QUOTE(zarmenas @ 2010 02 10, 15:04)
Nesupratau vieno momento. Jūs rašot kažkokį mokslinį-analitinį darbą apie statybų kaštus, ar ieškotės namo. Nes kažkaip ne nuo to galo viskas, mano galva. Pradžiai raskit/susiprojektuokit sau namą, kuriame norit gyventi (ne kurį statyt pigiau). Galima to proceso metu ieškoti pigesnių ar geresnių konstruktyvo sprendimų, stogo dangos ir panašiai. Rezultate bus namas atitinkantis poreikius ir galimybes. Na, o jei eigoje pasimatys, kad per brangu ar per daug, visada galima kažką "nukarpyti", kol lieka tik kritiškai reikalinga dalis. Tai galioja ne tik patalpoms, bet ir medžiagoms, konstrukcijoms.
Kuris stogas brangesnis?
Brangus stogas yra brangesnis. Sutapdintas jis ar ne, jokio skirtumo, viskas priklauso nuo medžiagų kurias naudosite ir darbo kaštų. Galima "pigiausio tipo" stogą įrengti taip "smagiai", kad jis bus brangesnis už visą namą. Tas pats galioja bet kuriai namo "daliai".
Pavyzdžiui, pamatų kad mažiau - dar nieko nereiškia, nes gal sienos, stogas ir kt apkrovos pamatams didesnės - tada pamatai automatiškai brangėja.
Na, trumpai tariant - atsidėkit į šoną skaičiuotuvą kuriam laikui ir pabandykit pasvajot, kokiame name save matot gyvenantį
laimingas:
Namas ne iš pačių racionaliausių, tačiau man tai patiko. Netgi ir nupjovus 5 patalpą pirmame aukšte visai smagiai gali gautis. Na, aš gal tambūrą holo sąskaita didinčiau, kad būtų galima tambūre nusirengti viršutinius drabužius...
nelli:
Super puslapiukas. Labai dėkingas, skaniai akis paganiau
Ačiū už pastabas, tačiau aš manau, kad namo statybas reikia pradėti nuo techninių/kainos dalykų, o ne nuo svajonių. Kam svajoti, jei 80-90 proc. svajonių - į šukšlyną keliaus. Iš pradžių (gal kokius metus) nagrinėjau kartotinius projektus, kol pradėjau suprasti, kas yra gerai, kas yra blogai, kas man patinka, o kas ne. Tada supratau, kad noriu sužinoti kaip skirsis namo statybos priklausomai nuo namo architektūros: vieno prieš dviejų aukštų, priklausomai nuo stogo, balkonų/terasų būvimo/nebūvimo, garažo reikalingumo, vonos kabamrių skaičiaus bei jų išdėstymo per aukštus ir t.t. Tai reiškia, kad kai aš eisiu pas architektą namą projektuoti gali pasakyti: namo plotas 200 kv, 4 kambariai - 3 miegamieji (min. 16 kv.), svetainė - min 40 kv., dvivietis garažas, 2 vonios kambariai, stogas dvišlaitis, panoraminių langų tiek ir tiek, langų plotas ne didesnis nei 25 proc. grindų ploto, visos patalpos turi gauti natūralios šviesos (mažiau reikės šviesos), virtuvė atskira nuo svetainės, reikalinga terasa ir t.t. Čia žinoma buvo tik pavyzdys, tačiau eidamas pas architektą aš tai jau noriu žinoti. Kaip ir žinoti, kokia bus šildymo sistema, kiek vatos norėsiu dėti ar apsimoka, ar neapsimoka pasyvus namas ir t.t. Kol kas tik renku informaciją, nes tikrai daugelis architektų yra tokie: čia standartas ir to gana, kiek kainuoja nežinau, bet taip daro visi ir t.t. Taigi kol kas neišsiaškinsi savo norų/galimybių, tol net neverta imtis realių veiksmų. Man atrodo, kad jau baigiu pirmą namą pastatyti mintyse. Kuomet viskas susigulės, bus galima imtis ir veiksmų. Geriau mokytis iš kitų klaidų ir statyti vieną namą, neibūti amžinu statybininku.