Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

QUOTE(Skiautelė @ 2010 12 09, 11:28)

pupelių/duonos mišrainė



gal plačiau apie šią galima būtų? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(chuchundra @ 2010 12 09, 10:14)
O mes silke su morkytem darom truputi kitaip,kepam morkytes,pridedam svogunu,kai apkepa svogunai dedam pomidoru padazo,keleta min. palaikom ant ugnies ir kol karsta dedam ant silkes. Darom diena,kad iki vakaro pastovetu.

darau tokią silkę plius dar įdedu pamirkytų razinų smile.gif bet viską ant silkės dedu, kai visiškai atvėsta smile.gif
Papildyta:

QUOTE(- moja - @ 2010 12 08, 21:22)
10. Kanapinė – kanapių yra pirkti aliejaus parduotuvėje

Spirgutis
Nuplautas ,bei išdžiovintas kanapes gerai keptuvėje paspirginti.Paskui suberti į grūstuvą ir grūsti,kol pasidarys pilkšvos spalvos masė. Į ją įberti druskos ir išmaišyti.S pirgutis valgomas su karštomis bulvšmis ,išvirtomis su lupenomis.Tai ypač būdingas ŽEMAIČIŲ valgis

kaip tikra žemaitė papildysiu, dar kai kurie dalim maišo su linų sėmenimis smile.gif
Atsakyti
QUOTE(- moja - @ 2010 12 08, 19:22)
sveikos, perskaičiau Kūčių stalo dvi temas  karsta.gif
galiu pasakyti, kad verta skaityti tik vieną kokią seną, nes tie patys klausimai apie aguonpienį, ausytes ir etc. Ir viena kitos ėdimas, ką galima dėti ant stalo, o ko ne  doh.gif majonezas apipliurptas iki begalybės.

Įmetu copy-pacte, kas man užkliuvo, gal kam tiks  smile.gif

Kūčių stalas:

1. Kūčiukai

2. Plotka

3. Kisielius

4. *Aguonų pienas: Aguonų pienui skirtas aguonas nuplikomos verdančiu vandeniu ir pabrinkinamos.Nupylus nandenį du kart permalamos arba gerai sugrūdamos .Sugrūstas aguonas užpilti virintu atšaldytu vandeniu,pasaldoma ,galima dėti madaus.Kad nesurugtų ,laikoma šaldytuve.
*Jo gamyba užtrunka dvi minutes- įpili į aguonas (į kokius 200-300 gramų aguonų) pusę puoduko vandens, ir dvi minutes mali su kokteiline, blenderiu, smulkintuvu (ar pan.)- viskas 
tada per marlę perkoši aguonas, ir dapili vandens pagal skonį- ir cukraus- štai ir aguonpienis
*500gr. aguonų, 3ltr. šalto virinto vandens, 250gr. medaus ar cukraus
Aguonas išmirkyti per naktį, nukošti, kelis kartus permalti mėsmale. Į stalą galima tiekti atskirai (kiekvienas dedasi kiek ko nori) arba iškart paruošti dideliame dubenyje

5. Vaisių salotos
Obuolys
Bananas
Mandarinas
Kriaušė
geras šaukštas medaus
daigintų kviečių sauja

Mandarinus išdaliname skiltelėmis, obuolį, kriaušę supjaustom kubeliais, bananą - riekelėmis, išspaudžiame kelis šaukštus citrinos sulčių, sudedame medų, daigintus kviečius ir išmaišome. Mes labai mėgstame šias salotas desertui, kai pilvai jau plyšta nuo "sunkių" patiekalų, o širdžiai dar norisi kažko gaivaus pabaigai
6. Karštos bulvės su lupena

7. Salotos by Song berods:
Krabų lazdelės
Smulkiai pjaustyti porai
Marinuoti agurkėliai
Majonezas

8. Silkė su slyvomis ir graikiniais riešutais

*Silkės filė,džiovintos slyvos,gliaudyti graikiniai riešutai,česnako skiltelė,majonezas/

Slyvas supjaustyti rėžiukais,nuplikyti verdančiu vandeniu ir nuvarvinti,graikinius riešutus sulaužyti.Česnakus sugrūsti ir įmaišyti į majonezą.
Silkę supjaustyti gabaliukais ir sudėti į silkinę,o ant jos išdėlioti slyvas,berti graikinius riešutus ir tepti česnakinį majonezą

*Silkė su džiovintomis slyvomis ir graikiniais riešutais
4 silkiių filė,200g.{džiovintų,ne rūkytų slyvu,nes dažnai prekiaujama rūkytomis}
100g.graikinių riešutų,
3šaukštai aliejaus,,malto cinamono,
2šaukštai citrinų sulčių,
graikinių riešutų patiekalui papuošti.
Paruoštą silkę ir slyvas supjaustome norimo dydžio gabaliukais.
Graikinius riešutus suskaldome.Viską užpilame aliejumi,cinamono ir citrinų sulčių mišiniu.
Gerai sumaišome ir paliekame per naktį.
Patiekdami silkęsudedame taip,kad patiekalo viršuje būtų daugiau slyvų,papuoškime graikiniais riešutais

9. SILKE SU SAULEGRAZOMIS
silke supjaustom gabaliukais. saulegrazu branduolius pakepiname sausoje keptuveje kol apskrus ir prades "sokinet"  supilame i dubeni. i ikaitinta alieju sudedame pjaustyta svoguna (nemazai, priklausomai nuo silkes ir nuo valgytoju skaiciaus  ) pakepiname, iberiame pipiriuko, druskytes nedaug. supilame viska ant saulegrazu, ismaisome ir sudedame prie silkes arba ant jos
Obuolių sūris

10. Kanapinė – kanapių yra pirkti aliejaus parduotuvėje

Spirkutis
Nuplautas ,bei išdžiovintas kanapes gerai keptuvėje paspirginti.Paskui suberti į grūstuvą ir grūsti,kol pasidarys pilkšvos spalvos masė. Į ją įberti druskos ir išmaišyti.S pirgutis valgomas su karštomis bulvšmis ,išvirtomis su lupenomis.Tai ypač būdingas ŽEMAIČIŲ valgis

11. Juoda duona

12. silkė su saulėgrąžom:
morkos, svogūnai, saulėgrąžos, pipirai, druska
morkas sutarkuoti per burokinę tarką, svogūnus susmulkinti ir patroškinti, galiausiai, kai išsitroškina berti saulėgrąžas, viską sumaišyti ir dėti ant silkės, galima pagardinti su pomidorų padažu.
Dar labai skanu saulėgrąžas pakepinti sausoj keptuvės. Po to svogūniukus aliejuje pakepint. Vską sumaišyti ir dėti ant paprastos silkės.

13. Kepta žuvis
Zuviai apvolioti:
1.Kiaušinio baltymas truputi paplaktas ir sumaišytas su krakmolu

2.alus+prieskoniai+miltai
skaniausia det žuvies citrininiu prieskoniu.

miltai ir alus, kepta žuvis. idedu truputi dziovintu smulkiu zoleliu ir druskytes.tesla turi buti tokia tirstoka
14. KREVETĖS SU IMBIERU IR MEDUMI
450g krevečių, geriau negliaudytų, jos skanesnės
Pusė raudonosios paprikos
Česnako sklit.
Pusė svogūno
Šaukštelis imbiero malto
Šaukštelis medaus
Du šaukštus alyvuogių aliejaus
Druskos, pipirų.

Smulkokai pjaustytus svogūnus, papriką, kapotą česnaką pakepti 3-5min. Įdėti medaus, imbiero, pagardint druska, pipirais, išmaišyt ir dar pakepint porą min., galiausiai sudėti nuluptas ir nuplautas krevetes, gerai išmaišyti ir uždengus patroškinti 5min. Skanaus  Egzotiškas ir netradicinis patiekalas kūčių stalui.

15. MIŠRAINĖ "NAUJIENA":

(Šitas patiekalas dingsta pirmas nuo Kūčių stalo)

* Rūkyta žuvis (geriausia skumbrė, nors šiemet su lašiša darysiu);
* Ryžiai
*Rauginti agurkai
*Kukurūzai
*žalias svogūnas
* Žirneliai

Viską sumaišom su majonezu
16. blynai su silkute. pasidalinsiu ir as savo kuciu receptuku. Paprasta, bet ji labai megsta mano vaikai. Iskepu blyneliu su silke. I paprasta blynu tesla idedu smulkiai pjaustytos silkes ir kepu. Bet esme, kad kepu maziukus blynukus. Is arbatinio saukstuko. Laiko uzima, bet vaikai labiausiai ju laukia

Blynai su silke
3 st.miltų, 2,5 st.vandens, 100gr. silkės file, aliejaus
Užmaišyti blynų tešlą, į ją suberti silkių kubelius ir dar kartą permaišyti. Kepti karštame aliejuje

Silke ismirkau , kad nebutu suri , isrenku kaulus ir supjaustau pailgais gabaliukais.Padarau tesla blynams : pilu sauksta teslos , dedu silkes gabaliuka ir vel uzpilu teslos .Kai apkepa viena puse , apverciu -apkepa ir viskas.Mes labai megstam tuos blynus

17 . kvieciai su medum
reikia daigintu kvieciu, juos nuplauni, uzpili vandeniu ir ismirkai.
po to verdi pasudytame vandenyje, nusunki ir isgarini vandeni.
ir ismaisai su medumi.
dar gali kartu imaisyti sulauzytu riesutu ir aguonu, bet aguonas reikia pries tai nuplikyti ir pamirkyti, o po to nukostas sumaisyti.

18 Silkute su morkytemis

paprastas paprasciausias reikalas:

nusiperku burokine tarka tarkuotu morku (tingiu tarkuoti  )
pakepinu svogunu nemazai....
tada kepu atskirai morkas, kol jos suminksteja ir gerai susmenga...sumaisau su svogunais...

dedu silkute supjaustyta, ant virsaus kloju morkytes...gerai butu, kad sis patiekaliukas pastovetu ilgaiu, tada silkute persigeria morkyciu sultimis..

skonis salsvokas...

19. Salotos
Obuolys supjaustomas siaudeliais, poras ir silkute susmulkinama.Majonezas.
tarkuoti burokėliai, rauginti kopūstai, bulvės virtos ir pupelės virtos, pagardinti aliejumi. Šita mišrainė man laaabai skani.

20. KIUNKE
puskilogrami zirniu ir nuskustu bulviu tiek pat,druskos
zirnius nuplaut,ismirkyt.pasudyti ir isvirkite tame paciame vandenyje.kaitinkite apie valanda,kol suminkstes,vandens neturetu likti.Bulves pasudykiteir apie 30 min. virkite atskirame puode.Tada nusunkite,apgruskite,sudekite zirnius ir ismaisykite.tiekti su raug. kopustais, tinka labai prie silkes.

21. salotos:
silke
rugstus obuolys
virtos morkos
virtos bulves
poras

viska misraine apslakstyti citrina ir alyvuogiu aliejumi.

22. riešutai

23. gira
5 l vandens
1kg juodos duonos
0,5kg cukraus
šaukštas razinų
50g mielių

Suraikyta ir iki rudumo orkaitėjė paskrudinta duona užplikoma verdančiu vandeniu,ataušinama, pridedama su cukrumi ištrintų mielių ir palaikoma 24 val. Paskui iškošiama ir supilstoma į sandariai užkemšamus butelius.Į kiekvieną įmesti po kelias razinas. Tinka gerti po 1-2 parų.

24. Pasnikiniai žagarėliai

2 šaukštai aliejaus
6 šaukštai vandens
1 šaukštas degtinės ar romo
2 šaukštai cukraus
miltų tiek kie reiki, kad išminkyti tešlą
aliejaus virimui

Iš nurodytų produktų užminkyti tešlą, iškočioti ir daryti žagarėlius. Kepti įkaitintame aliejuje. Iškepusius dėti ant sugeriamo popieriaus (tinka popieriniai rankšluosčiai),kad sugertų riebalus. Sudėjus į indą,kuriame bus patiekiami, apibarstyti cukraus pudra.


Ech Moja Moja... Na, kaip nepaburnoti ant tavęs ? Blogą darbą padarei, perkopijuodama krūvą mišrainių, kurios visiškai neturi nieko bendra su ritualine Kūčių vakariene. Kokias tradicijas perduosim savo vaikams ? Kad lietuviai nuo senų senovės per Kūčias dorojo krabų lazdeles ir mandarinų salotas?
Atsakyti
QUOTE(Makarska @ 2010 12 09, 13:56)
Ech Moja Moja... Na, kaip nepaburnoti ant tavęs ? Blogą darbą padarei,

ech, o kam tau visą paklodę pakartoti reikėjo? g.gif

tai prašom pateikti tuos tradicinius reikalus, bo burnoti gali kiekvienas smile.gif
Atsakyti
Nedideliais kubeliais supjaustytą duoną pakepinu ant aliejaus,taip pat daug svogūnų pusžiedžių.Dedu išvirtas pupeles ir trinto česnako.Sumaišau su majonezu.Itin fanatiškos katalikės gali pasitenkint aliejumi.Kitom progom dar įtarkuoju lydyto sūrio,arba kubiukais paaustyto balto.
Šitą mišrainę mano šeima mielai valgo ištisus metus,ne taip,kaip raudoną-po šaukštą per Kūčias mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Makarska @ 2010 12 09, 12:56)
Ech Moja Moja... Na, kaip nepaburnoti ant tavęs ? Blogą darbą padarei, perkopijuodama krūvą mišrainių, kurios visiškai neturi nieko bendra su ritualine Kūčių vakariene. Kokias tradicijas perduosim savo vaikams ? Kad lietuviai nuo senų senovės per Kūčias dorojo krabų lazdeles ir mandarinų salotas?

QUOTE(- moja - @ 2010 12 09, 13:02)
ech, o kam tau visą paklodę pakartoti reikėjo?  g.gif

tai prašom pateikti tuos tradicinius reikalus, bo burnoti gali kiekvienas  smile.gif

oi mergos mergos, reikia džiaugtis, kad parašo receptus, ir atsirinkti, kas tavo stalui tinka, vieni valgo krevetes, fetos salotas ir makaronus per kūčias, o kiti nori valgyti spirgutę ir bulvę su lupyna, taigi čia kiekvienos šeimos reikalas ir jau tik nuo mūsų priklauso kaip mes perduosim tradicijas savo vaikams smile.gif


O dabar prašau, gal kas žinot tikrų kūčiukų receptą?
Atsakyti
Sveikos,
atėjus naujam nariui į mūsų šeimą per kūčias gaminam raugintų kopūstų troškinį su silke ir džiovintais baravykais ( viska kartu ištroškinam ), aš tiksliai nežinau ar čia tik jų giminės ar apskritai aukštaičių tradicinis kūčių patiekalas. Tas troskinys kaip ir pagrindinis patiekalas pas juos būdavo , o aguonpienio niekad nedarydavo, kas mums nuo suvalkijos biggrin.gif yra pagrindinis patiekalas.

p.s
1- mais metais tai as nelabai jį valgiau
2-ais metais, niu visai nieko
3- ais metais, visai skanu
4- ais metai, jau ir pakartot norisi lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Redi: 09 gruodžio 2010 - 15:04
QUOTE(leone @ 2010 12 09, 12:44)
kaip tikra žemaitė papildysiu, dar kai kurie dalim maišo su linų sėmenimis smile.gif

Dar į visa tai galima įmaišyti smulkiai pjaustyto svogūno,aišku ne žalio
Aš jį kepinu kartu su sėmenimis,kol jis visiškai išdžiūsta ir malu su kavamale,negrūdu su jokiomis grūstuvėmis
Nebūtina ieškot kanapių,jei jų nėra tą patį sėkmingai galima padaryti su sėmenimis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lady Dy: 09 gruodžio 2010 - 14:56
Laba 4u.gif Na, mano šeima, nors ir nesam baisiai tikintys, visgi galvojam, kad vieną kartą metuose nenumirsim be mėsos, pieno, majonezo ir kiaušinių tongue.gif Taigi taip ir gaminu.O tam reikalui turiu nuostabų 2005 metais išleistą Darbštuolės priedą Kūčių vakarienė. Taigi kadangi šiuo metu man gulimas režimas, mielai parašysiu čia receptus, kuriuos pati gaminu ir kuriuos dar bandysiu gaminti. O jeigu turėsiu laiko, tai ir tuos, kurie man atrodo ot, bet kitiems gal tiks.
QUOTE(leone @ 2010 12 09, 14:11)
O dabar prašau, gal kas žinot tikrų kūčiukų receptą?

Taigi pasninkinei Kūčių tešlai reikės 500 g miltų, 20 g šlapių mielių, stiklinės vandens, šaukšto cukraus ir šaukštelio druskos. Man tešlą daro duonkepė, o kas jos neturi, darykite taip: vandenį pašildykite ir jame ištirpinkite cukrų bei druską, tada pilkite su šlakeliu vandens išleistas mieles ir išmaišykite. Berkite tiek miltų, kad tešla pasidarytų grietinės tirštumo ir sustumkite ją į dubenėlio vidurį, tada apiberkite dar sauja miltų. Uždenkite ir pastatykite šiltai, kad kiltų. Kai tešla išsiveržia pro sausus miltus, įmaišykite likusius miltus ir minkykite tol, kol tešla nebelips prie rankų. Tešlą vėl apiberkite sausais miltais ir dar kartą pakildinkite.
Kūčiukams mielinę tešlą sumaišykite su aguonomis, iš jos minkykite piršto storio volelius, kuriuos supjaustykite mažais gabaliukais po 1,5 cm. Kūčiukus sudėliokite į miltais pabarstytą ar kepimo popieriumi išklotą skardą ir šaukite į vidutinio karščio orkaitę. Kepkite kol dailiai pagels. Prėskučius suberkite į pintinėlę, uždenkite drobiniu rankšluosčiu ir atvėsinkite.
Atsakyti
Spanguolių kisielius
2 stiklinės spanguolių, 150- 200 g cukraus, pusė stiklinės krakmolo, galite pagardinti cinamonu ar gvazdikėliais.
Spanguoles perrinkite, nuplaukite ir išspauskite sultis. Išspaudas užpilkite litru vandens, gardinkite prieskoniais, užvirkite ir 5 minutes pakaitinkite, nuolat nugriebkite putas. Sumaišykite nuovirą su sultimis ir vėl užvirkite. Krakmolą išleiskite su trupučiu šalto vandens. Vis sukdami viralą, supilkite krakmolą. Neužmiršdami maišyti, pavirkite dar kelias minutes.

Aguonpienis
500 g aguonų, 3 l virinto atšaldyto vandens, 250 g medaus ar cukraus.
Aguonas gerai išmirkykite: geriausia per naktį. Nukošę perplaukite ir kelis kartus sumalkite mėsmale. Į stalą atskirai tiekite maltas aguonas, medų ar cukrų ir vandenį. Į lėkšteles dėkite po kelis šaukštus aguonų, pagal skonį medaus, užpilkite vandeniu ir gerai išmaišykite.

Silkės piršteliai
Silkė, svogūnas, šaukštas maltų džiūvėsėlių, aliejaus, pusė šaukšto acto.
Silkę nulupkite, padalinkite išilgai pusiau ir išimkite kaulus. Silkės puseles supjaustykite juostelėmis, apvoliokite džiūvėsėliuose, apkepkite karštame aliejuje ir išgriebkite. Svogūnus nulupkite, numazgokite ir supjaustykite griežinėliais. Juos taip pat berkite į karštą aliejų ir paskrudinkite. Į silkinę išdėliokite silkės gabaliukus, ant jų- svogūno griežinėlius, viską užpilkite su actu išplaktu aliejum.

Bulvių ir rūkytos silkės maltiniai
800 g bulvių, 300 g rūkytų silkių, 150 g svogūnų, 2 šaukštai manų, 4 šaukštai džiūvėsėlių, aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Bulves nuskuskite, perpjaukite pusiau, nuplaukite ir išvirkite sūdytame vandenyje. Tada ataušinkite ir sumalkite mėsmale ar sutrinkite elektriniu plaktuvu. Silkes nulupkite, išrinkite kaulus ir ašakas, numazgokite ir supjaustykite mažais kubeliais. Svogūnus nulupkite, nuplaukite, sukapokite ir apkepkite karštame aliejuje. Bulvių masę sumaišykite su silkių kubeliais, manais ir svogūnų gabalėliais, gardinkite juodaisiais pipirais, jei reikia, sūdykite. Tada lipdykite volelį, jį pjaustykite griežinėliais. Juos voliokite džiūvėsėliuose ir iš abiejų pusių apkepkite karštuose riebaluose.
Maltinius tiekite su padažu arba šviežių daržovių salotomis.
Atsakyti
QUOTE(šarūnė @ 2010 12 09, 17:19)

o silkės pirštelius esi dariusi, įdomus receptas labai ? smile.gif
Atsakyti
Žuvies kotletėliai
1,5 kg žuvies, 2 svogūnai, 4 šaukštai miltų, miltų barstyti, 4 šaukštai manų kruopų, aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Žuvis nuskuskite, išdarinėkite, išrinkite kaulus ir ašakas, nuplaukite ir supjaustykite. Svogūnus nulupkite, numazgokite ir padalinkite. Sumalkite žuvų ir svogūnų gabalėlius. Į gautą masę berkite miltus ir manų kruopas, pipirinkite, sūdykite. Viską gerai išmaišykite. Lipdykite mažus kotletėlius, juos barstykite miltais ir kepkite karštame aliejuje. Atvėsinkite. Ragaukite šaltus, valgykite su duona.

Voveraičių ir žuvies kepsneliai
200 g šaldytų ar sūdytų voveraičių, 200 g maltų žuvų, 2 šaukštai krakmolo, aliejaus, bazilikų, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Jei gaminsite su sūdytomis voveraitėmis, tuomet jas išmirkykite. Jei su šaldytomis, tada išvirkite ir nuvarvinkite. Paruoštas voveraites sumalkite. Į malinį berkite krakmolą, krėskite maltą žuvį, gardinkite bazilikais ir juodaisiais pipirais. Išminkykite ir atšaldykite šaldytuve. Atvėsinę lipdykite kepsnelius ir kepkite karštame aliejuje. Prieš kepdami galite volioti džiūvėsėliuose.

Sklindžiai su silke
3 stiklinės miltų, pustrečios stiklinės vandens, 100 g mažai sūdytų silkių filė, aliejaus.
Silkes pjaustykite kuo smulkesniais kubeliais. Į miltus lėtai pilkite vandenį, vis sukite. Tešlą gerai išmaišykite, kad nebūtų gumuliukų. Tada berkite silkių kubelius, dar kartą permaišykite. Karštame aliejuje kepkite vidutinio dydžio blynus.
Atsakyti