar vienas patiekalas - dideli blynai, susukti su uogiene rolleyes.gif
Atsakyti
visas su šventėm wub.gif noriu paklaust gal žinot receptėli bandelių - spurgyčių su grybų idaru? na tokios kur kepamos aliejuje 4u.gif
Atsakyti
Mano 12 patiekalų:

Kūčiukai (be nieko)
Kūčiukai (su aguonpieniu)
Silkė su svogūnais ir cinamonu
Silkė su keptais svogūnais ir pom. padažu
Marinuotos daržovės
Pupelių mišrainė su džiov. grybais ir majonezu
Burokėlių salotos su aliejum
Spanguolių kisielius
Keptas karpis
Žuvies kotletai
Kepti aliejuje virtinukai su grybais (anytėlės darbas, pas mus tokių šeimoj nedaro schmoll.gif )
Vaisiai
Riešutai

Šiemet kukliai kažkaip g.gif Mažai prigrybauta, o ir jokių jūros gėrybių nepirkau g.gif
Atsakyti
QUOTE(Berry22 @ 2012 12 24, 11:59)
Kiekvienam savo , tik tiek galiu pasakyti ... Kas kaip nori, taip švenčia, patiekalai pas visus skirtingi . Nesilaikau tradicijų 100 procentų ir nesistengiu to daryti ...

Tik turejau omenyj, kad jei majoneza naudojat, tai tas pats ir kiausinis. Pas mus Kucioms budavo virti kiausiniai su majonezu, grybai su majonezu. Grieztai tik mesos ir pieno ta diena jau ne .Čia nuo regiono gal priklauso, o gal ir nuo šeimos tradicijų.
Mano meniu:
Kūčiukai
Bandeles su aguonom
Bandeles su cinamonu ir cukrum, obuoliais
Silke su morkomis, svogunais ir pom padažu.
Suomiška silke ( šita rekomenduoju, kas dar neišbandė)
Silke su brokoliais
Silke su burokeliais( tipo pataluose, tai ir su majonezu)
Raudona mišraine
Kepta jūros lydeka su svogunais
Orkaitej kepta menke su darzovemis ir bulvem.
Du patiekalus atsives drauge, nes Kūčias valgysim 2 šeimos.

Norečiau burokeliu sriubos issivirt su džiovintais grybais, bet kazkaip nei kart nebandžius, tai ... Gal kas patarimu kokių? Turiu ir žalių, ir virtų burokelių, bei džiovintų grybų.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ema€: 24 gruodžio 2012 - 15:21
QUOTE(Ema€ @ 2012 12 24, 16:15)

Norečiau burokeliu sriubos issivirt su džiovintais grybais, bet kazkaip nei kart nebandžius, tai ... Gal kas patarimu kokių? Turiu ir žalių, ir virtų burokelių, bei džiovintų grybų.

Mūsų tėvai gal iš to pačio krašto drinks_cheers.gif

Kūčių burkėlių sriuba 4u.gif

Burokėliai nulupami ir supjaustomi juostelėmis, dedami į verdantį vandenį, pakepinamas pjaustytas svogūnas, dedamas į sriubą, įmetami grybai, tarkuoto obuolio puselė. Išverda ir viskas biggrin.gif Tokie liesi, kad po jų labai gerai Kūčia valgosi biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Jūsų Didenybė @ 2012 12 24, 14:32)
Mūsų tėvai gal iš to pačio krašto  drinks_cheers.gif

Kūčių burkėlių sriuba  4u.gif

Burokėliai nulupami ir supjaustomi juostelėmis, dedami į verdantį vandenį, pakepinamas pjaustytas svogūnas, dedamas į sriubą, įmetami grybai, tarkuoto obuolio puselė. Išverda ir viskas  biggrin.gif Tokie liesi, kad po jų labai gerai Kūčia valgosi  biggrin.gif

Einu žiuret, kas gausis biggrin.gif
Ačiū 4u.gif
Atsakyti