Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos

QUOTE(l'eau @ 2010 01 04, 21:16)
nuo praeito sausio berods iš už individualią veiklą gaunamų pajamų irgi mokamos motinystės ir ligos socialinio draudimo įmokos. svarbu tik ar yra stažas.

Taip, bet už ind. veiklą pagal pažymą.
O rimke2 mini "patentą", t.y. verslo liudijimą. Šios pajamos nėra draudžiamos ligos ir motinystės (tėvystės) draudimu.
Atsakyti
dirbantys pagal patentą yra laikomi savarankiškai dirbančiais asmenimis. savarankiškai dirbantys yra draudžiami ligos ir motinystės draudimu. kažkaip neteko girdėti kad būtų išskiriamos ir verslo liudijimai, atskirai minimo tik autorinės sutartys. nebent nuo šio sausio kas keitėsi.
Atsakyti
Kad kalbant apie ligą ir motinystę turėtų būti nurodyta, jog savarankiškai dirbantys asmenys, išskyrus dirbančius pagal verslo liudijimą.
Pastarieji draudžiami tik PSD ir kažkuriai pensijos daliai.

Na va, paknisau ir radau: čia aiškiai pasakyta, kad "išskyrus asmenis, dirbančius pagal verslo liudijimą".
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo saulala: 05 sausio 2010 - 08:59
QUOTE(l'eau @ 2010 01 05, 00:14)
1. netiesa. abiem atvejais. 180 straipsnis. tris metus saugoma darbo vieta arba pareigos
2. visoms

ačiū. Dar apie 1 punktą paklausiu. o jei moteris jau isejus vaiko auginimo atostogu, sulaukia antro vaiko ir dar syki iseina, tai ji jau gaunasi nebe 3 metus g.gif ar cia su kiekvienu vaiku po 3? g.gif
tai tokiu atveju gal reikia moteriai nors vienai dienai grizti i darba, kad butu saugoma vieta?
Atsakyti
QUOTE(l'eau @ 2010 01 05, 00:14)
1. netiesa. abiem atvejais. 180 straipsnis. tris metus saugoma darbo vieta arba pareigos
2. visoms

tai man darbe melavo,taip iseina doh.gif sake kad iki 1metu saugo buvusia darbo vieta,jei iki 2metu,tai gali pasiulit kita darbo vieta,o iki triju isvis nesaugo.apgaut norejo biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(l'eau @ 2010 01 04, 16:23)
nepasikeitė. keičiasi dydžiai. labai rekomenduoju įstatymą pasiskaityti smile.gif

QUOTE(paslaptingai @ 2010 01 04, 22:34)
2) dabar kai nuo liepos 1 d skaiciuos 90 ir 75 proc, tai cia visoms naujai iseinancioms, ar ir toms kurios jau iseje?

doh.gif

tikri labirintai tos socialines ismokos doh.gif

iki nauju metu, kol padare pataisas istatyme, kaip ir viskas aisku buvo... tiklsiau nebuvo aisku iki kol issiaiskinau...... dabar vel balaganas........ kas gali paaiskinti - 1. kokie pakeitimai atsirado nuo nauju metu 4u.gif
2. arba pasakykit is kokiu menesiu man skaiciuos pirmaja ir antraja pasalpa ir 3. kokia procentine israiska mokes pirma ir antra pasalpa, jei i dekreta iseinu kovo pradzioje, o vaikelis gimsta geguzes pabaigoje ???.....
4. ar bera skirtumas del tu 126 d iki liepos pirmos ir po liepos pirmos???....
5. ar nuo sausio 1 abiems pasalpoms -10 procentu ir nuo liepos 1 d dar -10 procentu irgi abiems??? tai bendroi sumoi nuo liepos pirmos po -20prc nuo abieju??? blink.gif

gal atsiras toks zmogus, kuriam mano kalusimai neatrodys perdaug neiakus doh.gif
Atsakyti
Sveikos mamos,

O as su vienu klausimu, auginu vaikeli jam dabar pusantru metuku ir jeigu noreciau pradeti dirbti ar man butu dar mokama motinystes pasalpa ir plius atlyginimas. Tikiuosi supratot ka norejau parasyt?
Atsakyti
QUOTE(dairina @ 2010 01 05, 13:11)
Sveikos mamos,

O as su vienu klausimu, auginu vaikeli jam dabar pusantru metuku ir jeigu noreciau pradeti dirbti ar man butu dar mokama motinystes pasalpa ir plius atlyginimas. Tikiuosi supratot ka norejau parasyt?

Butu mokama motinystės pašalpa minus atlyginimas.
Atsakyti
Sveiki,

Norejau paklausti jeigu dirbu pagal darbo sutarti ir tas pats darbdavys dar moka man ir autorini atlyginima. Kaip bus skaiciuojama pasalpa? Ar nesumazes pasalpa del autorinio atlyginimo? nes procentas mokamas sodrai yra mazesnis...
Atsakyti
QUOTE(DomingoFaustas @ 2010 01 05, 13:45)
Sveiki,

Norejau paklausti jeigu dirbu pagal darbo sutarti ir tas pats darbdavys dar moka man ir autorini atlyginima. Kaip bus skaiciuojama pasalpa? Ar nesumazes pasalpa del autorinio atlyginimo? nes procentas mokamas sodrai yra mazesnis...

Kažin, ar prie jūsų darbdavio negalėtų prisikabinti VMI, kad moka mažesnį procentą... Nes jei kiekvieną mėnesį iš darbdavio dar gaunate ir autorinį atlyginimą, tai tokie santykiai laikomi atitinkančiais darbo santykių esmę ir iš jų gautos pajamos turi būti apmokestinamos kaip ir pajamos iš darbo santykių.
Na ką, sukasi darbdaviai, kaip gali...

Dirbant pagal autorines sutartis, 2009 m. buvo mokama tik maždaug trečdalis VSD tarifo (pereinamasis laikotarpis). Taigi ir pašalpos dalis, skaičiuojama pagal šias pajamas, atitiktų maždaug trečdalį tų pajamų. Dėl tikslių skaičių reiktų klausti Sodros.
Atsakyti
QUOTE(saulala @ 2010 01 05, 14:54)
Kažin, ar prie jūsų darbdavio negalėtų prisikabinti VMI, kad moka mažesnį procentą... Nes jei kiekvieną mėnesį iš darbdavio dar gaunate ir autorinį atlyginimą, tai tokie santykiai laikomi atitinkančiais darbo santykių esmę ir iš jų gautos pajamos turi būti apmokestinamos kaip ir pajamos iš darbo santykių.
Na ką, sukasi darbdaviai, kaip gali...

Dirbant pagal autorines sutartis, 2009 m. buvo mokama tik maždaug trečdalis VSD tarifo (pereinamasis laikotarpis). Taigi ir pašalpos dalis, skaičiuojama pagal šias pajamas, atitiktų maždaug trečdalį tų pajamų. Dėl tikslių skaičių reiktų klausti Sodros.

Ne as ta ir turejau omenyje del to VSD mazesnio, nes buvo praietais metais tik 1%, nuo siu metu dabar 2%. Bet kaip skaiciuos? ar ims vidurki pagrindinio atlyginimo ir autorinio ar kaip? bijau kad del autorinio atlyginimo nesumazetu mano busima pasalpa. Nes esu girdejus atveju kad lyg autorinis mazina kazkaip....
Atsakyti
QUOTE(DomingoFaustas @ 2010 01 05, 14:04)
Ne as ta ir turejau omenyje del to VSD mazesnio, nes buvo praietais metais tik 1%, nuo siu metu dabar 2%. Bet kaip skaiciuos? ar ims vidurki pagrindinio atlyginimo ir autorinio ar kaip? bijau kad del autorinio atlyginimo nesumazetu mano busima pasalpa. Nes esu girdejus atveju kad lyg autorinis mazina kazkaip....

Nežinau, ar ims vidurkį g.gif Kažkaip būtų nesąžininga. Manyčiau, jog turi paskaičiuoti atskirai ir sudėti. Bet čia tik mano "manymas". Kitą savaitę važiuosiu į Sodrą būtent dėl šitų autorinių ir individualių veiklų aiškintis. Nors pati neturiu pajamų iš darbo santykių, bet pažadu paklausti, kaip skaičiuojama tokiu atveju.
Atsakyti