Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos

QUOTE(Axxa @ 2010 01 05, 15:53)
Aš auginu vaikutį ir planuoju, na gal tiksliau norėčiau, kad kai jam sueis 2 metukai gimdyti antrą vaikiuką. Esmė ta, kad mano pagrindinėj darbovietėj yra terminuota darbo sutartis, o darbovietėj, kur dirbau antraeilėse pareigose, darbas buvo 1 val. per sav., taigi jei tarp vaikučių norėčiau kažkiek sugrįžt į darbą (o labai norėčiau bent pusmečiui), mano darbo sutartis pirmoje darbovietėje pasibaigai ir aš kaip ir negaliu grįžt į darbą (baigiasi kartu su vaiko auginimo atostogų paskutine diena), o antroji darbovietė nieko negali pasiūlyti - sunkūs laikai. Ar yra tokia galimybė, kad pirmoje darbovietėje aš ir toliau likčiau vaiko auginimo atostogose iki 3 m., o susiradus naują darbovietę eičiau dirbti antraeilėse pareigose? Ar jei jau grįžtu į darbą, tai būtinai į abi darbovietes (tokiu atveju vienoj nutrūksta darbo sutartis, o kita neduoda darbo, taigi turiu ieškotis naujo darbo, nes tarp vaikučių auginimo namuose labai noriu kažkiek "į žmones išeit")?

Galite vienoje darbovietėje likti vaiko priežiūros atostogose, kitoje grįžti į darbą arba įsidarbinti apskritai kitur.

QUOTE(esttrela @ 2010 01 05, 16:59)
sveikute Ieau,noreciau dar noriu paklaust ,jeigu nori vyras iseiti motinystes(tevystes)atostagu ,o as esu dabar motinystes (tevystes )atostagose su pirmu vaiku ir skaitausi kad esu dirbanti toi pacoi firmoi kaip mano vyras,ir ka man tokiu atveju daryti jeigu nori eiti tevas( motines) tevystes atostagu tai man reiks iseit is darbo ar kaip? 4u.gif  blush2.gif  smile.gif

Galite būti vaiko priežiūros atostogose iki kol pirmajam vaikui sukaks treji, tuomet turite grįžti į darbą arba iš jo išeiti. Arba kai pirmajam sukaks treji vyras gali grįžti į darbą, o jūs išeiti vaiko priežiūros atostogų su antruoju.
Atsakyti
QUOTE(:Barboryte: @ 2010 01 05, 16:05)
tai kad perskaiciau viska........ g.gif  apie procentus ir ar jie skirsis po liepos 1 isvis nieko neradau..... doh.gif  matyt hormonai savo daro  doh.gif

pirmam puslapy nuorodos, praeitam buvau įdėjus nuorodą į įstatymą, preitam puslapy atsakyta rolleyes.gif
QUOTE(Enita @ 2010 01 05, 17:16)
Galite būti vaiko priežiūros atostogose iki kol pirmajam vaikui sukaks treji, tuomet turite grįžti į darbą arba iš jo išeiti. Arba kai pirmajam sukaks treji vyras gali grįžti į darbą, o jūs išeiti vaiko priežiūros atostogų su antruoju.

aš supratau kad ko kito norėjo paklausti - jei vyras nori išeiti atostogų su antruoju dėl to jai visai nereikia išeiti iš darbo ar nutraukinėti atostogų su pirmuoju tik todėl kad abu dirba toj pačioj firmoj.
Atsakyti
tai kad labai aiškus tas įstatymas, tereikia perskaityti atidžiai. čia nuoroda mirksiukas.gif labai siūlau paskaityti, bet jei nenorite - nieko sudėtingo : kol vaikui sueis vieni metai 90 procentų, o kol vaikui sueis dveji metai, – 75 procentai atlyginimo maždaug. galima su skaičiavimo mašinėle ir pasiskaičiuot. internetinių skaičiuoklių man rodos dar nėra smile.gif
[/quote]

Taciau as dekretiniu iseisiu pries liepos 1d. tai kaip man jas paskaiciuos?
Atsakyti
nėštumo ir gimdymo atostogų pašalpa išėjusiems iki birželio 30 perskaičiuojama nebus (išimtis) - plačiau čia rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(l'eau @ 2010 01 05, 19:21)
nėštumo ir gimdymo atostogų pašalpa išėjusiems iki birželio 30 perskaičiuojama nebus (išimtis) - plačiau čia rolleyes.gif

1. Šio įstatymo galiojimo laikotarpiu pašalpos gavėjo kompensuojamasis uždarbis ligos, profesinės reabilitacijos, ligos dėl nelaimingo atsitikimo darbe ar profesinės ligos socialinio draudimo pašalpoms, o nuo 2010 m. liepos 1 d. – motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) socialinio draudimo pašalpoms skaičiuoti negali viršyti Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų 4 dydžių sumos. Ši nuostata netaikoma motinystės socialinio draudimo pašalpoms už nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpį asmenims, įgijusiems teisę gauti šią pašalpą iki 2010 m. birželio 30 d.

2. Patvirtinus naują einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydį, visos iki tol paskirtos ir mokamos socialinio draudimo pašalpos už laikotarpį nuo draudžiamųjų pajamų naujo dydžio taikymo pradžios perskaičiuojamos taikant šį dydį.

O kaip suprasti ta antra dali?
Atsakyti
Dar vienas klausimelis: Butent ta pati ir toje pacioje istaigoje darbo vieta saugoma iki 3 metu, ne iki 2m.? Nes anksciau lyg buvo ta pati darbo vieta saugoma iki 2 m., o jei augini vaikeli iki 3 metu tai saugoma tik darbas toje istaigoje. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(paslaptingai @ 2010 01 04, 22:34)
Kol dar L'eau (ir kitos kur atsako) nepavargo greitai ir as paklausiu:  ax.gif

1) ar tiesa kad isejus auginti vaikeli darbo vieta saugoma tik 2m? ta prasme toje istaigoje ir butent toje pacioje vietoje?  o jei buna iki 3 m, tai paskui gali pasiulyti bet kokia kita darbo vieta?

2) dabar kai nuo liepos 1 d skaiciuos 90 ir 75 proc, tai cia visoms naujai iseinancioms, ar ir toms kurios jau iseje?

QUOTE(l'eau @ 2010 01 04, 23:14)
1. netiesa. abiem atvejais. 180 straipsnis. tris metus saugoma darbo vieta arba pareigos
2. visoms

del 2 punkto l'eau manau neteisi, ne visoms... tik naujau isejusioms...

9 straipsnis. Kompensuojamojo uždarbio socialinio draudimo pašalpoms skaičiuoti naujo maksimalaus dydžio nustatymas

1. Šio įstatymo galiojimo laikotarpiu pašalpos gavėjo kompensuojamasis uždarbis ligos, profesinės reabilitacijos, ligos dėl nelaimingo atsitikimo darbe ar profesinės ligos socialinio draudimo pašalpoms, o nuo 2010 m. liepos 1 d. – motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) socialinio draudimo pašalpoms skaičiuoti negali viršyti Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų 4 dydžių sumos. Ši nuostata netaikoma motinystės socialinio draudimo pašalpoms už nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpį asmenims, įgijusiems teisę gauti šią pašalpą iki 2010 m. birželio 30 d.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Blue: 05 sausio 2010 - 23:54
klause del motinystes (tevystes) pasalpos 90 ir 75 proc. o ne del nestumo ir gimdymo pasalpos. viska gerai leau susake.
Atsakyti
QUOTE(Blue @ 2010 01 05, 23:53)

9 straipsnis. Kompensuojamojo uždarbio socialinio draudimo pašalpoms skaičiuoti naujo maksimalaus dydžio nustatymas

Kad jūs apie skirtingus dalykus kalbat - l'eau apie vaiko priežiūros atostogų pinigus, o jūs cituojat įstatymą dėl nėštumo ir gimdymo atostogų išmokų.
Atsakyti
QUOTE(:Barboryte: @ 2010 01 05, 21:13)
aciu uz issamu atsakyma  doh.gif

praktiskai i visus klausimus atsakymas tas pats - pasiskaityk istatyma  thumbup.gif  tai sitos temos kaip ir nereikia, imetei istatyma pradzioj ir vualia  thumbup.gif

prašom, juk tam tema ir yra mirksiukas.gif temoje nuolat kartojami tie patys atsakymai, taip pat pirmojoje žinutėje sudėtos nuorodos į svarbiausius teisės aktus. jūs teisi - jei nenorintys domėtis jiems aktualiais teisės aktais bent pasiskaitytų temą prieš teigdami kad skaitė, tema jei ir būtų tai bent be kiekviename puslapyje po kelis kartus kartojamų tų pačių atsakymų ir besipiktinančių tų, kuriems labai nepatinka nuorodos į reikalingą informaciją smile.gif o domėtis aktualių klausimų teisiniu reglamentavimu nėra blogai, juolab kad paprastai juk klausimai būna būtent apie tai.
QUOTE(Blue @ 2010 01 05, 23:53)

jūs pati pažymėjote ir anksčiau jau pabrėžta - išimtis tik dekreto atveju. ne motinystės (tėvystės) atostogų
QUOTE(dairina @ 2010 01 05, 21:51)
Dar vienas klausimelis: Butent ta pati ir toje pacioje istaigoje darbo vieta saugoma iki 3 metu, ne iki 2m.? Nes anksciau lyg buvo ta pati darbo vieta saugoma iki 2 m., o jei augini vaikeli iki 3 metu tai saugoma tik darbas toje istaigoje. ax.gif

jau buvo atsakyta
QUOTE(l'eau @ 2010 01 04, 23:14)
180 straipsnis. tris metus saugoma darbo vieta arba pareigos

mano žiniomis nuostatos su dvejų metų terminu niekada nebuvo. ir nėra taip kad būtinai ta pati darbo vieta. galimos ir tos pačios pareigos tačiau tarkim kitame skyriuje.
Atsakyti
QUOTE(Joliuke @ 2010 01 05, 15:44)
Labutis. Norėčiau paklausti kaip skaičiuosi motinystės atostogos, jei moteris gimdys kažkus rugpjūčio mėnesį. Šiuo metu stovi darbo biržoj. jei pavyktų įsidarbinti kaip skaičiuotus motinystės atostogos? Ar tie mėnesiai kur stovėjo darbo biržoj skaičiuosis kaip 0 uždarbio? Ar skaičiuos iš visų metų, ar tik iš to laiko kai dirbo?  g.gif

Matai, cia pagal pagrindine temos konsultante, jei tave kas paims i darbo nescia, tai is karto busi itariamoji FNTT ir VMi akyratyje doh.gif Tad nebandyk isidarbinti biggrin.gif Nors darbo birza net moka subsidijas, jei darbdavys priima nescia i darba smile.gif Reiskia skatina nusikalstamuma Lietuvoje
Papildyta:
QUOTE(l'eau @ 2010 01 04, 13:35)
. tačiau siūlyčiau atkreipti dėmesį kad su fiktyviais įsidarbinimais nuo fntt ir vmi pastaruoju metu išsisukti beveik neįmanoma, ypač įtarinėjami įsidarbinimai jau pastojus. tačiau jei nebijote rizikuoti - galite bandyti sukčiauti.

Atsakyti
Susidūriau su tokia situacija- gimdymo atostogų turėčiau išeiti kovo mėnesį, įmonė kurioje dirbu bankrutuoja sausį, man atlyginimas nebuvo sumoketas nuo rugsejo mėn, tuo pačiu nesumokėjo ir sodrai doh.gif Ar man turėtų skaičiuoti kaip draudžiamasias pajamas už tą laikotarpį kai negavau atlyginimo ? Sodros puslapy rašo- Asmens draudžiamosios pajamos – visos asmens pajamos, nuo kurių buvo mokamos ar turėjo būti mokamos socialinio draudimo įmokos ligos ir motinystės socialiniam draudimui Paskambinus sodrai pasake kad už tuos mėn skaičiuos 0, nebent bus sumokėta sodrai . Tai kaip čia yra iš tikrųjų doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cunami: 06 sausio 2010 - 10:19