Įdedu vienos mielos mamytės rekomenduotą receptuką, porą metų vis ruošiaus pagamint taip žuvytę, bet atsitokėdavau, kad nepamarinavau iš anksto Kūčių dieną, bet vistik praeitais metais pasigaminau ir nepasigailėjau - labai skani
Žuvis marinate,
tai ne karštas patiekalas. Vakare iškepu tešloje (mano tešla per kūčias - miltai ir vanduo) arba tiesiog gerai apvoliojusi miltuose kol apskrunda prieskoniais įtrintą smulkmę (dažniausiai strimėlytę, bet galima ešeriukus, stintą ir pan.), tada sudedu į stiklinį indą ir užpilu paruoštu marinatu.
Marinatui: svogūnas, morka, petražolės šaknies nedaug - jei turiu, juodųjų pipirų (kokius 5 žirnius) 3 lauro lapeliai, kvapniųjų pipirų, 0,5 stiklinės acto, cukraus, druskos. Ruošiamas labai paprastai - į verdantį vandenį (0.5 litro) sudėti supjaustytą morką. Pavirti ant silpnos ugnies 15 min. ir baigiant virti sudėti lauro lapelius, pipirus, druskos, žiedais supjaustytą svogūną, dar kokias 5 min. pavirti, tada įpilti reikiamą kiekį acto ir dėti cukraus (dedu iš akies, ragaudama..paprastai apie gerą 1 valg. š. - taip kad gautųsi saldžiarūgštis skonis). Žuvį su marinatu mažiausiai 4 val. reik palaikyti šaldytuve (aš palieku per naktį..bet jei norisi traškesnės -žuvies, tai reik trumpiau laikyt). Prieš valgymą marinatą nupilu.
Acto į marinatą keptai žuviai reikia dėti daugiau nei atrodo, turi būti stiproka rūgštelė.
Ir dar šitą kiekvienais metais darau:
ŽIEMOS GELĖ7 koncervuotu ananasu griezineliai
4 silkiu file
0,5 poro
3-4 marinuoti agurkai
3 saukstai majonezo
7 mazi pomidoreliai
zaliu petrazoliu lapeliu
silkiu file supjaustome nedideliais gabaleliais ir sudedame i dubeni.
suberiame poro griezinelius, agurku kubelius, idedame majoneza ir ismaisome.
i lekste dedame ananasu griezinelius, ant ju dedame silkiu salotas ir papuosiame pomidoreliais bei petrazoliu sakelemis.
Iš tiesų, kas prisibijo, majonezo galima ir nedėti, esu darius ir taip - tikrai skanu