Įkraunama...
Įkraunama...

Individualių namų projektai - 5 dalis

QUOTE(zipkute @ 2010 01 17, 15:56)
dabar ir mes su vyru svarstome ar tikrai mums reikia zidinio  g.gif kazkaip ipuolem i banda "visi daro, tai ir mes darysim"  ax.gif ale nezinom ar tikrai mes ji kurensim, ar stoves tik kaip interjero detale  g.gif pvz pas mano dede per n metu ne karto gal nekure  g.gif

Mes esam susiprojektavę židinį, bus matyt, ar iškarto jį darysim, ar tik viską paruošim, jei ateity kiltų noras pasistatyt, kad nekiltų jokių problemų.
Atsakyti
QUOTE(gutegute @ 2010 01 17, 00:21)
Del "Birutes" projekto: viskas viskuo, bet kazkaip atrodo koridoriuj rizikuojama durimis gauti i kakta- reiktu duris pertvarkyti.

Koridoriuje tikrai per daug durų drinks_cheers.gif
Šiandien visą pusdienį praleidome projektuodami savo būsimą namą. Birutės projektą "ėmėm kaip pagrindą", tačiau visą kitą dėliojomės pgal savo poreikius, pasinaudodami išsakytomis Jūsų pastabomis. Dabar netgi linkstam prie to, kad darytis individualų projektą, pateikiant savo poreikius ir papaišymus, o Birutės projektą naudoti kaip iliustraciją, kad architektas galėtų įsivaizduoti ko mes norime.
QUOTE(zipkute @ 2010 01 17, 14:56)
dabar ir mes su vyru svarstome ar tikrai mums reikia zidinio  g.gif kazkaip ipuolem i banda "visi daro, tai ir mes darysim"  ax.gif ale nezinom ar tikrai mes ji kurensim, ar stoves tik kaip interjero detale  g.gif pvz pas mano dede per n metu ne karto gal nekure  g.gif

Jei nenorit židinio, statykitės krosnelę. Mes turim pasistatę nedidelę, 4 kW, krosnelę, vietoj židinio. Daug vietos neužima, priežiūra tikrai lengva, sušyla labai greitai. Pats kūrimo procesas užima iki 20 min. Tai taip smagu pasėdėt ant sofos ir gert arbatą, žiūrint į liepsną, jaukumas toks pasijaučia. Net televizoriaus nereikia (nors ir neturim tongue.gif )Ypatingai tas malonumas pasijaučia vėsesniais rudens ar vasaros vakarais, kai centralinio šildymo dar negali ar nenori kurti.
Atsakyti
QUOTE(EVOY @ 2010 01 17, 15:10)
Gerbiamas zarmenai! <...>

Hehe. bigsmile.gif

Stengiausi kaip įmanydamas nepulti į asmeniškumus. Gal aš ne taip išsireiškiau, o gal ir ne taip nuskaitėt. Bala žino. Bet kuriuo atveju, nebuvo jokių "smūgių žemiau juostos", netgi jokios kovos nebuvo. Viskas gi vyksta diskusijos rėmuose, dėl kažkokio bendro taško - ir tikiuosi, kad jį pasieksim. mirksiukas.gif

Dabar dėl tamstos argumentų. Jei gerai supratau, architektas nėra reikalingas gyvenamojo namo žanre? g.gif

Dar gal galit prasiplėsti šia tema: "Teisybės dėlei: visos istorijoje išlikusios "statybinės katastrofos"- išimtinai architektų klaidų pasekmė"? Tikrai nuoširdžiai susidomėjau apie ką tai.

Siūlėt ir visas statybines normas, įstatymus "nubraukti". Įdomus, aišku, teiginys. To rezultatas būtų garantuotai dar įdomesnis. Na, aš nesu anarchijos šalininkas, netgi nesu labai į šią filosofijos srovę įsigilinęs, tad nuo komentaro susilaikau.

Kad bet kuris galėtų nesunkiai su pieštuku nusipaišyti savo namo viziją ir ją pateikti statybininkui - jau kaip ir kalbėjom apie tai. Pamenu kažką apie sau apendicitą besioperuojatį... mirksiukas.gif

Tvirtinimas kad labai nemažai architektų dirba komandomis ne iš piršto laužtas, o iš akies. Pats tokioj komandoj dirbu. Tai arba mane kažkas labai riebiai apgavo, arba jūs neteisus.

Dėl to "bijojimo" sudalyvauti siūlomoje aferoje. O nekilo mintis, kad tai nesusiję su baime ar kompetencija ar patirties stoka? Gal šaknys visai kitur? cool.gif

Architekto darbą paversti "skaitmeniniu" pavėlavot. Kokiais dviem dešimtmečiais, greičiausiai. Prie to pačio - statistika nėra gyvenimo variklis. Bet kol kas nepateikėt nei vieno fakto... Ir toli gražu ne viską galima pateikti statistikos lentelėje.
Dėl to klausimo "kur jūsų darbai" logiškumo - o kur to paties minėto Paliuko darbai, arba jūsų? Būkim biedni, bet teisingi doh.gif Ką bandau pasakyt - tiek mano, tiek jūsų, tiek bet kurio kito forumo dalyvio kometarai "vienodo svorio", nesvarbu kas tas dalyvis (ar kokia jo/jos profesija). Kai kurie netgi labai vertingi, iš tiesų. Taip pat ir jūsų, šnekant apie namo "energetiką". Kiekvienas čia turim savo stiprias puses. Kaip minėjau, aš taip pat esu protingumo šalininkas, tad negalėčiau būti nusistatęs prieš pasyvų, racionalų namą. Labai tikiuosi, kad kai man prireiks šios srities speco patarimo, jus dar bus galima čia rasti rolleyes.gif

Iki šiol dar nesupratau, kuom gi susiję "niekam nereikalingi architektai" ir "pasyvus namas". Kažkaip vis ant vieno padėklo tai pateikiat - prašau, patikslinkit.

Na ir pabaigai. Susidarė įspūdis, kad, jūsų manymu, architekto pagrindinė funkcija - maksimumas už minimalią kainą? Taip niekada nebuvo ir nėra. Architekto "misija" - pateikti geriausią variantą iš įmanomų (ir suvesti visus galus į vieną vietą, optimizuojant). O kriterijai, apatinė ir žemutinė kartelės nustatomos pagrinde jau užsakovo pusėje. Tad jei tai yra "trumpiausias kelias iki užsakovo pinigų" - tebūnie. Bet žmones perauklėti jau tikrai ne architekto darbas, kaip bežiūrėtum.
Labai jau dažnai čia ši profesija linksniuojama... O tema tai ne apie tai mirksiukas.gif

Sėkmės. drinks_cheers.gif
Papildyta:
QUOTE(BonBons @ 2010 01 17, 15:10)
Aš kažkur paskaičiau, kad vienas žmogelis sekmadienius skiria židinio valymui  doh.gif  gal tai ir perdėtai skamba, gal jis ten ilgai neužtrunka, bet man užteko  doh.gif  nors gal ir fainas daiktas, bet kai nesu romantikė, tai išgyvensiu  rolleyes.gif

Na, jei kyla klausimas ar jo iš viso reikia, tai gal ir nereikia. rolleyes.gif Tiesiog vieni negali be to, o kitiems židinys nekelia jokių emocijų. Tokiu atveju tai tik bus papildoma eilutė išlaidose ir papildomas darbas besitvarkant... Nors man, asmeniškai, sunku tai įsivaizduoti (bet tai jau laaabai subjektyvu). thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(zarmenas @ 2010 01 17, 22:20)
... prašau, patikslinkit...

Viskas labai paprasta, ir nesunkiai galima sudėlioti seką: kai supykstu, pradedu rašyti litanijas - litanijų trūkumas yra tas, kad esmė "atsiskiedžia" iki "homeopatinės koncentracijos"- rezultatas: 0.

Pabandysiu "konspektuoti". Realijos yra tokios, kad įsigijęs "pusfabrikatį" pas architektą, žmogus ateina į SM (puiku, kad ne vien pas kaimyną) ieškoti atsakymų į kone visus klausymus: kokius blokus, kokias vinis ir t.t. Praktikoje iš visų architekto "misijų, vizijų" telieka šnipštas. "Standarto" statybose, išmetus "sudėtinę" "architektas"- praktiškai niekas nepasikeistų (turint omenyje nenorą "žmones perauklėti"- tik sumažėtų statybų kaštai). Mano manymu- tai nėra normalu. Erzina tai, kad architektai už tokias "tradicijas" kaltę verčia "neišsiauklėjusiam" užsakovui. Taipogi erzina tai, kad visko, kas šiandien įdomesnio vyksta individualioje statyboje- inicijuota toli gražu visai ne architektų...

Pasyvus namas (ar jo variacijos) ir architektai. Pilnai sutinku, kad kiekvienas turime savo stipriąsias puses. Turiu ir aš savo "siaurą specializaciją", kur pakankamai drąsiai jaučiuosi, ir vargu ar atsirastų daug klausymų Taupaus namo tema, į kuriuos nesugebėčiau atsakyti "pažadintas". Prie "suvesti visus galus į vieną" ar "maksimumas už minimalią kainą"- taipogi esu nemažai "pasėdėjęs", todėl nematau didesnių problemų kaip "skirtingais instrumentais išgauti darnų skambesį". Tačiau realiai vertinu savo jėgas- tik architektas pajėgus "atlikti plastinę operaciją skaičių subjaurotam veidui".
P.S.- Pasyvus namas (ar jo variacijos) visiškai "nesuriša rankų" architektui. Tai tik senosios/"vadovėlinės" traktuotės problemos. Šioje srityje pažengta toli, ir variacijos yra "visiems skoniams".
Atsakyti
QUOTE(EVOY @ 2010 01 17, 23:55)
Pabandysiu "konspektuoti". <...>

Na va. Dūmams po mūsų šaunaus pasišaudymo nusėdus, pasirodė, kad šnekam beveik apie tą patį lotuliukas.gif

Kaip sako, skūpas moka du kartus. Kadangi rinka turi savo dėsnius, automatiškai atsiranda šie reiškiniai - nieko nepadarysi, kol kas geresnės sistemos niekas nesugalvojo... Rinka užversta įvairiausiais tipiniais ir netipiniais kartotiniais projektais, taip pat ir ne kartotiniais, kurie pataiko (geriausiu atveju) tą nelemtą procentuotę, apie ką ir rašėt. Principas "įdėjau trečdalį resursų - paėmiau pusę kainos"... Liūdna, bet taip yra. Todėl va ir egzistuoja tie įvardintieji "pusfabrikačiai". Tūlas žmogus, aišku negali žinoti visų subtilybių. O va tas taupumas ten kur nereikia taip pat koją pakiša beveik visiems doh.gif
Kas projektuojasi "pilną paketą", čia neužsuka - nėra poreikio. Kaip ir tas, kuris siūnasi kostiumą pas siuvėją neklausinėja SM, kokios turėtų būti siūlės...

Tačiau. Yra ir kitas momentas - kai žmogus yra tvirtai apsisprendęs daryti vienaip ar kitaip. Tokiu atveju jokie argumentai nebepadeda (apie tai buvo tas "žmonių perauklėjimas"). Kaip ir šioje temoje, pamenu, buvo panašių diskusijų. Kad ir dėl vidaus išplanavimo - kitas žmogus iš pradžių pastatys, nusitinkuos, nudažys sienas, tik paskui galvos, kur jam dėti šaldytuvą. Galim čia ilgai rašyti, bet to nepakeisim.

Reziume - nereikia galvoti, kad pavyks būti pirmam, pagavusiam sistemą ir fizikos dėsnius. Jei kažkas siūlo pirkti "gerą" daiktą už tik trečdalį kainos, beveik visi susimąsto, ar tikrai jau toks tas daiktas geras, kaip deklaruojama. Keista, kad tai negalioja tam tikrais atvejais, kur pralošti galima labai riebiai...

Sėkmės
Atsakyti
QUOTE(zarmenas @ 2010 01 18, 10:57)
Na va. Dūmams po mūsų šaunaus pasišaudymo nusėdus, pasirodė, kad šnekam beveik apie tą patį  lotuliukas.gif

Galim čia ilgai rašyti, bet to nepakeisim...

Reziume - nereikia galvoti, kad pavyks būti pirmam, pagavusiam sistemą ir fizikos dėsnius.

"Šaunaus pasišaudymo" gal ir nebūtų buvę, jei laiku būčiau pastebėjęs, kad kiekvienas "rankose laikome" po visiškai skirtingą "pilno paketo" traktuotę. Prieš bandant atrasti Status Quo- pradžioje vertėjo suderinti "programinę įrangą" doh.gif . Deja, kol kas tam nesu pasiruošęs (kiek ankstoka "išsišokti"): trukdo nemalonios patirties šleifas, kai be jokių emocijų buvo "skolinamasi" idėjos, schemos ir pan. Jei ieškočiausi problemų- mielai įdėčiau kelias nuorodas į vykdytus projektus, kur net ištisos pastraipos (net nepakeistos) paimtos iš susirašinėjimo. Po tokių "pamokėlių", pradedi mąstyti: kur, kada ir kokia informacija turi būti pateikiama...

Pas mane kiek kitokia patirtis. Žmonės dar nėra praradę instinktų, plius puikiai sugeba skaičiuoti- jei išpildoma pagrindinė sąlyga: kai jam normaliai paaiškinama. Manau kad klaida slypi tame, kad per daug orientuojamasi į vadybininko "talentą". Yra juk internetas, leidžiantis "paruošti" klientą vos ne iki profesionalaus lygio- nebeliks reikalo "vargintis", bandant "plauti smegenis" ilgose diskusijose. Žinau kelias svetaines ("pasilaikysiu" jas sau), kur šis principas įgyvendintas, taip, kad tikrai yra ko pasimokyti- tik kaip tai LT internetinėse erdvėse nesu užtikęs nė vieno identiško/pilnaverčio pavyzdžio... Kai užsakovas dar iki pirmo kontakto "aprūpinamas" "pilnu paketu" informacijos, žino visus atsakymus į "kur, kas, kodėl"- nebelieka problemų pastatyti jį "ant tinkamų bėgių". Daug darbo?

Individualioje statyboje pirmu būti vargu ar kada kam nors pavyks. Viskas jau seniai "atrasta", ir "nauja"- dažniausiai tik įvairios "sena" variacijos. Esmė tame, kad dažniausiai mėgstama "plaukti pasroviui", ir "neapsisunkinti sau gyvenimo"- iki tam neatsiranda būtinybė.

Pabaigai norėčiau kiek pagąsdinti. Nieko nekeisdami, architektai rizikuoja "likti šalikelėje". Krizė "sukratė smegenis" daugeliui "statybininkų". Daugelis pradės konkuruoti vien tik "pilnai išdirbtais" produktais, taip "išmušdami pagrindą iš po kojų" žmonių norui statytis savarankiškai. Kaip "mirkstantis tame" galiu tvirtinti: vien dėl galimybės paruošti patrauklią kainodarą- tokio "posūkio" ilgai laukti neteks. Architekto kvalifikacija ir patirtis paprasčiausiai gali tapti mažai paklausūs, jei viską į "savo rankas" perims "statybininkai", kuriems bus reikalingi tik architektai-"darbininkai". Gausis taip, kad "darys" tie kas "nori daryti", o ne tie, kas "potencialiai pajėgesni".

Tai jau kiek per ilgai užsitęsė. Sėkmės!
Atsakyti
QUOTE(EVOY @ 2010 01 18, 13:34)
... Architekto kvalifikacija ir patirtis paprasčiausiai gali tapti mažai paklausūs, jei viską į "savo rankas" perims "statybininkai", kuriems bus reikalingi tik architektai-"darbininkai". Gausis taip, kad "darys" tie kas "nori daryti", o ne tie, kas "potencialiai pajėgesni".

Tai jau kiek per ilgai užsitęsė. Sėkmės!

taigi cia nieko naujo. ir taip nebus, o taip jau seniai yra tongue.gif dar iki krizes, kai buvo statybu bumas, dauguma statybu taip ir buvo vykdoma.
Atsakyti
QUOTE(lanaa @ 2010 01 18, 13:59)
taigi cia nieko naujo. ir taip nebus, o taip jau seniai yra  tongue.gif dar iki krizes, kai buvo statybu bumas, dauguma statybu taip ir buvo vykdoma.

Mes vėl bandysime diskutuoti, naudodami nesuderintą "programinę įrangą"? Kalbame apie visiškai skirtingus traktuotę ir kliento poreikių tenkinimo variantus bei galimybes. Nesiplėsiu (ne tik dėl jau paminėtų priežasčių). Kur tai buvo beprasidedanti diskusija dėl A ir PV "raidelių" privalumus/trūkumus- ten gal būtų labiau į temą...
Atsakyti
QUOTE(EVOY @ 2010 01 18, 14:16)
Mes vėl bandysime diskutuoti, naudodami nesuderintą "programinę įrangą"? Kalbame apie visiškai skirtingus traktuotę ir kliento poreikių tenkinimo variantus bei galimybes. Nesiplėsiu (ne tik dėl jau paminėtų priežasčių). Kur tai buvo beprasidedanti diskusija dėl A ir PV "raidelių" privalumus/trūkumus- ten gal būtų labiau į temą...

EVOY,
skatau jau kurį laiką nebyliai jūsų diskusiją,
bet paklausiu: o Tu turi kažkokią pavyzdinę dokumentaciją, kuri būtų realus atitikmuo tavo dėstomos vizijos? (realaus namo, su užbaigta realizacija?)
Ar viską ką čia dėstai yra oras, burbulai, iš serijos 'pasvajokim' g.gif ? Ar ant Lietuvos dar nieko panašaus nėra ir Tu kaip Promėtėjas su fakelu dabar bandai tamsiesiems kelią apšviesti? smile.gif
Į googlą prašau manęs nesiųsti biggrin.gif Man ne autoritetas - nei kaip pas vokiečius kas vyksta, nei kaip pas Bilą Geitsą smile.gif

Atsakyti
QUOTE(EVOY @ 2010 01 18, 14:16)

EVOY, gerbiu Jus kaip tam tikros srities ir krypties atstova. neisizeiskit, taciau man Jusu poziuris i architektura tai tas pats kaip ziureti i zmogu kaip vien tik i mesos ir kaulu rinkini. ir nors diskusijos yra logiskos, taciau abejoju, ar kada bus rastas aukso viduriukas, nes tiesiog per daug skirtingi ziurejimo kampai smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo lanaa: 18 sausio 2010 - 13:41
Sveiki,
Ikeliu savo "pusfabrikati" viesai paanalizuoti. Kadangi jau braizau ji apie puse metu, tai normalu, kad jau akis "atmusta" ir galiu nepamatyti kai kuriu dalyku. Pas architekta dar nebuvau, bet noretusi, kad daugiau zmoniu pasakytu savo nuomone. Mano namo vizija: paprastas namas (ne parodymui, o jaukiam gyvenimui, nes nemazai ideti reiks ir savo ranku darbo). Name nerasite atskiro valgomojo, nes pati zinau, kad kiekviena diena neprilakstysiu su indais ir maistu kelis kartus per diena iki valgomojo. Didelis langas daugiau skirtas mano gelems. Taip pat gal bus nemodernu, nes virtuve atskirta placiomis durimis nuo svetaines, nes nenoriu, kad ateje sveciai matytu indus virtuveje. TAip pat zinau, kad gali tekti tolokai nesti pirkiniu maisus i virtuve, bet ta darom ir dabar ir tai nera labai sunku. Baldus sudejau tam, kad suvokciau erdves dydi- nebutinai taip viskas ir bus.
Dar nevisai aiski zidinio vieta, noretusi suzinot, ar sildymo katilo kaminas gali buti sandeliuke? Gal dar koks praktiskas pasiulymas atsirastu.
Sklypo reljefas lygus. Buciau dekinga uz visokia kritika.
http://public.fotki....2000/projektas/

Atsakyti
Turbut nemoku pasididinti tai pasidomesiu tuom ka zinau geriausiai (isplanavimas ne mano sritis) - kokie katilines ismatavimai ir kuom siaip - siuo metu galvojate sildytis?
Atsakyti