QUOTE(Elenora @ 2012 12 24, 00:05)
Paprastai. Tešla kildinama iš mielių, cukraus, miltų, aliejaus, aguonų. gaunasi labai
teisingi ir tikrai skanūs. ir valgomi jie su aguonų arba kanapių, ar avižų pienu. Paprasto pieno ir majonezo pagal senąsias tradicijas tikrai negalima. O jei jau aguonų vyniotiniai ir visi kiti saldumynai su pienu ir kiaušais, tai jau kalėdoms. O visos mielinės tešlos, tai jos puikiai pakyla ir be pieno, o skanios būna ir be kiaušinių..
Pritariu. Per kucias nevalgoma nei pienas,nei sviestas,nei majonezas ,tuo labiau nei kiausiniai , nei baltos misraines. Jei reikia naudojamas aliejus,kuciukai -su aguonpieniu,o tai yra ne pienas.
Įdarai auselėms
Grybų
Stiklinė džiovintų grybų, svogūnas, aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Grybus užpilkite trupučiu vandens ir mirkykite per naktį. Paskui išvirkite tame vandenyje, kuriame buvo laikomi. Išvirtus kruopščiai perplaukite, ataušinkite ir sumalkite. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir susmulkinkite. Į karštą keptuvę šliūkštelėkite aliejaus, kai šis įkais, dėkite grybų malinį, berkite svogūno gabalėlius ir pačirškinkite. Baigdami kepti gardinkite juodaisiais pipirais ir sūdykite. Paskui atvėsinkite.
Jei norite sotesnio patiekalo, jau iškepusius grybus perpus sumaišykite su virtais ryžiais.
Aguonų
Stiklinė aguonų, 50 g cukraus
Aguonas apliekite vandeniu ir laikykite per naktį. Tada nuplikykite verdančiu vandeniu, gerai išsukite, nuvarvinkite ir sumaišykite su cukrumi.
Kopūstų
Po 100 g šviežių ir raugintų kopūstų, svogūnas, keli šaukštai aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Svogūną nulupkite. Šviežio kopūsto gabalaitį ir svogūną nuplaukite ir supjaustykite rėžiukais. Raugintus kopūstus taip pat pasmulkinkite. Šviežius kopūstus kelias minutes patroškinkite su trupučiu vandens. Tada nukoškite, sumaišykite su svogūno gabalėliais ir raugintais kopūstais. Pilkite aliejaus ir dar 10 minučių pakepkite. Iškepusį kamšalą atšaldykite.
Kopūstų ir burokėlių salotos
Po puskilogramį raugintų kopūstų ir burokėlių, 3 šaukštai linų aliejaus, šaukštas kmynų, druskos
Burokėlius išvirkite Kūčių išvakarėse. Kūčių rytą juos nulupkite, supjaustykite kubeliais ar piršteliais. Kmynus nuplikykite verdančiu vandeniu. Į raugintus kopūstus dėkite burokėlius, berkite kmynus, pilkite linų aliejų, sūdykite ir gerai išmaišykite. Dar galite dėti kelias virtas bulves, o Kalėdų dieną gardinkite ir kapotu kiaušiniu.
Mišrainė su silke
Mažai sūdytos silkės filė, raugintas burokėlis, svogūnas, raugintas agurkas, aliejaus
Burokėlio netarkuokite, o supjaustykite smulkiais piršteliais. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir suraikykite žiedeliais. Tada berkite į karštą aliejų ir apkepkite. Išgriebkite ir atšaldykite. Silkę dalinkite kubeliais, agurką- griežinėliais. Sumaišykite burokėlio pirštelius, svogūno žiedelius ir silkės kubelius. Puoškite agurko griežinėliais.
Saldi Kūčia
Stiklinė daigintų kviečių, po 100 g aguonų ir riešutų, keli šaukštai medaus
Aguonas mirkykite per naktį, tada perplaukite ir nuvarvinkite. Daigintus kviečius taip pat numazgokite. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sukapokite. Kviečius sumaišykite su aguonomis, riešutais ir medumi. Galite kiek pasūdyti.
Užsigerkite džiovintų vaisių kompotu.
Kazkada nusikopijavau,dabar jums idedu.