Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

QUOTE(bambukas* @ 2012 12 23, 22:30)
O del pieno produktu tai cia pries Velykas kai yra pasninkas, tada penktadieniais arba kartais kai kurie nori ir treciadieniais pasninkauti, tada nebevalgo pieno produktu, mesos ir pan., bet ne per Kucias doh.gif  O

Pasninkas prieš Velykas - gavėnia, prieš Kalėdas - adventas, lygiai toks pats pasninkas wink.gif
Atsakyti
QUOTE(Miaška @ 2012 12 23, 22:45)
Pasninkas prieš Velykas - gavėnia, prieš Kalėdas - adventas, lygiai toks pats pasninkas wink.gif

as i lietuviskus terminus nesigylinu man to nereikia mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(bambukas* @ 2012 12 23, 22:55)
as i lietuviskus terminus nesigylinu man to nereikia mirksiukas.gif

Nu va, net nežinot, kas tas yr Kūčios ar adventas, o bandot aiškint, kaip ten viskas iš tikrųjų turi būt lotuliukas.gif
Bet gi, kaip sakiau - kiekvienam valia, gali ir karbonadai ant stalo būti, ir Velykos rudenį rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(madrugada @ 2012 12 23, 22:39)
tai kad ne, pagal įkeltą nuorodą pasninkaujama tik be mėsos ir penktadieniais, tas "sausas" pasninkas matyt nebepropaguojamas visai  g.gif
mes kūčias šeimoj be pieno produktų ir kiaušinių darydavom. Bet čia mano suopračiu yra ne katalikiškas, bet lietuviškas paprotys... lenkai man rodos kemša viską.
va, radau tokį paaiškinimą http://dievogarba.wo...ia-pasninkauti/

labai negrazia parasei, jei nedalyvavai musu kuciose tai sedek ir tylek, ta pati galiu pasakyti apie tave sedi sau ir kemsi slamsta doh.gif Kaip taip galima doh.gif
Papildyta:
QUOTE(Miaška @ 2012 12 23, 22:59)
Nu va, net nežinot, kas tas yr Kūčios ar adventas, o bandot aiškint, kaip ten viskas iš tikrųjų turi būt  lotuliukas.gif
Bet gi, kaip sakiau - kiekvienam valia, gali ir karbonadai ant stalo būti, ir Velykos rudenį rolleyes.gif

skaitykyt ka parasiau o ne interpretuokite taip kaip Jums ptogu mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(bambukas* @ 2012 12 23, 21:44)
pati tu kemsi viska ir prie ko cia lenkai?

prie to, kad lenkai, prancūzai ir kiti katalikiški kraštai pasninko kūčių dieną nesilaiko. Čia yra tiesiog lietuviškas paprotys.
aš kemšu silkes su svogūnais, nes taip įpratus dar iš tėvų namų tradicijų. bet žiūriu, kad ir kiaušiniai man nuodėmės nepadarys..
Papildyta:
QUOTE(bambukas* @ 2012 12 23, 22:02)
labai negrazia parasei, jei nedalyvavai musu kuciose tai sedek ir tylek, ta pati galiu pasakyti apie tave sedi sau ir kemsi slamsta doh.gif  Kaip taip galima doh.gif
Papildyta:

skaitykyt ka parasiau o ne interpretuokite taip kaip Jums ptogu mirksiukas.gif

nežinojau, kad jūs lenkė, atsiprašau, žodis "kimšti" nebuvo norėtas panaudot kaip nors paniekinamai.
Atsakyti
Bambukui siūlyčiau nepatarinėti, ką man daryti, ir aš nesakysiu, kur jai eiti wink.gif

Gražių Kūčių, kam tradicinių, o kam su mėsom ir kiaušais... man vienodai smile.gif
Atsakyti
Visi KRYKŠČIONYS laikosi pasninko laikosi kaip pridera . Iš kur tokius anekdotus traukiat? Jus apskritai suvokiat kas yra adventas? Pasninkas? Kūčia? Kalėdos?
Atsakyti
Hm, apie ka si tema g.gif Ateini receptu kuciom, o per kelis puslapius pamokslai... Visi turim savo tradicijas, savo poziuri i tam tikrus dalykus, tad ju ir laikykimes. Ne vieta tokiom diskusijom 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(bambukas* @ 2012 12 23, 21:54)
galima majoneza, galima piena, kokie kuciukai be pieno? kaip juos valgyti kitaip????

Paprastai. Tešla kildinama iš mielių, cukraus, miltų, aliejaus, aguonų. gaunasi labai teisingi ir tikrai skanūs. ir valgomi jie su aguonų arba kanapių, ar avižų pienu. Paprasto pieno ir majonezo pagal senąsias tradicijas tikrai negalima. O jei jau aguonų vyniotiniai ir visi kiti saldumynai su pienu ir kiaušais, tai jau kalėdoms. O visos mielinės tešlos, tai jos puikiai pakyla ir be pieno, o skanios būna ir be kiaušinių..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Elenora: 24 gruodžio 2012 - 00:05
QUOTE(Elenora @ 2012 12 24, 00:05)
Paprastai. Tešla kildinama iš mielių, cukraus, miltų, aliejaus, aguonų. gaunasi labai teisingi ir tikrai skanūs. ir valgomi jie su aguonų arba kanapių, ar avižų pienu. Paprasto pieno ir majonezo pagal senąsias tradicijas tikrai negalima. O jei jau aguonų vyniotiniai ir visi kiti saldumynai su pienu ir kiaušais, tai jau kalėdoms. O visos mielinės tešlos, tai jos puikiai pakyla ir be pieno, o skanios būna ir be kiaušinių..

Pritariu. Per kucias nevalgoma nei pienas,nei sviestas,nei majonezas ,tuo labiau nei kiausiniai , nei baltos misraines. Jei reikia naudojamas aliejus,kuciukai -su aguonpieniu,o tai yra ne pienas.

Įdarai auselėms
Grybų
Stiklinė džiovintų grybų, svogūnas, aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Grybus užpilkite trupučiu vandens ir mirkykite per naktį. Paskui išvirkite tame vandenyje, kuriame buvo laikomi. Išvirtus kruopščiai perplaukite, ataušinkite ir sumalkite. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir susmulkinkite. Į karštą keptuvę šliūkštelėkite aliejaus, kai šis įkais, dėkite grybų malinį, berkite svogūno gabalėlius ir pačirškinkite. Baigdami kepti gardinkite juodaisiais pipirais ir sūdykite. Paskui atvėsinkite.
Jei norite sotesnio patiekalo, jau iškepusius grybus perpus sumaišykite su virtais ryžiais.

Aguonų
Stiklinė aguonų, 50 g cukraus
Aguonas apliekite vandeniu ir laikykite per naktį. Tada nuplikykite verdančiu vandeniu, gerai išsukite, nuvarvinkite ir sumaišykite su cukrumi.

Kopūstų
Po 100 g šviežių ir raugintų kopūstų, svogūnas, keli šaukštai aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Svogūną nulupkite. Šviežio kopūsto gabalaitį ir svogūną nuplaukite ir supjaustykite rėžiukais. Raugintus kopūstus taip pat pasmulkinkite. Šviežius kopūstus kelias minutes patroškinkite su trupučiu vandens. Tada nukoškite, sumaišykite su svogūno gabalėliais ir raugintais kopūstais. Pilkite aliejaus ir dar 10 minučių pakepkite. Iškepusį kamšalą atšaldykite.


Kopūstų ir burokėlių salotos
Po puskilogramį raugintų kopūstų ir burokėlių, 3 šaukštai linų aliejaus, šaukštas kmynų, druskos
Burokėlius išvirkite Kūčių išvakarėse. Kūčių rytą juos nulupkite, supjaustykite kubeliais ar piršteliais. Kmynus nuplikykite verdančiu vandeniu. Į raugintus kopūstus dėkite burokėlius, berkite kmynus, pilkite linų aliejų, sūdykite ir gerai išmaišykite. Dar galite dėti kelias virtas bulves, o Kalėdų dieną gardinkite ir kapotu kiaušiniu.

Mišrainė su silke
Mažai sūdytos silkės filė, raugintas burokėlis, svogūnas, raugintas agurkas, aliejaus
Burokėlio netarkuokite, o supjaustykite smulkiais piršteliais. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir suraikykite žiedeliais. Tada berkite į karštą aliejų ir apkepkite. Išgriebkite ir atšaldykite. Silkę dalinkite kubeliais, agurką- griežinėliais. Sumaišykite burokėlio pirštelius, svogūno žiedelius ir silkės kubelius. Puoškite agurko griežinėliais.

Saldi Kūčia
Stiklinė daigintų kviečių, po 100 g aguonų ir riešutų, keli šaukštai medaus
Aguonas mirkykite per naktį, tada perplaukite ir nuvarvinkite. Daigintus kviečius taip pat numazgokite. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sukapokite. Kviečius sumaišykite su aguonomis, riešutais ir medumi. Galite kiek pasūdyti.
Užsigerkite džiovintų vaisių kompotu.


Kazkada nusikopijavau,dabar jums idedu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo airise: 24 gruodžio 2012 - 00:25
QUOTE(benux @ 2012 12 24, 00:29)
Hm, apie ka si tema  g.gif Ateini receptu kuciom, o per kelis puslapius pamokslai... Visi turim savo tradicijas, savo poziuri i tam tikrus dalykus, tad ju ir laikykimes. Ne vieta tokiom diskusijom  4u.gif

drinks_cheers.gif is tikruju, as irgi ilindau kokiu ideju pasigaudyti, o ir cia kaip ir daznoje temoje pjautynes doh.gif eikite i Kaledu skyreli ir ten kapokites lotuliukas.gif
Atsakyti
Moteriskes nesipykstam nei cia nei kurioje kitoje temoje drinks_cheers.gif biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo linastar: 24 gruodžio 2012 - 00:35